יין ואלכוהול: יינות בלתי שגרתיים

היינות שלא הכרתם
היינות שלא הכרתם

ארוחות החגים הן הזדמנות טובה לצרף לשולחן יינות מזני ענבים שלא שמעתם את שמם, לפחות לא בארצנו. הכירו את הדבוקי, הגראנש, המראווי, המרסאלן והריזלינג שיעשו לכם חג שמח

88 שיתופים | 132 צפיות

 

בכל שנה אני מתלבט מחדש מה לשתות בחגי חודש תשרי. האם מזג האוויר יהיה עדיין חם ובועט, כזה שמתאים בעיקר ליינות לבנים וקרירים? או שמא כבר אפשר יהיה לחוש איזו רוח סתווית ואזכה להוציא יין אדום, חגיגי יותר, מהמרתף? בשנים האחרונות מצאתי את הפתרון המושלם:

לצד היינות הלבנים אני מוציא יינות אדומים מזנים קלים יחסית, או כאלו שלא עברו תהליכי יישון והתבגרות ארוכים.בישראל של העשור האחרון הולכים ומתרבים יינות מסוג זה בדיוק. אנחנו רואים למשל יותר ויותר יינות מהזנים קריניאן וגרנאש, שפעם חשבנו שאפשר לייצר מהם רק יינות רוזה נחותים, ולצדם יש גם זנים שונים לגמרי, כמו הרוסאן והמרסלאן, זנים שעד לפני כמה שנים איש לא שמע את שמם בישראל. אם כך, החלטתי להוציא מהארון כמה יינות שונים, מזנים פחות שגרתיים.

פלדשטיין

דבוקי 2014

הדבוקי הוא זן ענבים ארץ ישראלי עתיק, ששימש במשך דורות ארוכים כמעט אך ורק למאכל. אמנם הוא שימש גם כזן מילוי ליינות רבים, כזה שמשתמשים בו כשיש מחסור בענבים אחרים (לבנים, במקרה הזה), אבל איש לא חשב לעשות ממנו יין זני. עד שהגיע אבי פלדשטיין.
פלדשטיין, יינן ותיק מאוד, שלו אנחנו חייבים את ה"לא מסונן" של סגל, הקים יקב שבו הוא מייצר יינות בכמויות מזעריות, מזנים ייחודיים, בהם הדבוקי. היין הלבן הזה מעניין ולא שגרתי, ושווה לטעום אותו, ולו לשם העניין והחוויה. 135 ש"ח

פלדשטיין: דבוקי 2014 | צילום: איל קרן
פלדשטיין: דבוקי 2014 | צילום: איל קרן

גראנש 2014

אם אתם רוצים ללכת על בטוח יותר – הגרנאש 2014 הוא יין נפלא, בעל גוף ועושר טעמים, שיתאים לכל מאכלי הבשר של החג. 245 ש"ח

פלדשטיין: גראנש 2014 | צילום: איל קרן
פלדשטיין: גראנש 2014 | צילום: איל קרן

 

רקאנטי

מראווי 2015

המראווי, או בשמו האחר חמדאני, גם הוא זן ארץ ישראלי עתיק, וחלוץ השימוש בו בישראל הוא יקב רקנאטי. היין מבציר 2015 הוא נעים ודי קל, אבל יש בו ארומות פירותיות מעניינות. הוא יין שבינתיים יש בו יותר הבטחה ממימוש, אבל הוא עדיין ראוי לציון. 119 ש"ח

 

רקאנטי: מראווי 2015 | צילום: שלמה שוהם
רקאנטי: מראווי 2015 | צילום: שלמה שוהם

 

ספרה

וייט קונספטס ריזלינג 2015

בישראל הריזלינג עדיין זקוק לתמיכה בקרב הקהל הרחב, ורק יקבים מעטים מייצרים ממנו יין. היין הזה תסס במשך 50 יום והפך לרענן, פרחוני ובעת ובעונה אחת אפילו קצת קינקי. לקנות ולשמור לפחות בקבוק אחד לעוד שנתיים-שלוש. 110 ש"ח

ספרה : וייט קונספטס ריזלינג 2015
ספרה : וייט קונספטס ריזלינג 2015

 

בנימינה

רזרב מרסלאן 2013

חם, בשרני מאוד – כמו בשר מטוגן – ומפתיע. החמיצות טובה והיין יבש ובעל סיומת בינונית-ארוכה. 56 ש"ח

בנימינה: רזרב מרסלאן 2013 | צילום: יח"צ
בנימינה: רזרב מרסלאן 2013 | צילום: יח"צ

 

יקב יפו

קריניאן סובאז' 2014

ריח היין מזכיר עלי גפן כבושים ומלווה במליחות. מאחורי כל אלה – ניחוחות מאפה חם. הטאנינים טובים והתיבול נעים. יין בעל כושר התיישנות של כמה שנים. 65 ש"ח

יפו: קריניאן סובאז' 2014 | צילום: מוטי פישביין
יפו: קריניאן סובאז' 2014 | צילום: מוטי פישביין

 

ברקן

פינוטאז' ספיישל ריזרבד 2013

הפינוטאז' הוא זן דרום אפריקאי, פרי הכלאה של פינו נואר וסנסו. כמו הישראלים עם הארגמן, גם הדרום אפריקאים חיפשו זן עם צבע מרשים ועמידות לפגעי מזג האוויר, ופיתחו את הזן הזה.
ברקן הוא מהיקבים הבודדים מחוץ לדרום אפריקה שטורח ומייצר יין פינוטאז', ועושה את זה בהצלחה יחסית: הוא מצליח לשמור על המאפיינים המעושנים ודמויי הקפה של הזן. זהו יין מעניין, עם תמורה טובה לכסף, ותמיד נושא לשיחה. 70 ש"ח

ברקן: פינוטאז' ספיישל ריזרבד 2013 | צילום: יח"צ
ברקן: פינוטאז' ספיישל ריזרבד 2013 | צילום: יח"צ

 

תשבי

סירה מגדל עוז 2011

יין מבציר קריר ויציב יחסית, לא שגרתי בארץ. הריח דובדבני מאוד ומרשים גם אחרי לא מעט שנים. הטעם נעים, עם טאנינים בולטים וחריפות מעניינת. יופי של יין, לאוהבי יינות בוגרים במקצת. 130 ש"ח

תשבי: סירה מגדל עוז 2011 | צילום: מוטי פישביין
תשבי: סירה מגדל עוז 2011 | צילום: מוטי פישביין

סוף עונה

לרוב בספטמבר בואכה אוקטובר כל היקבים עדיין עמוק בתוך הבציר. השנה הכל היה מוקדם ומהיר יותר, ויקבים רבים סיימו את הבציר כבר בימים הראשונים של ספטמבר: החום היחסי בתחילת אוגוסט הביא להבשלה מהירה וטובה ללא ירידה בכמות החומצות בענב. הבציר התקדם כל כך מהר השנה, כך שבהעדר מכלים פנויים לתסיסות הייננים היו חייבים למצוא מכלים פנויים, אפילו ביקבים אחרים. בקיצור ולעניין, אנחנו יכולים לצפות ליינות טובים מהבציר 2016, עם רעננות וחמיצות טובה.