פחות זה יותר: איך חיים רק עם 32 בגדים בארון?

ד"ר ג'ין שרמן | צילום: ג'יימס מיילס
ד"ר ג'ין שרמן | צילום: ג'יימס מיילס

הרבה לפני שמישהו הכיר את אתגר מלתחת הקפסולה או ידע מה זה שופינג מוסרי, ד"ר ג'ין שרמן הפכה לאספנית אופנה עם 32 פריטים בלבד בארון. בריאיון מיוחד היא מספרת למה לקנות ברשתות הזולות זה בדיוק כמו לאכול מקדונלד'ס, מה טעות השופינג הכי גדולה שכולנו עושות ואיך בונים מלתחה אידיאלית ב-7 צעדים פשוטים

88 שיתופים | 132 צפיות

 

עם רעמת שיער שחורה ומבריקה, פנים בהירות נטולות איפור וחיוך קטנטן, אנחנו פוגשות את ד"ר ג'ין שרמן (70), יזמית, פילנתרופית ואספנית אומנות ואופנה מאוסטרליה. לבושה במכנסי פליסה ענקיים של איסי מיאקי וחולצת טריקו שחורה, ועונדת צמיד כסף כבד, היא מספקת הצצה לארון הבגדים הנדיר שלה המורכב מ־32 פריטים בלבד. בכל פעם ששרמן מוסיפה פריט חדש למלתחה, היא מוציאה אחר במקומו. 60 מהם מצאו את דרכם למוזיאון Powerhouse בסידני שם הם מוצגים בתערוכת קבע, בהם ז'קט עור חום של איסי מיאקי, חצאית שכבות תפוחה של קום דה גרסון ומעיל קימונו מניילון שחור של יוז'י יממוטו. הסיבה לבחירתו של המספר האניגמטי 32 מתגלה במהירות כשרירותית משהו, "זה מספר הפריטים המדויק שנכנס בארון שלי. בחרתי סוג מסוים של קולב למעילים שיתאים לפריטים שאני לובשת ואוספת, אז קניתי את הכמות המדויקת שנכנסת בנוחות לתוך הארון". שרמן, ד"ר לספרות צרפתית מאוניברסיטת ויטסווטרסרנד, מנכ"לית קרן שרמן לאומנות (SCAF) והמייסדת והמנכ"לית של מרכז שרמן לתרבות ולרעיונות בסידני (SCCI), הגיעה לארץ בעקבות התערוכה "שון גלדוול – 1000 סוסים" שננעלת בסוף פברואר במוזיאון תל אביב. עיקר פעילותה הבינלאומית של ד"ר שרמן מתמקדת באופנה, אומנות וארכיטקטורה ובימים אלו היא שוקדת על אירוע אופנה ענק שיתרחש באפריל בסידני ויכלול דוברים כמו עמנואל קוקרי, מנהל מחלקת המורשת של שאנל לשעבר המנהל כיום את מוזיאון הגרנד פלה בפריז ובנדנה טווארי, עורכת ווג הודו.

איך מפסיקים לקנות שטויות? לינוי בר גפן מצטרפת לטרנד הכי חם של עולם האופנה

את גישתה למלתחה תמציתית היא אימצה אי שם בשנות ה־80 הראוותניות בניגוד למגמות האופנה שדגלו בעודפות, לא מתוך אידיאולוגיה מובהקת אלא מתוך צורך,"הייתה לי הכנסה שאותה יכולתי להוציא על בגדים אבל מעט מאוד זמן לכך. הייתי ממש 'ענייה בזמן' והפכתי את היכולת למצוא פתרונות יצירתיים לבעיות מסוגים שונים לאחד הכישורים החשובים שלי".

ד"ר ג'ין שרמן | צילום: ג'יימס מיילס
ד"ר ג'ין שרמן | צילום: ג'יימס מיילס

 

"קניות בינג', כמו אכילת בינג', הם הרגלים שיש לזנוח בהקדם"

30 ומשהו שנה אחרי, העולם מיישר קו עם ארון הבגדים הרזה של שרמן. אתגרי "מלתחת קפסולה" כמו פרויקט 333 (להתלבש במשך שלושה חודשים ב־33 פריטים) או "יש לי מה ללבוש" (המאתגר ל־40 יום ללא קניות בגדים), צוברים היום תאוצה יותר מאי פעם. בנוסף, המודעות החברתית להשלכות המוסריות והאקולוגיות של אופנה מהירה עלתה בשנים האחרונות וגורמת לאנשים לחשוב פעמיים לפני שהם מגהצים את האשראי. בין אם זה פרק בתוכניתה של מיקי חיימוביץ' "המחיר היקר של אופנה זולה" או מכתב מצמרר שכתב עובד מפעל של זארה שהתגלה בכיס מעיל. "אופנה מהירה, כמו אוכל מהיר, נשענת על פי רוב על ניצול עובדים במדינות פחות מפותחות. קניות בינג', ממש כמו אכילת בינג', הם הרגלים שיש לזנוח בהקדם. פריטי הלבוש הטובים ביותר הם אלה הנרכשים מתוך מחשבה עמוקה ובתשומת לב רבה, וכך הם גם נשמרים", אומרת שרמן.

מהי הפילוסופיה שעומדת בבסיס הגישה שלך לאופנה?
"פחות זה יותר. בשום אופן לא לבזבז. אני רואה שהרבה נשים עושות קניות עבור אירוע מסוים (חתונה, יום הולדת וכו') וזה מייצר אצלן המון מתח. המלתחה שלנו צריכה לשמש אותנו בצורה אופטימלית בכל זמן. כשצץ אירוע מיוחד, כדאי שיהיו לנו כבר ארבע אפשרויות מוכנות שיתאימו.
חשוב לא להתבייש ללבוש אאוטפיט מצוין שוב ושוב. אביזרים, נעליים, חגורות, תיקים וצעיפים מייצרים שינוי דרמטי. רוב האנשים זוכרים בסופו של דבר את הסגנון הכולל שלנו, ולאו דווקא כל פרט ספציפי. אני גם מאמינה בלרכוש רק פריטים מאיכות גבוהה, בגדים על זמניים שמתעלים מעל לטרנדים עכשוויים".

באיזו תכיפות את מרעננת את ארון הבגדים שלך?
"ללא הרף או לעיתים נדירות, תלוי ביעדי המסע שלי. במשך 35 שנה התמקדתי באופן כמעט בלעדי בעבודותיהם של שלושת המעצבים היפניים החשובים שהחל משנות ה־70 משנים את פני האופנה ואת אוצר המילים האופנתי – איסי מיאקי, יוז'י יממטו וריי קוואקובו מעצבת המותג קום דה גרסון".

המינימליזם גולש לעוד תחומים בחייך?
"אני אלרגית לבזבוז ואם אני או אחד מבני משפחתי לא זקוקים עוד לפריט לבוש או לפריט לבית, אני מיד מעבירה אותו הלאה למי שיוכל להשתמש בו. כל דבר שנמצא בביתי או בחיי הוא בעל ערך שימושי או שהוא מעניק לי אושר אסתטי. אני לא סנטימנטלית לגבי חפצים".

שמלה וחצאית של איסי מיאקי מארונה של ג'ין שרמן המוצגים במוזיאון Powerhouse | צילום: ג'יימס מיילס
שמלה וחצאית של איסי מיאקי מארונה של ג'ין שרמן המוצגים במוזיאון Powerhouse | צילום: ג'יימס מיילס

 

צמידים ייחודים מארונה של ד"ר ג'ין שרמן | צילום: ג'יימס מיילס
צמידים ייחודים מארונה של ד"ר ג'ין שרמן | צילום: ג'יימס מיילס

 

מהם הפריטים שלא תוכלי לוותר עליהם?
"משקפי הראייה שלי של המותג Ottica Mantovani, צמיד כסוף של הצורפת הנורווגית Tone Vigeland, תיק 'באו באו' של איסי מיאקי ומגפיים מעור לבן סדוק, בעיצוב Chi Lai".

איזה פריט לדעתך כל אישה צריכה בארון?
"שמלה שחורה א־לה־שאנל, ז'קט פורמלי ולא פורמלי. בעיקר אני חושבת שנשים צעירות ומבוגרות ירוויחו אם יחליטו מהי המסגרת המתאימה למלתחה שלהן. אפשרות אחת היא צבעוניות מצומצמת: למשל קרם, ברונזה, בז', אדום שרוף וחום שוקולד, או כחול נייבי, אפור, כסוף ופחם. קבלת החלטות כאלה מאפשרת אינסוף קומבינציות שתמיד יתאימו יפה מבחינת הצבעוניות שלהן. זה חוסך לנו זמן לדברים אחרים והופך את מלאכת האריזה לקלה יותר. מובן שתמיד חשוב להבין היטב מהו מבנה הגוף הטבעי שלך, ואז לעבוד על בחירת מלתחה שמחמיאה לו".

את נוסעת תמידית, כמה פריטים את אורזת בכל נסיעה?
"עשרה פריטים בלבד. למסע הנוכחי שלי כיושבת ראש ועידת רכש של מחלקת אסיה במוזיאון הטייט, ארזתי נעלי בלרינה שטוחות של המותג Mina Perhonen ומגפונים כבדים עם ריצ'רץ' של ג'וניה ווטאנבה. במהלך ביקורי בלונדון רכשתי חצאית טוליפ מטאלית של קום דה גרסון, חגורת שרשרת כסופה של יוז'י יממוטו ונעליים עם עקבים שקופים של סימון רושה".

אילו מעצבים ישראליים הרשימו אותך ותרצי להוסיף עיצובים שלהם לארונך?
"אני חושבת שנועה רביב היא פשוט מבריקה. אני אוהבת את ליאורה טרגן, שאת מעיל המשי הארוך הסרוג שלה אני לובשת כבר שנים ואני מצפה מאוד לתגליות נוספות – לאחרונה גיליתי את ויוי בלאיש שמסקרן אותי מאוד".

לאן היית רוצה לראות את שדה האופנה נע?
"אני מאוד מקווה שבסופו של דבר אופנה תתפוס את מקומה הראוי כחלק רציני ושווה ערך בתרבות. האלמנטים השונים הכלולים בה – מלאכת יד, טקסטיל וחידוש עיצובי, ראויים לדעתי לתשומת לב רבה יותר".  

 

שבעה טיפים למלתחה אופטימלית לפי ד"ר ג'ין שרמן

1.בחרי פלטת צבעים שנועדה להעצים את הצבעים הטבעיים שלך. בחירה של פלטה קוהרנטית היא ללא ספק המרכיב העיקרי.
2. החזיקי שלושה ז'קטים בארון: לקיץ, לחילופי עונות ולחורף. חשוב מאוד לבחור אותם לפי האקלים ואורח החיים. כדאי שתהיה בחירה בין משוחרר ורפוי לבין מחויט, אורך שלושה רבעים ואורך מלא.
3. כל מה שאת צריכה לבילוי בערבים הן שתי חצאיות: אחת נהדרת באורך אמצע השוק וחצאית קוקטייל קצרה יותר.
4. שני תיקים מקלים את החיפוש אחר הארנק והמפתחות. בחרי תיק אחד ליום, וקלאץ' אחד לערב.
5. בחרי בחלקים עליונים די זהים ופשוטים. מצאי את התקציב והסגנון הנכונים לך שמתאימים למכנסיים ולחצאיות, ממש כמו מדים. ברגע שנמצא הסגנון הנכון אפשר לרענן אותו לפי הצרכים והשחיקה הטבעית של הבגד.
6. קני תכשיטים יחידים במינם, כאלו שאפשר למצוא בחנויות של מוזיאונים או תכשיטים של אומנים.
7. זכרי ששמלות מסבכות מאוד את הגישה המינימליסטית. המיקס אנד מאטץ' של מכנסיים או חצאיות עם חלקים עליונים הוא עקרוני כדי לשמור על כמות קטנה של פריטים.