בית לאספנים

עבודות אמנות ואוסף פריטים ששופצו מקנים לו את אופיו המיוחד. בית בבני עטרות | צלם: הגר דופלט
עבודות אמנות ואוסף פריטים ששופצו מקנים לו את אופיו המיוחד. בית בבני עטרות | צלם: הגר דופלט

בתקציב מוגבל והרבה יצירתיות עיצבו בני זוג את ביתם היפהפה שבמושב בני עטרות. עבודות אמנות ואוסף פריטים ששופצו מקנים לבית את אופיו המיוחד. בסגנון אישי

88 שיתופים | 132 צפיות

שטח המגרש חצי דונם

שטח בנוי 180 מ"ר

עיצוב פנים שרון איגר

עיצוב והום סטיילינג מארי חן חנן

לפני חצי שנה בערך עברה משפחת חנן אל ביתה החדש במושב בני עטרות. בני המשפחה הם גיל, יוצר ארט לסרטים, מארי – מורה לקולנוע בבית ספר יסודי (כיתות ג–ו), מטפלת ומורת דרך לשינוי דפוסי חיים ולאחרונה גם מלבישת בתים, ושלושת ילדיהם – ינאי 14, תהל 11.5 ואדם בן 4.5. בני הזוג הכירו בזמן שלמדו קולנוע, ומאז הם יחד. כבר עשרים שנה.

הסלון עוצב מרהיטים שנאספו מחברים או מבני משפחה. צילום: הגר דופלט
הסלון עוצב מרהיטים שנאספו מחברים או מבני משפחה. צילום: הגר דופלט

לבית שתי קומות. בקומה הראשונה נמצאים הסלון, המטבח, פינת האוכל, שלושת חדרי הילדים (אחד מהם הוא הממ"ד) וחדר אמבטיה לילדים, ובקומה השנייה ממוקמים חדר העבודה וחדר השינה וחדר האמבטיה של ההורים. הבית בנוי בבנייה ירוקה, ותכננה אותו מעצבת הפנים שרון איגר, חברתה הטובה של מארי. מארי עצמה אחראית לכל עיצוב הפנים וההום סטיילינג בבית, וגיל אחראי לביצוע. מה שהנחה אותם בעיצוב הוא קודם כול החלל הפתוח.

מתחת לגרם המדרגות המוביל לקומה השנייה נתלתה עבודת אמנות משותפת של בעלי הבית. צילום: הגר דופלט
מתחת לגרם המדרגות המוביל לקומה השנייה נתלתה עבודת אמנות משותפת של בעלי הבית. צילום: הגר דופלט

אלטע זאכן שיק

למארי היה חשוב מאוד שכבר בכניסה לבית תהיה הרגשה של חלל רחב ופתוח, וקורות עץ מולבנות שהותקנו בתקרת אזור המטבח והסלון תורמות להרגשת הגובה והמרחב. מלבד זה, הבית מוקף שדות חקלאיים, ואלה יוצרים נוף עוצר נשימה. לכן הדגש השני בתכנון היה ליצור פתחים גדולים בכל החללים, שיכניסו פנימה את מראה הנוף שבחוץ. מארי מעידה על עצמה שהיא אלטע זאכן – מסתובבת עם ראצ'טים באוטו כדי שאם תמצא משהו מעניין בדרך, תוכל להעמיס אותו ישר על רכבה.

מבט מכיוון הסלון אל המטבח ופינת האוכל. צילום: הגר דופלט
מבט מכיוון הסלון אל המטבח ופינת האוכל. צילום: הגר דופלט

האספנות והליקוט הם תכונות שקיימות בשני בני הזוג, שניהם יצירתיים מאוד, וכל דבר שהם מוצאים מפעיל מיד את דמיונם. מאחורי הבית הם בנו סדנה מרשימה עם עשרות פריטים שמצאו במקומות שונים ומחכים לשיפוץ או לשינוי. אפשר למצוא שם גלגלים, גופי תאורה, חלקי ברזלים, עשרות סוגים של ברגים ומחברים ועוד.

המטבח הוא שילוב מנצח בין כמה דגמים של מטבחי איקאה ואוסף פריטים יד שנייה. צילום: הגר דופלט
המטבח הוא שילוב מנצח בין כמה דגמים של מטבחי איקאה ואוסף פריטים יד שנייה. צילום: הגר דופלט

עולם ומלואו שממנו הם יצרו המון חפצים ואלה שולבו בעיצוב הבית. לדברי מארי, "האסתטיקה של הבית היא סוג של יצירה", והיא בוחנת את יכולות העיצוב שלה מתוך נקודת מבט קולנועית – היא מתבוננת כמו דרך עדשה ויוצרת פריימים. מה שמדליק אותה בעיצוב הוא ליצור יש מאין, לקחת פריט אחד, לחבר אליו חפץ שונה, וכך ליצור משהו חדש.

הסלון למשל מורכב מספה אנגלית בעיצוב ארקול שנקנתה ביד 2 והייתה במצב נורא ובני הזוג שיפצו אותה; שולחן נגרים שקיבלו משרון איגר, האדריכלית – אצל שרון הוא עמד בחוץ והיה מוזנח, ומארי חידשה אותו, קיצרה את רגליו, הוסיפה לו גלגלים והסבה אותו לשולחן סלון; כיסא נדנדה שחבר מצא ברחוב, הכיסא היה שבור ותוקן, וכך גם המנורה העומדת – חברים מצאו אותה ברחוב והביאו אותה אליהם.

צילום: הגר דופלט
צילום: הגר דופלט

"יש לי סוכנים בכל הארץ", אומרת מארי. קיר מרשים מאוד עם עבודות אמנות מפאר את הסלון. רוב הציורים הם של לאה ניקל, סבתו של גיל, שהיא ציירת ידועה ומוערכת מאוד, אשר זכתה בין השאר בפרס ישראל בציור. התמונות נתלו בסדר שקבעה מירה חנן אבגר, אחותו של גיל, שהיא אוצרת אמנות. היא תלתה אותן כמו במוזאון, עם גופי תאורה המאירים על הפרטים. מדובר במשפחה יצירתית מאוד, וגם עבודות של יואב חנן, אחיו של גיל, תלויות בבית (בעיקר עבודות צילום).

צילום: הגר דופלט
צילום: הגר דופלט

מעז יצא מתוק

המטבח הוא מטבח איקאה, שנבחר מתוך אילוצי תקציב. בני הזוג בחרו לשלב בו כמה דגמים של מטבחים כדי ליצור מראה אקלקטי. שולחן אוכל קטן ועגול שנמצא באזור המטבח הוא בעצם פלטה של זכוכית שקופה שהונחה על רגלי מכונת תפירה של זינגר. הכיסאות הם במקור מפיק אפ, אבל נקנו ביד 2. גוף התאורה התלוי מעל השולחן הורכב ממנורת איקאה פשוטה ובסיסית שבני הזוג חיברו לה גלגל אופניים ישן ויצרו משהו חדש.

פינת האוכל הגדולה יותר כוללת שולחן שנקנה בחנות אייטמס וכיסאות שאספו בני הזוג. תחילה מצאה מרי שני כיסאות ברחוב בבת ים, ומאוחר יותר היא איתרה ביד 2את ה"תאומים" שלהם. את ארבעת הכיסאות ריפדו בני הזוג מחדש. מארי מציינת שהיא בחרה פלטות זכוכית שקופות לשני שולחנות האוכל כדי להמשיך את המראה הפתוח והרחב של החלל. גוף התאורה שתלוי מעל פינת האוכל היה במקור מנורת ימאים עתיקה, וגיל שחזר את כל הפרזול החסר. ארונות שונים עם דלתות זכוכית משתלבים בעיצוב האקלקטי ומשמשים לאחסון כלים ואוספים. אחד מהם הוא ארון הודי שנצבע בלבן ומעליו הונח סמובר רוסי מקורי, והאחר הוא ארונית תלויה בצבע תכלת המשמשת לאחסון כוסות וכלים קטנים במטבח. עוד בחלל הציבורי – פסנתר שניצב מתחת למדפי עף שנתלו באמצעות כבלי ברזל לתקרה.

"כמו בכל בית רוסי, צריך שיהיה", צוחקת מארי ומספרת שהיא למדה במשך חמש שנים לנגן בפסנתר, אך יודעת לנגן רק עם תווים. אביה מנגן בפסנתר ובגיטרה. קיר הבטון הוא קיר הממ"ד שנשאר חשוף מצדו של החלל הציבורי ונותן טאץ' מודרני ותעשייתי לחלל. תלויה עליו עבודת צילום של יואב חנן. מתחת לגרם המדרגות המוביל אל הקומה העליונה תלויה עבודת אמנות שהיא יצירה משותפת של מארי וגיל – עיתון של הטור דה פרנס משנת 1945 שהם יצקו עליו אפוקסי "שיישאר לדורות". לצדו ניצבים כיסא ושולחן שיצרו ממגירה ישנה ומרגליים שמצאו.


רהיטים ששופצו משתלבים בחן בחדרה של הבת. צילום: הגר דופלט

עולם הילדים

חדרי הילדים נמצאים בקומה התחתונה, וגם הם מאופיינים ביצירתיות רבה. חדרו של אדם נמצא בממ"ד, ויש בו שולחן מתקפל שבני הזוג יצרו עליו קולאז' מתמונות הלקוחות מספרי ילדים משנות השבעים. על הקיר תלויים פוסטרים שונים מסטים שגיל עבד עליהם ותמונה שיצרו ממכוניות משחק שכבר לא בשימוש. בחדרה של תהל אפשר למצוא שולחן כתיבה שנמצא ברחוב, מארי צבעה אותו והוסיפה לו זכוכית עם טפט תחרה; כורסת הנקה שקבלו במתנה כאשר נולד ינאי בכורם ושרופדה מחדש והוצבה בחדר, ובבושקות, שהן אחת מאהבותיה של מארי, ונמצא להן מקום בעיצוב החדר.

חדרו של ינאי המתבגר עוצב כך שבמקום ארון נבנה קיר שמצדו האחד מחופה בהדפסי קומיקס מוגדלים, ובעצם מסתיר את המדפים עם הבגדים ושאר הבלגן שנמצא מעברו האחר. מהחלון של החדר נשקפים השדות החקלאיים. הכוננית היא מסבתה של מארי, השולחן העגול עם גלגל האופניים הוא מחווה למרסל דושאן, ועליו ניצבת תמונתו של סבא רבה של מארי. הכורסה השחורה היפהפייה נקנתה בגראז' סייל, וכיסא הג'ינס נקנה באיקאה.[

בחדרו של הבן הגדול שולבו כורסה שנקנתה בגראז' סייל ושולחן שיצרו בני הזוג כמחווה למרסל דושן. צילום: הגר דופלט
בחדרו של הבן הגדול שולבו כורסה שנקנתה בגראז' סייל ושולחן שיצרו בני הזוג כמחווה למרסל דושן. צילום: הגר דופלט

קומת המבוגרים

בקומה השנייה נמצאים חדר העבודה, חדר השינה וחדר הרחצה של מארי וגיל. החדרים היבשים חופו בקורות עץ אלון. חדר העבודה רחב ידיים, והוא מחולק לשני אזורים. באזור הפנימי מוצב שולחן מאורך וגדול ועליו כמה מחשבים וציוד נוסף שמשמש את מארי לעבודות עריכה. באזור החיצוני בנתה מארי סלון ישיבה קטן, ובו היא מקבלת מטופלים. השולחן מאייטמס – מתנה שהם קיבלו לבית החדש. את הכורסאות מארי מצאה וריפדה מחדש; את הכרית הגדולה הרקומה היא תפרה ממפה שקיבלה מדודתה. מאז כבר נפטרה הדודה, והכרית מלווה אותה בכל בית. שאר פריטי הטקסטיל, ובהם הסדין והכריות הלבנות, תפורים ממפות ומצעי כותנה איכותיים שהביאה המשפחה מרוסיה. בחדר השינה של בני הזוג יש יציאה למרפסת הצופה אל השדות. החדר עוצב בסגנון מינימליסטי, ויש בו מיטה פשוטה שמארי תפרה לה חצאית עם תחרה, עגלת נרוסטה שמשמשת בדרך כלל להגשת מזון במוסדות, וכאן היא משמשת אותה להנחת כלי איפור ותכשיטים, סולם במבוק המשמש קולב וארונית תלויה קטנה.

חדר השינה של בני הזוג. צילום: הגר דופלט
חדר השינה של בני הזוג. צילום: הגר דופלט

נראה כי בני הזוג בנו לעצמם קן חמים ונעים השופע פריטים מיוחדים ועבודות אמנות ואינו מנקר עיניים. הצבע הלבן השולט בקירות ובתקרה בחלל הציבורי מפנה מקום ומבליט את הפריטים ברחבי הבית.

sIMG_4977-P

• הביתה הוא בלוג המציג בתים יפים בארץ, על האנשים והחפצים הדרים בהם בהרמוניה, מזווית אישית וייחודית. לאתר