עורכים שולחן לחג השבועות

צלם: א.ס.א.פ קריאייטיב | heros1973 - Fotolia.com
צלם: א.ס.א.פ קריאייטיב | heros1973 - Fotolia.com

הגבינה היא המלכה הבלתי מעורערת של חג השבועות. רגע לפני החג קבלו הצעות לסידור גבינות על שולחן החג ושני מתכונים מפתיעים - שבלולי גבינות וזיתים ומרק תפוחי אדמה חלבי

88 שיתופים | 132 צפיות

לא מזמן חגגנו את חג החירות עם מאכלי מצות, החזרנו לארון את מניפות המנגל של יום העצמאות – והנה חג השבועות מגיע. החג הלבן הזה מאפשר להרכיב שולחן חג בווירטואוזיות, ויחד עם זאת בקלות רבה. רוב מתכוני החג שייכים לגזרת המתכונים הקלים, והם מאפשרים להפתיע את האורחים בשולחן חג מרהיב ביופיו שיוכן בתוך שעות אחדות. שלבו ירקות וגבינות, בצקים ותנור אפייה אחד – וקיבלתם מבחר מנות חג שאיש לא יוכל להישאר אדיש למראן.

אפשר לשדרג את הגבינות הפשוטות

בראש ובראשונה חשוב להבין שלא חייבים לרכוש לכבוד החג רק מוצרי חלב ייחודיים ואקזוטיים, מכיוון שגם הגבינות ומוצרי החלב שאנו רגילים לאכול כל השנה יתאימו מאוד לשולחן החג.

רכשו גבינה לבנה רגילה והכינו ממנה מטבלים ריחניים או קנו גבינה צהובה שאתם אוהבים והגישו אותה בקערה כשהיא חתוכה לקוביות קטנות שכיף לנשנש עם הידיים.

גם לגבינת הקוטג' אפשר למצוא מקום על השולחן החגיגי, כי עם תיבול של עירית או זיתים או בהגשה בתוך קעריות דקורטיביות יחד עם רצועות גמבה, גם היא תהפוך למנה קלילה וחגיגית.

המלך של שולחן חג השבועות – מגש הגבינות

שולחן חגיגי לכבוד שבועות חייב להכיל מגש גבינות. מטבל גבינות בתוך כלי הגשה יפה וכדורי גבינה עם ציפויים צבעוניים מתובלים לצד בייבי מוצרלה שיוגשו על קרש חיתוך קטן במרכז השולחן, ישדרגו את הארוחה החגיגית.עם קרש חיתך לא נראה לכם, זה יכול להיות גם כל כלי הגשה בעל ניחוח כפרי או כל קשר מעץ עם מבחר של כ-4 סוגים שונים של גבינות.

גלגלו כמה פרוסות של גבינה צהובה זו לצד זו, פרסו עיגולים של גבינת עזים שנמכרת בתוך גליל, צרפו מטבל של גבינה לבנה ופרוסה אסימטרית של גבינה כחולה וקיבלתם מגש חגיגי. הוסיפו לצד הגבינות סכין, פרי פרוס יפה ופרוסות מוזהבות של בגט וקיבלתם את המלך הבלתי מעורער של שולחן החג – מגש הגבינות האולטימטיבי.

מבחינת כמות הגבינה שמומלץ לסדר על המגש, כדאי לחשב אותה לפי 30-40 גר' גבינה לאדם, כלומר אם הזמנתם 10 אורחים, על המגש להכיל סה"כ כ-300-400 גרם גבינות.

מה מכינים לחג?

המתכונים של חג השבועות שייכים לנישת המתכונים הקלים שכיף להכין, והם נחלקים לקטגוריות שונות: פסטות, מאפים ממולאים, קישים ופשטידות, ממרחים, סלטים, מרקים, לביבות ועוגות גבינה שכבודן שמור להן בכל עדות ישראל. פשטידות וקישים נחרתו בתרבות החג וקשה לנו לתאר את ארוחת השבועות המושלמת בלעדיהם. גם מאפים אישיים ממולאים בגבינות הושרשו היטב, כמו גם סלטים ומרקים ומנות פסטה חלביות. אך המלכה הבלתי מעורערת של החג היא, ללא כל ספק, עוגת הגבינה.

לפניכם שני רעיונות מפתיעים לחג השבועות

שבלולי גבינות וזיתים

אין כמו לאפות עם גבינות, במיוחד אם אלו מאפי שמרים שעשויים מבצק נוח לעבודה. המאפה שלפניכם יהפוך את שולחן השבועות לחגיגי ומקורי.

החומרים לתבנית בגודל 25X30

לבצק:
כף ורבע שמרים
חצי כוס חלב
2 ביצים גדולות
2 וחצי כוסות קמח
2 וחצי כפות סוכר
80 גר' חמאה רכה
קורט מלח
כף וחצי שמן

למילוי:
קופסת גבינה כחושה
100 גר' גבינה בולגרית מפוררת
2 ביצים
70 גר' גבינה צהובה מגורדת
20 זיתים שחורים או ירוקים
100 גר' גבינת פרומעז'
40 גר' גבינת קשקבל מגורדת
ביצה טרופה.

אופן הכנה:

הכנת הבצק:
1. שמים בקערת המיקסר שמרים, חלב, ביצים קמח וסוכר ולשים במשך 4 דקות במהירות נמוכה.

2. מוסיפים את החמאה והשמן, מעלים את מהירות הלישה וממשיכים ללוש עוד 7 דקות. לפני סיום הלישה מוסיפים מלח.

3. מעבירים לקערה מקומחת ומתפיחים במקרר במשך הלילה או במשך 4 שעות לפחות.

הכנת המילוי:
שמים בקערה גדולה את הגבינה הכחושה והגבינה הבולגרית, מוסיפים ביצים, גבינה צהובה ומערבבים.

אופן הרכבת המאפה:
1. מרדדים את הבצק לעלה בגודל 45×30, מורחים עליו את המלית, מגרדים מלמעלה את הפרומעז' ומפזרים מעליו את הזיתים המגולענים.

2. מגלגלים את הבצק מהצד הרחב ויוצרים 15 שבלולים באמצעות חיתוך.

3. מניחים את השבלולים על תבנית משומנת מראש, כשהם קרובים זה לזה, ומשטיחים בעדינות עם היד. מפזרים מלמעלה גבינת קשקבל מגורדת. מכסים את התבנית במגבת ומתפיחים במשך כשעתיים.

4. תוך כדי ההתפחה, מחממים את התנור ל-175 מעלות, ולפני שמכניסים את התבנית לתנור מורחים את המאפה בביצה טרופה. אופים במשך כ-40 דקות.

מרק תפוחי אדמה חלבי

מרק שיעשיר את שולחן החג ושאפשר להגישו בצורה מסוגננת בקעריות/כוסות קטנות.

רכיבים:
3 בצלים בינוניים, קצוצים דק
60 גר' חמאה
2 כפות קמח
3 כוסות מים
כף אבקת מרק עוף (לא חובה)
כפית מלח
פלפל שחור
5 תפוחי אדמה בינוניים, חתוכים לקוביות
2 כוסות אפונה קפואה
2 כוסות חלב
כף פטרוזיליה קצוצה
אם רוצים להעשיר את המרק – מכל שמנת מתוקה

אופן הכנה:
1. ממיסים את החמאה בסיר גדול ומטגנים את הבצלים עד שהם נעשים שחומים. מוסיפים את הקמח ומטגנים תוך כדי ערבוב במשך דקה.

2. מוסיפים מים, אבקת מרק, מלח ופלפל שחור.

3. מוסיפים את תפוחי האדמה לסיר. מביאים לרתיחה ומבשלים במשך רבע שעה.

4. לאחר שתפוחי האדמה התרככו, מוסיפים את האפונה ואת החלב. מבשלים עד שהאפונה מוכנה וזורים מעל את הפטרוזיליה.

הצעה: בסיום הבישול אפשר להוסיף שמנת מתוקה להעשרת המרק