גינת התבלינים הקטנה

אם אתם חולמים על גינת תבלינים קטנה משלכם אבל מתגוררים בדירה קטנה בעיר, אל תתייאשו. אדנית קטנה או מספר עציצים יעשו את העבודה

88 שיתופים | 132 צפיות

"גינת תבלינים" הוא צמד מילים שגורם לרבים מאיתנו תחושה פיזית כמעט של חיבור לטבע. הרעיון שנוכל לקום בבוקר ולקטוף כמה עלים רעננים של מרווה לתה, לניקוי הגוף משנת הלילה או אחר הצהריים – מספק מיד תחושה של בריאות ושיכרון חושים.

לכולנו יש גם פנטזיה לבשל כמו שף. האפשרות להכין תבשיל ולקטוף את הרוזמרין או האורגנו הישר מן הצמח, כשהוא טרי ומלא בארומה, ולהוסיפו לסיר גורמת למיצי הקיבה של כולנו לעבוד שעות נוספות. גם שומרי הבריאות חולמים על האפשרות להוסיף לכריך עלי בזיליקום הישר מהגבעול, שישדרגו אותו לרמה של בוטיק סנדוויצ'ים יוקרתי. אין כמו לשבת לארוחת ערב עם סלט שהוספו אליו עלי תבלין הישר מ"הגינה". זו הבריאות במיטבה, הטעם והריח שעליו אין להתווכח.

מתברר שהעובדה שרובנו בעלי דירות שאין להן שטח אדמה צמוד לא מחייבת אותנו לוותר על פנטזיית הטעמים והריחות שלנו. בעזרת כמה עציצים ואדניות יכול כל בית להתהדר בפינת תבלינים משובחת, שתתן לו נופך של חוות בריאות, שכן פרט לארומה ולטעם שהם מפיצים הם משמשים גם כצמחי מרפא.

תבלינים לבישול ותבלינים לתה

הדרך הפשוטה ביותר לעשות זאת היא ללכת למשתלה הקרובה ולרכוש שתילים, לשתול אותם בעציצים כלבבכם ולהעמידם במקום שמתאים להם מבחינת אור, צל ואוויר. ניתן להעמידם על אדן החלון במטבח, על מדף דקורטיבי או להקצות להם פינה מיוחדת במרפסת. זו תהיה גינת התבלינים הקטנה שאותה תטפחו באהבה, והיא תחזיר לכם כפליים.

את צמחי התבלין כדאי להעמיד בשתי קבוצות: תבלינים למאכל ותבלינים לתה, כדי שיהיה לכם פשוט יותר להשתמש בהם כשתרצו לקחת מגוון עלים לתה או לתבשיל.

ישנם תבלינים ששתילתם מכוונת לעונת האביב והקיץ וישנם כאלה ששותלים בסתיו. ריכזנו לפניכם את התבלינים שנשתול בעונת האביב, אך אל תשכחו שיש להשקות את העציצים בצורה סדירה ולדאוג לנקז את שאריות ההשקיה. כדי לדעת מתי צריך להשקות, אפשר פשוט לבדוק עם האצבע – האדמה אמורה להיות לחה.

צמחי תבלין לתה

כדי להכין תה צמחים טעים עלינו להשתמש בעלים טריים, או לקטוף את העלים בתקופת הפריחה ולייבשם כדי להשתמש בהם במשך שאר ימות השנה. כדי להכין חליטה מוזגים מים רותחים על העלים, משהים כחמש דקות ושותים. לא מומלץ להשאיר את העלים לזמן רב מדי, כדי שלא יהפכו להיות מרים. בעת מחלה כדאי לשתות כמה פעמים ביום, וכשבריאים, למניעה, פעם אחת ביום או יותר.

נענע (מנתה)

לנענע ישנם זנים שונים ורבים. היא מתרבה במהירות ולכן כדאי לשתול אותה בעציץ רחב, כדי שתוכל להתפשט. רצוי לשתול אותה בחצי צל, אם כי היא אוהבת שמש והרבה מאוד השקיה.

הנענע משמשת בעיקר להכנת תה, ולתיבול מאכלים ובייחוד סלטים (נהדרת כתוספת לרטבים). בקיץ היא טעימה מאוד בתוך לימונדה (לימונענע), ואם תקפיאו לימונדה עם הרבה נענע ולאחר מכן תרסקו – תיהנו מברד גורמה, כמו במסעדות.

ברפואה העממית: שתיית תה עם עלי נענע מומלצת אחרי ארוחה כבדה. היא עוזרת לפעילות המעיים ולהקלה על כאבים במערכת העיכול. היא מקלה על מקרים של שפעת והצטננות ועוזרת בפתיחת דרכי הנשימה ובהורדת חום. כמו כן טובה הנענע להרגעת בחילות ולהפגת מתחים.



נענע. מצוינת בתה, להרגעה ולפתיחת דרכי הנשימה

נענע. מצוינת בתה, להרגעה ולפתיחת דרכי הנשימה

לואיזה (ליפיה לימונית)

הלואיזה היא עדינה וטעימה. אם היא במרפסת או ליד חלון פתוח, יש להגן עליה מפני רוח חזקה מדי. כמו כן היא אוהבת שמש או חצי צל.

הלואיזה מצוינת לשתיית תה. יש לה טעם לימוני, היא ריחנית מאוד ומוסיפה ארומה וטעם לסלט פירות ולמיצי פירות טריים. באופן כללי, היא נפלאה למשקאות קרים בקיץ.

בלואיזה משתמשים גם למילוי דגים ועופות, רטבים לסלט וכתוספת ארומה בריבות. ניתן לייבש עלי לואיזה בכמויות גדולות ולשמור בצנצנות אטומות, מאחר והיא טעימה מאוד גם כשהיא יבשה.

ברפואה העממית: הלואיזה מסייעת לטיפול במערכת העיכול ומרגיעה את הקיבה והמעיים. היא מסייעת לטיפול בדלקות גרון, עוזרת להורדת חום ומעלה את מצב הרוח.

טיפ: הלואיזה עוזרת בייצור חלב אצל אמהות מיניקות, ולכן מומלצת לאחר לידה.



לואיזה. למי שאוהב תה ריחני ומעודן

לואיזה. למי שאוהב תה ריחני ומעודן

גרניום לימוני (פלרגון)

יש שקוראים לגרניום הלימוני גרניום ריחני, כיוון שלעליו יש ניחוח לימוני מתקתק, המתחזק במעיכה. הצמח הוא בעל פרחים ורודים קטנים, הפורחים בקיץ. אל תתבלבלו עם צמחי גרניום אחרים, הם לא נועדו לשתיה ומאכל- רק הוא.

עלי גרניום לימוני בתה יוסיפו לו ניחוח עז, ובנוסף ניתן להוסיף עלים טריים שלו גם לקינוחים כמו ג'לי, פודינג ועוגות.

ברפואה העממית: חליטת העלים יכולה להועיל במקרים של דלקות שונות ובמקרים של בחילות, צרבות ותסמונת קדם ווסתית. החליטה יעילה גם כנגד ריח רע מהפה.

טיפ: במקרה של דלקת עיניים טובלים פיסת בד במשרה ומניחים על העיניים.



גרניום לימוני. מעניק טעם של לימון לתה ועוזר להקל על בחילות

גרניום לימוני. מעניק טעם של לימון לתה ועוזר להקל על בחילות

עשב הלימון

צמח גבוה וזקוף המפיץ ריח של פרח הלימון. העלים הטריים והיבשים משמשים לתיבול מאכלי דגים ומרקים, וטעימים מאוד בתוך תה.

ברפואה העממית: עשב התה מרגיע את מערכת העיכול ועוזר לכאבים ולנדודי שינה. הארומה הלימונית "דיטראל", שאובחנה במחקרים האחרונים, מדכאת תאים סרטנים.

מרווה

המרווה היא צמח ירקרק-אפרפר עם פריחה סגולה, שכדאי מאוד שיהיה בבית. במטבח המרווה משמשת כתבלין לסלטים, לתבשילים, ולמילוי בשר וגבינות.

למרווה יש תכונות של טיהור וניקוי, ולכן בתרבויות רבות משתמשים בה לטיהור אנרגטי. גם ביהדות וגם בפנג שואי מטהרים בעזרת המרווה את הבית, והאינדיאנים אף מטהרים בעזרתה את גופם לפני כניסה למקומות מקודשים.

מכיוון שהמרווה מנקה ומטהרת, מומלץ לשתות תה מרווה לניקוי פנימי של הגוף בכל פעם שמרגישים שהמחלות בפתח ובוודאי אם כבר חולים. במקרים של פצעים בפה (אפטות) גרגור מי מרווה יחטא את המקום ויעזור להעלימם. תה מרווה ידוע כמוריד חום, כטיפול נגד לחץ דם גבוה, עצירות וכאבי בטן. כמו כן, שתיית תה מרווה תעזור להפחתת הזעת יתר, לפתיחת כלי הנשימה ולהרגעת עצבים.

טיפ: כדאי לייבש עלי מרווה בשקית נייר, בשמש או בתנור על חום נמוך, ולאחסן. כאשר מרגישים שהאנרגיה בבית דחוסה – אחרי מריבה, ביקור של אדם בלתי רצוי, פרידה כואבת, מחלה, דיכאון או כל דבר אחר שהוריד את האנרגיה בבית – כדאי לערוך טיהור: שימו חופן עלי מרווה יבשה בתוך כלי, הדליקו בעזרת גפרור עד שיעלה עשן דק, לכו בכל הבית, כולל הפינות, ודמיינו שהעשן מטהר את כל האנרגיה הלא רצויה. לאחר מכן אווררו את הבית. המרווה תטהר את האווירה ותעלה את הרגשת החיוניות של הבית.



מרווה. בעלת איכויות של טיהור, ניקוי וחיטוי

מרווה. בעלת איכויות של טיהור, ניקוי וחיטוי

שיבה (לענה שיחנית)

תה עם שיבה נפוץ מאוד בקרב יוצאי צפון אפריקה. טעמה של השיבה חזק, ובשל מרירותה לא משתמשים בה לבישול.

ברפואה העממית: השיבה ידועה כמאזנת, מרגיעה ומחזקת. היא יעילה נגד תולעים במעיים, כאבי בטן, בחילות, חולשה הצטננות ושיעול. בנוסף היא עוזרת במקרים של אבנים בכליות ובחיזוק שורשי השיער.

טיפ: ניתן להכין שקיקי בד ולמלא אותם בעלי שיבה יבשים. שמים אותם בפינות הבית להרחקת חרקים, ובארון הבגדים להרחקת עש.

חשוב: הצמח לא מתאים לנשים בהריון.



שיבה. התה של יוצאי צפון אפריקה

שיבה. התה של יוצאי צפון אפריקה

מליסה

עלי המליסה משמשים כתחליף ללימון, להכנת תה ולהוספת טעם ליינות.

ברפואה העממית: המליסה משמשת לטיפול בהצטננות ולהורדת חום. היא מקלה על כאבים בזמן מחזור וטובה לטיפול בכאבי בטן. המליסה, לפי הרמב"ם, מומלצת לחיזוק כוחות הנפש והסרת כל דאגה. מנות גדולות שלה עוזרות לשיפור הזיכרון.



מליסה. טעימה בתה ולטיפול בהצטננות

מליסה. טעימה בתה ולטיפול בהצטננות

צמחי תבלין למאכל

בזיליקום (ריחן)

אחד התבלינים שריחם המשכר מעורר חשק לרוץ למטבח ולהכין משהו איטלקי. הבזיליקום הוא צמח קצת מפונק ויש להגן עליו מפני רוח חזקה וקור. שותלים אותו ממש בימים אלה והוא צומח ומשגשג כל האביב והקיץ, עד להיעלמותו בחורף. הוא אוהב שמש ישירה וחצי צל ודורש השקיה מרובה בקיץ.

הבזיליקום מתאים למאכלים ים-תיכוניים ומשתלב היטב עם שמן זית, שום, עגבניות, מאכלי גבינות ובשר. את הבזיליקום מומלץ להוסיף בסוף הבישול, כדי שלא ייאבד מטעמו. הוא מתאים כתבלין לפיצות, צלי, נקניקים ורטבים.

ברפואה העממית: אם סוחטים עלי בזיליקום ומערבבים עם דבש מתקבלת תרופה נגד שיעול ודלקת גרון. בזיליקום עוזר גם להסדרת פעילות מעיים וכליות.

טיפ: כדי להרגיע מקום עקיצה של יתושים וחרקים, אפשר למעוך עלי בזיליקום ולהניח על המקום הפגוע.



בזיליקום. צמח יפהפה המשדרג כל כריך

בזיליקום. צמח יפהפה המשדרג כל כריך

זעתר (אזוב מצוי)

למרות חזותו הצנועה, הפופולאריות של הזעתר היא גבוהה ביותר עקב טעמו הדומיננטי. עלי זעתר טריים ניתן לפזר על סלטים ועל לבנה. ברפואה העממית הוא מועיל לטיפול בכאבי בטן, בחילות, כאבי אוזניים, כאבי שיניים וכאבי ראש. הוא יעיל גם כנגד דלקות חניכיים והוא מחטא ומחסן את הגוף.

טיפ: כדי להכין תערובת זעתר גוזמים בחורף, עם הנץ הפרחים, את הגבעולים ומייבשים על רשת צפופה, במקום מוצל. מפרידים את העלים, כותשים עד לקבלת אבקה ירוקה ודקה, מוסיפים חיטה קלויה וטחונה, זרעי שומשום קלויים ומלח.



זעתר. הלבנה לא שלמה בלעדיו

זעתר. הלבנה לא שלמה בלעדיו

אורגנו (אזובית פשוטה)

אחד מסמלי הבישול האיטלקי המובהקים, המשרה על הסביבה ניחוח עז של פיצה. הוא מתאים, כמובן, לפיצות, פסטות, מאכלי ורטבי עגבניות, צלי ובשר, אך יתבל היטב גם סלטים, גבינות, ומאפים של תפוחי אדמה.

ברפואה העממית: האורגנו מקובל כסם ממריץ, לטיפול בכאבי שיניים, ולהקלה על שיעול, חום, ראומטיזם, הורדת נפיחויות וגירוד בעור, ואף מסייע לעיכול.



אורגנו. חובה לכל אוהבי הבישול האיטלקי

אורגנו. חובה לכל אוהבי הבישול האיטלקי

מיורם

תבלין שמוסיף מאוד לסלטים, מאכלי בשר, צלי, גבינות, מילוי לעוף, מרקים ורטבים. ברפואה העממית הוא משמש כסם ממריץ ומחזק עצבים. הוא מועיל כתרופה לאסתמה, הפרעות בעיכול וכאבי שיניים.

קורנית (טימין)

הקורנית שייכת למשפחת הזעתר והאורגנו. עליה הטריים והיבשים משמשים לתיבול סלטים, פיצות, דגים, מאכלי ביצים, מרקים, בשר ופסטות.

ברפואה העממית: תה קורנית עוזר נגד שיעול, הורדת חום, בעיות עיכול וכאבי שיניים. תה קורנית מומלץ אחרי שתייה חריפה.

טיפ: לריפוי כוויות ועקיצות ניתן למרוח עלים טריים כתושים.



קורנית . תבלין נפלא למאכלי בשר, פיצות, סלטים וביצים

קורנית . תבלין נפלא למאכלי בשר, פיצות, סלטים וביצים

רוזמרין

ניחוח הרוזמרין נישא גם הוא למרחוק. ענפים של רוזמרין נחשבו קמע לאהבה ונשזרו לראשי סטודנטים יווניים כדי לשפר את הזיכרון ואת יכולת הלימוד. כתבלין הוא בעל טעם דומיננטי, ואין כמו מאפה תפוחי אדמה בתנור מעוטר בעלי רוזמרין טריים. הרוזמרין מצוין למרינדות של בשר ודגים (בשילוב עם שמן זית), ומצוין לתבשילי קדירה ומרקים (כדאי להוסיף אותו כבר בתחילת הבישול). יש השותים את הרוזמרין כתה.

ברפואה העממית: הרוזמרין יעיל להרגעה, לשיכוך כאבי ראש ומיגרנות, לחיזוק השרירים ולשינה טובה.

טיפ: שטיפת השיער במים בהם בושלו עלי רוזמרין טוב למניעת התקרחות.

עוד על צמחי מרפא

מדריך צמחי מרפא»

עוד צמחי מרפא»

לפורום תזונה»

מתוך: מגזין הורים וילדים

לעשיית מנוי, לקבלת גיליון מתנה