מהמטבח התורכי באהבה
איך התורכים קוראים לסלט תורכי, משולשי פילו במילוי דלעת מקורמלת וחלה מתוקה עם ניחוחות של בית
אזמה סלטה (EzmeSalata)
“סלט כתוש", ככה התורכים קוראים לסלט התורכי שלהם. הוא גס יותר, יבש יותר ומתובל יותר. המתכון מתוך הספר “המסעדה הגדולה בעולם" של ערד ניר.
החומרים
2 בצלים בינוניים קצוצים דק
1/2 כפית סומאק
מלח
פלפל שחור
פלפל ירוק חריף חתוך לאורך ומנוקה מגרעינים
פלפל ירוק חתוך לאורך ומנוקה מגרעינים
1/2 כוס עלי פטרוזיליה
1/4 כוס עלי נענע
4 עגבניות קלופות וקצוצות דק
1/2 כוס שמן זית
כפית פפריקה מתוקה
אופן ההכנה
1. מערבבים את הבצלים עם סומאק ומלח.
2. טוחנים את הפלפלים עם הפטרוזיליה והנענע במטחנת בשר או במעבד מזון.
3. מערבבים היטב את כל המרכיבים.
משולשי פילו עם דלעת מקורמלת
סבתא שלי הייתה מכינה משולשי פילו גדולים, מלאים בתרד או בבשר, ולעתים גם במלית מתוקה. אני אוהבת להכין אותם קטנים, בגודל ביס, ולהגיש כמו עוגייה עם תה צמחים.
נסו להשיג בצק פילו טוב. זה קצת קשה בארץ. הקפוא, הנמכר במרכולים, הוא מעפן בלשון המעטה. פילו איכותי יש בשוק לוינסקי אצל פנסו, ובעוד כמה בורקסיות תורכיות אחרות בארץ. שמעתי שהחלו לייבא לכאן גם יופקה טרייה, שהיא כמו לאפה דרוזית ענקית ודקה במיוחד. גם היא תעשה את העבודה היטב.
החומרים ל־80 משולשים קטנים
1 חבילה (250 גר')
בצק פילו איכותי
50 גר' חמאה מומסת
1 ביצה, טרופה
למלית
300 גר' דלעת ללא קליפה וגרעינים, חתוכה לקוביות
1/2 כוס + 1 כף (60 גר') סוכר
3 כפות מיץ לימון
קורט מלח
אופן ההכנה
1. מניחים בסיר את כל מרכיבי המלית, מוסיפים מים עד כיסוי ומרתיחים. מנמיכים את האש ומבשלים עד שהמים מתאדים כמעט לחלוטין ומתקרמלים.
2. מועכים את הדלעת למחית (אפשר במעבד מזון).
3. חותכים את הפילו לרצועות דקות (ברוחב 2.5 ס"מ ובאורך 20 ס"מ). מורחים כל רצועה במעט חמאה מומסת, מניחים חצי כפית מהמלית בקצה ומגלגלים למשולש. מניחים בתבנית אפייה ומברישים בביצה הטרופה.
4. אופים את משולשי הפילו במשך 8 דקות בתנור שחומם מראש ל־180 מעלות עד שהם זהובים.
חלה מתוקה
מתכון המבוסס על המתכון של אורי שפט, אבא של מאפיית לחמים. רצוי להשתמש במיקסר עם וו לישה כי הבצק די רטוב.
החומרים ל־2 חלות
½1 כוסות מים
30 גר' שמרים טריים
3/4 כוס (80 גר') סוכר
¾5 כוסות (800 גר') קמח
1/4 כוס (60 מ"ל) שמן
2 ביצים
1 כפית מלח
1 ביצה טרופה עם מעט מים
אופן ההכנה
1. מערבלים את המים, השמרים והסוכר בקערת מיקסר במשך 2 דקות. מוסיפים את שאר המרכיבים למעט המלח ומערבלים במשך 2 דקות נוספות.
2. מוסיפים את המלח וממשיכים ללוש במיקסר במשך 8 דקות במהירות אטית עד שהבצק אחיד, חלק ורך. הבצק צריך להיות די רטוב למגע, אבל בגלל הגלוטן שבו הוא אינו נדבק לידיים. מעבירים את הבצק לקערה משומנת ומניחים להתפחה עד שהוא מכפיל את נפחו.
3. מעבירים את הבצק למשטח מקומח, מחלקים לשניים, חותכים כל חצי ל־3 חלקים וקולעים צמות. מעבירים לתבנית מרופדת בנייר אפייה ומניחים להתפחה במשך 20 דקות.
4. מברישים את החלות בביצה הטרופה. אפשר לבזוק עליהן שומשום, פרג וכד'. אופים את החלות במשך 20 דקות בתנור שחומם מראש ל־220 מעלות, עד שהן זהובות וגבוהות. מוציאים מהתנור ומצננים על רשת.