ממתקים מסורתיים לפורים

צלם: אסתי ידידיה
צלם: אסתי ידידיה

אוזן המן היא לא הנשנוש המסורתי היחיד לפורים. לפניכם מתכונים לשלושה ממתקים מסורתיים: אוזני המן, מקרוד וממתקי שומשום ובוטנים בדבש

88 שיתופים | 132 צפיות

אוזני המן במילוי צימוקים ואגוזים

כשר, חלבי

אוזני ההמן האלו ממש קלות להכנה; אין בהן שמרים, הן לא ייפתחו באפייה, הבצק נעים ונוח לעבודה ומתאים מאוד גם לעבודה עם ילדים.

החומרים לכ-30 אוזני המן:

למלית:

  • 1 כוס צימוקים כהים, קצוצים
  • 6 כפות יין אדום מתוק
  • 1/2 כוס שקדים, גרוסים
  • 1/2 כוס אגוזי פקאן, גרוסים
  • 3 כפות סילאן
  • 1/4 כפית קינמון

לבצק:

  • 1 כוס סוכר
  • 175 גר' חמאה, רכה
  • 1 ביצה
  • 2 כפות חלב
  • 1/4 כפית מלח
  • ½2 כוסות קמח


אופן ההכנה:

המלית:

1. מערבבים את הצימוקים עם היין. מניחים למשך שעתיים לפחות, עדיף למשך הלילה.

2. מסננים את הצימוקים מהיין ומערבבים אותם עם שאר חומרי המלית.

הבצק:

1. מערבלים יחד את הסוכר והחמאה לתערובת בהירה ואחידה. מוסיפים את הביצה, החלב והמלח ומערבבים היטב.

2. מוסיפים את הקמח ומעבדים לבצק אחיד. עוטפים את הבצק בניילון נצמד ומניחים במקרר למשך שעה.

3. מרדדים מחצית מהבצק על גבי משטח מקומח היטב לעלה דק מאוד. מסובבים והופכים את הבצק מדי פעם כדי שלא יידבק. מוסיפים עוד קצת קמח אם צריך.

4. קורצים מעלה הבצק עיגולים בקוטר 10 ס"מ בעזרת חותכן עגול או כוס. מרימים את שאריות הבצק מבין העיגולים, אוספים ומצרפים לבצק שנותר.

ההרכבה:

1. מניחים כפית מהמלית במרכז כל עיגול, סוגרים לצורת משולש ומהדקים. מניחים את אוזני ההמן בתבנית על גבי נייר אפייה.

2. חוזרים על הפעולות עם מחצית הבצק הנותרת. אופים את אוזני ההמן בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות כ-7–10 דקות, עד שהקצוות מזהיבים. מניחים לקירור.

מגוונים: אפשר למלא את אוזני ההמן בתערובת של ממרח שוקולד ואגוזים גרוסים, במלית פרג מסורתית, בתמרים או בכל מלית אחרת שאוהבים.

מקרוד – עוגיות סולת תוניסאיות

כשר, בינוני, פרווה

החומרים לכ-25 עוגיות:

למלית:

  • 450 גר' ממרח תמרים
  • 2 כפות שמן 100 גר' אגוזי מלך קלויים, קצוצים
  • ½1 כפיות קינמון

לבצק:

  • 500 גר' סולת
  • 1/2 כוס קמח
  • 1/2 כוס סוכר
  • 1 שקית אבקת אפייה
  • 1/2 כוס שמן
  • 2/3 כוס מים

לסירופ:

  • ½1 כוסות מים
  • 2 כוסות סוכר
  • 2 כפות מיץ לימון


אופן ההכנה:

המלית:

מערבבים בקערה קטנה את כל חומרי המלית.

הבצק:

1. קולים מעט את הסולת על מחבת יבשה ומערבבים תוך כדי, עד שהסולת מתחילה להפיץ ריח. מסירים מהאש ומעבירים את הסולת לקערה.

2. מוסיפים לקערה את הקמח, הסוכר ואבקת האפייה ומערבבים היטב.

3. מוסיפים לקערה את השמן ואחר כך מוסיפים את המים בהדרגה, תוך כדי ערבוב, עד שמתקבל בצק נוח לעבודה (אולי לא תזדקקו לכל כמות המים או שתצטרכו מעט יותר).

מניחים את הבצק מכוסה למשך 20 דקות.

4. לשים מעט את הבצק. מעבירים מחצית מהכמות לנייר אפייה משומן, ובעזרת ידיים משומנות "מרדדים" אותו למלבן בעובי 1 ס"מ. אפשר להיעזר במערוך.

ההרכבה:

1. מורחים מחצית מהמלית על המלבן ומגלגלים לרולדה בעזרת נייר האפייה. מניחים את הרולדה בתבנית על גבי נייר אפייה כש"התפר" כלפי מטה, וחותכים אותה לפרוסות אלכסוניות ברוחב של כ-1.5 ס"מ.

2. חוזרים על הפעולות עם הבצק שנותר.

3. אופים את הרולדות בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות כ-20 דקות עד שהן מזהיבות.

הסירופ:

1. מרתיחים את המים והסוכר ומבשלים במשך 3 דקות. מוסיפים את מיץ הלימון ומסירים מהאש.

2. כשהעוגיות מוכנות טובלים כל אחת מהן בסירופ ומניחים לקירור על גבי נייר אפייה.

שומרים: יש לשמור את העוגיות בקופסה אטומה. הן נשמרות היטב עד כשבועיים.

ממתקי שומשום ובוטנים בדבש

כשר, בינוני, פרווה

הגרסה שלי לממתקי השומשום ולממתקי הבוטנים ממשלוחי המנות של פעם. הם קצת פחות קשים ועם טוויסט קטן של מליחות.

החומרים לכ-80 יחידות קטנות:

  • ¼1 כוסות (250 גר') סוכר
  • 1/2 כוס (140 גר') דבש
  • 1 כפית קליפת תפוז מגוררת (לא חובה)
  • 1 כפית מיץ לימון
  • ½1 כוסות (200 גר') שומשום
  • 3/4 כוס (150 גר') בוטנים, קצוצים
  • 1/4 כפית סודה לשתייה
  • 1 כפית מלח


אופן ההכנה:

1. מכינים מראש 2 גיליונות נייר אפייה משומנים על גבי משטח עבודה.

2. ממיסים בסיר קטן את הסוכר, הדבש, קליפת התפוז המגוררת ומיץ הלימון. מבשלים בבעבוע קל עד שמתקבל קרמל בהיר.

3. מוסיפים בבת אחת את השומשום, הבוטנים, הסודה לשתייה והמלח. מערבבים היטב ומסירים מהאש.

4. יוצקים את התערובת על אחד מהניירות המשומנים, מכסים בנייר השני (כשהצד המשומן כלפי מטה) ומשטחים בעזרת מערוך למשטח בעובי 1 ס"מ. יש לעבוד מהר כדי שהתערובת לא תתקרר ותתקשה.

5. בעזרת סכין גדולה וחדה חותכים את התערובת בזריזות ובזהירות (המשטח חם מאוד!) לריבועים בגודל 1.5X 1.5ס"מ.

6. מקררים ומאחסנים בקופסה אטומה.

מגוונים: אם אינכם אוהבים את השילוב של המתוק והמלוח הפחיתו בחצי את כמות המלח