האוכל שנלחם בדיכאון החורף

רק אל תגזימו עם הפסטה | צלם: ingimage
רק אל תגזימו עם הפסטה | צלם: ingimage

עם בוא החורף אנו נוטים להיכנס לדיכאון ולפצות את עצמנו באכילת פחמימות מוגברת. לפניכם סוגי המזון (והכמויות) שיעזרו לכם לעבור את החורף עם מצב רוח טוב

88 שיתופים | 132 צפיות

עבור רבים החורף הוא עונת הדיכאון. החושך המוקדם, מזג האוויר הסוער והטמפרטורות הנמוכות משרים אווירה מלנכולית, שעליה אנו מפצים פעמים רבות באכילת מזון עשיר בפחמימות.

ובכן, לא הכול בראש, זה טבעי להרגיש כך, ויש לזה אפילו הסבר פיזיולוגי. התופעה נקראת דיכאון חורף ומכונה באנגלית, כמה אירוני, SAD(ראשי תיבות של Seasonal Affective Disorder). היא מושפעת בין היתר מהפרת מאזן הסרוטונין, חומר שרמתו במוח קשורה בוויסות התיאבון למזון עתיר פחמימות. מערכת זו מושפעת ממחזור האור-חושך של כדור הארץ, ולכן הדכדוך מופיע בחורף, עם צמצום שעות האור, ונעלם באביב, כששעות האור הולכות ומתרבות. דיכאון החורף עשוי להתבטא בכל התסמינים של דיכאון, בעייפות, בחוסר ריכוז ובהתקפי אכילה.

כדי להעלות את רמות הסרוטונין בגוף, רבים נוטים להרבות באכילת פחמימות בחורף, והדבר עלול להביא לעלייה במשקל. החדשות הטובות: אפשר (וכדאי) לבחור בחוכמה את הפחמימות שמכניסים לגוף. חשוב להבדיל בין סוגי פחמימות שונים, שיש להם השפעות שונות על הגוף.

מורכב יותר, מתון יותר

פחמימות פשוטות הן הסוכרים הנמצאים בשפע במשקאות מתוקים, בדבש, בפירות ובמזונות שמכילים תוספות סוכר כמו ממתקים, עוגיות, גלידות, מאפים וחטיפי שוקולד. פחמימות מסוג זה מעלות במהירות את רמת הורמון האינסולין בדם, והדבר מביא לעליית רמת הסרוטונין במוח. העלייה המהירה מלווה בירידה חדה, ואז הרצון לאכול פחמימות רק גובר.

רצוי להעדיף פחמימות מורכבות שיוצרות אפקט מתון יותר. מזונות ששייכים לקבוצה זו הם לחם, אורז, פסטה, תפוחי אדמה, קוסקוס, גריסים וקטניות (כן, בקטניות יש פחמימות יותר מאשר חלבון, למרות מה שנהוג לחשוב).

כדי להאט את פירוקן של הפחמימות במערכת העיכול ולהביא לעלייה מתונה יותר בהורמון האינסולין בדם, כדאי לצרוך פחמימות מורכבות שמכילות כמות גבוהה יחסית של סיבים תזונתיים מסיסים. אחד היתרונות המרכזיים של הסיבים המסיסים הוא יכולת האטת קצב ספיגת הפחמימות במערכת העיכול, ובשל כך העלייה ברמות האינסולין לאחר הארוחה מתונה יותר. מקורות מצוינים לפחמימות מסוג זה הם קטניות, שיבולת שועל, שיפון, סובין, שעורה, בטטה, גזר, אספרגוס וברוקולי. את כל אלה תוכלו להכין בחורף בתור מרקים ונזידים חמים וטעימים, שמלבד חומם המנחם גם יזינו את הצורך בפחמימות וישפרו את מצב הרוח.

כמה-כמה?

מזון

מנה קלוריות למנה כמות פחמימות
(בגרמים)
כמות סיבים
(בגרמים)
מתוכם סיבים מסיסים
(בגרמים)
אספרגוס (מבושל)

1/2 כוס

33 3.1 2.8 1.7
בטטה (אפויה)

1/2 כוס

102 19.6 4 1.8
ברוקולי (מבושל)

1/2 כוס

113 3.6 2.4 1.2
גזר יחידה אחת 25 4.2 2.3 1.1
עדשים שחורות (מבושלות) 1/2 כוס 240 40 6.1 2.4
חומוס (מבושל)

1/2 כוס

90 10.7 4.3 1.3
שעועית אדומה (מבושלת)

1/2 כוס

81 10.9 7.9

2

שעועית לבנה (מבושלת)

1/2 כוס

121 16.3

6.5

2.2
לחם שיפון 1 פרוסה 78 12.7 2.7 1.2

 



לשם השוואה:

מזון מנה קלוריות למנה כמות פחמימות
(בגרמים)
כמות סיבים
(בגרמים)
מתוכם סיבים מסיסים
(בגרמים)
לחם לבן 1 פרוסה 80 16.2 0.6 0.3
אורז לבן מבושל 1/2 כוס 80 12.7 0.8 קורט
פסטה מקמח לבן (מבושלת) 1/2 כוס 78 16 0.9 0.4