מצה מקומית רכה מקמח מלא בתנור אדמה

מצה רכה מקמח מלא | צילום: בן יוסטר
מצה רכה מקמח מלא | צילום: בן יוסטר

בימי קדם הכינו מצות מקמח כל יום במהלך החג בתנור הביתי. אורי מאיר־צ'יזיק מתחבר לשורשים ומשחזר איך עשו את זה פעם עם מתכון למצה רכה מקמח מלא

88 שיתופים | 132 צפיות

פעם לא אכלו מצות קשות ויבשות כמו אלו שאנחנו מכירים כיום אלא הכינו מצות מקמח כל יום במהלך החג בתנור הביתי. קמח שלא הורטב ונטחן מגרעין החיטה בשלמותו אינו חמץ ולכן אפשר לשומרו ולהכין ממנו מצות טריות בכל ימי החג. גם על פי כללי ההלכה אין בעיה להכין מצות בבית במהלך הפסח. על פי ההלכה על התהליך כולו – מרגע נגיעת הקמח במים ועד יציאת המצה מהתנור – לארוך לא יותר מ־18 דקות כדי שהבצק לא יתסוס.

אני הכנתי את המצות בתנור האדמה הלוהט שלי, ממש כמו שהכינו אותן לאורך ההיסטוריה, אבל אתם יכולם להכין אותן בתנור חם מאוד או במחבת ברזל כבדה ולוהטת.

מרכיבים ל־3 מצות

140 גרם קמח מלא מקומי מטחינת ריחיים (לפני אלף שנה לא היה קמח לבן אלא רק מלא)
100 מ"ל מים
קורט מלח

אופן ההכנה

1. מחממים מחבת ברזל כבדה (או סאג') עד שהיא חמה מאוד.
2. מערבבים את הקמח, המים והמלח עד קבלת בצק. צרים מהבצק 3 כדורים. מרדדים את הכדורים לעיגולים ומניחים על המחבת הלוהטת עד שהמצה אפויה (לפני שהיא מתקשה).

טיפ: אם אתם רוצים מצות רכות לליל הסדר הקפיאו את המצות שאפיתם מיד אחרי ההסרה מהמחבת