מסיבת קוקטייל: כל מה שצריך לדעת על רום

רום סרוויס
רום סרוויס

נתקעם על הבר עם רום וקולה? הגיע הזמן להתקדם. רום הוא משקה היסטורי, מורכב ומעניין, ויש הרבה דרכים לשתות אותו. איזה סוגים קיימים ואיך כדאי לשתות אותם?

88 שיתופים | 132 צפיות

 

סביר להניח שהאסוציאציה הראשונה שעולה לכם לגבי רום זה ערבוב עם קוקה קולה, אבל הגיע הזמן להתקדם. רום הוא הרבה מעבר לכך.

הוא החל את דרכו כמשקה של העבדים שעבדו בשדות קנה הסוכר האינסופיים של הקריביים. העבדים בישלו את מיץ הסוכר, ואת המולאסות (דבשות) – השאריות החומות שנותרו מתהליך ההפקה, הם התסיסו. במחצית השנייה של המאה ה־17 הפך הכומר הצרפתי האב לבאט את אותו יין מולאסות לתזקיק וייצר את הרום המודרני, בגרסתו הבסיסית ביותר. מהר מאוד הפך הרום למוצר מבוקש באיים הקריביים, ומהר לא פחות הוא נדד אל מעבר להם והפך מבוקש בסלונים הגדולים של עשירי אמריקה ובריטניה. רום החל לשמש אפילו כמטבע עובר לסוחר. לאחר כיבוש ג'מייקה על ידי הבריטים, הרום הזול, המתקתק והזמין הפך למשקה המלחים והצי. הוא היה זמין הרבה יותר מברנדי, שרובו יוצר בצרפת, או מוויסקי, שזלל שעורה וחיטה והיה יקר להפקה.

סוגי הרום

רום ספרדי

מקורו בפוארטו ריקו ובקובה, הוא קל ולבן, והוא הנפוץ בעולם.

רום אנגלי

רום מג'מייקה, הוא כהה יותר ואפשר לחוש בו בריחות המולאסה. הוא די תוקפני בצעירותו, אבל המתיישנים רכים ונפלאים.

רום צרפתי

רום המגיע מהאיטי ומרטיניק. שם הוא עשוי לא רק ממולאסות, אלא מסוכר ממש. הוא כבד יותר, עשיר ומעט עשבוני ותוקפני בטעמיו.

בנוסף למקור הגיאוגרפי, מבדילים בין סוגי רום גם לפי צבעים ודרגות התיישנות:
רום בהיר או לבן תזקיק שאינו מיושן, בעל ריחות קלים ופרחוניים. משמש כמרכיב בקוקטיילים קלים.

רום זהוב רום לבן שהוסיפו לו מעט קרמל, או שעבר התיישנות של כמה חודשים בחביות.

רום כהה תערובת של רום מיישון של כמה שנים. לרוב יהיה לו גוף די כבד והוא יהיה עשיר בטעמיו ודומה למשקאות "חומים" אחרים, כמו ויסקי וקוניאק.

רום מתובל רום זהוב שהוסיפו לו תבלינים חמים כמו קינמון וציפורן. מצוין לקוקטיילים.

רום "מתוסף" רום פופולרי מאוד באירופה, במיוחד בגרמניה ובארצות הבלטיות. לרום מוסיפים אלכוהול ופירות שונים.

נייבי רום רום בעל תכולת אלכוהול גבוהה – 57.5%.

רום XO וסופר פרמיום רום שעובר התיישנות ארוכה, של 12 שנים לפחות, בחביות מסוגים שונים.

איך שותים רום?

רום בהיר או זהוב משמש לרוב כמרכיב במשקאות מעורבבים קלילים, כמו המוחיטו המפורסם. רום כהה יכול לשמש כמרכיב בקוקטיילים מורכבים ומושקעים יותר, ומהטובים שבקטגוריה אפשר ליהנות כמו שנהנים מכוסית ויסקי או קוניאק – נקי על קוביית קרח.

רום ואוכל

הרום משתלב היטב בהכנת קינוחים. אני משתמש ברום במקום ברנדי, לשלהוב סטייקים במחבת וגם ברוטבי שמנת. נסו להגיש כוסית רום מקורר לצד קינוח עשיר, סלט פירות קיצי או פואה גרא, במקום יין קינוח.

זקאפה 23

רום המיוצר בגואטמלה ונקרא על שם הרום הישן ביותר שבו, בן 23 שנה. הזקאפה מיוצר בשיטה שנקראת סולרה, שבה מכניסים רום צעיר לחביות בצד אחד, וממלאים בקבוקים ברום שיוצא מחביות ישנות בקצה השני. זהו רום מלא, קטיפתי, מורכב ומאוזן, עם ריחות וניל ופרחים. 280 ש"ח

זקאפה 23 | צילום: יח"צ
זקאפה 23 | צילום: יח"צ

בקרדי

השליט הבלתי מעורער של שוק הרום העולמי. מקורו בפוארטו ריקו. בישראל נמכרות שלוש הדרגות העיקריות : ,Carta Blanca Carta Negra, Carta Oro. בנוסף נמכר גם בקרדי שמונה שנים – רום מלא ומתקתק שיש בו טעמים שמזכירים פירות יבשים וקוקוס־וניל. 100־160 ש"ח

בקרדי | צילום: יח"צ
בקרדי | צילום: יח"צ

רום אנגוסטורה

רום מטרינידד וטובגו. הרום הלבן בן השלוש שנים מלא וטעים מאוד. בחירה מצוינת לקוקטיילים כמו מוחיטו, או לדקירי לסוגיו. 120 ש"ח

אנגוסטורה | צילום: יח"צ
אנגוסטורה | צילום: יח"צ

אל טיבורון XO

רום ג'מייקני עם 46.5% אלכוהול. הוא מתיישן במטע קנה הסוכר עצמו. הוא מלא וחלק, עם טעמי בננה ווניל. לא מוסיפים לו קרמל, אבל הוא זהוב בצבעו. 190 ש"ח

אל טיבורון XO | צילום: יח"צ
אל טיבורון XO | צילום: יח"צ

אל דוראדו

מותג ותיק בישראל שיש לו רום לבן וזהוב, אבל המעניינים יותר הם אלה בני החמש וה־12: הם מיוצרים במזקקות בנות 200 שנים בגויאנה. הראשון קל ובעל טעמים מתקתקים. הוא מתאים לקוקטיילים ונקי עם קרח. השני כבד ומתוק, ומתאים כמשקה הסבה חורפי או כמרכיב בקוקטיילים הדריים. 155־225 ש"ח

אל דוארדו | צילום: אסף לוי
אל דוארדו | צילום: אסף לוי