קטנים גדולים במטבח: מדריך לבישול עם ילדים

כשהילדים שותפים בהכנת אוכל יש סיכוי גדול יותר שהם יסכימו לנסות לאכול דברים חדשים | צלם: א.ס.א.פ קריאייטיב |   Ilike ,shutterstock
כשהילדים שותפים בהכנת אוכל יש סיכוי גדול יותר שהם יסכימו לנסות לאכול דברים חדשים | צלם: א.ס.א.פ קריאייטיב | Ilike ,shutterstock

בישול ארוחה עם הילדים היא דרך מצוינת לגיבוש משפחתי. איזה מתכונים מתאימים, מה מתוכם הילדים יכולים להכין לבד ומה הם יכולים ללמוד מהם על החיים?

88 שיתופים | 132 צפיות

בנותיי מסתובבות דרך קבע במטבח, חותכות, מערבבות ומלקקות, אבל כמעט לא קורה שכל המשפחה שותפה לכך בהרכב מלא. על פי רוב ילדה אחת בדיוק הולכת לחברה וכשהיא חוזרת, השנייה בדיוק מכינה שיעורי בית וכמעט בכל זמן נתון – אבא בדיוק בעבודה.

החלטתי שזה הזמן להכין ארוחה יחד, מההתחלה ועד הסוף. תכנון התפריט נעשה בשיתוף כל בני הבית (כמעט), עם המלצות והכוונות שלי בנוגע להרכב מזין ונכון של ארוחה. חלוקת המטלות נעשתה לפי היכולת: הגדולה כבר יודעת לקלוף בקולפן, האמצעית אלופה בגלגול מדויק של כדורים והקטנה… טובה מאוד בבקרת איכות של חומרי הגלם שהיא מנשנשת לכולם מהקערות.

הנסיכות והעדשה

כשמבשלים עם ילדים כדאי לזכור שלא מדובר אך ורק בהכנה של אוכל. עבודה במטבח יכולה לספק כר פורה ועשיר ללמידה, להתנסות חווייתית ולהרבה רגעי כיף משפחתיים. את העדשים לסלט, לדוגמה, הנביטו הבנות במשך יומיים. הן טיפלו בהן כמו בתינוקות רכים ובדקו בכל כמה שעות את התקדמות הנביטה. אם הייתי מרצה לבנות על יתרונות ההנבטה ועל הערכים התזונתיים הגבוהים של עדשה מונבטת לעומת עדשה יבשה, ספק אם הן היו מקשיבות או מפנימות.

כשהלימוד נעשה תוך כדי התנסות, הן מתעניינות, שואלות וחוקרות. כך הן למדו שהעדשה היא זרע שאוגר חומרי מזון עבור הצמח. כשהיא רטובה היא הופכת את החומרים השמורים בה למזון זמין לצמח המתפתח, ולכן זהו השלב שבו גם עבורנו העדשה מזינה יותר וגם קלה יותר לעיכול.

באותו יום שמעתי את הגדולה מסבירה לחברתה את עיקרי הדברים כשהיא מראה לה את בני טיפוחיה הקטנים. היא סיימה את השיעור במשפט "נכון שזה מופלא?". לא יכולתי שלא להיות מרוצה מעצמי. סליחה, מהגדולה.


את העדשים לסלט הנביטו הבנות במשך יומיים

מבשלים ביחד

חשוב לדעת כי ילדים אוהבים להכין את מה שהם אוהבים לאכול אבל גם לאכול את מה שהם נהנו להכין. כשהילדים שותפים בהכנת אוכל יש סיכוי גדול יותר שהם יסכימו לנסות לאכול דברים חדשים. בזמן הבישול המשותף אפשר לנסות להפוך פעולות פשוטות ויומיומיות לחוויות מסוג אחר באמצעות הפיכתן למשחק.

סלק הוא אחד הדברים שבנותיי אינן מוכנות לגעת בו. כשהפכנו יחד את הסלק לצבע כדי לצבוע את הפירה וכשסוגי הפירה הצבעוני הפכו בדמיונן לגלידת פירות יער, לגלידת משמש ולסורבה לימונענע, ראיתי איך הן מסדרות לעצמן בצלחת ערמות קטנות בסגול-כתום-ירקרק וזוללות אותן בהנאה.

אף שארוחה משפחתית היא הזדמנות מצוינת להיכרות עם מאכלים חדשים, כדאי בכל זאת לשמור על שלד ארוחה המבוסס על דברים שכולם אוהבים בגרסאות מעניינות ומקוריות, דוגמת הגשת קציצות על מקל והפיכת תירס אהוב למרק עשיר. גם ראפים הם שימושיים מאוד. אפשר לגוון את המילוי שלהם ולהוסיף נגיעות של טעמים חדשים. אפשר ליישם את אותו עיקרון גם בקרפים מלוחים (לקרוא להם קרפים במקום בלינצ'ס זה כבר סוג של גיוון) וגם בפיתות שטוחות, כגון לאפה או לחוח תימני.

באנו ליהנות

אחרי הארגון, ההכנות, חלוקת התפקידים, הקיצוץ, הערבוב, האיסוף מהרצפה, עריכת השולחן וההתעלמות מהבלגן שמסביב, חשוב לזכור שבאנו ליהנות. ותרו הפעם על הניסיונות לשכנע את הילדים לאכול ירק שהם אינם אוהבים או עוד קציצה. נצלו את הזמן המשפחתי כדי לשאול ולשמוע מה חדש, תנו לכל אחד הזדמנות לספר מה מעניין אותו בימים אלה, שתפו ושוחחו.

תנו לילדים להחליט לבד מה יעלה על הצלחת שלהם, כמה ובאיזה סדר. הם עוד עלולים להפתיע אתכם. יש סיכוי שהם אף יאכלו פירורים מהמפה עד שיגיע הקינוח. אבל היי, היה כיף, לא? והיום זה מה שחשוב. יום משפחה שמח!


כשהילדים שותפים בהכנת אוכל יש סיכוי גדול יותר שהם יסכימו לנסות לאכול דברים חדשים

עשרת הדברות לעבודה עם ילדים במטבח

1. זכרו כי המטרה היא ליהנות. הביאו בחשבון שיהיה בלגן ולכלוך ולא הכל ייראה כמו בצילום. הרבה סבלנות תבטיח לכם חוויה משותפת ומהנה.

2. שמרו על כללי הבטיחות: פעולות שקשורות באש, בתנור ובדברים חמים ייעשו רק על ידי מבוגר. שימוש בסכין – לפי גיל הילד.

3. כמה מהילדים אינם אוהבים ללבוש סינר. בחרו בגדים נוחים שאפשר ללכלך אותם. גם חולצה ישנה של אבא יכולה להתאים.

4. מסוכן ולא נוח לעמוד על כיסא ליד השיש. כדאי לעבוד בישיבה על יד שולחן. כסו את השולחן בשעוונית או במפה שאפשר ללכלך. הניחו לפני כל ילד משטח עבודה אישי, כגון קרש חיתוך או פלייסמט מפלסטיק.

5. הכינו מראש את כל המצרכים והסבירו לילדים מה בדיוק מכינים ומה תפקידם בהכנת כל מנה. הדבר יעזור להם לשמור על ריכוז ולא לאבד סבלנות.

6. התאימו את מספר השלבים שיבצעו הילדים לגילם וליכולתם. לקטנים יותר תוכלו להכין את המנות מראש עד שלב מסוים ולתת להם המשיך משם. הגדולים, לדוגמה, יכולים להכין תערובת ולגלגל קציצות בעצמם. לקטנים יותר כדאי להכין את התערובת מראש, לגלגל עמם את הכדורים ולתת להם לנעוץ בהם מקלות.

7. אם הם צריכים עזרו להם, אך תנו להם לנסות לבד. הדריכו, אך אל תעשו במקומם.

8. ערבו אותם בהחלטות בנוגע לאוכל. בקשו מהם לטעום את האוכל בשלבי ההכנה ושאלו אם צריך לדעתם להוסיף עוד מלח או פלפל. התחשבו בדעתם.

9. ניקיון הוא חלק מהעבודה. גם ילדים קטנים יכולים להשיב חפצים למקומם, להניח כלי פלסטיק בכיור או לנגב את השולחן בסמרטוט. גדולים יותר יכולים לשטוף כלים. הרגלים נכונים ואחריות הם כלים חשובים לא רק במטבח.

10. הביעו סיפוק מהתוצאות (גם אם הן אינן מעולות). ילדים רוצים להצליח ולספק אתכם, לכן הרעיפו עליהם מחמאות ודאגו לומר להם כמה כיף לכם להיות איתם, לבשל ולאכול ביחד.

מרק תירס


כשר, קל, פרווה

מרק תירס מתקתק עם עקיצת ג'ינג'ר מפתיעה.

החומרים ל-12-10 מנות:

  • 2 בצלים, קצוצים
  • 2 כפות שמן קנולה
  • 1/2 כפית שורש ג'ינג'ר טרי, מגורר
  • 4 כוסות גרגרי תירס קפואים או טריים
  • 5 כוסות מים
  • 3 ענפי סלרי (עם העלים)
  • 1 כפית מלח
  • 1/2 כפית פלפל שחור גרוס

אופן ההכנה:

1. מאדים את הבצלים בשמן בסיר עד שהם שקופים. מוסיפים את שורש הג'ינג'ר ומאדים עוד דקה.

2. מוסיפים את גרגרי התירס, המים והסלרי, מרתיחים, מנמיכים את האש ומבשלים מכוסה במשך 20 דקות.

3. מוציאים כוס אחת מתוכן המרק ללא נוזלים ושומרים בצד.

4. מתבלים במלח ובפלפל. מרסקים את המרק בבלנדר מוט או במעבד מזון למחית סמיכה בעלת מרקם גס.

5. מחזירים לסיר את הכוס שנשמרה בצד, מערבבים ומתקנים תיבול.

  • מה למדנו: שתירס יכול להיות מבושל בצורות שונות.
  • הילדים יכולים: לקצוץ בצל (לפי גילם) ולמדוד כמויות.

סלט ירוקים ועדשים מונבטות

כשר, קל, פרווה

את הנבטת העדשים מתחילים שלושה ימים מראש. הסלט הזה אינו מצליח לשרוד אצלנו יותר משלוש דקות. קטנים כגדולים מחסלים אותו ודורשים עוד. היתרון הנוסף שלו זה שהוא עמוס בריאות.

החומרים לקערה גדולה אחת:

לסלט:

  • 1 כוס עדשים שחורות
  • 1 צרור פטרוזיליה, קצוץ
  • 1 צרור כוסברה, קצוץ
  • 6 גבעולי נענע, קצוצים
  • 1 בצל קטן, קצוץ
  • 3 מלפפונים, קצוצים

לרוטב:

  • 1/3 כוס שמן זית
  • 1/3 כוס מיץ לימון טרי
  • קליפה מגוררת מ-1/2 לימון
  • 1/2 כפית מלח
  • 1/4 כפית פלפל שחור גרוס

אופן ההכנה:

1. מנביטים את העדשים: שוטפים את העדשים היטב ומשרים אותן במים קרים למשך לילה. מסננים היטב ומפזרים אותן בשכבה אחידה במסננת דקה המונחת על קערה. מניחים במקום קריר, מאוורר ומוצל למשך כיומיים. פעם ביום מתיזים על העדשים מעט מאוד מים. אם התפתח ריח לא נעים, יש לזרוק את העדשים ולהתחיל מההתחלה.

2. מניחים את העדשים המונבטות בקערה, מוסיפים את כל שאר חומרי הסלט ומערבבים.

3. מנערים את כל חומרי הרוטב בצנצנת. יוצקים את הרוטב על הסלט לפני ההגשה ומערבבים.

  • מה למדנו: שיעור בטבע, סבלנות ודחיית סיפוקים.
  • הילדים יכולים: להנביט, לחתוך (לפי גילם), לנער ולערבב.

קציצות אפויות על מקל

כשר, קל, בשרי

אין יותר "אוכל של בית" מקציצות. לפי הבנות שלי, אוכל על מקל טעים יותר, ובכל אופן – כיפי יותר.

החומרים לכ-25 קציצות:

  • 3 פרוסות לחם מאתמול
  • 1/2 ק"ג בשר טחון
  • 1/2 בצל קטן, קצוץ דק
  • 1/4 צרור פטרוזיליה, קצוץ דק
  • 1 ביצה
  • 1 כפית מלח
  • 1/2 כפית פלפל שחור
  • 1/2 כפית בהרט
  • 1/2 כוס שמן זית
  • 25 שיפודי יקיטורי קצרים

אופן ההכנה:

1. משרים את השיפודים במים במשך 1/2 שעה.

2. מרטיבים וסוחטים את פרוסות הלחם ומפוררים אותן בקערה.

3. מוסיפים לקערה את כל שאר החומרים ומערבבים היטב. לשים את התערובת כמו בצק במשך דקה. מכסים ומניחים במקרר לחצי שעה.

4. יוצרים מהתערובת כדורים בגודל כדורי פינג פונג ומניחים אותם על נייר אפייה משומן קלות. נועצים שיפוד יקיטורי בכל כדור.

5. אופים את הקציצות במשך כ-10 דקות בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות. מנמיכים את חום התנור ל-180 מעלות ואופים במשך 15 דקות נוספות. במהלך האפייה הקציצות מגירות מעט נוזלים שמקרישים. מסירים אותם וזורקים.

מגישים: אפשר לטבול את הקציצות בטחינה או בתערובת של מיונז, חרדל ומעט לימון.

  • מה למדנו: מיומנויות מוטוריקה עדינה (גלגול הקציצות) ושימוש מושכל בחומר גלם מאתמול.
  • הילדים יכולים: לקצוץ בצל ופטרוזיליה (לפי גילם), לערבב, ללוש, לגלגל, לנעוץ ולמדוד זמנים.

פירה בשלושה צבעים

כשר, קל, פרווה

פירה צבעוני המתחזה לגלידה ומעורר את הצלחת.

החומרים ל-12-10 מנות:

  • 10 תפוחי אדמה בינוניים, קלופים חתוכים לחצאים או לרבעים
  • 2 סלקים בינוניים, שטופים
  • מעט שמן זית למשיחה + 4 כפות שמן זית
  • 4 בטטות גדולות, שטופות
  • 1 שן שום
  • מלח, פלפל שחור
  • מעט אגוז מוסקט, מגורר
  • 1/2 צרור פטרוזיליה, קצוץ דק
  • 1 חופן עלי שמיר, קצוץ דק

אופן ההכנה:

1. מניחים את תפוחי האדמה בסיר גדול ומכסים במים. מוסיפים כפית מלח ומבשלים במשך כ-40 דקות עד שהם רכים מאוד. מסננים ומועכים לפירה חלק.

2. מושחים את הסלקים בשמן הזית, מניחים בתבנית ומכסים היטב בנייר אלומיניום.

3. חוזרים על הפעולה עם הבטטות בתבנית נפרדת.

4. מכניסים את התבניות לתנור שחומם מראש ל-200 מעלות. אופים את הבטטות כשעה עד שעה וחצי עד שהן רכות מאוד, ואופים את הסלקים כשעתיים עד שהם רכים. קולפים את הבטטות והסלקים בעודם חמימים.

5. מועכים את הבטטות לפירה חלק.

6. מרסקים את הסלקים במעבד מזון עם 2 כפות משמן הזית ושן השום עד קבלת מחית חלקה.

7. מוסיפים למחית הבטטה 3 כפות גדולות מפירה תפוחי האדמה ומערבבים. מתבלים במלח, בפלפל ובאגוז המוסקט.

8. מחלקים את שאר כמות הפירה לשתי קערות. לאחת מוסיפים את מחית הסלק, מערבבים היטב ומתבלים במלח ובפלפל, ולשנייה מוסיפים את הפטרוזיליה והשמיר, מערבבים היטב ומתבלים ב-2 כפות שמן הזית, במלח ובפלפל.

  • מה למדנו: שאוכל יכול להגיע בשלל צבעים ושכתמים של סלק אינם נמחקים.
  • הילדים יכולים: למדוד זמנים, לקלף, למעוך, לערבב ולצבוע.

פונדו שוקולד

כשר, קל, פרווה

פונדו שוקולד בגרסה הכי קלה שיש, המתאימה גם לארוחה בשרית וגם לרגישים לחלב.

החומרים לקערת פונדו אחת:

  • 200 גר' שוקולד מריר
  • 200 מ"ל חלב סויה
  • 1/2 כפית תמצית וניל

לטבילה (מה שרוצים מתוך הבאים):
קוביות עוגה, קוביות חלה, בננות פרוסות, תותים, מרשמלו, בייגלה

אופן ההכנה:

1. ממיסים את השוקולד עם חלב הסויה ותמצית הווניל במיקרוגל או בסיר קטן בבן מארי ומעבירים לכלי העליון של מתקן פונדו. מערבבים היטב עד שהתערובת אחידה ומבריקה.

2. מניחים את הכלי במקומו על המתקן מעל נר חימום.

3. משפדים מה שרוצים לטבול במזלג פונדו או בשיפודון, טובלים ונהנים.

  • מה למדנו: שלא צריך ללמוד משהו מכל דבר, אפשר גם סתם ליהנות.
  • הילדים יכולים: להחליט מה טובלים, לערבב, לשפד ולטבול.