מה תשתו?
אבירם כץ עוזר להחליט אילו יינות ילוו את ארוחת החג, עם המלצות לכל השלבים לפי רמות מחיר. ובשם הסולידריות, כולם ישראליים
החגים הם תקופות שיא במכירות היין בארץ, ולפיכך מלווים בהנחות ובמבצעים. ראש השנה הוא הזדמנות טובה להצטייד בכמות נאה של יין לכל השנה במחירים טובים מהרגיל. עם זאת, ללא תנאים מתאימים לאחסון היין אל תצפו שהוא יחזיק מעמד עד לשנה הבאה. למי שאין מקרר יינות מומלץ לשמור את היין במקום הכי קריר בבית, כמו בחלקו העליון של ארון בגדים או מתחת למיטה. עדיף לקנות יין בחנות מתמחה ולא ברשתות שיווק גדולות. המחיר יהיה בדרך כלל דומה, אך ההקפדה על תנאי האחסון והייעוץ המקצועי עושים את ההבדל. עוד דבר חשוב הוא טמפרטורת ההגשה. נכון שיין אדום שותים בטמפרטורת החדר, אבל הכוונה היא לכ־02 מעלות. הכניסו את הבקבוק למקרר 51־02 דקות לפני שאתם שותים אותו.
פתיחה
היינות שכדאי לקבל איתם את האורחים וללוות את המנות הראשונות
הזול
רקנאטי, יסמין לבן 2013
סדרת הבסיס של יקב רקנאטי מציעה יינות (לבן ואדום) קלילים, שופעי חן וטעימים מאוד, במחיר מגוחך למדי (במבצעי החגים). היסמין הלבן מורכב משרדונה ומסוביניון בלאן המגיעים מכרמים ברחבי הארץ. זהו יין מרענן ונעים לשתייה עם אחוז אלכוהול לא גבוה. מצוין בתור אפריטיף, הולך נהדר עם סלטים, ובמחיר כזה זה פשע לא להחזיק איזו שישייה במקרר.
מחיר: 36 ש"ח
הביניים
ויתקין, מסע ישראלי לבן 2013
היקב המשפחתי הקטן והצנוע מכפר ויתקין ממשיך עם הקו המוצלח של יינות מזנים פחות מוכרים. סדרת מסע ישראלי היא סדרת הבסיס של היקב, והיינות הם ממסכים של כמה זנים מאזורים שונים בארץ, ומכאן שמה. המסע הלבן מורכב מענבי פרנץ' קולומבאר, ויונייה ומעט גוורצטרמינר – זנים שכבר לא נתקלים בפרצופים חשדניים שמיד בורחים חזרה אל השטח המוכר של השרדונה והסוביניון בלאן. זהו יין יבש אך ארומטי ופירותי מאוד, כך שהתחושה בפה היא כמעט של יין חצי יבש. הגוף בינוני ולא מורכב מדי, אבל בהחלט לוכד את תשומת הלב, גם של שתייני יין מנוסים, וגם שתיינים מתחילים יפיקו ממנו הנאה רבה. מחיר: 73 ש"ח
היקר
רמת הגולן, ירדן ברוט רוזה 2008
אין כמו יין מבעבע טוב לפתוח איתו את התיאבון, את החג ואת השנה. בסדרת הברוט של ירדן מפיקים יינות מבעבעים בשיטה הצרפתית המסורתית, כלומר עם תסיסה שנייה בבקבוק. מדובר באחד היינות המבעבעים הטובים בארץ. הברוט רוזה הוא בעל צבע שעושה שמח בלב, והטעם משלב נהדר בין פרי אדום שופע לחמיצות גבוהה ורעננות רבה. זה יין מצוין לקבל איתו את פני האורחים, אבל אפשר בקלות לסחוב אותו אל תוך המנות הראשונות. מחיר: 140 ש"ח
מנות עיקריות
בשלב הזה מדובר בדרך כלל במנות בשריות, עם נטייה לתבשילים כבדים עם רטבים עשירים
הזול
כרמל פרייבט קולקשן, קברנה סוביניון־מרלו 2013
הסדרה הוותיקה של כרמל עברה לאחרונה מתיחת פנים עיצובית, והיא עדיין אחת הסדרות המעניקות את התמורה הטובה ביותר למחיר. מדובר ביין בסיסי, ממסך פופולרי של קברנה ומרלו. העץ קצת אגרסיבי, הפרי בועט וממלא את הפה, ובמחיר הזה באמת שאי אפשר לבקש מעבר. יין נהדר לפסטות, לארוחות החג הקלילות, ובכלל בקבוק שטוב שיש בבית כדי לפתוח מתי שמתחשק. מחיר: 33 ש"ח
הביניים
דלתון, עלמה קברנה סוביניון־שירז 2012
סדרת עלמה של דלתון מתאפיינת ביחס נהדר של תמורה למחיר. היין הזה, ממסך שווה של קברנה סוביניון ושירז, ילווה היטב מגוון רחב של מנות בשר, ומנגד הוא רענן יחסית, וממש לא מסוג האדומים שיגרמו לכם לנקר על שולחן הארוחה. זהו יין מלוטש ומדויק, הימור בטוח להביא כמתנה לשולחן החג – יין שמצליח להתחבב על כולם מבלי להיות משעמם. מחיר: 75 ש"ח
תבור, להבה 2010
בתבור החליטו ללכת על קונספט שונה: במקום להתהדר בתארים רבי משמעות ודיבור גבוה, שלא לומר פלצני, על יין, הם החליטו לדבר אל החושים ולהנגיש את היין לכולם. בסדרת אדמה 2 (הנמכרת בחנויות יין ובמסעדות בלבד) השם שניתן לכל יין בא לתאר את אופיו. להבה הוא אכן יין חם, עשיר ומפתה, ואל תתנו לקונוטציות הנוכחיות שמעלה השם להב"ה להטעות אתכם. יש כאן מרלו ופטי ורדו, ושנת היישון בחביות העץ בהחלט הטביעה את חותמה. זהו יין בשל, עשיר, מלא וכבד. הוא יילך נהדר עם כמה שיותר בשר ותבשילים כבדים. מחיר: 95 ש"ח
היקרים
קסטל, שרדונה 2012
מי אמר שחייבים יין אדום עם המנות העיקריות? אפילו אם בתבשילי בשר עסקינן, יש לא מעט יינות לבנים עשירים מספיק כדי ללוות אותם כמו שצריך. השרדונה הזה של קסטל, אחד היקבים הטובים והמסורתיים בארץ, הוא עשיר ומורכב. הוא התיישן במשך שנה בחביות עץ צרפתיות, דבר המורגש ביין ומעניק לו אופי חמאתי וגוף מלא ומאוזן. כל מנה עם רוטב על בסיס חמאה, מירקות ועד סטייקים, תתאים ליין הזה במיוחד.
מחיר: 150 ש"ח
בן חיים, קברנה סוביניון גראן רזרב 2009
מהדורה מוגבלת של היקב חובב המדליות והתחרויות מרמת השרון. יש בו קברנה סוביניון עם מעט פטיט סירה מכרמים בגליל העליון. העץ מאוד נוכח כאן (אחרי 30 חודשי יישון) וקצת מאפיל על הפרי. תנו ליין להתאוורר קצת ותיהנו ממנו לצד איזה נתח בשר אימתני. מחיר: 220 ש"ח
קינוח
ארוחות חג הן אידיאליות כדי להשקיע עוד טיפה ולסיים עם יין קינוח טוב
הזול
טפרברג, סילבר, ריזלינג בציר
מאוחר 2012
היין עשוי מענבי ריזלינג שנבצרו מאוחר, מה שמספק ריכוז סוכר גבוה יותר בענבים. בטעם מורגש פרי טרופי, ריחות דבש ולדר ושלל פירות הממלאים את חלל הפה. מדובר ביין מתוק ומוצלח במחיר יוצא מן הכלל, שישדרג כל חוויית אירוח וישלח את כולם לישון עם טעם מתוק בפה. מחיר: 39 ש"ח
היקר
אמפורה, אינה 2009
יין קינוח בסגנון יינות מדיירה הפורטוגליים. ענבי הסוביניון בלאן ביין זה חוזקו באלכוהול ענבים שהפסיק את תסיסתם, כך שהתוצאה היא יין מחוזק באלכוהול ועדיין עם המתיקות הטבעית של הענבים. יישון של שלוש שנים בחבית גדולה תרם להתפתחותו ולהתבגרותו של היין. הוא אגוזי, מתקתק, קרמלי ועם חמצון עדין. החיסרון היחיד הוא הכמות המוגבלת, כך שצריך להתאמץ ולחפש אותו במיוחד. מחיר: 198 ש"ח