תזונת ילדים ומתבגרים

מחקרים מוכיחים שילדים לא אוכלים כמעט פירות וירקות ומגיפת ההשמנה רק מתרחבת - איך תקנו להם אורח חיים בריא

88 שיתופים | 132 צפיות

על-פי ההערכות, ל-40% מילדי בתי הספר בארצות הברית כבר יש לפחות גורם סיכון אחד למחלת לב: השמנה, יתר לחץ דם או כולסטרול גבוה. מתברר כי מגפת ההשמנה עולה בקבוצת גיל זו בקצב מסחרר הרבה יותר מאשר אצל בוגרים.

בעבר היו אמהות קוראות לילדיהן: "תעלה הביתה, כבר מאוחר ועוד לא אכלת ארוחת ערב", כאשר ילדים היו משחקים בחוץ. למרבה הצער, את מקומן של קריאות התחינה לעלות הביתה החליפה היום הבקשה: אולי תצא קצת לשחק בחוץ?

לפי סטטיסטיקות שפרסמה ממשלת ארצות הברית, בקושי 9% מהילדים בגילאי 6-11 אוכלים 5 מנות פרי וירק ביום לפי ההמלצות. נתונים נוספים שעלו:

  • 15% מהילדים אינם אוכלים כלל ירקות ו – 20% אינם אוכלים כלל פרות.
  • 16% מדלגים על ארוחת הבוקר. (לילדים שמדלגים על ארוחת הבוקר הישגים לימודיים יותר נמוכים; טווח קשב נמוך יותר ויכולת להתרכז בביצוע מטלות שונות בכיתה – נמוכה יותר).
  • החטיפים האהובים ביותר על הילדים בגילאים אלה הם: עוגיות, גלידה, משקאות קלים, צ'יפס וסוכריות.

הבשר המועדף על ילדים הוא בשר בקר (המבורגר), בשר חזיר ונקניקיות. פחות מחצי מהילדים בארצות הברית מקבלים את כל תצרוכת הסידן שלהם (800 מ"ג). נתונים אלה ואחרים מעלים על סדר היום הציבורי את חשיבות התזונה הנכונה לילדים.

 

את תקופת ההתבגרות מאפיינות מספר התנהגויות המשפיעות על הרגלי האכילה (אילוסטרציה: Photos to go)

את תקופת ההתבגרות מאפיינות מספר התנהגויות המשפיעות על הרגלי האכילה (אילוסטרציה: Photos to go)

גיל ההתבגרות

בגיל ההתבגרות מתחוללים שינויים גופניים, פסיכולוגיים וחברתיים רבים. אופי וקצב השינוי שונה מנער אחד לשני, אך קיימים מספר מאפיינים משותפים, בעיקר בתחום התזונה:

  • אכילה בלתי מספקת ובלתי מגוונת – מובילה לחוסרים תזונתיים.
  • אוכל מהיר – עשיר בפסולת, שומן וסוכר ודל תזונתית.
  • התקפי זלילה לא מבוקרים – כרבע מבני הנוער משמינים בתקופה זו.
  • שתיית אלכוהול – מובילה לנזקים וחוסרים תזונתיים.
  • הרגלי אכילה – ארוחות לא סדירות עם החבר'ה מחוץ לבית, ארוחות מהירות "על-הדרך" שמותירות את בני הנוער רעבים ובשל רמת סוכר נמוכה יש משיכה לממריצים ( מתוקים, אלכוהול, עישון וכדומה).

התבגרות חברתית

את תקופה זו מאפיינות מספר התנהגויות המשפיעות על הרגלי האכילה.

חתירה לעצמאות וגיבוש זהות עצמית – תקופת "מורטוריום" תקופת דחייה שבה המתבגר לוקח פסק זמן לברר לעצמו היבטים שונים של זהותו המתגבשת – עשוי לאמץ ולהשליך זהויות אידיאולוגיות ( דת, צמחונות), להתנסות בחוויות ( דיאטות, עישון, סמים, תרופות), להתעמת עם גורמי סמכות ( בית, בית ספר, מדריכים, צבא).

  • בדיקת גבולות – גם באוכל.
  • השפעת החברים גדולה – לחץ חברתי, בהתאם לציפיות – השפעה על אימוץ סגנון חיים והתנהגות בסיכון – דיאטות רעב, ג'אנק, אלכוהול ועוד.
  • נתונים להשפעות חברתיות, סביבתיות, תקשורתיות ופרסומיות.
  • חוסר שקט, שינויי מצב רוח לחצים ומתחים – אכילה לא סדירה.
  • מרידה כללית במשפחה, בחברה ובמוסכמות – גם בהרגלי האכילה.

זו תקופה בה לגוף יש דרישות גדולות אך גם הכי קשה לשמור על מסגרת נכונה של תזונה – זהו הגיל בו מוצאים הכי הרבה חסרים.

הכותבת היא מרכזת מסלול תזונה קלינית טבעית במכללת רידמן.