אוכל בצבעים

כדי לגרות את החושים שלנו תעשיית המזון שמה דגש רב על צביעת המזון. | צלם: א.ס.א.פ קריאייטיב |  Ruth Black, shutterstock
כדי לגרות את החושים שלנו תעשיית המזון שמה דגש רב על צביעת המזון. | צלם: א.ס.א.פ קריאייטיב | Ruth Black, shutterstock

מדוע חשוב לאכול מזונות כתומים, איזה צבע של מזון מעורר אצלנו תשוקה מינית, ומה יש לרפואה הסינית להגיד על צבע האוכל? אוכל בצבעים והשפעתו על חיינו ועל הבחירות שלנו

88 שיתופים | 132 צפיות

לצבעים השפעה רבה על החיים ועל הטבע. הצבע ממלא תפקיד חשוב בעולם החי – הוא מהדר את נוצותיהם של המחזרים ומצניע את הזקוקים להסוואה. בעולם הצומח – הוא מושך בגוונים מסוימים ודוחה בגוונים אחרים. בקרב בני האדם – הצבע משקף את מצבנו הנפשי ואת מצב רוחנו, ואף יכול לשפרו במידת הצורך.

לצבע משמעויות רבות: משמעות סמלית, משמעות מיסטית והקשרים פסיכולוגיים. צבעים מסוימים יכולים לגרום לתגובות נפשיות חיוביות או לעשות בדיוק את ההפך. צבעים אחרים יכולים לגרום לתגובות פיזיולוגיות של הגוף – צבע מסוים יכול להוריד את לחץ הדם ואילו צבע אחר יכול להעלות את הדופק.

חלוקה של צבעים

כל אדם נולד עם נטייה טבעית לצבעים מסוימים, כשאנו גדלים אנו מאבדים חלק מאותה נטייה אבל עדיין נשארת בנו רגישות לאותם צבעים שנכונים לנו ושאתם אנו חיים בהרמוניה.

הצבעים מחולקים לצבעים חמים וקרים. הצבעים החמים הם צבעים אדומים, צהובים וכתומים כי הם מעוררים, משדרים מתח, אקטיביות, עליזות, חום ופתיחות. לעומתם, הצבעים הקרים, המכונים "הצבעים המתרחקים" הם ירוק וסגול, ואלה מרגיעים ומשרים אווירה של שלווה ונינוחות.

צבעים במטבח

ארוחה צבעונית היא לא רק תאווה לעיניים אלא גם ברכה תזונתית לגוף ולנפש. מחקרים הוכיחו שכאשר צבע האוכל מוצא חן בעיננו מערכת העיכול מתחילה להפריש יותר רוק ומפעילה את מיצי הקיבה. לכן אוכל דהוי או חסר צבע לא יעורר אצלנו תיאבון. יש אמנם הרבה צבעים טבעיים במזון שלנו אבל כאן נכנסים לתמונה גם הצבעים המלאכותיים, וכדי לגרות את החושים שלנו תעשיית המזון שמה דגש רב על צביעת המזון.

כתום. במטבח או בחדר האוכל, טוב לשים אלמנטים כתומים. מדוע? מאחר ואנחנו אוכלים "דרך העיניים", וצבע כתום משפיע על בלוטות הטעם ומעודד את מערכת העיכול לפעול.

אדום. מאכלים אדומים יעוררו אצלנו את החשק המיני.

כחול וסגול. מזונות כחולים כמו ענבים סגולים, אוכמניות, חצילים או סלק מרגיעים ונותנים תחושה של טיהור ושביעות רצון ואותם כדאי לאכול לפני השינה.

הצבעים החיים של הפירות והירקות עשויים להיות הדרך של הטבע למשוך אותנו, כך שנזכה ליתרונות של החומרים המזינים העוצמתיים שהם מספקים לנו. בירקות ובפירות יש עשרות מרכיבים פעילים בעלי חשיבות בריאותית. חומרים אלה מכונים בשם הכללי פיטוכימיקלים, כשחלקם הם פיגמנטים שנותנים לפירות, לירקות ולצמחים את צבעם. הפיטוכימיקלים משמשים כנוגדי חמצון ומונעים התפתחות של מחלות.

משפחות של צבעים

משפחת הירוקים. למרות שהלוטאין הוא פיגמנט צהוב-כתום, הוא נמצא בירקות הירוקים ונבלע בצבע הירוק שמשליט הכלורופיל. הוא מצוי בחסה, בתרד, בפטרוזיליה, בברוקולי, בכרוב, ברוקט וכדומה. על פי הרפואה הסינית למשפחת הירוקים ולצבע הירוק מיוחסת אנרגיה פיזית ומנטלית ולכן הוא הכרחי לתפקוד תקין של הכבד בהנעת דם ואנרגיה לכל תא בגוף. הוא נוגד למשל תהליכי ניוון ברקמות העין.

מאכלים ירוקים הכרחיים לתפקוד תקין של הכבד בהנעת דם ואנרגיה לכל תא בגוף.
צילום: א.ס.א.פ קריאייטיב | JIANG HONGYAN, shutterstock

משפחת הכתומים. הצבע הכתום נותן אנרגיה ושמחת חיים. ירקות כתומים עשירים בבטאקרוטן ושותפיו הקרוטנואידים ובכך הם מספקים אנרגיה, בריאות והגנה לגופנו. לפי הרפואה הסינית הצבע הכתום מחזק את הטחול, אשר אחראי על מנגנון הרעב והשובע. חיזוק הטחול על ידי אכילת ירקות כתומים ומתוקים טבעית כגון: בטטה, גזר ודלעת יביא לשובע, ולירידה בצורך במתוק מעובד. בנוסף על כך, חיזוק הטחול תורם לשיפור בחילוף החומרים, לחיזוק המערכת החיסונית ולמניעת ליחה. בירקות כתומים כגון דלעת, דלורית, גזר ובטטה מככבים הבטאקרוטן והאלפאקרוטן, ולוטאין הדומיננטי גם בתירס, בשעועית, בפלפל צהוב ובפלפל כתום.

משפחת האדומים. לירקות האדומים פיטוכימיקל ייחודי – הליקופן – שנמצא בעגבנייה ובאבטיח, ותורם להגנה על המערכת הקרדיווסקולארי. ברפואה הסינית הצבע האדום מיוחס לאלמנט האש המשויך ללב. במשפחה זו קיימים פיגמנטים אנטוציאנינים שחשובים במיוחד לעיכוב תהליכי הרס ברקמות המוח. אלה מצויים בתות שדה, בצנון ובצנונית.

משפחת הסגולים.
מבוססת על הפיגמנטים ההאנטיצונינים ומשויכת לירקות הסגולים נוגדי חמצון אשר מעכבים הליכי הזדקנות ומגנים על תאי המוח. ירקות לדוגמה: כרוב, בצל, ארטישוק, חסה, פלפל, גזר ובזיליקום סגול.

משפחת הלבנים. הבצלים: בצל, שום כרישה, כרובית, קולורבי, לפת, וירקות שורש כמו ארטישוק ירושלמי. אלה מצטיינים בפעילות אנטימיקרובילית ואנטי דלקתית ומסייעים במניעת טרשת עורקים. הם מכילים בתוכם סיבים תזונתיים ייחודיים ואינולין שהוא בעל סגולה לאיזון הסוכר בדם. לפי הרפואה הסינית לבצל ולשום יש תכונות מחטאות ונוגדות דלקות, חיידקים ווירוסים. לא לחינם מכונה השום "אנטיביוטיקה של הטבע".

הרבה ומהכל

במסגרת תוכנית הדיאטה הנשית של רשת סטודיו C יש הקפדה על הכוונה לתזונה נכונה וצבעונית. דיאטנית הרשת מנחה את הלקוחה לצרוך מזונות שונים, והלקוחה מקבלת מתכונים המכילים מגוון רב של ירקות ומונחית איך לבשלם ללא איבוד הערך התזונתי.

אכילת פרות וירקות חשובה וחיונית נגד מחלות. ירקות ופירות מכילים לא רק מים וסוכרים אלא גם מגוון של חומרים נוגדי חמצון, וכל אלה פועלים בסינרגיה שהתועלת שלהם יחדיו עולה על התועלות של כל אחד ואחד מהם בנפרד. החומרים המועילים בירקות ובפירות נועדו לספק לצמח הגנה ולהאריך את חייו. כשאנו אוכלים את הצמח אנו מחדירים לעצמנו את ההגנה הזו. לסיכומו של דבר, אנו חייבים לאכול הרבה ירקות ופירות שכן הם תורמים למניעת מחלות בזכות הפוליפנולים (תרכובות כימיות טבעיות ) שבהם. רצוי לאכול מגוון של פרות וירקות על כל חלקי הפרי או הירק כי לכל חלק יש ערך משלו וכל המרבה הרי זה משובח!

אילת נדיב היא דיאטנית קלינית ומנהלת איזורית במחלקת הדיאטה של רשת סטודיו C
www.studioc.co.il