חזרה למקורות

צילום: שאטרסטוק
צילום: שאטרסטוק

היסטריית ההנקה בארץ מותירה מאחור את אלה שרוצות להיניק אבל לא יכולות. עד שמשרד הבריאות יקיים את ההבטחה להקים בישראל בנק חלב אם, בני הזוג מיטל ואלעד וינברגר הקימו בנק כזה בעצמם

88 שיתופים | 132 צפיות

חלב אם הוא כנראה המשאב האנושי הכי איכותי והכי זול בעולם. היום ידוע בוודאות שאין תזונה טובה יותר לתינוק מאשר חלב אם, וגם יצרני הפורמולות למיניהן מודים שאין תחליף חלב מלאכותי שיכול להשתוות אליו. הרכב החומרים הייחודי והבלעדי של חלב האם קל לעיכול, מבטיח התפתחות תקינה של התינוק ובונה את מערכת החיסון של הרך הנולד. סגולותיו של חלב האם הן רבות וחלקן עוד לא נחקרו באופן יסודי, אבל ידוע שיש לו גם איכויות מרפאות. אימהות מיניקות משתמשות, למשל, בחלב שלהן גם כתרופת פלא אם התינוק סובל מדלקת עיניים או מגירוי בעור.

אף שהנקה היא הדבר הטבעי בעולם והמודעות בארץ לגבי חשיבותה גבוהה (יש הטוענים שהלחץ החברתי המופעל על יולדות כדי שיניקו הוא קיצוני), הדבר לא תמיד אפשרי גם למי שרוצות בכך מאוד. נשים רבות אינן יכולות להיניק והסיבות לכך רבות ומגוונות – מכאבים עזים שמונעים את התהליך ועד לאימהות לתינוקות מאומצים.הדבר קריטי לעתים, בייחוד בפגים שחלב אם יכול ממש להציל את חייהם. נסיבות אלה הופכות את חלב האם למצרך מבוקש ולא קל להשגה, שלמרבה הצער אי אפשר לרכוש בפיצוצייה הסמוכה למקום מגורייך.

למרות הבטחות של משרד הבריאות על פתיחת בנק חלב אם בישראל, הנשמעות זה כעשור, כעת אין בארץ בנק חלב אם מפוקח ומוסדר. רק בספטמבר השנה, במסגרת כנס לרפואת פגים ויילודים בבית החולים לניאדו, הכריזה ד"ר ליזה רובין, מנהלת מחלקת האם והיילוד במשרד בריאות, כי בתוך שנה יוקם בנק חלב האם הראשון בישראל, והוא יקבל תרומות חלב אם עבור פגים, אבל בינתיים ישראל נמצאת בפיגור בנושא אחרי העולם. בנקים של חלב אם קיימים בארצות הברית, בריטניה, גרמניה וקנדה. בארצות הברית יש לכל בית חולים בנק חלב אם משלו ומכירת חלב אם דרך בנקים מוסדרים צוברת תאוצה, עד שאפשר כבר לדבר על שוק חלב אם, והמוצר אינו זול (כארבעה דולרים ל־30 מ"ל, כשתינוק בן יומו יונק בממוצע 300־500 מ"ל ביום, במשך שמונה ארוחות, בהתאם למשקלו).

את הוואקום הזה מנסים למלא הזוג מיטל (38) ואלעד (34) וינברגר, שהקימו לפני שלוש שנים בנק חלב אם חברתי־קהילתי המתווך בין אימהות המעוניינות בתרומות חלב אם ובין תורמות, ומתנהל באתר momilk.co.il.

צילום פרטי
צילום פרטי

היוזמה מצדם הגיעה בעקבות לידת בנם הילל, כיום בן 3. למרות מאמציה הרבים של מיטל להיניק, מצבה הגופני לא אפשר לה לעשות זאת, עקב פטמות פצועות, דלקות וכאבים עזים.

היא לא הצליחה להיניק או לשאוב, ובלית ברירה האכילה את תינוקה בתמ"ל (תחליף מזון לתינוקות). בני הזוג חשבו שבכך הם פותחים דף חדש, אבל לצערם מערכת העיכול של בנם לא הגיבה היטב לתחליפי החלב השונים שהוצעו לו והוא סבל מעצירויות חריפות וכאבים.

אף שמקצוע המינקת הוא אחד העתיקים בעולם והיה נפוץ במקומות מסוימים בעולם גם בתקופות מאוחרות (באסלאם תינוקות היונקים מאותה אישה נחשבים אחים) – הרעיון לתת לתינוק שלך חלב של אישה אחרת מעורר אצל רוב האנשים רתיעה גדולה וסלידה, וכשאלעד העלה את הרעיון בפני מיטל גם היא לא הגיבה אחרת.

"הייתי צריכה לעבור מחסום פסיכולוגי בעצמי, כי בסופו של דבר זה לתת לתינוק נוזל שיוצא מגוף שהוא לא שלי", היא מסבירה, לא לפני שאלעד שולף הסבר מעורר מחשבה שיכול להפריך את הרתיעה מהרעיון ומדגיש שמדובר בדפוס חשיבה שמושרש בנו: "טבעי לנו לשתות נוזל מבהמה כי כך הורגלנו, אבל כשאני שומע על נשים שנרתעות לקחת חלב של מישהי שהן לא מכירות, אני אומר להן: 'ולקחת חלב מפרה שאת לא מכירה, זה בסדר?'".

מיטל התרצתה לבסוף והסכימה לקבל חלב שאוב ממכרהּ, לאחר שווידאה שבריאותה תקינה. השינוי בתזונה הביא לשיפור משמעותי במצבו של הילל, ולאחר שראו בני הזוג עד כמה הדבר חיוני החלו לחפש נשים שיכולות ומעוניינות לתרום להם מהנוזל יקר הערך שהן מייצרות.

"כדי לתת להילל חלב אם באופן בלעדי נזקקנו לכמות גדולה של מנות, והילל ניזון בעצם מחלב של 12 נשים שונות. למערכת העיכול שלו לא הייתה בעיה עם זה", אומר אלעד ומוסיף: "אנחנו לא גרים במרכז ומצאנו עצמנו נוסעים עשרות ק"מ בשביל מנת חלב ומביאים בטרמפים שקיות חלב קפוא מתל אביב. הרגשתי שחייבת להיות דרך להשיג תרומות חלב מנשים שגרות קרוב יותר".

הקושי באיתור תרומות חלב הביא אותם להקים מאגר אינטרנטי מסודר של תורמות ונתרמות המאפשר, בין היתר, לתרומות להיות זמינות יותר מבחינה גיאוגרפית.באתר מאמילק רשומות כיום כ־1,800 נשים, כ־80 אחוז מהן תורמות וכ־20 אחוז מקבלות תרומה.

"זה קיים בחברה החרדית, וגם קודם היו כל מיני פורומים וקבוצות פייסבוק אבל לא היה משהו מסודר וזמין לכל", אומרת מיטל. העובדה ששני בני הזוג באים מרקע של עבודה סוציאלית ועולם העזרה ההדדית קרוב ללבם – נתנה תמריץ ליוזמה. כשהיה הילל בן שלושה חודשים עלה האתר לאוויר בעזרת חברים וקרובים. מבחינת המייסדים העיסוק בכך הוא בגדר שליחות, עדות לכוחה של קהילה ולרצון של נשים לעזור זו לזו ללא תמורה.

כמה זמן אתם משקיעים בתחזוקת המיזם?

אלעד: "בשנה וחצי הראשונות זה היה בהיקף של חצי משרה, אבל כיום מדובר בכעשר שעות שבועיות שבמסגרתן עונים לפניות ומתחזקים את האתר ואת דף הפייסבוק. כשהתחלנו בזה ידענו שזה לטווח ארוך וגם ידענו שזו תחילתה של דרך, כי ייקח לאנשים זמן עד שהם יפנימו את הרעיון".

משרד הבריאות מצהיר כבר משנת 2005 על הכוונה להקים בנק חלב אם בישראל, אך בינתיים מדובר בעיקר בהצהרות. מה אתם מרגישים כלפי זה?

אלעד: "אנחנו מקווים שיקום בסוף בנק חלב אם אמיתי כי זה חשוב ויגביר את המודעות, אבל כל עוד החלב יהיה זמין לפגים בלבד זה לא יהיה פתרון עבור נשים שיתקשו בהנקה כמו שקרה למיטל".

עוד הוא מציין שיש גורמים שונים המבקשים תרומות של חלב אם כגון זוגות הומואים, אימהות מאמצות ואלמנים. אלעד מתאר חלק מהותי מתפיסת עולמו: "אני חושב שאתה לא צריך לחכות שהמדינה תעשה בשבילך, אלא לקום ולעשות למען עצמך. אנשים צריכים לקחת אחריות ויוזמה בידיים שלהם, ויש המון פלטפורמות שבעזרתן החברה יכולה לדאוג לעצמה".

אילו פניות חוזרות על עצמן?

מיטל: "רבות, כמוני בהתחלה, חוששות ממחלות שיעברו דרך חלב האם ושואלות איך להרגיש בטוחות לגבי התרומה או אילו בדיקות על האם התורמת לעבור. בטופס ההרשמה באתר יש גם אפשרות לסמן דברים מסוימים לגבי בדיקות רפואיות ולבקש בקשות מיוחדות. יש תורמות שמציינות מראש שהן מוכנות לעשות בדיקות דם ולהציגן, כי הן מזדהות עם החשש וחוסר הנעימות שנתרמות חשות לנוכח המחווה כלפיהן".

הסיפור של מיטל ואלעד לא הסתיים בתרומות חלב אם או בעלייתו לאוויר של האתר. כשהיה הילל בן חודש וחצי החליטה מיטל שהיא עושה את הבלתי אפשרי ומנסה להשיב לעצמה את החלב שכבר יבש לחלוטין. היא קראה על נשים שהצליחו בכך (כולל אם מאמצת שכלל לא ילדה!) והחליטה לנסות כנגד כל הסיכויים. אלעד לא היה בעד: "ראיתי אותה שואבת במשך שעות ולא יוצא כלום, התחננתי שתפסיק. אמרתי לה: 'עזבי, לא צריך, כבר הקמתי בנק לילד', אבל היא התעקשה". ההקרבה של מיטל השתלמה והיא הצליחה לעשות את הלא ייאמן – להשיב לעצמה את החלב ואף להחזיר את הילל להנקה ישירה. הוא נגמל בגיל שנתיים וחצי.

האם גם לך יצא לתרום מהחלב שלך?

"נרשמתי באתר כתורמת והיו כמה פניות, אבל בסוף תרמתי מנות חלב למטרה אחרת לגמרי: אימא שלי חלתה בסרטן ונתקלתי בסיפורים שלחלב אם יש השפעה טובה על תאים סרטניים והוא מקל על תופעות הלוואי של טיפולים כימותרפיים. במשך תקופה מסוימת תרמתי לאמי מנה אחת ביום. לצערי כאן אין סוף טוב והיא נפטרה".