זמן עמאן

למרות החששות של אמו הפולנייה, יצא כתבנו לטיול בעמאן. הנה רשמיו

88 שיתופים | 132 צפיות

הכתבות הכי מעניינות שירתקו אתכם אל מסך המחשב עכשיו ב-Twitter

"אל תיסע לירדן", ניסתה אמא את מזלה. "איומים מתמשכים ועוינות מצד חלקים מהציבור הירדני לישראל מהווים איום על ישראלים בירדן", כך מפרסם המטה ללוחמה בטרור. וכך, מצויד באזהרות הרשמיות ובדאגות של האמא הפולנייה נסעתי מזרחה, אל מעבר לנהר. רציתי לראות בעצמי שלא כולם עומדים עלינו לכלותנו, ובסופו של דבר למדתי שגם אם יש מי שלא מרוצים מנוכחותם של ישראלים בירדן, כשמגיעים לשם מגלים שיש גם רבים אחרים, סקרנים לפחות כמונו לפגוש בשכנים.

נרגילות אפשר למצוא בבית הקפה באלאט א-רשיד. זה המקום לספוג אווירה, על משחק שש-בש או עם מיץ רימונים

חברים משם – כן, יש כמה כאלה – טענו שאין כל בעיה לבקר בעמאן, וליתר ביטחון הימנעות מאזכור הזהות הישראלית עשויה לחסוך אי נעימויות. האנשים הם סיבה טובה כשלעצמה להגיע לעמאן, והבירה הירדנית אוצרת בקרבה לא מעט הפתעות. היא גדולה, צפופה ואינטנסיבית. כדי לקבל מושג צריך לקחת שאיפה עמוקה ולצלול אל אזור הדאון-טאון, המכונה וסט אל-בלאד (Wust el-Balad), הלב הפועם של העיר.



מסגד המלך חוסיין [באדיבות מועצת התיירות הירדנית]

מסגד המלך חוסיין [באדיבות מועצת התיירות הירדנית]

עתיקות וירקות

אחד האתרים הארכיאולוגיים החשובים בעמאן הוא ג'בל אל-קלעה (Jabel al-Qala'a, הר המצודה), המוכר גם בשם The Citadel, נקודת פתיחה מוצלחת לסיור, בעיקר בזכות התצפית הפנורמית על העיר. שווה להקדיש כשלוש שעות לסיור במקום כדי להתרשם משרידי המבנים העתיקים, שהבולט בהם הוא ארמון אומיה, ובפרט האולם בעל הכיפה האפורה הגדולה. בג'בל אל-קלעה נמצא גם המוזיאון הארכיאולוגי הלאומי, מבנה קטן וצנוע במיוחד, אך גדוש בממצאים מרחבי ירדן, כולל כמה ממגילות ים המלח.

התיאטרון הרומי המשוחזר, הנמצא לרגלי ג'בל אל-קלעה, הוא זכר לתקופה שבה נקראה העיר פילדלפיה והיתה אחת מעשר ערי הדֵקָפּוליס (ראו מטיילים – ירדן למתקדמים בתוך גיליון מסע אחר 200). כמו אז, גם היום המבנה המרשים, המכיל כ-6,000 מקומות ישיבה, מארח מעת לעת אירועי תרבות. צמוד לתיאטרון ממזרח נמצא האודיאון (Odeon) המשוחזר. האודיאון הוא גרסה מוקטנת של התיאטרון, ובו פחות מעשירית ממקומות הישיבה שבתיאטרון הגדול.

במרחק כעשר דקות הליכה לכיוון דרום-מערב, לאורך רחוב האשמי (Hashemi), אפשר לפנות שמאלה אל הרחוב הקצר אבן אל-את'יר (Ibn al-Atheer). בקצהו, בפינת רחוב קורייש (Quraysh), ניצבים שרידיו של הנימפיאום (Nymphaeum). החפירות במקום בעיצומן, אך אפשר להתרשם מהקומפלקס שכלל מזרקות ולפי ההערכות גם בריכת שחייה גדולה – זכר לימיה המפוארים של פילדלפיה.

בדרך חולפים על פני אחת הכניסות לשוק הירקות והפירות, הנמצא בין מסגד אל-חוסייני לרחוב אבן אל-את'יר. הדוכנים הצפופים בשוק עמוסים בסחורה טרייה וצבעונית, והמקום רוחש פעילות אפילו בשעות הערב. בצמוד לשוק ממערב נמצאת רחבת הכניסה של מסגד המלך חוסיין, המבנה הבולט ביותר בסביבה, המשמש בעיקר מוסלמים סוּפים.

במפגש רחוב האשמי עם רחוב אל-מלכ פייסל (Al-Malek Faisal) הופך שמו של הראשון לאל-מלכ טלאל (Al-Malek Talal) ומתחיל אזור השוק עד למתחם העירייה. לאורך הרחוב הראשי יש חנויות המציעות למכירה כמעט כל דבר שאפשר להעלות על הדעת, ובזול, וברחובות הקטנים היוצאים מהשוק ישנם דוכנים נוספים.



שוק הירקות והפירות [אילוסטרציה: shutterstock]

שוק הירקות והפירות [אילוסטרציה: shutterstock]

מטעמים בניחוח נרגילה

למרגלות דוכן הספרים הוותיק של אבו עלי ברחוב אל-מלכ פייסל, העורק המרכזי של אזור הדאון-טאון, פרושים אינספור ספרים, חוברות ועיתונים. הדוכן אולי נראה קטן, אבל תושבי העיר יודעים לספר שאבו עלי מסוגל להשיג כל ספר שהוא. נראה שלא בכדי הוא זכה להוקרה מהמלך על תרומתו לקידום התרבות.

כמה עשרות מטרים במעלה הרחוב נמצאת קונדיטוריית חבּיבּה, ששמה יצא למרחוק בזכות הכנאפה הנמכרת שם, ורבים מתעקשים שהיא הטובה ביותר בירדן. כשהיא מוגשת טרייה ומהבילה, קשה להתווכח עם הטענה.

התניידות בעמאן

המחירים בעמאן זולים במידה ניכרת מהמחירים בישראל, ולא יקר לנסוע במוניות. אמנם יש אוטובוסים בעיר, אבל התחבורה הנוחה ביותר היא במוניות או ברגל. אין מספרי בתים, ולעתים גם אין שמות רחובות, אבל אנשים רבים מדברים אנגלית ובעזרת מפה בסיסית אפשר להסתדר.

במעין סמטה קצרה היוצאת מרחוב אל-אמיר מוחמד (Al-Amir Mohammed) נמצא עוד מוסד מקומי – מַטעַם האשם. במקום מכינים פלאפל טרי-טרי בתוך פיתה מגולגלת, ב-250 פילס בלבד (פחות משקל וחצי). כדי לעכל את כל אלה מומלץ לשבת באחד משני המקומות: בית הקפה ג'פרא, שבשעות הערב הוא עמוס באנשים ומעליהם מרחפת עננת עשן נרגילות (הסיבה האמיתית שלשמה אנשים מגיעים לכאן).

<p>נרגילות אפשר למצוא גם בבית הקפה באלאט א-רשיד, הפועל מאז 1924. זה המקום לספוג אווירה, על משחק שש-בש או עם מיץ רימונים. לא קשה לזהות את בית הקפה בזכות המרפסת שלו, עטורת דגלי מדינות העולם, התלויה מעל רחוב אל-מלכ פייסל. גם את המרפסת של ג'פרא אפשר לראות מהרחוב, ובשני המקומות צריך למצוא את המדרגות המוליכות אליהם. לא כדאי לסמוך על השילוט, ומוטב פשוט לשאול.



התיאטרון הרומי בעמאן [אילוסטרציה: istock]

התיאטרון הרומי בעמאן [אילוסטרציה: istock]

מדריך למטיילים בעקבות הכתבה

המצודה, התיאטרון הרומי והאודיאון
הגעה:
אל המצודה מוטב להגיע במונית, דרך רחוב אל-מלכ אל-חוסיין (Al-Malek al-Hussein) המוליך לכניסה לאתר.

פתוח: שני האתרים פתוחים מדי יום (התיאטרון הרומי סגור בימי ג') מ-8:00. שעות הסגירה: נובמבר-מרס – 16:00, מאי-אוקטובר – 19:00 (התיאטרון הרומי עד 18:30), אפריל ומאי – 18:00, תקופת הרמדאן – 15:00. בשישי ובחג (במצודה) – 16:00-10:00

מחיר: דינר אחד (כ-5.60 שקלים) לכניסה לתיאטרון ולאודיאון (לשניהם יחד), 2 דינר לכניסה למצודה (כולל המוזיאון). חינם לנכים ולילדים מתחת לגיל 15
טלפון: מוזיאון 962.6.4638795
אינטרנט: מועצת התיירות הירדנית»

שוק הירקות והפירות
איפה
: מקביל לרחוב אבן אל-את'יר מדרום-מערב.

מסגד המלך חוסיין
איפה
: מפגש הרחובות האשמי, אל-מלכ טלאל ובסמאן (Basman).

דוכן הספרים של אבו עלי
איפה
: רחוב אל-מלכ פייסל, סמוך ל-Arab Bank.

קונדיטוריית חבּיבּה
איפה
: סניף רחוב אל-מלכ חוסיין (ההמשך של אל-מלכ פייסל).
פתוח: 7:30-23:00
טלפון: 962.6.4659444
לאתר»

בית הקפה ג'פרא
איפה
: רחוב אל-אמיר מוחמד, מול הדואר.
טלפון: 962.6.4622551

בית הקפה באלאט א-רשיד
איפה
: רחוב אל-מלכ פייסל, סמוך לכניסה לתחנת המשטרה הקטנה.

 

מתוך: מגזין מסע אחר

לעשיית מנוי, לקבלת גיליון מתנה