איך לבחור נכון תפוחי אדמה?

צילום: Shutterstock
צילום: Shutterstock

אילו תפוחי אדמה יתאימו בדיוק לטיגון ואילו לבישול, ואיך מאחסנים אותם נכון? טיפים חשובים ומתכונים לשידרוג תפוחי אדמה מהמדורה

88 שיתופים | 132 צפיות

 

תפוחי האדמה מככבים בכל בית ומשמשים אותנו להכנת מאכלים רבים: פירה, צ'יפס, קרטושקעס, לביבות וסלטים הם רק כמה דוגמאות. רגע לפני העונה החמה שלהם בשנה – ל"ג בעומר – מסביר פיני שטרית, מבעלי רשת "אפונה וגזר", על הזנים השונים שקיימים בארץ, כיצד בוחרים תפוחי אדמה ומהן הדרכים הנכונות לאחסון, ואף מעניק כמה טיפים לשדרוג הקרטושקעס המסורתיים.

זנים

אנו מכירים בעיקר את תפוחי האדמה האדומים ואת תפוחי האדמה הלבנים, אך מרביתנו לא מודעים לכך שקיימים בעולם כ-5,000 זנים שונים של תפוחי אדמה, כאשר כל סוג מתאים לבישול אחר. תפוחי אדמה אדומים, למשל (דזירה, מוצרט, רודאו), טובים בעיקר לטיגון ולצלייה, זאת לעומת הלבנים-חומים (דיטה, ואלור, ניקולה), המתאימים יותר לבישול. כיוון שאיננו יודעים להבחין בין הסוגים השונים, לרוב אנו לא מבינים את השוני במחירים, רוכשים זנים שלא תואמים את אופי התבשיל ומתפשרים על איכותם.

כיום תפוחי האדמה מוצעים בשלל דרכים לאכילה: כאלו שניתן לאכול אותם עם קליפתם (שבה קיימים ויטמינים ומינרלים רבים), אחרים הנמכרים בתוך שקית המיועדת לחימום במיקרוגל ועוד.

איך בוחרים נכון תפוחי אדמה?

צבע – חפשו אחר תפוחי אדמה חלקים, בהירים ובעלי "עיניים" מועטות. הימנעו מתפוחי האדמה בעלי כתמים ירוקים או כתמים דהויים – טעמם מריר ואף עשוי להיות רעיל באכילה מרובה. כמו כן, הימנעו מרכישת תפוחי אדמה בעלי גוון ירקרק: הדבר מעיד על כך שהם נחשפו לאור במהלך האחסון, מה שעלול לייצר טעם מר.

מגע – תפוחי אדמה נוקשים הם תפוחי אדמה טריים, ועל כן הימנעו מרכישת תפוחי אדמה בעלי עור מקומט, אזורים רקובים (בעיקר בקצוות) או כתמים שקועים.

היגיינה – במקרה הזה רצוי להתעלם מכל מה שלימדו אותנו מגיל אפס. רצוי לרכוש תפוחי אדמה שלא נשטפו ולא נוקו – כיוון שאלו מתקלקלים מהר יותר.

גודל אחיד– רצוי לבחור בתפוחי אדמה בעלי גודל, צורה ומשקל אחידים. כך הם יתבשלו בערך באותו הזמן ויהיו נוחים יותר לקילוף.

צילום: Shutterstock
צילום: Shutterstock

איך מאחסנים נכון תפוחי אדמה?

למרבית הזנים, אחסון תפוחי האדמה זהה: רצוי לאחסנם במקום חשוך (בחשיפה לאור הם עלולים להוריק ואז להפוך לרעילים), מוצל, קריר – אך לא בקירור, ולעומתם, את תפוחי האדמה באריזות המיקרוגל כדאי דווקא לשמור במקרר. בטמפרטורת החדר המוצל (10-28 מעלות), העמילן ישמור על צורתו המקורית, אך בטמפרטורה נמוכה (1-4 מעלות) הוא יהפך לסוכר ותפוחי האדמה יקבלו טעם מתקתק. באחסון נכון, אורך חייהם ינוע בממוצע בין שבוע לבין 10 ימים.

מתכונים לל"ג בעומר

הנה כמה כמה מתכונים יצירתיים ופשוטים להכנת הקרטושקעס המסורתיים. משך הצלייה: כ-30 דקות (רצוי לבחון את מידת הרכות בעזרת שיפוד):

קרטושקעס מושחתים – לוקחים תפוחי אדמה אדומים וגדולים, חוצים אותם לאורכם, מורחים על כל אחד מהם שכבת חמאה ועליה מפזרים שום כתוש. מחברים את החצאים (ניתן להדק עם קיסמים), עוטפים בנייר כסף וזורקים למדורה.

תפוח-אדמה-הפתעה – לא רק עם ביצת שוקולד, אלא גם בתוך תפוח אדמה! ניתן לטמון בתוכו מגוון מרכיבים טעימים ומפתיעים, כמו: גבינה צהובה, רוטב עגבניות, ביצה, שעועית ועוד. איך עושים זאת? חותכים את התפוח לאורכו (אך לא לגמרי), במרכז שני החצאים יוצרים גומחה, מכניסים לתוך הגומחה שנוצרה את מרכיב ההפתעה, סוגרים את החצאים, עוטפים בנייר כסף ומשליכים למדורה.

קרטושקעס משודרגים – מכינים תערובת של שמן זית, רוזמרין, טימין, מלח גס ומעט פלפל, טובלים בה את תפוחי האדמה (ניתן גם לחרוץ אותם עם מזלג בכדי שהתערובת תחלחל פנימה), עוטפים בנייר כסף ומכניסים למדורה.

פיני שטרית הוא מבעלי רשת "אפונה וגזר" המתמחה בפירות וירקות, פרטים נוספים בטלפון: 1700-700-342