זהירות, קניות

אם את מוציאה סכומים עצומים בלי להתחשב במינוס או מחביאה את הדברים שקנית, ייתכן שאת מכורה לקניות. לפנייך סימנים המעידים על הבעיה ודרכים לסגור את המינוס

88 שיתופים | 132 צפיות

הקניות הפכו לחלק מתרבות הבילוי שלנו. יציאה תמימה לקניון הקרוב לביתך יכולה לגרום לך להיפרד בקלות ממאות שקלים, שאותם הוצאת על נעליים הורסות שאת ממש, אבל ממש צריכה, שמלה מדהימה שראית בהנחה בחלון ראווה ופשוט לא יכולת לסרב לה, שרשרת שפשוט היית מוכרחה לרכוש, וזה עוד לפני שדיברנו על מוצרי הקוסמטיקה שאת יודעת שיש לך יותר מדי מהם, אבל, לאור המבצע של 1+1 את לא יכולה לעזוב את הדלפק בלי עוד כמה מוצרים שבטח לא תזכרי שקנית.

קונה כפייתי מוגדר כמי שהקניות משבשות את חייו האישיים והמקצועיים, דבר שמביא אותו לשקר, לתחמן ולאף להגיע לחובות לא הגיוניים

מצלצל לך מוכר? מתברר שלרבים מאיתנו הקניות הופכות למשהו מנחם – אם זה בגלל שומן מיותר שהעלינו על גופינו, חבר שזרק אותנו, ריב עם אמא, בוס מציק או סתם בשביל הפינוק. ההרגשה הנעימה שאופפת אותך רגע אחרי היציאה מחנות אהובה עם שקיות רבות כשאת מלווה במבטיה של המוכרת שהחמיאה לך כל הזמן, הופכת את חוויית הקנייה למשהו נעים וממכר שאת תמיד רוצה ממנו עוד, לא משנה עד כמה גדול המינוס שלך בבנק.

גם העובדה שחברותייך מוצאות כל הזמן תירוצים לא להצטרף אליך למסעות הקניות שלך מחשש להיכנס שוב למינוס, ההתחמקויות של אחותך מלהגיע איתך לעוד ריב בגלל הקניות הלא מבוקרות שלך והעובדה כי את מגיעה הביתה ומיד מחביאה מבן זוגך את השקיות עם הדברים החדשים שקנית ואפילו משקרת לו בנוגע לחולצה החדשה שאת לובשת – כל אלה הם סימנים לבעיה אחת גדולה – התמכרות לקניות, או בשמה המקצועי – אוניומאניה (oniomania).

לעולם אל תצאו לקניות לבד [אילוסטרציה: photos to go]

לעולם אל תצאו לקניות לבד [אילוסטרציה: photos to go]

מה זה אוניומאניה?

אוניומאניה הוא מונח רפואי המתייחס להפרעת קנייה כפייתית – שופהוליזם. הכוונה במונח זה היא לכל אלו המתקשים לשלוט בדחף לקנות, לרכוש עוד פריטים, לא להצליח לעמוד ברצון לקנות. קונה כפייתי מוגדר כמי שהקניות (לא רק בגדים, אקססוריז ותכשיטים, אלא גם אוכל, קוסמטיקה וכל מיני מוצרים שפשוט לא צריך וקונים אותם בגלל דחף) משבשות את חייו האישיים והמקצועיים, מה שמביא אותו לשקר, לתחמן ולאף להגיע לחובות לא הגיוניים.

מומחים בקרב קהילת בריאות הנפש טוענים שמדובר בהפרעה אובססיבית והתנהגות הגובלת בכפייתיות, ולכן רואים בה התמכרות לכל דבר. האם זה אומר שכל אישה שיש לה ארון מלא נעליים וכל גבר שיש לו ארון מלא עניבות או בשמים הם בעלי הפרעת קניות כפייתית? על פי מומחים בעולם לא כך הדבר. הפרעת קניות מיוחסת למי שקונה גם כשהמצב הכלכלי שלו לא מאפשר לו לעשות זאת, ולכן הוא נכנס למעגל בלתי אפשרי של חובות ודפוסי התנהגות שקשה מאוד לצאת מהם.

לא בקרב נשים בלבד

בניגוד לתפישה הרווחת, ההפרעה אינה קשורה למגדר ולמצב כלכלי, אלא לצורך של כל אדם לאישור, יחס, שייכות ולעובדה כי בחברה שבה סטטוס בא לידי ביטוי במראה ובמה שיש לך, קשה מאוד לעמוד בפיתוי ולא להיות חלק מתרבות הצריכה שדוגלת במיתוג ובהעצמה של מוצר זה על פני אחר. אנו מושפעים מפרסומות המבשרות לנו על מוצר חדש, שאם יהיה לנו אותו נרגיש טוב יותר ואם נלך איתו יסתכלו עלינו בקנאה.

בפרסומות ניתן דגש על תחושת השייכות – אם תרכוש מוצר מסוים, תהיה חלק מהכלל, תהיה "אין". גם הסרטים שיצאו בעשורים האחרונים מבטאים את נושא השייכות והסטטוס, ובהם "השטן לובשת פרדה" שמעצים את עולם האופנה, "קלולס" עם התיכוניסטית העשירה, סקס והעיר הגדולה שהפכה מותגים כמו ג'ימי צ'ו וגוצ'י לשם דבר ועוד.

בטלו את כרטיסי האשראי ושלמו במזומן [אילוסטרציה: photos to go]

בטלו את כרטיסי האשראי ושלמו במזומן [אילוסטרציה: photos to go]

סימנים להתמכרות לקניות

  • למרות שהארון שלכם אוטוטו מתפקע מרוב בגדים, אתם תמיד אומרים שאין לכם מה ללבוש.
  • חלונות הראווה מושכים אתכם כמו מגנט, למרות שרק אתמול הסתכלתם עליהם.
  • אתם מתעלמים משיחות לא מזוהות מחשש שמדובר בשיחה מהבנק.
  • אתם תמיד חוששים לפתוח את חשבון פירוט כרטיס האשראי שלכם.
  • יש לכם עשרות פריטים/מוצרים שקניתם ואתם לא מודעים לכך שהם קיימים אצלכם בארון.
  • אתם מחביאים שקיות של קניות כשאתם מגיעים הביתה מחשש ששאר בני הבית יראו שקניתם.
  • אתם מתחילים לשקר בנוגע לקניות שעשיתם מחשש לתגובה של בן או בת הזוג, ומגבים את השקר בנוגע לפריט חדש בארון בשקר נוסף על מקורו.
  • אתם מסתירים את החשבונות מרוב פחד לעמוד מול המציאות של חייכם.
  • אתם לא מקבלים את הביקורת של הקרובים לכם על הקניות בהבנה אלא מתעצבנים.
  • אתם רק מחכים לחגים או ליום הולדת/חתונה של קרוב, בשביל שיהיה לכם תירוץ טוב לקנות בלי לחשוב.
חוויית הקנייה כמשהו נעים וממכר [אילוסטרציה: photos to go]

חוויית הקנייה כמשהו נעים וממכר [אילוסטרציה: photos to go]

טיפים ליציאה מהמינוס

  1. חוק: קניות זה מותרות. אין לכם כסף = אין מותרות!
  2. הכינו רשימת קניות מסודרת לפני שאתם יוצאים מהבית לקניות (אוכל, בגדים, קוסמטיקה וכו'). כך תרכשו רק את מה שרשום.
  3. לעולם אל תצאו לקניות לבד. קחו איתכם חבר/ים שאתם סומכים עליהם וגם יגידו לכם מתי די.
  4. בטלו את כרטיסי האשראי ושלמו במזומן. כך תדעו בדיוק כמה הוצאתם על כל דבר וגם תרגישו את הכסף בידיים.
  5. התחילו לרשום. קחו פנקס שיהיה צמוד אליכם כל היום (או השתמשו בפלאפון), וציינו בו כל הוצאה שלכם, קטנה ככל שתהיה. אתם תופתעו בסוף החודש לגלות כמה הוצאות כל כך קטנות מצטברות לחשבון לא כל כך קטן.
  6. עשו סדר בארונות ובמקומות האחסון – בטוח שתגלו שם שיש לכם הרבה יותר פריטים ממה שחשבתם. כלומר: אין צורך שתקנו כלום כרגע!
  7. קנו רק במבצעי סוף סוף עונה – כשהמחירים נמוכים והמבחר מנקר עיניים פחות.
  8. לא יכולים לחכות לסוף עונה? עשו קניות באאוטלטים. גם שם יש שלל מציאות אופנתיות ובמחירים שפויים המתאימים לכל כיס. בהרצליה, ובפתח תקווה נמצאים האאוטלטים הכי טובים המציעים מבצעים נהדרים בחנויות שוות.
  9. התאימו את מסגרת האשראי להכנסותיכם ולהוצאותיכם בכל חודש (הוצאות חובה בלבד). זכרו – מה שנכנס לא אמור להתבזבז בבת אחת, לכן ברגע שהחשבון שלכם מתאזן, סדרו הוראת קבע גם לחיסכון.

נטאלי סילבר: 2210silver@gmai.com