המלצה לסוכות: קסם בין נופי עמק יזרעאל

חדוות הטבע | משק בן צבי | צילום: עמרי אילת
חדוות הטבע | משק בן צבי | צילום: עמרי אילת

מסעדה איטלקית חבויה, נקניקיות משובחות ועגלת-קפה ייחודית. רגע לפני חול המועד חגית אברון ארזה את המשפחה ונסעה להתרפק על נוסטלגיה ארץ ישראלית בין נופי עמק יזרעאל

88 שיתופים | 132 צפיות

 

 

חגי תשרי מעוררים בי פרץ חמקמק של נוסטלגיה לישראל של פעם. כזאת המהולה בכמיהה לריח שדות, למראם הדשן של גרגירי רימון ולניחוח בשום של טיפות ראשונות של גשם. הבנות הגדולות שלי הביטו בי במבטים עוינים עת פיזמתי את לקט שירי הגבעטרון, וסירבו בנימוס לסיור בינות נופי עמק יזרעאל. הקטנה נעתרה דווקא בהתלהבות למשמע הרעיון לראות את רכבת העמק שועטת על פסיה החדשים, ואת הגדולות הצלחתי לפתות לבסוף בהבטחה לארוחה טובה. בן זוגי השתכנע לצאת לעומס בכבישים בתמורה ללגימה של יין, ואני התכוננתי לעצירת הקפה הראשונה הקדושה במקום מפתיע.

בוקר

העגלה – קפה יזרעאלי ביישוב היפהפה אלוני אבא, הוא לא עוד מקום שגרתי עם מלצריות ותפריט, אלא עגלה מעוצבת הנטועה בצל האלונים, לצד בית אבן טמפלרי, ובה מוצגים כריכים מעולים, מיני מאפה, גלידות ושאר מתוקים שלוקטו בקפידה ממיטב יצרני העמק. הקטנה פיזזה במרחבי החורשה ובידה גלידת פאי לימון, הגדולות נעצו שיניהן בכריך טחינה וירקות קלויים ברוח התקופה הטבעונית בחייהן, ואנחנו התפעלנו מהקפה המצוין, נגסנו בקיש פריך והרמנו כוסית מיץ רימונים טרי ונהדר לכבוד השנה החדשה. הזמן חלף בנעימים ואנחנו התפרקדנו מתחת לעצים ושוחחנו עם בעל העגלה, עמרי אילת, יליד העמק. הוא צלם במקצועו ובנשמתו, ועורך סדנאות צילום על רקע נופי העמק. על בית הקפה המיוחד הוא חלם שנים רבות, עד שהרהיב והגשים את חזונו.

נטועה בצל האלונים | העגלה – קפה יזרעאלי | צילום: עמרי אילת
נטועה בצל האלונים | העגלה – קפה יזרעאלי | צילום: עמרי אילת
כריכים מעולים ושבירת שגרה | העגלה – קפה יזרעאלי | צילום: עמרי אילת
כריכים מעולים ושבירת שגרה | העגלה – קפה יזרעאלי | צילום: עמרי אילת

 

שבעים ושמחים נסענו בדרך המובילה לכפר יהושע. חלפנו על פני תחנת הרכבת החדשה ועצרנו גם באתר תחנת הרכבת הישנה בכניסה לכפר. הסברתי לדורות הבאים שזוהי הרכבת שעברה פה בדרכה מחיפה לדמשק בתחילת המאה ה-20, וניסיתי להצית תחושה רומנטית של מסעות ארוכים לאורך דרכים מאובקות. זה לא צלח.

המשכנו לסיור חקלאי במשק בן צבי שבכפר יהושע, שם פגשנו את איריס בן צבי, אשת אדמה אמיתית, צרובת שמש ונמרצת כדבעי, רוכנת אל חלקת דלועים כתומים כאש. יותר מ-90 גידולים אורגניים למהדרין של פירות, ירקות ותבלינים מגדלים במשק, והקטנה שלי עלצה וקטפה פומלית עסיסית, וטעמה את עסיס הגפנים שזה עתה הסתיים בצירן. חדוות הטבע דבקה גם בגדולות, והן נצפו מטפסות על עץ הרימון, מנסות ללכוד בלשונן את טעמו של עלה הקקטוס האכיל ובעיקר מצלמות זו את זו בניסיון להראות לחברות בעיר שמותג המכנסיים משתלב היטב בנופי הבוסתנים.

אורגני למהדרין | משק בן צבי | צילום: עמרי אילת
אורגני למהדרין | משק בן צבי | צילום: עמרי אילת
אשת אדמה אמיתית | משק בן צבי | צילום: עמרי אילת
אשת אדמה אמיתית | משק בן צבי | צילום: עמרי אילת
היישר ממחלקת הדלועים | משק בן צבי | צילום: עמרי אילת
היישר ממחלקת הדלועים | משק בן צבי | צילום: עמרי אילת

המשכנו להתפתל בין כבישי העמק ועצרנו כדי ללקט שיחי ירקות פעוטים של ארטישוק, בצל ירוק וחסות במשתלה יזרעאלה, שאותם תכננו לשתול בגג ביתנו האורבני. משם המשכנו בהמלצת עמרי אל פינה סודית של יודעי ח"ן, מאגר המים גבעת השועלים, ובו שלל עופות מים, ברווזים מגעגעים ושלל ציפורים יפות.

 

צהריים

הדרך הובילה אותנו אל עבר תחנת רכבת חדשה נוספת בעמק – כפר ברוך. נכנסנו בשערי המושב וניווטנו את דרכנו אל עבר המקרר הסודי של דובי פורת. דובי, איש הייטק במקצועו, חלם במשך שנים להכין נקניקיות. במשך שנות עבודתו, ובכל גיחה לאירופה, הוא נמלט אל כפר קטן בבוואריה, שם לימד אותו השרקוטייר המקומי את רזי הכנתן של נקניקיות משובחות. למותג הנקניקיות איכות של דובי קוראים הלגה וורסט, כאות הוקרה לאשתו של השרקוטייר ששיתף אותו באמנות השרקוטרי. את הנקניקיות האלו אפשר להשיג גם במגוון מעדניות ובמשלוח ישיר עד הבית, אבל אנחנו עטנו על המקרר הקטן שבפאתי חצר ביתו.
התלבטתי בין הבראטוורסט השמנמנה לבין התרנגוליתה לקטנים, ואילו הגדולות הציעו שארכוש דווקא את הנקניקיות המכונות "פולנייה מבית טוב". בחרנו כמה סוגים, איפסנו בצידנית, והמשכנו למימוש הבטחת הארוחה.

נקניקיות בוטיק בסגנון בווארי | אלגה וורסט | צילום: עמרי אילת
נקניקיות בוטיק בסגנון בווארי | אלגה וורסט | צילום: עמרי אילת

 

טאנטי באצ'י ("הרבה נשיקות" באיטלקית) היא מסעדה איטלקית קטנה הממוקמת במרכז מסחרי נטול הוד והדר בטבעון. האוכל במקום מצוין ומגוון. טעמנו ניוקי משובח מסלק מעושן ופיצות דקיקות ומעולות. הכל כאן עשוי ביד טובה ורגישה.

פיצות דקיקות ומגוונות | טאנטי באצ'י | צילום: טל גליק
פיצות דקיקות ומגוונות | טאנטי באצ'י | צילום: טל גליק
עשוי ביד טובה ורגישה | טאנטי באצ'י | צילום: טל גליק
עשוי ביד טובה ורגישה | טאנטי באצ'י | צילום: טל גליק
ניוקי משובח מסלק מעושן | טאנטי באצ'י | צילום: טל גליק
ניוקי משובח מסלק מעושן | טאנטי באצ'י | צילום: טל גליק

 

לפנות ערב

שער קיבוץ חנתון נפתח לאטו ואנחנו עקבנו אחר השלט המורה על יקב יזרעאל. לא ויתרתי על מילות הסבר וסיפרתי על ייחודו של הקיבוץ, המצטיין במודל פלורליסטי של שיתוף קהילות – חילונית ודתית. "זהו מודל המחייב שיתוף וכיבוד הזולת ותוצאותיו: חיי קהילה טובים", נאמתי ונתקלתי במבט ה"את חופרת".
היקב ניחן אף הוא ברוח ייחודית הניכרת בבעליו: יהודה נהר וג'ייקוב נר דוד, שהקימו יקב מודרני המקפיד על השילוש הקדוש: מסורת, אדמה וארץ. התוצאה היא יינות קלילים ונעימים, עשויים מזני ענבים ים תיכוניים ובמחירים שפויים. בדיוק מה שרשם לנו הרופא לאותו יום ולהמשך השפיות בימי החג.

שילוב בין מסורת, אדמה וארץ | יקב יזרעאל | צילום: אייל גוטמן
שילוב בין מסורת, אדמה וארץ | יקב יזרעאל | צילום: אייל גוטמן

 

לאתר של חגית אברון

העגלה קפה יזרעאלי החורש 3 אלוני אבא (סגור בשבת), 053-4273382
משק בן צבי כפר יהושע, סיורים בתיאום מראש, 04-9541299
משתלת יזרעאלה בכניסה לקיבוץ יפעת, 04-6548165
נקניקיות בוטיק הלגה וורסט הזמנות באתר או בכפר ברוך בתיאום מראש, 052-5724878
טאנטי באצ'י השקדים 35 טבעון, 04-9536779
יקב יזרעאל חנתון, סיורים בתיאום מראש (סגור בסופי שבוע), 04-8708701