מכסחי השדים

טקס ה"מאמה מאקי" במהלך חג הסטסובון. צילום: getty images
טקס ה"מאמה מאקי" במהלך חג הסטסובון. צילום: getty images

מדי שנה ב-3 בפברואר מציינים ביפן את סיומו של החורף ובואו של האביב בחג הסטסובון. הטקס המרכזי בחג זה מכונה ה"מאמה מאקי", ומטרתו לסלק את הרוחות הרעות מבית התושבים ולהזמין את המזל הטוב פנימה

88 שיתופים | 132 צפיות

סטסובון (Setsubun) הוא חג יפני המסמל את היום שלפני תחילת האביב, והוא נחוג מדי שנה ב-3 בפברואר על פי לוח השנה הירחי. המילה "סטסובון", שמשמעותה ביפנית היא "הפרדת עונות", התייחסה בעבר לארבעה מועדים שונים שבישרו על בואן של ארבע העונות, אך כיום היפנים מציינים כאמור רק את הסטסובון של הריסשון (Risshun) – היום הראשון של האביב.

בחג זה היפנים נוהגים לערוך את טקס ה"מאמה מאקי" (Mame maki), שמטרתו לסלק את הרוחות הרעות מביתם ולהזמין את המזל הטוב פנימה. בטקס זה ראש המשפחה או בעל הבית משליכים מבעד לדלת או על בן משפחה עם מסכת שד על פניו פולי סויה קלויים הנקראים "פוקו מאמה" (Fuku mame, "פולי מזל"). שאר הנוכחים צועקים: "אוני ווא סוטו!" (Oni wa soto, "שדים החוצה!") ו"פוקו ווא אוצ'י!" (Fuku wa uchi, "מזל טוב פנימה!") וטורקים את הדלת. את טקס השלכת פולי הסויה עורכים גם במקדשים בודהיסטיים ובמקדשי שינטו, שם המתפללים משליכים את פולי הסויה על אנשים המחופשים לשדים.

טקס ה"מאמה מאקי" במהלך חג הסטסובון. צילום: gettyimages
טקס ה"מאמה מאקי" במהלך חג הסטסובון. צילום: gettyimages

על פי האמונה, מי שאוכל את פולי הסויה שהושלכו בכמות התואמת למניין שנותיו מבטיח לעצמו מזל טוב, בריאות ואריכות ימים, ובחלק מהמקומות אף נהוג לאכול פול אחד נוסף לשנה הבאה. מנהג אחר הוא אכילת סושי מסוג אהו-מאקי (Ehō-maki) – רול המורכב משבעה מרכיבים, בהם קנפיו (רצועות דלעת כבושות), ביצה, צלופח ופטריות שיטאקה.

אחד המקומות המעניינים לביקור בחג הסטסובון הוא מקדש יושידה (Yoshida Shrine) בקיוטו, שם נערכת אחת החגיגות המרכזיות הנמשכת מערב החג ועד הבוקר שלמחרת. בליל הפסטיבל נערכת בסמוך למקדש מדורה ענקית ובה מוזמנים המשתתפים לשרוף בגדים וחפצים ישנים, במטרה להיטהר מעוונות ולהזדכך נפשית.