עז תלם נותן כבוד לדלעת

סוגי הדלעות | צילום: בועז לביא
סוגי הדלעות | צילום: בועז לביא

ראש השנה וסוף הקיץ מביאים איתם בשורה כתומה: דלועים בשלל צורות, מרקמים וטעמים. עֹז תלם משחק אותה סינדרלה ונכנס בנבכי הפרי

88 שיתופים | 132 צפיות

 

סוגי הדלעת

דלעת יפנית/ סינדרלה

דלעת בעלת צורה כדורית, עם קליפה דקה, טעם מתוק ועמוק ומרקם נעים. נהדרת לאפייה ולמילוי

דלעת שדה/ טריפוליטאית

זוהי הדלעת שחושבים עליה כשאומרים דלעת. היא גדולה, עדינה וחמאתית, זמינה לאורך כל השנה ונהדרת בסלטים ובמרקים

דלעת גרוזינית

דלעת גדולה, מתוקה ובשרנית. קליפתה יכולה להיות במגוון צבעים (מלבן־ירקרק ועד ירוק כהה). נהדרת לאפייה ולמרקים

דלעת תאילנדית

יכולה להיות במגוון צבעים ומרקמים, ומזוהה בצורתה הפחוסה ובמבנה המקוטע שלה. נהדרת לתבשילי קארי או לקינוחים

דלעת כפתור

דלעת קטנה וחמודה עם מתיקות עדינה. לא חייבים לקלפה. נהדרת לקישוט ולמילוי

דלעת ערמונים

החלה להיות נפוצה עם שגשוגם של שוקי האיכרים. יכולה להיות ירוקה או צהובה, מרקמה יבש וטעמה אגוזי

דלורית

זן דלעת שהגיע מארצות הברית (Butternut Squash). היא עסיסית, מתקתקה, עדינה וזמינה כל השנה

ריזוטו דלעת | צילום: בועז לביא
ריזוטו דלעת | צילום: בועז לביא

 

כמו באמריקה

אנחנו רגילים להכין ממנה מנות מלוחות, אבל המתיקות המיוחדת של הדלעת הופכת קינוחים למעניינים במיוחד. במנת הקרמבל התחברה הדלורית הצנועה למרשמלו, מרכיב מפתיע בהשראת קינוח אמריקאי. תורידו את הגבה, זה שילוב שעובד ממש טוב!

לחגוג איתן

בסדר ראש השנה, לפי עדות ספרד, נהוג לאכול קישוא או דלעת (שניהם קרובי משפחה) בפתיחתה של סעודת החג. על הדלעת (קרעה בערבית) מברכים ״שייקרעו אויבינו ושונאינו וכל מבקשי רעתנו״.

דלעת מככבת גם בחג הנוצרי האלווין (ליל כל הקדושים) החל ב־31 באוקטובר, בזכות צורתה הדומה לראש ולכך שאפשר לגלף אותה. נהוג להכין ממנה ג'ק־או־לנטרן – מעין עששית עם פרצוף מפחיד.

קרמבל דלורית ומרשמלו | צילום: בועז לביא
קרמבל דלורית ומרשמלו | צילום: בועז לביא

 

בחירה ותחזוקה

רעננה וחלקה

לפי אסי זהבי, מנכ"ל עלה הביתה, חשוב לבחור דלעת צעירה ללא פגמים, שקעים או אזורים רכים וכתמים בחלקה החיצוני. אם גבעול הדלעת יבש, הדלעת אינה טרייה.

טיימינג

לדלעת חיי מדף ארוכים, וכל עוד קונים אותה שלמה לא חייבים לשמור אותה בקירור. עם זאת, טעמה ואיכותה פוחתים עם הזמן, ולכן מומלץ להשתמש בה תוך שבוע ממועד הקנייה.

בהקפאה

ניתן להקפיא דלעת טרייה (חתוכה לקוביות) או מבושלת.

כתומות לנצח

את צבעה הכתום והיפה מקבלת הדלעת בזכות פיגמנט שנקרא בטא קרוטן, האחראי גם לצבעם של גזרים, פלפלים ועגבניות, והוא נחשב נוגד חמצון חזק ובריא מאוד. בניגוד לצבעים צמחיים אחרים, כמו הכלורופיל שצובע עלים בירוק ונהרס בבישול, בטא קרוטן עמיד מאוד בחום, ולכן צבע הדלעת נשמר בכל סוגי המנות שמכינים ממנה.

מתכונים של עז תלם לדלעת

1. דלעת יפנית צלויה בדבש וצ'ילי
2. ריזוטו דלעת
3. קרמבל דלורית ומרשמלו

דלעת יפנית צלויה בדבש וצ'ילי | צילום: בועז לביא
דלעת יפנית צלויה בדבש וצ'ילי | צילום: בועז לביא

 

צילום בועז לביא | סטיילינג ענת לבל

עֹ ז תלם
דלועים חברת הזרע, חוות תקוע, עלה הביתה
דבש יד מרדכי