הפיצה הכי מזינה שיש: מתכון שגם ילדים אוהבים

פיצה בריאה בהכנה ביתית | צילום: Shuttertsock
פיצה בריאה בהכנה ביתית | צילום: Shuttertsock

מי אמר שפיצה חייבת להיות ג'אנק מוחלט? במקום פחמימות ריקות את הבצק מכינים מקמח כוסמין ומעטרים בתוספות של חציל, אצת קומבו ועכשים שחורות, ומקבלים מנה כיפית, בריאה וללא ייסורי מצפון שגם הילדים יאהבו

88 שיתופים | 132 צפיות

 

פיצה מתוייגת לרוב כג'אנק פוד האולטימטיבי אבל זה לא תמיד חייב להיות ככה, הקלאסיקה מהמטבח האמריקאי-איטלקי יכולה להיות מנה מזינה ובריאה שתתאים אפילו גם לטבעונים. כזו הוא בדיוק המתכון הבא, הוא לא רק טעים וצבעוני להפליא, אלא גם מלא כל טוב וניתן להתאים אותו לכל עונה בשנה, לכל גיל ולכל חיך. בפיצה הקיצית שלנו אנחנו נוהגים לשלב בין ירקות טריים ואפויים, משתמשים לא פעם בממרחים שונים כתחליף לרוטב הסטנדרטי ופשוט מכייפים איתה בהתאם לחשק, לעונה ומצב הרוח.

מתכון שכיף להכין יחד בחופש הגדול עם הילדים | צילום: טלי חנוך
מתכון שכיף להכין יחד בחופש הגדול עם הילדים | צילום: טלי חנוך

 

אחת מהתוספות המיוחדות בפיצה שלנו היא אצת קומבו, שנקראת גם אצת KELP. לאצות שלל יתרונות בריאותיים. הן עשירות ביוד טבעי ובמינרלים, עתירות בוויטמינים, בין היתר ויטמיני C ו-E ומשמשות מקור טבעי לנוגדי החמצון, אבץ ומגנזיום ומכילות גם ברזל, אשלגן, נחושת וסידן.

בנוסף, לאצה השפעה חיובית על עיכול מזון ובעיקר קטניות. חומצות האמינו המצויות בה מסייעות בפירוק העמילנים הקשים שבקטניות ובכך מקצרות את זמן הבישול שלהן, מרככות אותן ומסייעות לעכלן. אצות הים כמו גם אצות מים מתוקים נמצאות בשימוש קולינרי ורפואי זה מאות שנים בתרבויות מזרח אסיה ונמצאות בעליה מתמדת בפופולריות ובצריכה שלהם במערב בעשורים האחרונים.

אצת קומבו | צילום: טלי חנוך
אצת קומבו | צילום: טלי חנוך
החומרים לפיצה בריאה ללא שמרים | צילום: טלי חנוך
החומרים לפיצה בריאה ללא שמרים | צילום: טלי חנוך

פיצה טבעונית ללא שמרים (שתי פיצות בינוניות)

לבצק:

4 כוסות קמח כוסמין + ½ כוס

4 כפיות אבקת אפיה (ללא אלומיניום)

4 כפיות מלח ים אטלנטי

1/3 1 כוסות חלב שקדים / שיבולת שועל / סויה או אורז (לא ממותק כמובן)

2 כפות סירופ מייפל אמיתי (לא חובה)

¼ כוס שמן זית בכבישה קרה

לממרח עגבניות ופלפל אדום:

20 עגבניות שרי אדומות/צהובות

20 עגבניות מיובשות

פלפל אדום קטן או כחמישה פלפלונים קטנים

שליש כוס שמן זית

מלח אטלנטי ופלפל שחור גרוס

תוספות לפיצה:

בצל סגול וחציל

1 חציל בינוני או 6 חצילונים קטנים

2 בצלים סגולים גדולים

שתי כפות שמן זית

2 כפות חומץ תפוחים

מלח אטלנטי ופלפל שחור גרוס

עדשים שחורות מבושלות:

כוס עדשים שחורות

6 כוסות מים מסוננים

5X5 ס"מ אצת קומבו

מכינים את הבצק:

1. מניחים בקערה גדולה 4 כוסות קמח, מלח ואבקת אפיה ומערבבים.

2. מערבבים את החלב, שמן הזית והמייפל, מערבבים ולשים. אם בשלב הזה הבצק רטוב מדי, מוסיפים כף מתוך חצי כוס הקמח שנותרה ולשים היטב עד להיווצרות בצק אחיד ומעט דביק. אין צורך להוסיף את כל כמות הקמח אם אין צורך.

3. משאירים את הבצק מעט דביק ומשתמשים בעוד קמח לרידוד. חוצים את הבצק לשניים וצרים שני כדורים. מניחים חזרה בקערה ומכסים בניילון או מגבת לחה לחצי שעה.

מכינים את ממרח העגבניות והפלפל האדום:

1. דוקרים כל עגבניית שרי פעם אחת בעזרת מזלג ומניחים בתבנית מרופדת בנייר אפיה יחד עם הפלפל האדום כשהוא חצוי ומנוקה.

2. מכניסים לתנור שחומם מראש ל-200 מעלות לכ 35 דקות או עד שהעגבניות והפלפל הופכים רכים, מקומטים ומגירים נוזלים.

3. מניחים לירקות להתקרר ומעבירים לבלנדר. מוסיפים לבלנדר גם עגבניות מיובשות, שמן זית ומלח ופלפל. מפעילים את הבלנדר עד להיווצרות ממרח בעל מרקם אוורירי ולא סמיך מדי. אם יש צורך מוסיפים מעט שמן זית. ניתן לשמור בצנצנת זכוכית במקרר כשבוע.

החומרים לתוספות לפיצה: בצל סגול וחציל | צילום: טלי חנוך
החומרים לתוספות לפיצה: בצל סגול וחציל | צילום: טלי חנוך

 

מכינים את התוספות לפיצה:

1. פורסים את החצילים לעיגולים בעובי 1 ס"מ ואת העיגולים לרצועות בעובי 1 ס"מ ומניחים בקערה.

2. חותכים כל בצל ל 8 פלחים ומניחים בקערה יחד עם החצילים. מוסיפים מלח ופלפל, שמן זית וחומץ ומערבבים היטב. מניחים בצד עד להרכבת הפיצה.

מכינים את העדשים השחורות:

1. מניחים בסיר כוס עדשים שחורות שטופות ואצת קומבו. מוזגים מעל את המים ומביאים לרתיחה.

2. מנמיכים את האש ומבשלים כ-10 דקות על אש קטנה עד לריכוך. יש להקפיד לא לבשל את העדשים יתר על המידה, הן אמורות להיות נגיסות.

3. מסננים ושוטפים במים קרים, על מנת לעצור את הבישול. את האצה משליכים או אוכלים.

הרכבת הפיצה:

1. מחממים תנור ל-250 מעלות כאשר התבנית בפנים.

2. מרדדים את הבצק (לאחר שנח לפחות חצי שעה) על משטח מקומח לצורה אובלית או עגולה. משתמשים באצבעות על מנת ליצור מעין שוליים עבים יותר בהיקף.

3. מניחים את הבצק המרודד על נייר אפיה, מורחים מעליו כמות נדיבה של ממרח עגבניות ופלפלים ומפזרים מעל את החציל והבצל המטובלים.

4. מוציאים את התבנית החמה מן התנור ומניחים בתוכה את נייר האפיה עם הפיצה שעליו. מחזירים את התבנית אל התנור לכ-10 עד 15 דקות.

5. מוציאים את הפיצה מהתנור, מפזרים מעליה ארוגולה ומזליפים מעט טחינה. סוחטים שתי עגבניות (המיץ והזרעים) ולסיום, פזרו מעל עדשים שחורות מבושלות.

 

טלי חנוך היא יועצת תזונה מוסמכת, מלווה ומדריכה לאורח חיים בריא, בעלת הבלוג טלוק