דירה להשכיר: עיצוב חם במרכז תל-אביב

| מאת: שרון בן דוד

איך מעצבים בית ללקוח שזהותו אינה ידועה? האתגר נענה בהצלחה בדירה תל-אביבית ששולבו בה סגנונות מודרניים לצד כפריים וחלוקת חלל שמייצרת פתיחות לצד שמירה על פרטיות

  • https://atmag-static-timeout.netdna-ssl.com/media/2016/11/sizes/DSC0849-copy_H_wo_680_382.jpg
"אני אוהבת לדמיין רהיט או אביזר שיהיה מושלם בעיניי לדירה ואחר כך גורמת לו להתממש", אומרת זוסמן | צילום: גדעון לוין

 

אדריכלות ועיצוב פנים מעיין זוסמן
שטח הדירה 85 מ"ר
משך הפרויקט 3 חודשים
עלות הפרויקט 500 אלף שקלים

שום דבר בבניין המיושן בשדרות נורדאו אינו מעיד על הדירה החלומית שבתוכו. מדובר בבית דירות צפון תל אביבי רגיל שראה ימים טובים יותר ועתה נמצא בעיצומו של שיפוץ. המעצבת מעיין זוסמן קיבלה לידיה דירה שנרכשה על ידי משקיע. "כיוון שמדובר בדירה להשקעה, זהות הלקוח הסופי אינה ידועה ולא היו הגדרות או העדפות ברורות, דבר שיכול להקל את תהליך התכנון אך גם להקשות", היא מספרת.

כשקיבלה זוסמן לידה את הפרויקט תוכנית הדירה לא הייתה אופטימלית לדעתה. "כשראיתי את החלל היה ברור לי שצריך לחלק אותו אחרת. שמתי דלי שייצג את המקום שבו האסלה אמורה לעמוד, מטאטא במקום המיועד לכיור וכך הלאה, כדי להמחיש ללקוח את מה שראיתי מול עיניי באותם רגעים. הוא קיבל את דעתי ויצאנו לדרך עם התכנון החדש שכלל הכל – מחלוקת החלל, חשמל, אינסטלציה ומיזוג ועד הפריט האחרון".

לאחר ביצוע השינויים הגיע שלב עיצוב הפנים. "ללקוח ולי היה מין פינג פונג על סגנון העיצוב והרגשתי שלא כדאי 'לסגור' לכיוון זה או אחר, כי אי אפשר לדעת מי יהיו האנשים שיגורו בדירה. לכן יצרתי שילוב של מודרני וכפרי, חם וקר, סגמנטציה של החללים יחד עם פתיחות". התוצאה הסופית מפתיעה את כל מי שעובר את סף הדלת: חלל מואר ובהיר שמשדר ניקיון, מרחב ושקט.

חיבור המטבח והסלון ליחידה אחת מוכיח את עצמו ומייצר תחושה מרווחת ומקום למטבח הכולל בר לארוחות לא פורמליות, פינת אוכל וסלון. כדי ליצור פתיחות אך הפרדה תכננה זוסמן יחידת ספרייה פתוחה ממתכת ועץ. היחידה מאפשרת שקיפות אך מגדירה בכל זאת את החללים השונים.

ספרייה פתוחה שתכננה זוסמן מאפשרת שקיפות אך מגדירה את החללים | צילום: גדעון לוין

ספרייה פתוחה שתכננה זוסמן מאפשרת שקיפות אך מגדירה את החללים | צילום: גדעון לוין

 

שולחן פינת האוכל נבנה גם הוא על פי תכנונה. "אני אוהבת את זה שאני יכולה לדמיין רהיט או אביזר שיהיה מושלם בעיניי לדירה ואחר כך גורמת לו להתממש. יש בכך משהו מקורי שאין למצוא בבתים אחרים". פלטת הצבעים והחומרים שנבחרה מחברת את עולמות התוכן של המעצבת והלקוח: עץ ומתכת, אפור, לבן, שחור ומעט ורוד. המונוכרומטיות המשולבת בעץ ובמפתחים גדולים מאפשרת לצמרות העצים להחדיר פנימה נוף ירוק, שיוצר תחושה חמימה ומשכיח לרגע את העובדה שמדובר במרכז העיר.

חומרים חמים וקרים ופלטת גוונים מונוכרומטית מתובלת במעט צבע יוצרים חלל שכמעט כולם יכולים להתחבר אליו | צילום: גדעון לוין

חומרים חמים וקרים ופלטת גוונים מונוכרומטית מתובלת במעט צבע יוצרים חלל שכמעט כולם יכולים להתחבר אליו | צילום: גדעון לוין

 

מורידה מסך

מול דלת הכניסה נמצא מטבח מקבילי קטן אך פונקציונלי עם אחסון נוסף בנישות הקיר. זרוע אחת שלו היא משטח עבודה שבמרכזו כיריים. בזרוע השנייה ממוקם כיור נירוסטה, שהמשטח הצמוד אליו יכול לשמש כבר ישיבה או כמשטח עבודה נוסף. פלטת אבן קיסר לבנה מחברת בין הזרועות ויוצרת אחידות. מהתקרה שמעל הבר משתלשלים גופי תאורה מינימליסטיים עם נורות פחם. מעל הכיריים הותקנה תאורה פונקציונלית בצורת פס צבירה לבן, הנטמע בקיר שמאחוריו. על הקיר הותקן חיפוי בריקים שנצבע בלבן ומייצר מראה כפרי אך מודרני. מסביב למקרר ובקיר הגובל בחלון נבנו ארונות הממקסמים את שטחי האחסון בדירה.

מטבח קטן אך פונקציונלי עם גופי תאורה מינימליסטיים וארונות שממקסמים את שטחי האחסון | צילום: גדעון לוין

מטבח קטן אך פונקציונלי עם גופי תאורה מינימליסטיים וארונות שממקסמים את שטחי האחסון | צילום: גדעון לוין

 

"מכיוון שזו דירה לא גדולה ותמיד יש צורך במקומות אחסון ניצלתי כל פינה. למשל, בארונות שאינם עמוקים אפשר לאחסן כוסות. אפילו הנישה ליד הבר נוצרה כשראיתי את הפועלים בזמן העבודה והבנתי שאפשר לייצר עוד חלל אחסון, גם אם דקורטיבי".

 

 נישה דקורטיבית ליד הבר שנוצרה לאחר צפייה בעבודת הפועלים | צילום: גדעון לוין

נישה דקורטיבית ליד הבר שנוצרה לאחר צפייה בעבודת הפועלים | צילום: גדעון לוין

 

מהמטבח נפתח קו מבט דרך הסלון אל ויטרינה גדולה (4.50X2.70 מ') ומאחוריה מרפסת עם פינת ישיבה קטנה. צמרת עץ מסתירה את הבתים מעברה השני של השדרה ויוצרת מעין תמונה או טפט של טבע ירוק. פרקט אלון מלא בדוגמת פישבון (מודי) שובר את המבנה המלבני של הדירה, מייצר עניין ומחבר את כל החללים ליחידה עיצובית אורגנית. מסך טלוויזיה שטוח הוצב על מוט ומאפשר צפייה מהמטבח, מפינת האוכל, מהסלון מהמרפסת. "הבחירה הטבעית הייתה לתלות את המסך על הקיר אבל רציתי למקסם את זוויות הצפייה וליצור זרימה בחלל. בנוסף, המסך והעמוד מפרידים בין החלל הציבורי לבין חדר השינה הסמוך למרפסת".

מבט מהמטבח דרך הסלון ועד למרפסת. פרקט פישבון שובר את המלבניות; מסך טלוויזיה שהוצב על מוט מאפשר צפייה מכל החללים | צילום: גדעון לוין

מבט מהמטבח דרך הסלון ועד למרפסת. פרקט פישבון שובר את המלבניות; מסך טלוויזיה שהוצב על מוט מאפשר צפייה מכל החללים | צילום: גדעון לוין

 

בדירה יש שני חדרי שינה: סוויטה ראשית ולה חדר רחצה צמוד וחדר שינה נוסף. הדלתות הפונות אל האזור הציבורי הותקנו במשקופים עיוורים כדי להשיג מראה נקי. מעליהן הותקנו פתחי מיזוג בצורת פסים ארוכים וצרים המופרדים בקורה, שכאשר מביטים בהם מזווית מסוימת נראים כפס אחד ארוך.

הסוויטה הראשית מרווחת מאוד. נישה דקורטיבית וארון קיר מספקים שפע אפשרויות אחסון. הארון נוצל להסוואת קיר הבניין האלכסוני, לכן בחלק הקרוב לחדר הרחצה הוא עמוק, ועומקו הולך וקטן עד לחלון. מהחלון, המוקף במשקוף אלומיניום, נשקפת תמונת צמרת עץ דומה לזו שבסלון. "הפוקוס היה סביב העץ הענקי שמאחורי הבית. הקטנו את החלון, תהליך הפוך ממה שעושים בדרך כלל, כדי לחסום ככל האפשר את החלקים האחוריים והפחות אסתטיים של הבניינים שמסביב".

 חלון הסוויטה הראשית הוקטן כדי לחסום חלקים פחות אסתטיים בבניינים שמסביב | צילום: גדעון לוין

חלון הסוויטה הראשית הוקטן כדי לחסום חלקים פחות אסתטיים בבניינים שמסביב | צילום: גדעון לוין

 

גוף תאורה מוארך מפליז בולט לעומת שאר גופי התאורה בחלל, שרובם ככולם אליפטיים. עיקרון זה נשמר גם בחדר השינה השני ובסלון. חדר הרחצה הצמוד מעוצב כגריד שחור לבן. יש בו שני כיורים ("זו בכל זאת סוויטת הורים ורציתי לאפשר להם להתארגן יחד") המונחים על שידת מגירות מרווחת. השאיפה של זוסמן ליצור דיוק ולסימטריה מתבטאת בשתי מראות שמגיעות עד לגבול האריחים. קיר המקלחת האלכסוני חשוף: "בחדרי השינה הארונות מסתירים את האלכסון אך המקלחון צר גם ככה, ולכן השארנו את הקיר כמות שהוא".

ארונות הקיר בחדרי השינה מסתירים קיר אלכסוני. בכל מקום אפשרי תוכננו נישות | צילום: גדעון לוין

ארונות הקיר בחדרי השינה מסתירים קיר אלכסוני. בכל מקום אפשרי תוכננו נישות | צילום: גדעון לוין

חדר הרחצה הצמוד לסוויטה הראשית מעוצב כגריד שחור לבן | צילום: גדעון לוין

חדר הרחצה הצמוד לסוויטה הראשית מעוצב כגריד שחור לבן | צילום: גדעון לוין

בחדר השינה השני מוקף החלון בקיר לבנים. לא מדובר בחיפוי דקורטיבי אלא בלבני סיליקט מקוריות. "אני מאוד התלהבתי מהן אבל בעל הדירה אהב פחות בהתחלה. כפשרה הצעתי לצבוע אותן אך להשאיר את הזוויות השבורות כדי להדגיש את האותנטיות". הלבנים טופלו בסילר למניעת התפוררות ונצבעו בצבע מיוחד.

לבני סיליקט מקוריות נותרו חשופות ומעידות על עברו של המבנה | צילום: גדעון לוין

לבני סיליקט מקוריות נותרו חשופות ומעידות על עברו של המבנה | צילום: גדעון לוין

בארון המסתיר את הקיר האלכסוני תוכננה פינת עבודה. "אנחנו לא יודעים מי יגור בחדר. זה יכול להיות ילד שיצטרך מקום להכין שיעורים או סטודנט שיזדקק לפינת מחשב". עבודת אמנות מקורית מחברת בין הדירה למיקום. "האותיות מייצגות את המילים נורדאו סטריט. קשה למצוא בארץ אמנות מקורית בת השגה. ישבתי עם מעצבת גרפית, שרטטתי ידנית את העיצוב ובחרנו גוונים".

בתוך הארון תוכננה פינת עבודה או לימודים שתעמוד לרשות מי שיתגורר בחדר | צילום: גדעון לוין

בתוך הארון תוכננה פינת עבודה או לימודים שתעמוד לרשות מי שיתגורר בחדר | צילום: גדעון לוין

לחדר השינה צמוד חדר רחצה המשמש גם כשירותי אורחים. "רציתי ליצור שתי סוויטות אך גם חדר רחצה ציבורי. יצרנו דלת שמחברת בין חדר השינה לחדר הרחצה, כשאת דלת חדר הרחצה הפונה לסלון ניתן לסגור וכך ליצור מרחב פרטי". שפת העיצוב נשמרה גם כאן בעזרת אריחים בצורת משושה המייצרים את המראה הגיאומטרי. הכיור מונח על שידה ש"נמשכת" כספסל אל תוך המקלחון. "יש סוגי עץ שאפשר לצפות בלכה עמידה למים. עבור הספסל השתמשתי באלון גושני מצופה בלכה, שזהה במראהו לשידה המצופה פורמייקה. התאמת החומר לשימוש מאפשרת לעמוד בתקציב בלי להתפשר על איכות".

יחידת הריהוט בחדר הרחצה הציבורי. הספסל עשוי עץ גושני עמיד למים בעוד השידה מצופה פורמייקה | צילום: גדעון לוין

יחידת הריהוט בחדר הרחצה הציבורי. הספסל עשוי עץ גושני עמיד למים בעוד השידה מצופה פורמייקה | צילום: גדעון לוין

 

למרות שזהותו של משתמש הקצה עדיין לא ידועה, הדירה משדרת עיצוב שכל אחד יכול להתחבר אליו. "יצרתי בית שיציע כמה שיותר כדי לקלוע לצרכים של מגוון רחב ככל האפשר של לקוחות", מסכמת זוסמן. וכשמוסיפים לכך את המיקום במרכז תל אביב, קרוב לים, לנמל ולבתי הקפה בדיזנגוף, באמת שאין שום סיבה לרצות לעזוב.

המרפסת הפונה לשדרה. את השולחן תכננה המעצבת והוא נבנה על ידי מסגר | צילום: גדעון לוין

המרפסת הפונה לשדרה. את השולחן תכננה המעצבת והוא נבנה על ידי מסגר | צילום: גדעון לוין

מעל לספה נתלתה עבודת אמנות מקורית פרי שיתוף פעולה של המעצבת וגרפיקאית | צילום: גדעון לוין

מעל לספה נתלתה עבודת אמנות מקורית פרי שיתוף פעולה של המעצבת וגרפיקאית | צילום: גדעון לוין

 

על קצה המזלג עם מעיין זוסמן

אני מאמין

"יש נטייה לחשוב שהעיקרון בעיצוב בית הוא function over form, כלומר אם רוצים שהוא יהיה שימושי אז כנראה שהוא צריך להיות פחות אסתטי. אני מאמינה שאפשר גם וגם. שלא צריך לפחד לעשות אחרת, להעז לצאת מהשבלונה הסטנדרטית וליצור משהו שהוא גם נוח ושימושי אך גם מקסים וייחודי".

גישת עיצוב

"לשמור על נקיון עיצובי אבל לא לפחד לזרוק עניין, צבע או פריטים לא סטנדרטיים".

טיפ עיצוב

"לא הכל צריך לקנות. אני מאוד אוהבת לעצב בעצמי פרטי ריהוט, נגרות, תמונות וכו', ולפעמים זה יוצא גם זול בהרבה מלקנות מוצר מוגמר".

מה לא לעשות

"לא לפחד להעז, ולהימנע מהסטנדרט המקובל והמוכר. מקסימום תהיו מיוחדים".

בואו לעקוב ולדבר איתנו גם בפייסבוק ובאינסטגרם. עדכונים על הכתבות הנבחרות באת ניתן לקבל בניוזלטר היומי שלנו

תגובות

Silence is Golden SRV:SRV2 on: 24e10d17a8dba54497f0