מועדון ארוחת הבוקר

בראנץ' בורגר בבנדיקט | צילום: שירן כרמל
בראנץ' בורגר בבנדיקט | צילום: שירן כרמל

האמריקאים אוהבים את ארוחות הבוקר שלהם מרובת חלבונים. סטייק עסיסי וביצת עין מעליו, ביצה עלומה ברוטב הולנדז עשיר, המבורגר עטוף בבייקון בלביבת תפוחי אדמה, או פנקייק מתקתק. לרגל 4 ביולי, בנדיקט מציגים: ארבע ארוחות בוקר אמריקאיות וארוחת בוקר ישראלית אחת, שנותנת להן אחלה פייט. הפי בי דיי, אנקל סאם

88 שיתופים | 132 צפיות

סטייק אנד אגז

לא משנה איזה סטייק אתם אוהבים, אם אנטריקוט, סינטה, שייטל או פילה, ביצת עין מטוגנת מעליו לעולם לא תזיק. השילוב בין שני החלבונים העשירים הוא בן כ־70 שנה: סטייק אנד אגז, אגז בנדיקט, פנקייקים דקיקים ומעליהם ביצים מטוגנות (כשחלמון הביצה הנוזלי הופך לרוטב) היו ארוחת בוקר מזינה לחוואים ולאיכרים לפני יום עבודה ארוך (התייחסו אליה כאל חלבון כפול).

במהלך מלחמת העולם השנייה, כשבארוחת הבוקר הוגשו סטייק וביצת עין, ידעו החיילים שהם עומדים לפני משימה קשה. ואתם כבר יכולים לנחש מה ביקשו האסטרונאוטים של אפולו 8 ברגע שחזרו אל כדור הארץ.

סטייק אנד אגז של בנדיקט | צילום: שירן כרמל
סטייק אנד אגז של בנדיקט | צילום: שירן כרמל

אגז בנדיקט

יום אחד, בראשית המאה הקודמת, נכנס למלון וולדורף אסטוריה בניו יורק לקוח מוכר בשם בנדיקט. אחרי לילה ארוך של שתייה, הוא רצה משהו שיעזור לו להיפטר מההנגאובר (חמרמורת, אם תרצו), והוא ביקש מהשף שיכין לו "ביצים עלומות על מאפין אנגלי, עם האם (נקניק מירך חזיר) והמון הולנדז".

השף עשה כבקשתו, ועל הדרך הכין גם לעצמו, וגילה כי משהו במילותיו השיכורות של בנדיקט עובד ממש טוב. כך באה לעולם אחת מארוחות הבוקר הפופולריות ביותר, שמאותו יום גורלי הוגשה באלפי גרסאות, שבהן פרט לביצים העלומות ולהולנדז, מוחלף כל אחד ממרכיבי המשוואה: את המאפין האנגלי מחליפים בריוש, חלה, וופל בלגי או טוסט מלחם שאור, ואת ההאם מחליפים בייקון, תרד מוקרם בשמנת, סלמון מעושן ועוד.

אגז בנדיקט של בנדיקט | צילום: שירן כרמל
אגז בנדיקט של בנדיקט | צילום: שירן כרמל

פנקייק

עוגת המחבת (בתרגום ישיר) היא אחת ממנות ארוחת הבוקר הפופולריות בעולם. בלילה עשויה מחלב, חמאה, ביצים, קמח וקצת אבקת אפייה הופכת בהינף מטרף ומצקת לערמה של עוגות אווריריות שכיף להכין ועוד יותר כיף לזלול.

מקורות הפנקייק מתועדים היטב: הרומאים והיוונים העתיקים הכינו גרסאות לעוגות מחבת בבישול מהיר, שהיו הרבה יותר כבדות וגסות מהלביבות הקלילות שאנחנו מכירים היום. יש הטוענים שהמאכל קדום אף יותר, וכאישוש לטענתם הם מצביעים על כלי טחינה לדגנים שמתוארכים לסוף עידן הקרח האחרון.

הפנקייק קיים בתודעה האמריקאית עוד מהמאה ה־18, שבסופה פורסמו מתכונים לשתי גרסאות לפנקייק (בשמות Johny Cake ו־(Slapjack בספר הבישול American Cookery. יש להם גם תפקיד טלוויזיוני חשוב, כחלק מארוחת הבוקר של גיבורי הסדרות המצוירות "משפחת סימפסון" ו"איש משפחה" (ערמה ענקית של פנקייקים בחמאה ומייפל) וגם כמאכל האהוב על הרוצח הסדרתי הכובש דקסטר, שהתמחה בהכנת פנקייק עם אוכמניות טריות.

פנקייקס של בנדיקט | צילום: שירן כרמל
פנקייקס של בנדיקט | צילום: שירן כרמל

בראנץ' בורגר

ההמבורגר הוא אחד המאכלים הכי אמריקאיים. הוא נוצר מהמנה שהביאו מהגרים גרמניים, המבורג סטייק, שהוכנסה בין שתי פיסות לחם. הקונספט הזה תפס ברחבי ארצות הברית כמו אש בשדה קוצים עוד בשנות ה־20 של המאה הקודמת. זה היה רק עניין של זמן עד שחוכמת ההמונים הגרגרנית תביא לעולם הכלאה בינו ובין עוד קלאסיקה אמריקאית – הבראנץ'.

שפים מוכרים כמו רייצ'ל ריי, בובי פליי ופאולה דין עזרו לקבע את הקונספט, שבו ההמבורגר חובר לאלמנטים של ארוחת בוקר/צהריים. זה יכול להיות פשוט כמו אגז בנדיקט, כשהבורגר מחליף את ההאם, וזה יכול להיות מופרע, כשאתה מגלה דונט בציפוי סוכריות ובתוכו המבורגר וביצת עין, או המבורגר עטוף בבייקון בתוך לביבת תפוחי אדמה שמעוצבת כמו וופל. ככה זה באמריקה.

בראנץ' בורגר בבנדיקט | צילום: שירן כרמל
בראנץ' בורגר בבנדיקט | צילום: שירן כרמל

התשובה המקומית: ארוחת בוקר ישראלית

האמריקאים מעדיפים מאכלים עתירי קלוריות לפתיחת היום, ואילו הישראלים רוצים שפע בעיניים. ארוחת הבוקר הישראלית עמוסת המזטים (טונה, גבינות, סלט ירקות טריים וקלויים, גרנולה בליווי פירות טריים) החלה את דרכה בחדרי האוכל הקיבוציים בשנות ה־50 של המאה הקודמת, אבל הייתה צנועה יותר. הארוחה הקיבוצית התבססה על התוצרת החקלאית שגידלו וטיפחו חברי הקיבוץ: חביתה פשוטה מביצים טריות מהלול, גבינות טריות מחלב הרפת, ירקות טריים, מיץ טרי מהפרדס ולחם אחיד מהמאפייה המרכזית (מעניין לציין שזה בדיוק התפריט גם של ארוחת הערב הקלאסית בבתים ישראליים רבים).

הקונספט הבסיסי הזה אומץ בחדרי האוכל של המלונות, והגשת הבופה תפחה אט אט. החביתה שודרגה בהוספת גבינות צהובות, הירקות החתוכים הוחלפו בסלטים מורכבים, קינוחים כמו עוגות גבינה החלו לבצבץ – וכמובן שהתגברה נוכחותן של השפעות מחו"ל ומהמטבחים העדתיים השונים : ג'חנון תימני, קרואסון צרפתי ופנקייק אמריקאי. העיקר שלא יחסר.

ארוחת בוקר ישראלית של בנדיקט | צילום: שירן כרמל
ארוחת בוקר ישראלית של בנדיקט | צילום: שירן כרמל

בנדיקט – ארוחות בוקר כל היום | רוטשילד 29, תל אביב | בן יהודה 171, תל אביב | האצל 1, הרצליה | משה בקר 14, א. ת הישן, ראשון לציון

 

צילום: שירן כרמל | סטיילינג: שרון בן אהרון |תחקיר: עז תלם (The Kitchen Coach) | מסעדה: בנדיקט – מסעדת ארוחות בוקר | שף ראשי: גיא ארבל