על הבר באדינבורו

קפה רויאל מחולק לשניים: מסעדה ובר. הבר הוא הלב הפועם של המקום | צלם: Alan Robertson/Flickr
קפה רויאל מחולק לשניים: מסעדה ובר. הבר הוא הלב הפועם של המקום | צלם: Alan Robertson/Flickr

בר המסעדה "קפה רויאל" בעיר אדינבורו שוכן במבנה בארוקי מעוצב, מתמחה בפירות ים ובבר אלכוהול עשיר. בואו לבקר, לטעום וגם להתערבב עם הבירה הסקוטית

88 שיתופים | 132 צפיות

אם יש משהו שלא חסר באדינבורו (Edinburgh), בירת סקוטלנד, הרי אלה ברים. מתוקף היות הוויסקי מושא גאוותה של סקוטלנד, קשה ללכת ברחובות הבירה התוססת בלי לעצור אחת לכמה זמן בבר, מבר שכונתי פשוט ועד בר מפואר ומעוצב. על רקע זה בולט קפה רויאל (The Café Royal), בר-מסעדה באווירה צרפתית, המקבלת משנה תוקף בשל מיקומה במבנה בסגנון בארוקי.

המקום במיקומו הנוכחי נפתח בשנת 1863, בחלל שנבנה במקור כדי לשמש אולם תצוגה לפתרונות גז וסניטציה מתקדמים באותם ימים. ואולם ההיסטוריה שלו כמוסד קולינרי החלה עוד קודם, בשנת 1826, בגלגולו הראשון לא היה כאן אלא בר פשוט שניצב בבניין ממול, וכאשר זה נמכר ונהרס, הועתק בית העסק אל המבנה הנוכחי והורחב לבר-מסעדה.

צדפות בקצב אש

עד כאן תולדות המקום, ומכאן לפרטים המעניינים באמת. למרות גילו המתקדם, קפה רויאל חי ובועט. ריהוט עץ כהה ורצפה משובצת בשחור-לבן משרים אווירה אלגנטית, והקירות מעוטרים בציורי קרמיקה ויקטוריאניים. החלל מחולק לשניים: מסעדה ובר. הבר הוא הלב הפועם של המקום, ובמרכזו דלפק אליפטי גדול שסובבים אותו כיסאות גבוהים. כבר משחר ימיו התמחה המקום בפירות ים, ובעיקר בצדפות טריות. מגשים ועליהם חצאי תריסר או תריסרי צדפות נורים מהמטבח בקצב אש, כאשר הגרסה המקובלת היא על מצע של קרח.

להרפתקנים מומלץ לנסות צדפות בנוסח קילפטריק (Oysters Kilpatrick) עטופות בבייקון וצלויות בגריל, או בנוסח רוקפלר עם תרד ורוטב מורניי (mornay sauce). מולים מבושלים, עוד מנת דגל, מוגשים בסיר דקורטיבי ובמחיר זעום: כ-8 פאונד לחצי קילו, ופחות מ-15 פאונד לקילוגרם בשעות הערב (בשעות הצהריים אף פחות). חובבי מעושנים (כמוני) ישמחו למקרא תפריט המעשנה של המקום המבוסס על חומרי גלם מהסביבה, בעיקר סלמון סקוטי הידוע באיכותו.


אחר הצהריים המקום מתמלא באנשים שסיימו את יום עבודתם והם נפגשים למשקה ושיחה. צילום: שרון בן דוד

תיאטרון אנושי מרתק

בקבוקי ויסקי משלל מותגים, מוכרים יותר ופחות, עומדים בצפיפות על מדפי הבר, אך טעמם הדומיננטי אינו הולם את פירות הים העדינים. על כן תפריט האלכוהול במקום מורכב מיינות מבעבעים, אדומים, לבנים ורוזה, וכמובן בירה וסיידר אלכוהולי משובח. הרשימה אינה ארוכה, אבל היא מגוונת מבחינת ארצות מוצא וטווח מחירים, ומלצרים אדיבים מסייעים בהתאמת המשקה לטעם ולכיס.

הזמן הנכון להגיע לקפה רויאל הוא בשעות אחר הצהריים המוקדמות, כאשר עדיין יש כיסאות פנויים ליד הבר. בתוך זמן קצר המקום מתמלא באנשים שסיימו את יום עבודתם והם נפגשים למשקה, ואז קשה למצוא אפילו מרצפת פנויה. כדאי בכל זאת להתעקש, גם אם צפוף, ואז לא נותר אלא ליצור קשר עין עם מלצר ולהזמין משהו לשתות.

ההמולה שמסביב היא מעין תיאטרון אנושי מרתק, ושברי שיחות על פוליטיקה, כלכלה וכדורגל נותנים מושג על המתרחש בעיר ובסקוטלנד כולה. בסביבות 18:00 הקהל מתחיל להתפזר, וזה בדיוק הזמן להתיישב, לעיין בתפריט, להביט סביב ולעכל את הסערה האנושית הסקוטית שזה עתה חלפה.

Café Royal
איפה: 19 West Register Street, Edinburgh, EH2 2AA
הגעה: המקום נמצא במרחק הליכה קצרה מתחנת הרכבת Waverley
פתוח: ב'-שבת 22:00-11:00, א' 22:00-12:30. המטבח פועל בימים ב'-שבת בשעות 14:30-12:00 ו-21:30-17:00, יום א' 14:30-12:30 ו-21:30-17:00
טלפון: 44-1315561884
לאתר

שרון בן-דוד – כתבת קולינריה במגזין "דרך האוכל"

הכתבה המלאה תתפרסם במגזין מסע אחר, גיליון פברואר 2013