גאווה סקוטית

מפעל החביות ספייסייד מייצר חביות מעץ אלון אמריקאי בעבודת יד באותן שיטות שהיו נהוגות עם הקמתו בשנת 1947. צילום: Les Parsons/Flickr
מפעל החביות ספייסייד מייצר חביות מעץ אלון אמריקאי בעבודת יד באותן שיטות שהיו נהוגות עם הקמתו בשנת 1947. צילום: Les Parsons/Flickr

בסקוטלנד פעולות היום כ-100 מזקקות בחמישה מחוזות שונים. מהי הדרך הנכונה לשתות ויסקי על פי קשיש סקוטי, איך מיצרים את ה-גלנפידיך ואיפה תמצאו את אוסף הוויסקי הגדול בעולם? 5 המלצות לחובבי המשקה

88 שיתופים | 132 צפיות

"ויסקי שותים 'נקי', או לכל היותר בתוספת 3-2 טיפות מים כדי לפתוח את הארומות. בלי קרח ובטח בלי קולה". את הנאום הקצר הזה, שמתמצת את הדרך הנכונה לשתות ויסקי, שמענו במזקקה סקוטית ממדריך קשיש במקטורן משובץ. מסורת זו, כרבות אחרות, היא תוצאה של מאות שנות התמחות בייצור ויסקי, בעיקר סינגל מאלט – ויסקי העשוי מלתת שעורה ומיוצר במזקקה אחת.

היום פועלות בסקוטלנד כ-100 מזקקות בחמישה מחוזות ייצור עיקריים: ספייסייד (Speyside), היילנדס (Highlands), לולנדס (Lowlands), קמפבלטאון (Campbeltown) והאי איילה (Islay). כל מחוז מייצר ויסקי בטעם שונה, פועל יוצא של הרכב האדמה המשפיע על השעורה, על המים ועל הכבול המעניק למשקה את טעמו. כדי להקל את ההתמצאות והבחירה נקבעו ארבעה מדדים בצורת מצפן – מעושן, עדין, עשיר וקל – וכל ויסקי ממוקם בטבלה על פי מאפייניו. סינגל מאלט איכותי טעים בכל מקום, אפילו בארץ, אך בהיכרות מקרוב הוא הופך לחוויה מרתקת.

 

גלנפידיך: מעצמת ויסקי

מזקקת גלנפידיך (The Glenfiddich Distillery), שפירוש שמה בגאלית הוא "עמק הצבאים", מייצרת מאז שנת 1887 את מה שנחשב לשם נרדף לוויסקי. היא נמצאת באזור ספייסייד סמוך לעיירה דאפטאון (Dufftown), מקום הולדתו של המייסד ויליאם גראנט, וליד מעיינות רובי דו (Robbie Dhu), שמימיו הם הבסיס למשקה.

הסיור מתחיל בסרט המתאר את תולדות מה שנוסד כמפעל משפחתי והפך למעצמה שמייצרת יותר מעשרה מיליון ליטר ויסקי בשנה. ביקור מודרך בין תחנות זיקוק, בין דודי עץ ומכלי נחושת, מוכיח שוויסקי אינו סתם משקה. מדריכה חייכנית מסבירה למה הוא נשמר כאוצר יקר ב-spirit safe, תיבת מתכת ממורקת ונעולה, ומדוע החלק שמתאדה דרך החבית קיבל את השם הרומנטי angels' share. מותר להציץ אל תוך מכלים, לראות את הוויסקי מבעבע, להתבשם מהניחוח האופייני שאינו מזכיר במאום את התוצר הסופי, וגם לצלם (ברוב המזקקות הצילום אסור מחשש שריפה).

בתום הסיור, שנמשך כשעה, מגיעים לגולת הכותרת: טעימת שלושה סוגי גלנפידיך בני 12, 15 ו-18 שנה, בעלי מאפייני צבע וטעם שונים. אם מתאמצים ממש אפשר למצוא רמזים לאגסים, דבש ותפוחים אפויים. הסיור הבסיסי (Classic) הוא בחינם, ואילו הסיורים המורחבים כרוכים בתשלום. הכניסה לילדים בליווי מבוגר בלבד.

כתובת: Dufftown Banffshire, AB55 4DH
מחיר: חינם
עוד בסביבה: במרחק כמה דקות הליכה נמצאת טירת בלוויני (Balvenie Castle, www.thebalvenie.com), שרידי מבצר מהמאה ה-13 שנבנה על ידי שליטי האזור ושימש אצילים ששמם שזור בתולדות סקוטלנד. מזקקת בלוויני היוקרתית נמצאת בקרבת הטירה, אך כדי לבקר בה יש צורך בתיאום מראש. בחנות המזכרות של הטירה אפשר לקנות ויסקי נהדר מתוצרת המזקקה במחיר סביר.
לאתר


סיור במזקקת גלנפידיך. שפירוש שמה בגאלית הוא "עמק הצבאים", מוכיח שוויסקי אינו סתם משקה. צילום: Glenfiddich Distillery

טאליסקר: צנועה ואותנטית

אל מזקקת טאליסקר (Talisker Distillery), המזקקה היחידה באי סקיי (Isle of Skye), במערב אזור ההיילנדס של סקוטלנד, לא מגיעים סתם, "כי במקרה היינו בסביבה". מביני עניין שמעדיפים את הוויסקי שלהם כבד ומעושן יצטרכו להרחיק למערב האי, אל מקום שבו שולטים שמים אפורים, צוקים אדירים וזן של כבשים עם פנים שחורות.

המזקקה עצמה צנועה, אך האותנטיות ניכרת בכל פינה. אולם המבקרים, שבו מתכנסים לפני תחילת הסיור, נמצא במבנה קטן על שפת המים. מסמכים אותנטיים בארונות זכוכית מספרים את סיפור הקמת המזקקה, ממשפחת המייסדים שהמרתה בשנת 1830 את פיו של כומר הכפר, דרך אגדה על משרת ערמומי ומים מכושפים, ועד תצלומים בשחור-לבן מתחילת המאה שעברה. מדריך מיומן מוליך את הקבוצה בין מספר אולמות ומסביר על שלבי הייצור הקפדניים ועל האופן שבו הוויסקי מקבל את טעמו המעושן הייחודי.

בתום הסיור מוגשת טעימה מוויסקי בן עשר שנים המיוצר במקום, אמנם רק סוג אחד אבל איכותי להפליא, וחלק בלתי נפרד מה-Classic Malts Collection, שישה סינגל מאלטים המייצגים את מגוון הטעמים, המחוזות והמורשת של הוויסקי הסקוטי.

כתובת: Talisker Distillery, Carbost, Isle of Skye, IV47 8SR
מחיר: 6 ליש"ט, חינם למחזיקי דרכון Friends of the Classic Malts (פרטים באתר)
טלפון: 44-1478-614308
לאתר
עוד בסביבה: במרחק 30 קילומטר מטאליסקר נמצאת פורטרי (Portree), העיר הראשית של סקיי. למרות התואר מדובר בעיירה קטנה אך חביבה עם רחובות צרים ומתפתלים וחנויות קטנות. מתחת לעיר משתרע הנמל שהוא מרכז העניינים. מומלץ לעצור לארוחה באחת המסעדות ולצפות על צלחת מרק בדייגים יוצאים אל הים.

ספייסייד: מסורת ושמה חבית

מפעל החביות ספייסייד (Speyside Cooperage) הסמוך לעיירה דאפטאון בספייסייד מתרכז דווקא בקנקן, כלומר בחבית. בניית חביות לוויסקי היא עניין של מסורת, מקצוע שעובר מאב לבן, ובביקור בבית המלאכה אפשר להבין עד כמה רבה השפעת החבית על המשקה הנשמר בה. המפעל מייצר חביות מעץ אלון אמריקאי בעבודת יד באותן שיטות שהיו נהוגות עם הקמתו בשנת 1947.

רוב מדריכי הסיור הם פועלים בגמלאות שמכירים את המלאכה על בוריה ומספרים סודות מקצועיים בהומור סקוטי עוקצני. מבעד לחלון גדול הפונה אל רצפת הייצור אפשר לצפות בפועלים מיוזעים בונים חביות, מלאכה לא פשוטה כלל כפי שמתברר אחר כך, בשלב ההתנסות החווייתית בבניית חבית ויסקי. בשטח המפעל יש מסעדה קטנה המגישה ארוחות קלות.

כתובת: Dufftown Road, Craigellachie, Banffshire, AB38 9RS
מחיר: 3.5 ליש"ט למבוגר, 2 ליש"ט לילד
טלפון: 44-1340-871108
לאתר
עוד בסביבה: במרחק 25 קילומטר מצפון-מערב לדאפטאון נמצאת העיר אלגין (Elgin). קתדרלת אלגין, שהוקמה במרכז העיר במאה ה-13 ורובה נחרבה, עדיין נחשבת לאחד השרידים היפים בסקוטלנד של אדריכלות ימי הביניים. מסביב לקתדרלה פארק יפה עם אגם וברבורים.


מפעל החביות ספייסייד מייצר חביות מעץ אלון אמריקאי בעבודת יד באותן שיטות שהיו נהוגות עם הקמתו בשנת 1947. צילום: אימג' בנק

מרכז מבקרים: אוסף הוויסקי הגדול בעולם

כדי לטעום סוגי ויסקי שונים אין באמת צורך לנסוע לכל קצות סקוטלנד. מוזיאון הוויסקי (The Scotch Whisky Experience) באדינבורו מציג את האוסף הגדול ביותר בעולם של ויסקי סקוטי – יותר מ-300 סוגי סינגל מאלט וממסכים (בלנדים) ממוצרי מדף ועד מהדורות יוקרה ממוספרות בבקבוקים אמנותיים.

"מסע" אינטראקטיבי בקרונית בצורת חצי חבית ממחיש את תהליך הייצור בצורה בלתי אמצעית שמתובלת בסיפורים ובאנקדוטות, ומפגש עם מומחים מלמד איך לגלות את הארומות במשקה ולהחליט איזה ויסקי אוהבים. סיורים מודרכים מתקיימים במהלך כל היום, ואפשר לבחור בין כמה סוגי סיורים בכפוף למידת העניין – מסיור האורך שעה ועד כיתת אמן.

כתובת: 354 Castlehill, The Royal Mile, Edinburgh, EH1 2NE
טלפון: 44-1312-200441
לאתר
עוד בסביבה: לאורך הרויאל מייל (Royal Mile), השדרה המרכזית של העיר העתיקה באדינבורו, יש חנויות אלכוהול רבות. אם החלטתם על ויסקי מסוג מס, כדאי לעבור ביניהן ולערוך סקר שווקים.


במוזיאון הוויסקי באדינבורו נמצא האוסף הגדול ביותר בעולם של ויסקי סקוטי. צילום: The Scotch Whisky Experience

אוכל: משנים את דעת הקהל

כשם שוויסקי סקוטי ידוע באיכותו, כך לאוכל הסקוטי המסורתי יש מוניטין ידוע לשמצה. ב"ויסקי" (WHISKI Bar and Restaurant) מנסים לשנות את דעת הקהל ומגישים מנות שמדברות גם לסועדים שאינם מורגלים בהאגיס (haggis), הגרסה המקומית לקישקע. פיש אנד צ'יפס, סטייק או חזה עוף ברוטב ויסקי, ואפילו מנות צמחוניות ומנות ילדים הן הימור בטוח, ואילו את הפן המקומי כדאי לשמור לקראנאכאן (cranachan), קינוח סקוטי מסורתי עם שיבולת שועל, שמנת, פטל וכמובן ויסקי. הבר מתגאה בכ-300 סוגי ויסקי וקוקטיילים על בסיס המשקה הלאומי.

כתובת: 119 High Street, Edinburgh, EH1 1SG
טלפון: 44-1315-563095
לאתר
עוד בסביבה: כשמגיע שלב השובע מוויסקי ומחדרי שתייה אפלוליים כדאי לקפוץ לבר של מלון מיסוני (Hotel Missoni). עיצוב איטלקי צבעוני ונועז במיטב מסורת בית האופנה מתחבר כאן לקוקטיילים אלגנטיים באווירה שנעים לבלות בה ערב בסגנון אחר.

שרון בן-דוד – כתבת קולינריה