חגית אברון מצפינה לשוק תלפיות המתחדש

ממבשל כל יום מחומרי הגלם העונתיים | אילן פרון במסעדת תלפיות | צילום: עמרי אילת
ממבשל כל יום מחומרי הגלם העונתיים | אילן פרון במסעדת תלפיות | צילום: עמרי אילת

עוד לפני שחזרה מהסיור הקולינרי בשוק תלפיות בחיפה, חגית אברון כבר מתכננת את הביקור הבא. בשכונה הקטנה והפורחת היא גילתה בריזה מהים, מסעדות קטנות ושוות ואווירה של חו"ל

88 שיתופים | 132 צפיות

 

הסניף הצפוני של חברותיי מונה את מיכל, שארזה מזוודות ומשפחה מלבו של כרך סואן ומיקמה עצמה מחדש ביישוב גלילי מוריק, ואת דינה, שמאז ומעולם העדיפה את עלוות העצים שבקיבוץ רמת דוד על פני הפיח האורבני. אני מתגוררת בשרון, מה שדורש פגישות באמצע הדרך. "ניסע לשוק תלפיות", הצעתי הפעם בגבורה מדומה של מי שמכירה את האזור.

לוקח מעט זמן להעריך את מתחם תלפיות המתחדש בחיפה. במבט ראשון הוא נראה מרופט ומהוה, ודרושה עין חדה כדי לגלות את חנו. אוהבי השווקים יגלו כאן שוק אותנטי, חף ממסחריות וטרנדיות מעושה. יש כאן פסיפס של מגוון אנושי, בליל דוכנים שופעי צבע, טריות ומזון, וביניהם הבלחות עדכניות של בתי אוכל, דוכנים ועסקים חדשים של צעירים שביקשו להתגורר בשכונה קטנה ומטריפה.

את השיטוט בין אוצרות השוק מלווה נורית פורן, מדריכה קולינרית אנרגטית שביכולתה להפוך כל שכונה אפרורית למרתקת. את מכמני מתחם תלפיות היא גילתה לאחרונה, וחיש מהר קשרה קשרים עם הסוחרים וטוותה סיור חווייתי שכולו שיר הלל לשכונה שכמו נשכחה מלב.

בליל דוכנים שופעי צבע בשוק תלפיות | צילום: עמרי אילת
בליל דוכנים שופעי צבע בשוק תלפיות | צילום: עמרי אילת

 

בוקר

הסיור מתחיל במבנה שוק תלפיות המקורי שתוכנן על ידי האדריכל משה גרסטל כמענה לתושבי שכונת הדר כרמל. אלו חיו בתפר הגיאוגרפי שבין חיפה הערבית לחיפה היהודית של פעם, ולימים הפסיקו לערוך את קניותיהם בעיר התחתית בשל המאורעות הביטחוניים בשנים 1929 ו־1936־1939. המבנה, בעל מאפייני בנייה בסגנון באוהאוס, ירד מגדולתו בשנות ה־50 וננטש לאנחות.

יש משהו מתעתע בשוק תלפיות. עזובה אורבנית הזועקת פוטנציאל לא ממומש מחד גיסא, ואווירת שוק צוהלת וספונטנית מאידך גיסא. זאת לצד תפאורת בתי אבן יפהפיים ואווירה של חו"ל. לכל זאת מתווספות הבריזה מהים ותחושת תמימות נוסטלגית.

עזובה אורבנית לצד אווירה צוהלת. שוק תלפיות | צילום: עמרי אילת
עזובה אורבנית לצד אווירה צוהלת. שוק תלפיות | צילום: עמרי אילת

אנחנו נותנות נגיסה במאפה פירושקי רוסי ממולא תפוחי אדמה בבית המאפה של סלבה, טועמות כדור פלאפל זהוב בדוכן הוותיק של שלום ומנשנשות בייגלה לוהט של מאפיית אריאל. נורית מצביעה על דוכני ירקות מיוחדים, אוצרות חבויים של עשבים משדות פלאחים, תוצרת רעננה ממושבי הסביבה, תבלינים בוהקים ופירות מתפקעים מריחו של החורף הקרב.

מאפים בתחלופה מתמדת. מאפיית אריאל | צילום: עמרי אילת
מאפים בתחלופה מתמדת. מאפיית אריאל | צילום: עמרי אילת

משם מובילה אותנו נורית לדוכן של משפחת עודה, דור שלישי לסוחרי דגים חיפאים. הדוכן עמוס בשלל שהגיע הבוקר משוק הדגים הסיטונאי בחיפה. החורף הוא שעתם היפה של הדגים הים תיכוניים, לאחר הצטננות מי הים. המוכר מפלט בזריזות פרידה בוהקת, נורית קופצת להביא תפוזי דם ועלים ירוקים מהדוכן הסמוך ואנחנו טועמים בצוותא את הסביצ'ה הכי טרייה שיש.

דור שלישי לסוחרי דגים | הדגים של משפחת עודה | צילום: עמרי אילת
דור שלישי לסוחרי דגים | הדגים של משפחת עודה | צילום: עמרי אילת

 

צהריים

אנחנו ממשיכות במטרה לדגום את בתי האוכל השייכים לדור הצעיר – מבנים מעוטרים באמנות רחוב שנשכרו על ידי אנשי אוכל עדכניים המבקשים לממש את עצמם בדרך קצת אחרת. בדוכן המיצים של ורד פרן, שפית המתמחה בבישול טבעוני, אנחנו טועמים מיצים עסיסיים מפירות מהדוכנים הסמוכים, ובמעדנייה הטבעונית של ענבל לוינזון – ארטישוק, אנחנו טועמות פלטת סלטים וממרחים נהדרים.

מיצים מהפירות בדוכנים הסמוכים. הדוכן של ורד פרן | צילום: עמרי אילת
מיצים מהפירות בדוכנים הסמוכים. הדוכן של ורד פרן | צילום: עמרי אילת
טבעונית למהדרין. המעדנייה ארטישוק | צילום: עמרי אילת
טבעונית למהדרין. המעדנייה ארטישוק | צילום: עמרי אילת

 

נורית קופצת למבשלת הבירה החדשה ושבה עם כוסות בירה טרייה מעשי ידיו של אריק גרנות, ואנחנו מתמוגגות מהאווירה.

מבשלה בלב המתחם. הבירה של אריק גרנות | צילום: עמרי אילת
מבשלה בלב המתחם. הבירה של אריק גרנות | צילום: עמרי אילת

הטיול בין נפלאות השוק נדמה כמשחק מקדים לקראת הארוחה המלבבת המצפה לנו בתלפיות – מסעדת השוק של אילן פרון, שף תל אביבי שביקש לעצמו מעט שקט ושלווה והקים במקום חמארת שוק אותנטית. הוא פתח אותה לפני כמה שנים בבדידות מזהרת, עם כמה שולחנות ותור ארוך של מביני דבר שהשתרך בכניסה, והיום היא כבר כוללת גם חלל פנימי רחב. כראוי למסעדת שוק אמיתית, אילן מבשל כאן מדי יום מנות מחומרי הגלם העונתיים שבנמצא: שפע של דגים, פירות ים, ירקות, ירוקים וכמה מנות מעולות מהמטבח הגאורגי, זכר לימים שבהם עבד כשף במסעדה גאורגית מפורסמת בתל אביב.

מנות מעולות מהמטבח הגיאורגי. מסעדת תלפיות | צילום: עמרי אילת
מנות מעולות מהמטבח הגיאורגי. מסעדת תלפיות | צילום: עמרי אילת
חמארת שוק אותנטית. מסעדת תלפיות | צילום: עמרי אילת
חמארת שוק אותנטית. מסעדת תלפיות | צילום: עמרי אילת

 

ערב

השמש שקעה לה לאטה מעל דוכני השוק, סוחריו החלו לקפל את עמל יומם, ואנחנו עוד ישבנו שם, אצל אילן. שתינו עוד כוס ערק, זללנו מלוא הפה סרטנים טריים, סיכמנו את היום הטוב שעבר עלינו ותכננו איך נגיע לפה שוב בשיאו של החורף, כדי לטעום תבשיל עשיר מכל טוב הדוכנים.

 

נורית פורן סיורים קולינריים בשוק תלפיות 052-82883022

בית המאפה של סלבה יחיאל 10

פלאפל שלום סירקין 3

מאפיית אריאל סירקין 36

דגי כאמל עודה מול מבנה השוק הישן

דוכן מיצים מול מבנה השוק הישן

ארטישוק – מעדנייה טבעונית סירקין 27

מסעדת תלפיות סירקין 28

לאתר הבית של חגית אברון