כך תאלתרו ארוחה ברגע

צלם: א.ס.א.פ קריאייטיב | Yuganov Konstantin, Shutterstock
צלם: א.ס.א.פ קריאייטיב | Yuganov Konstantin, Shutterstock

מה עושים כשאין כמעט כלום במקרר ורוצים לאלתר ארוחת בזק טעימה ולא בנאלית? הנה מוצרים שחובה שיהיו במזווה וכמה מנות מהירות וטעימות

88 שיתופים | 132 צפיות

שוב מצאתם את עצמכם בסוף הערב מול קופסת משלוח של המבורגר וצ'יפסים עצובים… הערב דווקא התחיל עם המון כוונות טובות: "היום מכינים ארוחת ערב לבד"; "נמאס כבר מהאוכל המוכן"; "מזמן לא אכלנו משהו עם טעם ביתי"; ועוד כמה הבטחות לעתיד קולינרי ורוד יותר.

ההמשך היה בשיחת טלפון, ל…אמא כמובן, בניסיון לברר איך מכינים את העוף/קציצות/שניצל שהכינה בשבת. קרוב לוודאי שזכיתם למונולוג של חצי שעה עם הסברים ארוכים ודי מסובכים, כשבסופם משפט המחץ: "הבנת? זה פשוט, נכון?". בטח פשוט. פשוט להזמין שוב המבורגר…

אם הריטואל הזה נשמע לכם מוכר – או שאתם לא מיודדים מספיק עם המטבח, או שאתם דווקא אוהבים לבשל, אבל לרוב עסוקים מדי באמצע השבוע בשביל להכין מתכונים מסובכים וארוכי שלבים, ובסופו של עוד יום ארוך מחפשים את הפתרון הקצר ביותר שבנמצא. אלא שהפתרונות המהירים לא תמיד מזינים ובריאים, ולעיתים אף עולים לא מעט כסף.

עושים סדר במזווה

בכתבה שלפניכם נתמקד בארגון המזווה: מה צריך להחזיק במטבח? מה יכול לחסוך בשלבי הכנה מסובכים? (אפילו רטבים מוכנים או שימורים, רחמנא ליצלן, שאולי יפתיעו את האנינים שביניכם). כמו כן, נציע מתכונים פשוטים ומהירי הכנה, המבוססים על חומרי גלם אלה, שיכולים להתאים גם למי שהמטבח הוא לא הזירה הטבעית שלו. המתכונים יאפשרו לכם לגוון את רפרטואר הארוחות המהירות שלכם, מבלי ליפול למהמורות הבנאליות של פסטה ברוטב עגבניות.

עוד בכתבה, הצעות לאלתור מנות או ארוחות בזק מפתיעות (חביתת אורז ועשבי תיבול), גיוונים למתכונים שגרתיים (פירורי לחם בפסטה) וטיפים למקרה שנתקעתם רק עם כמה מצרכי יסוד (פסטה, טונה ובצל). כמובן שכל תוספת שלכם למתכונים אלה מבורכת. וכל המאלתר – הרי זה משובח.

אם המזווה שלכם הוא ביתם של מצרכים חצי משומשים שכנראה פג תוקפם, או מקום קבורתן של צנצנות עגמומיות, הנה דרך להפוך אותו לידידותי יותר, כדי שישמש אתכם ככלי עזר יעיל במטבח. אפשר לחלק את המזווה לכמה קבוצות עיקריות: מוצרים יבשים (קטניות, אורז, פסטה ואטריות), שימורים ורטבים ותבלינים.

1. מוצרים יבשים

כל המצרכים היבשים שלפניכם הם בעלי תוחלת חיים ארוכה שאינה מבוססת על חומרים כימיים משמרים. מומלץ לשמור אותם בארון חשוך, שאינו חשוף לקרני שמש ישירות, ולדאוג לפזר כמה עלי דפנה בסביבתם על-מנת שירחיקו חרקים.

פסטה:
פסטה ארוכה ורחבה
(דוגמת פטוצ'יני או פפרדלה) – מתאימה לרטבים עשירי טעם על בסיס ירקות.
פסטה ארוכה ודקה (דוגמת ספגטי ולינגוויני) – מתאימה לרטבים על בסיס שמן זית, פירות ים או עשבי תיבול.
פסטה קצרה (דוגמת צדפים וברגים) – מתאימה לרטבים מירקות, כמו ברוקולי ואספרגוס.
פסטה חלולה (דוגמת פנה או ריגטוני) – מתאימה לרטבים על בסיס שמנת מתוקה, בשר טחון וגבינות.

אורז:
אורז בעל גרגרים ארוכים
(דוגמת פרסי, יסמין או בסמטי) – מהווה בסיס נפלא למנות רבות, וסובלני מספיק כדי לקבל בברכה תוספות מכל הסוגים והמינים, החל מעשבי תיבול, ירקות, בשר ודגים וכלה באגוזים למיניהם. הוא נשמר נפלא במקרר (מוכן לאחר בישול), ומאפשר שימוש מהיר בשאריות מאתמול, תוך שילוב מעניין של רכיבים, שיהפכו אותו למנה שונה בתכלית מזו שנאכלה יום קודם.
אורז בעל גרגרים קצרים (דוגמת ארבוריו או קרנרולי) – מהווה את הבסיס לריזוטו הקלאסי, אך אפשר להכין ממנו גם קציצות אורז זריזות, פשטידות אורז עשירות בירקות ואפילו קינוחים מתקתקים וחמימים לימות החורף. כמו כן, הוא יכול ללוות בשמחה כל מרק עגבניות.

אטריות:
מומלץ להחזיק אטריות יבשות מסוגים שונים, כמו: אטריות אורז, אטריות שעועית, אטריות ביצים, אטריות כוסמת וסוגי נודלס שונים ומגוונים ברכיביהם ובצורתם. אלה יאפשרו לכם להכין מיני מוקפצים מהירים או סלטי אטריות קרים.

קטניות:
כדאי להחזיק תמיד עדשים, אפונה, קינואה, בורגול וקוסקוס מהיר הכנה. אין כמו מרק עדשים קל הכנה, סלט קינואה מושקע או קוסקוס ביתי לימים שבהם אתם רוצים להרגיש שפים אמיתיים.

"אקסטרות"
קרובי משפחה של מחלקה זו הם דפי הטורטיות שאפשר למצוא היום באריזות ואקום על מדפי הסופר, וקרקרים או טוסטים נפלאים, שבצרוף ממרח או מטבל מעניין יתנו לכם פתרון קל וזריז לאורחים לא צפויים.

2. שימורים

עגבניות – החל מרסק העגבניות שישמח להיות שותף בכל שקשוקה או רוטב זריז לפסטה (ניתן למצוא היום רסק עגבניות איכותי ללא חומרי שימור), ועד לסוגים שונים של שימורי עגבניות – שלמות או מרוסקות וחתוכות, עגבניות שרי חמודות ומקולפות ושימורי רטבי עגבניות איכותיים ומתובלים בשום. כולם יהיו נהדרים כבסיס לרטבי פסטה שונים ומרקים, או כתיבול לנתחי עוף או דג.

אפונה – תתאים כתוספת מעניינת לאורז יחד עם נענע קצוצה. תשתלב נפלא בחביתת ביצים עם קוביות גבינת פטה, או תהפוך לפירה אפונה מהיר במקום פירה תפוחי האדמה הרגיל. שימורי תירס יעשו עבודה דומה.

חומוס – אפשר להפיק מחומוס מבושל ומשומר לא מעט מנות מפתיעות, ביניהן ממרח חומוס ביתי זריז בתוספת של טחינה ותבלינים, או חטיף מהיר – באמצעות הקפצת החומוס המסונן במחבת עם תבלינים שונים.

טונה – אל שימורי הטונה המוכרים הצטרפו לאחרונה שימורי טונה איכותיים, מתובלים בשמנים ותבלינים או עשבי תיבול. שימורים אלה יתאימו כתוספת לסלט ירקות סטנדרטי, סלט ניסואז ביתי מהיר, ואף כמילוי לפשטידה מהירה או קיש זריז בתוספת עשבי תיבול, ביצה ומעט קמח.

3. רטבים ותבלינים

התמקדו בקניית רטבים ותבלינים המתאימים למטבח האהוב עליכם. בהמשך, הרחיבו את המזווה ברטבים ותבלינים המתאימים למטבחים נוספים.

למטבח ים-תיכוני כדאי להצטייד בשמן זית איכותי לתיבול, חומץ בן יין, מלח ים, טחינה גולמית איכותית, זעתר, כמון טחון, גרגרי כוסברה ופלפלים יבשים – מתוקים וחריפים.

למטבח איטלקי כדאי להצטייד בשמן זית, חומץ בלסמי, אורגנו יבש, ממרח עגבניות מיובשות בשמן זית, ממרח זיתים (טפנד), פלפל שחור במטחנת תבלינים, פטריות פורצ'יני מיובשות ופתיתי פלפל צ'ילי מיובשים.

למטבח בסגנון המזרח הרחוק כדאי להצטייד ברוטב סויה, רוטב צ'ילי מתוק-חריף, רוטב דגים (fish sauce), שמן שומשום, ממרח וואסבי, ג'ינג'ר משומר, סאנשו (תערובת פלפלים חריפה), חומץ אורז, מירין. אפשר להרחיב ולהוסיף למזווה חמוצים משומרים בסגנון יפני, אצות מיובשות כמו נורי (לסושי) או אצות וואקמה (לסלטים ומרקים), תה ירוק וסאקה.

טיפ: שימו לב לתאריכי "פג-תוקף", המוטבעים על תבלינים ורטבים. בניגוד למוצרים יבשים או קופסאות שימורים, הם אינם בעלי חיי מדף ארוכים ונוטים לאבד מטעמם ואיכותם יותר ממוצרי מזווה אחרים.

פסטה פנה מהירה

כשר, מהיר, קל, פרווה

החומרים ל-4 מנות:

  • 1 חבילה פסטה פנה (500 גר')
  • 3 כפות מיץ מלימון טרי
  • 1/4 כוס פטרוזיליה קצוצה
  • 3 כפות לימונים כבושים (בפרוסות)
  • 1 בצל אדום, פרוס לחצאי טבעות דקות
  • 1 כף צלפים, מסוננים
  • 2 קופסאות טונה איכותית, משומרת בשמן זית
  • מלח
  • פלפל שחור גרוס
  • פתיתי צ'ילי יבש

אופן ההכנה:

  1. מבשלים את הפסטה לדרגת אל-דנטה על-פי הוראות היצרן, מסננים ומעבירים לקערת ערבוב.
  2. מערבבים את הפסטה יחד עם מיץ הלימון, הלימונים הכבושים, הפטרוזיליה, פרוסות הבצל והצלפים (לא חובה).
  3. מפוררים את הטונה לנתחים בינוניים ומוסיפים אל הפסטה, יחד עם שמן השימור.
  4. מתבלים במלח, פלפל שחור גרוס ופתיתי צ'ילי (לא חובה), מערבבים בעדינות ומגישים חם.
פסטה פנה מהירה

פסטה פנה מהירה. צילום: איתיאל ציון

סלט אורז עם חזה עוף

כשר, קל, מהיר

החומרים ל-4 מנות:

  • 4 כפות שמן סויה (אפשר להחליף ב-3 כפות שמן סויה ו-1 כף שמן שומשום).
  • 2 גבעולי למון גראס, החלק התחתון הלבן פרוס דק
  • 1 פלפל צ'ילי אדום, פרוס דק
  • 4 בצלים ירוקים, חתוכים לטבעות
  • 4 כוסות אורז לבן מבושל
  • 1 חזה עוף בגריל, חתוך או מפורר לרצועות דקיקות ללא העור
  • 1 כוס עלי נענע קצוצים
  • 1/2 כוס עלי כוסברה קצוצים
  • 2 כפות חומץ אורז (או מיץ לימון)
  • 1 כף סוכר
  • 2-3 כפות רוטב דגים

אופן ההכנה:

  1. מחממים במחבת את השמן. מוסיפים למחבת את גבעולי הלמון גראס, פלפל הצ'ילי והבצלים הירוקים, ומערבבים-מטגנים במשך כ-3 דקות.
  2. מערבבים בקערה את האורז, חזה העוף, עלי הנענע ועלי הכוסברה.
  3. מעבירים את תכולת המחבת, כולל השמן, אל הקערה עם תערובת האורז. מוסיפים את חומץ האורז, הסוכר ורוטב הדגים ומערבבים. מגישים בטמפרטורת החדר.

 

צילום: איתיאל ציון

לינגוויני עם פירורי לחם

כשר, קל, מהיר, פרווה

החומרים ל-4 מנות:

  • 1 חבילה פסטה לינגוויני (500 גר')
  • 4 כפות שמן זית
  • 3 שיני שום, כתושות
  • 1 קופסה קטנה פילה אנשובי
  • 3/4 כוס פירורי לחם
  • 4 כפות עלי בזיליקום, קצוצים (או 2 כפות עלי מרווה, קצוצים)
  • מלח
  • פלפל שחור גרוס

להגשה:

  • גבינת פרמזן, מגוררת
  • פלחי לימון

אופן ההכנה:

  1. מבשלים את הפסטה לדרגת אל-דנטה על-פי הוראות היצרן, מסננים ומעבירים לקערת ערבוב.
  2. בזמן שהפסטה מתבשלת, מחממים את שמן הזית במחבת רחבה. מוסיפים לשמן את השום והאנשובי ומטגנים במשך כדקה תוך מעיכת האנשובי.
  3. מוסיפים למחבת את פירורי הלחם ומטגנים עד ששמן הזית נספג בהם והם מתחילים להזהיב.
  4. מוסיפים אל הפסטה את פירורי הלחם המטוגנים ומערבבים בעדינות.
  5. מוסיפים את הבזיליקום הקצוץ או המרווה, מתבלים במלח ופלפל ומגישים חם.

להגשה: ניתן לזרות גבינת פרמזן על הפסטה ולהגיש עם פלחי לימון ליד.

מגוונים: לגרסה משודרגת, ניתן להוסיף אל פירורי הלחם 3 כפות אגוזי מלך או פקאנים קצוצים.

צילום: איתיאל ציון

חביתת אורז מטוגן

כשר, קל, מהיר, פרווה

החומרים ל-4 מנות:

  • 2 כפות שמן סויה
  • ½1 כוסות אורז לבן, מבושל
  • 4 בצלים ירוקים חתוכים לטבעות
  • 1 פלפל צ'ילי אדום קטן קצוץ דק
  • 1 כוס גרגרי אפונה (אפשר מקופסת שימורים)
  • 1 כף ג'ינג'ר כבוש, פרוס לרצועות דקיקות
  • 6 ביצים טרופות

אופן ההכנה:

  1. מחממים את השמן במחבת רחבה עם שוליים, מוסיפים את האורז ומטגנים במשך חמש דקות עד שהוא הופך פריך.
  2. מוסיפים למחבת את הבצל הירוק, פלפל הצ'ילי, האפונה והג'ינג'ר ומטגנים יחד במשך שתי דקות נוספות.
  3. יוצקים את הביצים הטרופות אל המחבת ומערבבים קלות. מנמיכים את הלהבה, מכסים את המחבת ומבשלים את החביתה עד שהיא מתייצבת, מבלי להפוך (כ-5-6 דקות לערך).
  4. פורסים את החביתה המוכנה לארבעה רבעים ומגישים חם, עם רוטב סויה לצדה.

מגוונים: אפשר להכין את החביתה בסגנונות שונים, עם תוספות ותבלינים בהתאם לסוג המטבח הרצוי. לדוגמא: עגבניות מיובשות, זיתי קלמטה ובזיליקום – לחביתת אורז בסגנון איטלקי, או גרגרי חומוס, פלפל שאטה גרוס, כמון וזעתר לחביתה בסגנון מזרחי.

צילום: איתיאל ציון

סלט נודלס עם ירקות ובוטנים

כשר, קל , מהיר, פרווה

החומרים ל-4 מנות:

  • 150 גר' אטריות אורז או אטריות שעועית דקיקות
  • 2 גזרים, חתוכים לרצועות דקות
  • 2 מלפפונים חתוכים לרצועות דקות
  • 1/2 כוס בוטנים מומלחים ללא קליפה, קצוצים גס
  • 1/2 כוס עלי כוסברה קצוצים גס

לרוטב:

  • 1 כף שמן שומשום
  • 3 כפות רוטב סויה
  • 1 כף מיץ לימון

אופן ההכנה:

  1. משרים או מבשלים את האטריות על-פי הוראות היצרן. מסננים ומעבירים לקערת ערבוב.
  2. מערבבים בנפרד את כל מרכיבי הרוטב בצנצנת סגורה.
  3. מוסיפים לקערה את הבוטנים, הירקות והכוסברה.
  4. יוצקים את הרוטב ומגישים. ניתן לשמור עוד יום במקרר.

מגוונים: זהו סלט בסיסי שיקבל באהבה תוספות מגוונות כמו: רצועות טופו מטוגנות, רצועות חזה עוף או בשר בקר, ירקות נוספים (כמו: צנון, שורש סלרי, סלק חי או מבושל ופלפל צ'ילי), וגם אגוזים שונים (כמו: אגוזי קשיו או אגוזי לוז).

צילום: איתיאל ציון

פלאפל-חומוס וגבינת עיזים

כשר, קל, מהיר, חלבי

החומרים ל-4 מנות:

  • 2 קופסאות שימורי גרגרי חומוס מסוננים
  • 1 בצל אדום קטן קצוץ
  • ½1 כוסות פירורי לחם בהירים
  • 1/2 כוס עלי כוסברה
  • 1/2 כוס עלי נענע
  • 1/2 כוס עלי פטרוזיליה
  • 2 כפיות כמון, טחון
  • מלח
  • פלפל שחור גרוס
  • 1 גליל גבינת עיזים רכה (דוגמת "פרומעז")
  • 1/2 כוס קמח לקימוח הכדורים

אופן ההכנה:

  1. מעבירים את כל החומרים למעבד מזון ומעבדים עד לקבלת מחית אחידה (היא אינה חייבת להיות מחית חלקה).
  2. מעבירים את התערובת לקערה ומצננים במקרר במשך חצי שעה.
  3. מוציאים מהמקרר, יוצרים קציצות בגודל כדורי פלאפל ומשטחים מעט. מקמחים את כדורי הפלאפל.
  4. מחממים שמן במחבת בגובה 2 ס"מ, ומטגנים את הכדורים עד להזהבה. מגישים חם לצד סלט עלים ופלח לימון.

טיפ: ניתן להוסיף את גבינת העיזים חתוכה לקוביות קטנות אל תערובת החומוס ולא לטחון אותה – מתקבלים כדורים משובצים בגבינת עיזים.

פלאפל-חומוס וגבינת עיזים

פלאפל-חומוס וגבינת עיזים. צילום: איתיאל ציון