השמן טוב לבריאות

כולם מדברים על החסרונות של השמן אך יש לו גם יתרונות רבים; מה כל-כך בריא בשמן ואיך כדאי לצרוך אותו נכון? לפעמים ניסים מתגשמים

88 שיתופים | 132 צפיות

חג החנוכה הוא "חג השמן" (הטוב) במסורת היהודית. כולנו משתמשים בו בהכנת המאכלים המסורתיים (לביבות, סופגניות ועוד). אך לשמן ושומן יש לרוב אסוציאציה שלילית; שומן זה שמן ושמן הוא לא ממש אופנתי או בריא.

יחד עם זאת חשוב ביותר לשלב שמן בתפריט היומי, הוא תורם לבריאות ולטעם. למעשה אנחנו לא יכולים להסתדר בלעדיו.

מדוע חשוב לצרוך שמן?

  • אנרגיה – השמן הוא מקור מצוין לאנרגיה! בכל גרם שמן יש 9 קלוריות. פי שתיים מהכמות המצויה בפחמימה ובחלבון!
  • טעם – לא סתם הגלידה, השמנת והאבוקדו טעימים לנו כל כך…
  • חימום הגוף .
  • פעילות הורמונאלית תקינה.
  • ספיגת ויטמינים מסיסים בשומן – ויטמינים A,E,K ו D הם מסיסים בשומן. ויטמין A לדוגמא חשוב לראייה וויטמין D חשוב לבריאות העצם; בכדי שיספגו הויטמינים הללו צריכים סביבה שומנית.

אז איפה הקצ'? מה בעצם הבעיה?

אם כבר מטגנים:
העדיפו לטגן בשמן עמוק.
טגנו קצר- ככל שמשך הטיגון ארוך יותר, כך נספג יותר שמן.
טגנו גדול- ככל ששטח הפנים של המזון גדול יותר, הוא סופג פחות שמן. לכן, כדאי לחתוך מזונות שמיועדים לטיגון לפיסות גדולות ועבות יותר.
שימו פחות סוכר במזון המיטגן. כך פחות שמן ייספג.
לושו יותר את הבצק לטיגון. כך ייווצר יותר גלוטן המונע ספיגת שומן.
עדיף לטגן בשמן ולא במרגרינה או בחמאה. מרגרינה וחמאה מכילות 20% מים, דבר שפוגע באיכות השמן בזמן הטיגון.

הבעיה היא שהשומן משמין. מהר מאד מגיעים איתו לכמות הצריכה המומלצת ליום. הוא דחוס קלורית. ובעודף – השומן בעיתי: לגוף יש יכולת אדירה לאגור שומן. וכך, בעודף הגוף אוגר את השומן לקבלת עודף משקל והשמנה.

ומה רע בזה? מעבר למראה הפחות-אופנתי יש פה גם אספקט בריאותי מאד חשוב. ההשמנה קשורה במחלות – מחלות לב, יתר לחץ דם, סוכרת ועוד.

אז איך לצרוך את השמן נכון?

  1. העדיפו שמן על פני שומן – בשמן, כמעט כל שמן, יש אמנם כמות שומן גבוהה, אך באיכות טובה. במזונות מהצומח שתורמים שומן ( שמנים למיניהם, אבוקדו, אגוזים, שקדים, טחינה וכדומה) יש סוגים טובים יותר של חומצות שומניות. אלו הם חומצות השומן הבלתי רוויות. הם חיוניות לגופנו ומיטיבות עם בריאות הלב (כמובן במידה. השמן עדיין משמין…). לחילופין, במוצרים המכילים שומן מהחי כמו החמאה, שומן העוף, ואיברים פנימיים כמו כבד, יש חומצות שומן פחות טובות – שומן רווי וכולסטרול. חשוב לציין שהכולסטרול נמצא רק במקורות מזון מהחי. הוא לא נמצא בשמן הצמחי באופן טבעי.
  2. מדדו את כמות השומן המתווספת – נוסיף שמן לסלט באמצעות כף או כפית, נמדוד את כמות השמן המוספת לתבשילים ובטיגון ועוד.
  3. השוו בין תוויות מזון – ובחרו את המזונות עם פחות שומן ועם פחות שומן רווי וכולסטרול.
  4. העדיפו שמן צמחי על פני שומן מהחי.
  5. העדיפו אפייה על פני טיגון.

חג שמח ובתיאבון!

ייעוץ מקצועי:
כרמית ספרא, דיאטנית קלינית מ'שומרי משקל'