בית לחם

סוג הלחם שמייצרים באלטמורה הוא מהעתיקים בעולם. צילום: Francesco Paolo Fumarola CC
סוג הלחם שמייצרים באלטמורה הוא מהעתיקים בעולם. צילום: Francesco Paolo Fumarola CC

העיר אלטמורה בדרום איטליה מפורסמת בכינוי "עיר הלחם", בזכות הלחם המשובח שמיוצר במאפיותיה המקומיות. מסע אל הלחם המיוחס

88 שיתופים | 132 צפיות

ישראלים מתים על איטליה, על זה אין עוררין. עד לאחרונה התמקדה תנועת התיירות ברומא ובאזורים הצפוניים לה ובסיציליה, אך מי שמעורה בענף מהמר על הדרום כעל הדבר החם הבא. אלטמורה (Altamura) שבמחוז פוליה (Puglia) היא מקום טוב להתחיל בו מכמה טעמים: מיקום, גודל, אדריכלות והיסטוריה, במיוחד קולינרית. מבחינת מיקום, אלטמורה נמצאת ברמת מורג'ה (Murgia), אזור פורה ועתיר עצי זית שמזג האוויר נעים בו גם בקיץ. אנחנו הגענו לעיר במקרה, אחרי שיחה ידידותית עם זוג איטלקים בבר מקומי בעיר אחרת. כשסיפרנו להם שאנחנו חובבי אוכל הם המליצו ישר על אלטמורה, וסיפרו שקוראים לה "עיר הלחם" ושהלחם שמייצרים בה הוא הכי טוב בעולם. חשדנו שהם משוחדים, אך חישבנו מסלול מחדש ונסענו לבדוק הכצעקתה.

אלטמורה נמצאת באזור פורה ועתיר עצי זית. צילום: שאטרסטוק
אלטמורה נמצאת באזור פורה ועתיר עצי זית. צילום: שאטרסטוק

הכובע של אלטמורה

סוג הלחם שמייצרים באלטמורה (Pane di Altamura) הוא מהעתיקים בעולם. התיעוד המוקדם ביותר שלו נמצא בכתביו של הורציוס, משורר רומאי, שכתב בשנת 37 לפני הספירה ש"זהו הלחם הטעים בעולם, כה טעים עד שנוסע נדון להשתוקק לו עד תום מסעו". הקביעה תקפה כנראה גם בעידן המודרני, ולכן בשנת 2003 העניקו מוסדות המדינה ללחם אלטמורה מעמד של DOP (שפירושו Denominazione di Origine Protetta), "כינוי מקור מוגן", המבטיח שהלחם מיוצר בייצור מקומי ושומר על איכות המותג. הסוד של הלחם פשוט: מכינים אותו מקמח של חיטת דורום בעלת תכולת גלוטן גבוהה שגדלה אך ורק בשדות המקיפים את העיר, בתוספת מים ממקור מקומי ומחמצת טבעית. מהבצק יוצרים מעין "כובע" (כדור גדול ומעליו כדור קטן) שאותו אופים בתנור עצים בלבד. איך הטעם תשאלו? נפלא. והמרקם? פריך ומתפצח בחוץ, זהוב ואוורירי בפנים. בעזרת קשישה מקומית והרבה תנועות ידיים איתרנו את פניפיצ'ו דל דואומו (Panificio del Duomo, כתובת: Via N. Melodia 10/12), מאפייה שבדיוק נסגרה להפסקת צהריים. כנראה שנראינו מיואשים ביותר, כי אחד העובדים הציע עזרה והפנה אותנו למאפייה מחוץ לרובע העתיק שפתוחה כל היום. בפניפיצ'ו דל לאגו (Panificio del Lago, כתובת: Via Matera 28) רכשנו לחם, ולאחר מכן חצינו את הכביש למחלבה שמייצרת מוצרלה ובוראטה (Burrata, גבינה העשויה ממוצרלה ומשמנת). השילוב של לחם מיוחס, גבינה מפוארת ובקבוק יין פשוט מהמרכול יצר את אחת הארוחות הכי טובות בכל הטיול.

שרון בן-דוד – כתבת טיולים וקולינריה

טיפ לדרך

במרחק קילומטרים ספורים מאלטמורה נמצא פולו די אלטמורה (Pulo di Altamura), מכתש טבעי שקוטרו כ-500 מטר ועומקו מגיע למאה מטר כמעט. המכתש נוצר על ידי מים שחלחלו לתוך אבן גיר, רכיב עיקרי בקרקע של רמת מורג'ה. בקיר הצפוני של המכתש נמצאו מערות ששימשו למגורים בתקופה הפרהיסטורית.