10 משפטים שאומרים לאחים שרבים

צלם: א.ס.א.פ קריאייטיב | Gladskikh Tatiana, Shutterstock
צלם: א.ס.א.פ קריאייטיב | Gladskikh Tatiana, Shutterstock

מריבות בין אחים הן דבר בלתי נמנע. לפניכם 10 משפטים שכדאי לומר לאחים שרבים שיוכלו לעזור לכם להתמודד ולהשלים ביניהם

88 שיתופים | 132 צפיות


1. "לא משנה לי מי התחיל"

כשההורה מגיע לילדים שרבים, הילדים פעמים רבות מרגישים צורך להצדיק את עצמם ואת התנהגותם, במחשבה שזה מה שיקבע על מי ההורה יכעס או למי הוא יבוא בטענות. צריך מייד לגרום להם להבין שאתם לא בתפקיד השופט וזה לא משנה מי התחיל. מה שמשנה זה התוצאה – ולה יש שני אחראים.

2. "במקום לריב, תבקש. עכשיו תשאל למה הוא לא רוצה לתת לך?"

אין קיצורי דרך. ילדים עלולים לחשוב שכשהם לא מקבלים את מה שהם רוצים, זה לגיטימי לריב כדי להשיג את זה. רק הדרכה הורית שתלמד אותם עוד אפשרויות לפעולה תעזור להם להבין שיש דרך אחרת.

3. "אני סומך עליכם שתמצאו פתרון יחד"

יחסי אחים הם סאגה מתמשכת, וההתערבות שלנו רק מרחיקה בין האחים ומגבירה את התחרותיות והקנאה. לעומת זאת, כשאנחנו שולחים אותם למצוא פתרון יחד ואף אומרים להם שאנחנו סומכים עליהם שיעשו זאת – הם נאלצים לראות גם את השני ולהתחשב בדעתו. והנה עשינו משהו טוב וחשוב שתורם לקרבה ולקשר ביניהם.

4. "או שאתם מוצאים פתרון או שאני אחליט על פתרון"

אם הילדים כבר למדו שיש אפשרויות אחרות חוץ מלריב, תנו להם ליישם את מה שלמדו. אם צריך, הזכירו להם את הפעם האחרונה שהם רבו ואיזה פתרון הם מצאו. אם לא יצליחו, הציעו אתם פתרון (למשל, שישחקו בתורות), ובקשו מהם שבפעם הבאה יגיעו לפתרון בכוחות עצמם.

5. "כל אחד יגיד מה הוא יכול היה לעשות אחרת כדי למנוע את הריב"

הדרך ללמד ילדים להימנע מריבים בעתיד היא לעזור להם לראות כיצד יכלו למנוע את הריב הנוכחי. בקשו מכל אחד מהם לקחת אחריות על החלק שלו שהוביל לריב, ועזרו להם לאמץ התנהגות מתחשבת יותר בפעם הבאה.

6. "אפשר לא להסכים ואפשר לכעוס, אך אצלנו בבית לא פוגעים!"

תנו לילד לגיטימציה לביטוי רגשות שליליים שעולים אצלו, אך הציבו גבול ברור מה מותר ומה אסור. משפטים כמו "אצלנו בבית…" אינם מופנים כדרישה רק כלפי הילד, אלא מציינים נורמת התנהגות או כלל שמחייב את כל בני הבית.

7. "עצוב לי שהילדים שלי, שאני כל כך אוהבת, פוגעים אחד בשני"

עזרו לילדים לדעת מהם הערכים שיש לשאוף אליהם: פגיעה בשני – אסורה. רצון לשמח את ההורים – מבורך. לפעמים ילדים צריכים תמריץ חיצוני כדי למצוא בעצמם את הכוחות להתגבר על הדחף הרגעי להתקיף או לפגוע באחר. לשמח את ההורה יכול להיות מניע כזה.

8. "נראה לי שהיום קצת קשה לכם יחד. אני מציעה שתיפרדו קצת, וכשתרגישו שאתם יכולים – תחזרו לשחק יחד"

אחים רבים הרבה, ויש ימים שיותר מתמיד. הם מתכתשים, מתווכחים, לא מצליחים להתפשר על שום דבר, והבית כולו "על טורים". לפעמים נדמה כי הם נכנסים לסחרור ובאמת קשה להם להפסיק. אנחנו כאן כדי לעזור להם לעצור ולהרפות זה מזה. זה לא נעשה ממקום של עונש, ולראיה – אנחנו משאירים בידיהם את האחריות ואת השליטה להחליט מתי הם חוזרים להמשיך לשחק יחד. משפט כזה מכבד ומלמד אותם, ולא מעכיר את הקשר ביניהם.

9. "אני מאוד גאה בך שהיית סבלני לאחותך והסברת לה שוב את כללי המשחק"

חיזוק טוב ומדויק תמיד עושה את העבודה. מי לא רוצה לקבל מילה טובה מכל הלב, בזמן ובמקום המתאימים? גם לאחים שרבים המון או לא כל כך מסתדרים יש את רגעי הקסם שלהם. מדי פעם אפשר להגיד על זה מילה טובה, רק לא להגזים. הזכירו לעצמכם שההתערבות הכי טובה ביחסי אחים היא לא להתערב. הם צריכים אחד את שני באופן טבעי, ומהמקום הזה גם ימצאו את הדרך להסתדר ולהתפשר. בואו לא נקלקל.

10. "חברים, תמשיכו בבקשה את הריב בחדר אחר, אני צריכה קצת שקט"

לא פעם הילדים רבים לידינו, ולא במקרה. משאת נפשו של כל אחד מהאחים היא שאנחנו נתערב, נגיד משהו, ואולי, עם קצת מזל – אנחנו נכעס על השני והוא ייצא צדיק! כשאנחנו שולחים את שניהם לחדר אחר, המריבה פתאום כבר הרבה פחות מעניינת ויש סיכוי טוב שהיא תדעך במהרה. מעבר לכך, באמת חשוב שנעמוד על זכויותינו ועל צרכינו הבסיסיים, כמו שקט. זה בסדר שהם רבים, וזה בסדר לא פחות לבקש מהם להרגיע כשזה מרעיש לנו מדי.

ייעוץ מקצועי: ד"ר אלי שגיא – פסיכותרפיסט העוסק בטיפול פרטני, זוגי ומשפחתי