מה עושים עם ילדים משועממים?

צילום: GettyImages
צילום: GettyImages

הילדים משגעים אותך עם "אימא, משעמם לי"? במקום להשתגע, אפשרי להם להכיר את מפלצת השיעמום ולהפוך אותה לחברה

88 שיתופים | 132 צפיות

זה יכול להגיע בכל רגע, לא רק בחופשה או כשגשם בחוץ. משפט שהוא לנצח בלתי צפוי. אימא, משעמם לי. "'אימא, משעמם לי' זה צירוף מילים שבהחלט יש בכוחו להפעיל מרתפים אפלים ולא ידועים של הווייתנו", אומרת אפרת בן שם, פסיכולוגית קלינית מומחית של ילדים ונוער. "הוא גורם לנו באופן אוטומטי לתחושות רגשיות ואפילו פיזיות של לחץ, מועקה, פחד, כעס, רחמים, רגשות אשמה, ועוד כהנה וכהנה תחושות שאינן מיטיבות איתנו או עם ילדינו המשועממים".

יש הורים שיגיבו לשיעמום מיד, "בניסיון נואש להאכיל את מפלצת השיעמום, ויפרשו בפני הילד שלל עצות ורעיונות שיעזרו לו להפיג את השיעמום", ממשיכה בן שם. "הורים אלו לרוב יזכו במבט משועמם של הילד, שיהפוך לעריץ יותר ויותר, ויפסול את הרעיונות בזה אחר זה. זאת משום ששיעמום אינו הדבר עצמו אלא תוצאה של משהו".

מה הוא השיעמום בעצם?

"השיעמום הוא עדות לאיזה ריק פנימי שלא מצליח להתמלא כשהאדם נמצא עם עצמו לבד. ברמה ההתפתחותית יש ערך רב לרגעי ה'ריק' האלה".

ערך?

"ויניקוט, פסיכואנליטיקאי שעסק רבות בהתפתחות האדם וביחסי אם־תינוק, מדבר על היכולת להיות לבד בלי להיות בודד כשלב התפתחותי חיוני בבניית הנפש הבריאה של הילד. התינוק חווה רגעים של נינוחות שבהם הוא אינו מתוסכל, כלומר אינו רעב, צמא, זקוק לחום ומגע, להחלפה וכו'. ברגעים אלו התינוק נמצא במצב שאותו מכנה ויניקוט going on being, מצב ביניים של החוויה שבו התינוק אינו מופעל ורק חווה את העולם.

"אלו רגעים של גדילה והתפתחות של היכולת להיות לבד בלי להיות בודד. אלו רגעים שבהם מתאפשרת היצירתיות, הסקרנות והבריאה של הגילוי. אימהות רבות מתקשות לשאת את המצב הזה וחודרות לרגעי השקט האלו. מציעות משחק, חיבוק, חושפות את התינוק לגירוי מבחוץ, שלו הוא אינו זקוק".

כדאי לא להתערב?

"אולי לילד יהיה מה 'לעשות', היינו, שלל גירויים שאמורים להפיג את השיעמום, אבל סביר להניח שיאבד בהם עניין במהרה, כי זה בעצם לא העניין".

צילום מסך מתוך הסרט "פיטר פן"
צילום מסך מתוך הסרט "פיטר פן"

רגע, אז מה כן?

"גידול ילדים כידוע אינו מדע מדויק אלא תנועה מתמדת, הקשבה, יד על הדופק לגבי מה נכון, מה מתאים, איך בדיוק. הורות לא מגיעה עם ספר הדרכה. ספר ההדרכה האמיתי הוא חיבור לילד שהיינו אנחנו, ומתוך המקום הזה מגיע כל הידע. אבל לפעמים גם ההורים הם ילדים שמפחדים מהשיעמום, מפחדים מהריק הפנימי שלהם וחשים צורך למלא אותו כל הזמן. החברה המודרנית מספקת שלל גירויים כדי שלרגע לא נרגיש לבד. תחשבו על עצמכם בלי הטלפון – זה יכול להרגיש לבד, וגם משעמם. החברה המודרנית מחנכת את כולנו להכיר פחות ופחות את הצורך הבסיסי ההתפתחותי של היכולת להיות לבד בלי להרגיש בודד".

איך להתייחס לילד שמביע שיעמום?

"ההורים צריכים להאמין ששיעמום הוא בעצם מנוף לגילוי דברים חדשים. אל תהיו חרדים אל מול דרישות השיעמום של הילדים, אלא תאמינו שיש ערך בשיעמום, שהילד יחקור ויגלה חלק פנימי ובלתי נגיש בתוכו, יביט בעיניכם הבטוחות ויסכים לשהות במצב שבו לא ידוע מה הצעד הבא.

"אל תמהרו להציע פתרונות אלא תגידו לילד, 'אני בטוחה שתדע מה לעשות'. הביעו ביטחון בכך שגם אם הוא לא יודע ברגע זה, עוד רגע ודאי ידע, שאין רע בלהשתעמם, כלומר, להפוך את השיעמום ממצב בלתי רצוי לאפשרות ואפילו להזדמנות לחשוב על משהו שלא נחשב קודם. מתוך השיעמום אפשר לגלות דברים נפלאים, ושיעמום הוא בעצם הסכמה למסע פנימי של גילוי והתפתחות. אם תהיו בנינוחות מול כל אלו, מפלצת השיעמום תקטן, ובלית ברירה, ובעזרתכם, הילד יוכל לצאת למסע מופלא בתוך עצמו".