מהמטבח באהבה

| אביטל מאור

המטבח של ימינו הוא לא רק לקיבה, הוא גם קצת ללב

שנים רבות נתפס המטבח כחלל ייעודי, מעוצב באופן המשרת את המטרה לשמה נועד – בישול. בבסיס תפיסה זו עמדה גישה המכונה "טיילוריזם", על שם פרדריק ווינסלאו טיילור, מהנדס תעשיה וניהול שהאמין כי יש דרך מדעית לשפר את יעילותו של כל עסק, והציג את "עקרונות הניהול המדעי" שלו, במאמר משנת 1911. על בסיס תפיסה זו, תכננה ב-1926 האדריכלית האוסטרית מרגרט שוטה-ליהוצקי, את מה שהפך לאבן הפינה של אדריכלות פנים הבית, וזכה לשם "מטבח פרנקפורט".

מטבח, שנבנה במסגרת פרויקט בנייה למעמדות הנמוכים בפרנקפורט, תוכנן על פי העקרונות הטיילוריסטיים הפונקציונליים, לפיהם יש לייעל ככל האפשר את פעילות האישה החוזרת עייפה מיום העבודה במפעל, וצריכה לבשל למשפחתה. גודל המטבח היה 1.9X3.4 מ', והוא תוכנן על פי מבנה של קרון רכבת. כיריים, תנור אפייה, כיור עם ברזי מים חמים וקרים, משטח עבודה וארונות אחסון תחתיים ועיליים מוקמו בו. השנים חלפו ומוצרי חשמל רבים נוספו למטבח, בראשם המקרר, אך המבנה הרעיוני הבסיסי נותר כשהיה.

היות המטבח חדר סגור ונפרד משאר חלקי הדירה, קשור להתפתחותו במדינות קרות, בהן אי אפשר לפתוח את החלונות ולאוורר את הבית במשך חודשים. סגירת החלל נועדה הן לתחום אותו כחלל ייעודי, והן למנוע התפשטות אדים וריחות בישול בשאר חלקי הבית. המצאת קולט האדים הייתה, משום כך, פריצת דרך ממשית שאפשרה את פתיחת המטבח.



דקור
דקור

כבר לא סגור

משנות ה-80 ואילך, ניתן לראות שינוי הדרגתי בתפיסה התרבותית של המטבח, ועמו התרחקות מ"מטבח פרנקפורט" מבחינת מבנה ועיצוב כאחד. המטבח התרחב, בין היתר כדי להכיל את מוצרי החשמל החדשים, ונפתח אל חלל המגורים המרכזי. חשובה גם העובדה שחדרי השינה הפסיקו לשמש לשינה בלבד והפכו לאגפי מגורים של ממש. הילדים מבלים זמן רב יותר בחדרם, שבו גם טלוויזיה, DVD, מחשב, פינת עבודה ועוד. הטלוויזיה שבסלון חדלה לשמש כ"מדורת השבט" המשפחתית, והמטבח הופך למקום היחיד בו מבלה המשפחה כולה יחד. גם האוכל לא נתפס עוד כצורך פונקציונלי גרידא, אלא כבילוי וכתרבות חברתית – אמצעי תקשורת בין בני המשפחה ועם החברים.

המטבח הפך למקום בו נערכות רוב הפעילויות המשפחתית המשותפות, לכן חברות המטבחים עשויות להציע מטבח הכולל מסך טלוויזיה שטוח, פינות ישיבה לפעוטות, יחידות אירוח למבוגרים ואפילו נברשות, להשלמת המראה ה"סלוני". דלית לנגוצקי, סטייליסטית של חברת מטבחי זיו שהשיקה את המותג האיטלקי היוקרתי Effeti, מדגישה את טשטוש הגבולות בין חללי הבית השונים, ובין המטבח וחדר המגורים בפרט. לטענתה, היכולת הנשית לעשות כמה דברים בבת אחת – "ה-multifunction של הנשים", כדבריה – מוצאת את ביטויה גם במטבח.

הסינרגיה הזו מאפשרת שילוב סגנונות עיצוב שונים. במטבח מודרני ניתן גם למקם כורסא או מזכרת מבית סבתא, ליצירת תחושה ביתית. מטבחי חברת זיו-Effeti משלבים אלמנטים טכנולוגיים מודרניים עם פריטים ייחודיים, העשויים בעבודת יד על ידי אומני זכוכית, עץ ונירוסטה. עיצוב המטבח מבוסס על מתן כל הפתרונות המעשיים, מבלי לסתור את הקו האיטלקי הנקי. סטיילינג הוא אלמנט חשוב במטבח החדש, לפי לנגוצקי, וגם הוא מעוצב בדגש על התרגשות ולא על פונקציונליות. שירות הסטיילינג של חברת זיו-Effeti יכלול גם את החללים הסמוכים למטבח – סלון, פינת עבודה ועוד – ללא תוספת תשלום.

אקלקטיות הרמונית באה לידי ביטוי גם בקולקציית המטבחים החדשה של דקור, שעיצבה רינה אלקובי בהשראת ארבע תקופות. מטבח שנות ה-70 המוקדמות משלב דלתות פורמייקה שחזרה לאופנה, צבע סגול וידיות ניקל, עם משטחי קוריאן לבן וזכוכית צבעונית, וממוקם בו שולחן אוכל מסורתי. מטבח שנות ה-80 בנוי מפורמייקה, עם משטח קוריאן בצבע שמנת ודלתות זכוכית מעוטרות. מטבח שנות ה-90 מעוצב בצבעי שחור-לבן ובמרכזו שולחן שמונה רגליים בצבע שחור מבריק שעליו משטח זכוכית לבן. מטבח שנות ה-2000 מציע עיצוב קלאסי בצד כל השכלולים המודרניים. במרכזו אי לאחסון ולאכילה, שעליו משטח בוצ'ר נע, הכולל כיור, כיריים קֶרַמִיות עם ווק, ומשקל דיגיטלי. קיר המזווה הגבוה מסתיר את יחידת הכביסה, הכיור, המדיח ועוד, ויוצר מראה נקי ואחיד.

חומרי גלם

במטבח עובדים בחום וברטיבות, לכן חשוב שחומר הגלם ממנו עשויים הארונות יהיה איכותי ועמיד ככל האפשר
  1. עץ מלא – עץ טבעי שאינו גרוס, טחון או מודבק. העצים העמידים והמתאימים ביותר לשימוש במטבח הם אלון, מייפל, וונגה, אגוז, דובדבן וטיק. גם במטבחים היוקרתיים ביותר לא מקובל לייצר את שילדת הארונות מעץ מלא, משיקולי עלות, והחלקים פנימיים עשויים בדרך כלל מסנדוויץ'.
  2. סנדוויץ' – פלטה העשויה משכבות עץ המודבקות זו לזו. ישנן פלטות באיכויות שונות, וחשוב לברר מאיזה סוג עץ עשוי הסנדוויץ'. סנדוויץ' ליבנה נחשב חזק ובעל דופן יפה במיוחד, ומחירו יכול להשתוות לזה של עץ מלא, לכן הוא פחות שימושי. סנדוויץ' אדום, העשוי מעץ גבון, הוא בעל עמידות גבוהה ומומלץ לשימוש במטבחים ובחדרי אמבטיה. נגרים רבים משתמשים ב סנדוויץ' Twin, המורכב מפלטות גבון חיצוניות ומפלטות פנימיות מעץ זול יותר.
  3. סיבית – פלטה העשויה נסורת עץ מעורבת בדבק, כבושה בלחץ ובחום ובדרך כלל מצופה מלמין. איכותית פחות ופחות עמידה מסנדוויץ'.
  4. MDF – פלטה העשויה מתערובת של אבק עץ דחוס המודבק בלחץ. פחות איכותי מסנדוויץ', אך עמיד ואיכותי יותר מסיבית.

האדריכל אלון ברנוביץ' ומעצבת הפנים אירנה קרוננברג עיצבו את קולקציית המטבחים החדשה של חברת רגבה – ארבעה מטבחים המבוססים על ארבעה סגנונות חיים שונים, שהמשותף לכולם הוא ההכרה במרכזיות המטבח, וחשיבותו לקשר המשפחתי והחברתי. דגם You הוא צעיר, תוסס וצבעוני. דלתות הארונות העיליים עשויות זכוכית ועליהן ניתן להזמין כיתוב או איור אישי. דגם Eco מסורתי ומאופק יותר, ומעוצב בקו אלגנטי ושקט מחומרים טבעיים כמו עץ אלון. דגם Marron מדגיש את הקונספט העיצובי של מיזוג הסלון והמטבח. הוא עשוי הבנה (ebony) וכולל אי וארונות עיליים שניתן לכסות ו"להעלים" את המטבחון המסתתר בהם, ליצירת מראה נקי ואחיד. בדגם White מציגה רגבה את המסורת הפונקציונלית המאפיינת את המודרניזם. זהו "מטבח של בשלנים" – במרכזו אי שמולו משטח בישול והכנה, וארון "כוורת" שדלתותיו עשויות זכוכית משוריינת בסגנון רטרו.

בבית קסטיאל מציעים עיצוב גם בתחום המטבחים, בסגנון כפרי ובחומרים טבעיים וחמים או בסגנון תעשייתי-אורבאני ובמשטחי קוריאן, ציפוי לק ונירוסטה. לחללים גדולים במיוחד מוצעים מטבחי קלייב כריסטיאן, הכוללים פיתוחי עץ וחריטות עשירות. עוד מציעים בקסטיאל את מוצרי היוקרה של חברת וויקינג – הכוללים מוצרי חשמל, מקררי יין ועוד. "בבית הישראלי החדש מוקצה שטח גדול יותר למטבח, דבר המאפשר תכנון מבנה שונה", מסביר משה קסטיאל. "המגמה היא אי מרכזי, עם שתי גדות עבודה ושפע משטחי אחסון והצבה".

חברת בופי, מהמובילות בעולם בתחום המטבח, מציעה ארבעה-חמישה דגמים חדשים בשנה, כמו גם קווי מוצרים משלימים, ביניהם אביזרים, שולחנות, מראות, מנורות ועוד. רוית גוהר, מעצבת פנים ומנכ"ל החברה, מספרת כי באופן מסורתי מטבחי בופי הם תמיד בצבעי שחור-לבן, ובשילוב אלומיניום. כעת מציעה בופי את קולקציית Zone, בקו נקי ומינימליסטי מאוד, עם ארונות מטבח גדולים המאחסנים את כל אביזרי המטבח, לרבות מכשירי החשמל, במה שמכנים בחברה "חשאיות גדולה".

גם החברה הגרמנית בולטהאופ מציעה חידושים בתחום המטבח. בדגמי B3 החדשים, מוצע "הקיר הפונקציונלי" – קיר בעל בסיס שלד תמיכה קבוע, המאפשר תליית ארונות וארוניות, יחידות אחסון, גופי תאורה, יחידות לאביזרים נלווים, מדפים, פאנלים ועוד, עד למשקל טון למ"ר. אפשרויות התלייה הנרחבות מעניקות למטבח מראה ציפה אוורירי. חידוש נוסף הוא ריהוט משלים למטבח – שולחנות, כסאות וספסלים מעוצבים, כחלק מתפיסת המטבח כמרכז תקשורת ובילוי. במסגרת זו מוצע שולחן C3, כסאות CH-455 המיוצרים על ידי היצרן הדני קארל הנסן על בסיס עיצובים מקוריים של הנס ג'יי. ווגנר משנות ה-60, יחידות קורפוס (Korpus) וסדרת דקטוס (Dektus).

"כחלק ממגמת החללים הפתוחים, המטבח הוא חלק אינטגרלי מעיצוב הבית וחדר האירוח. לכן המגמה הכללית כיום בעיצוב מטבחים היא ניקיון חזותי", מסבירה אתי מאירוביץ מרשת הביטאט. "מילת המפתח היא שילובים – הן שילובי חומרים וצבעים מנוגדים, והן שילובים המאפשרים ניוד היחידות שונות במטבח". ברשת הביטאט נמכרים מטבחים של שלוש חברות: Alono הגרמנית, ו- Varenaו-Arclinea האיטלקיות, האחרונה מתמחה במטבחים תעשייתיים.



זיו & Effeti
זיו & Effeti

איך מחליטים על מטבח?

רכישת מטבח חדש היא החלטה לטווח ארוך, שבצדה הוצאה כספית לא מבוטלת, מה שהופך אותה למורכבת ולא קלה. עמירם כספי, מעצב הבית של החברה הישראלית אניס מטבחים, מספק כמה עצות. "אחת הטעויות הנפוצות בקרב ישראלים היא הערכה מופרזת של שטח האחסון הנחוץ", הוא אומר וממליץ בחום להיעזר בשירותי אנשי מקצוע לתכנון המטבח. "הם אמונים על החומרים החדשים והמתחדשים, על פתרונות הפרזול המעניינים ועל תכנון נכון ומתאים לצרכי המשפחה".

תכנון המטבח הוא מטלה לא פשוטה, הכוללת לא רק ארונות, אלא גם אביזרים ואלמנטים נלווים, כמו ריצוף, חיפויים, ברזים ועוד. חברתDo It מציעה שמונה דגמי מטבח, וליווי בעלי מקצוע שונים, למתן פתרון מקיף למטבח הדרוש, לרבות אינסטלציה וחשמל.

מי שתקציבו מוגבל יוכל למצוא פתרונות מגוונים לתחום המטבח ברשתות ה-DIY – עשה זאת בעצמך. אירי קלי, סמנכ"ל סחר ושיווק ברשת הום סנטר, מספר שהרשת מייבאת כעת מטבחים מושלמים מסקנדינביה, במחיר התחלתי של 4,000 ש"ח בלבד.

מעטים מודעים לכך שפרזול הוא אלמנט חשוב בתכנון המטבח. הוא כולל ידיות, מסילות, צירים סלסלות וכל מה שאינו חלק ממבנה הארון. חשוב לבדוק אם הארונות והמגירות כוללים פרזול איכותי, בעיקר ביחס לצירים ולמנגנון מגירה "בלתי-נטרקת". בין החברות המובילות בתחום: בלום, גראס ומפלה האוסטריות, וחברת הטיש הגרמנית.

עוז ויינינגר, מנהל טכני של חברת יעד פרזול, נציגה בלעדית של המותג הגרמני האיכותי kessebohmer, מציע מספר חידושים בתחום הפרזול. לה-מאנס – חצי קרוסלה נשלפת המתאימה לארונות פינתיים, המאפשרת ניצול אופטימלי של האזור הקשה לאחסון וגישה נוחה, וסווינג – יחידה מזווה נשלפת, המסתובבת ב-90 מעלות ימינה ושמאלה, ליצירת גישה מושלמת. "אפילו החלפת ידיות או התקנת לינרו – צינור הנתלה מעל השיש, שאליו ניתן לחבר מדפים שונים או אביזרי ששת – יכולות לשדרג באופן דרמטי ובהשקעה כספית נוחה, את מראה המטבח ואת נוחות השימוש בו", הוא אומר.

מתוך: מגזין DO

לעשיית מנוי, לקבלת גיליון מתנה

בואו לעקוב ולדבר איתנו גם בפייסבוק ובאינסטגרם. עדכונים על הכתבות הנבחרות באת ניתן לקבל בניוזלטר היומי שלנו

תגובות

Silence is Golden