פירות וירקות: המדריך לבוחר

טיפים שיחסכו לכם הרבה כסף | צלם: איל קרן
טיפים שיחסכו לכם הרבה כסף | צלם: איל קרן

איך בוחרים את הירקות הכי טריים בחנות, באיזה אופן שומרים על איכות החיים של הפירות ועוד טיפים שיחסכו לכם הרבה כסף

88 שיתופים | 132 צפיות

עגבניות


איך בוחרים בחנות?

משקל- עסיסיות העגבנייה נמדדת במשקלה, ועל כן העדיפו עגבניות כבדות בהשוואה לגודלן ולעגבניות אחרות.
ריח- על העגבנייה להפיץ ריח של טריות משולב בניחוחות האדמה; אם בלחיצה עדינה במיוחד העגבנייה לא מפיצה ריח – היא לא טרייה.
צורה- לצורת העגבנייה אין כל משמעות, אך הימנעו מעגבניות עם כתמים או סדקים על קליפותיהן.
צבע- עגבניות אדומות מצביעות בדרך-כלל על בשלות, לכן עדיף לרכוש עגבניות אדומות עם גוון בהיר במקצת, כך שאורך חייהן יהיה ארוך יותר.

איך מאחסנים?

בהגיעכם הביתה, אל תכניסו את העגבניות ישירות למקרר, כיוון שקירורן עלול לגרום למרקמן להיות קמחי. לכן, עדיף לאחסן אותן במקומות קרירים, יבשים ומוצלים (כמו המזווה) כאשר שורשיהן פונים כלפי מטה. בנוסף, חשוב לאחסן אותן בשורה ולא אחת מעל השנייה.
טיפ להארכת חייהן- לאחר הקנייה, הסירו את עלי הגביע שלהן באופן מיידי היות שאם הם ירקבו, הם יפגמו בעגבניות עצמן.

מלפפונים

איך בוחרים בחנות?

מגע- בחיפוש אחר המלפפונים הטריים לא די במראה יפה ומבריק, יש לתור אחר מלפפונים מוצקים ללא פגמים או קצוות רכים.
צבע- בדומה למרבית הירקות והפירות, קליפה כהה משמעה בשלות. בכדי לרכוש מלפפונים טריים ועל מנת שאורך חיי המלפפונים יהיה ארוך ככל הניתן, בחרו במלפפונים בעלי קליפה בהירה יחסית (אם כי לא צהובה).
גודל- במקרה דנן, הגודל לא קובע. דווקא המלפפונים הקטנים יותר נחשבים לפחות מרים, כך שגם אם המלפפונים הגדולים מרשימים מאוד, רצוי לבחור בקטנים שבהם.

איך מאחסנים?

המלפפונים אוהבים טמפרטורה של 10 מעלות, ואילו במקרר יש 4 מעלות בלבד. לפיכך, כדאי לשטוף אותם, לייבש היטב, לעטוף אותם יחדיו בנייר סופג ולהניח בשקית סגורה. כמו כן, מומלץ להכניסם למגירה פרטית משלהם במקרר הנפרדת מזו של העגבניות (היות והן פולטות חומר המזרז את הבשלת המלפפונים).

פלפלים

איך בוחרים בחנות?

גוון- בין אם אתם חסידים של האדומים, הירוקים או הצהובים, רצוי לבחור את הפלפלים בעלי הגוון המבריק ביותר, הצבע העמוק ביותר, המוצקים ביותר וללא פגמים או קמטים.

איך מאחסנים?

לאחר הקניה, יש להכניסם לתוך שקית נפרדת או כשהם עטופים בניילון נצמד, ולאחסנם במקרר (זאת על מנת למנוע מהם לחות, שמקצרת את אורך חייהם).

עוד טיפים:

• טיפ להארכת אורך חייהם- קטמו את עוקץ הפלפלים בעזרת סכין, ולא ביד (מה שעלול לגרום לפצע).
• טיפ לבשלנים- פלפלים שדפנותיהם ישרות, יחסית, יהיו קלים יותר לקילוף.

תפוחי אדמה

איך בוחרים בחנות?

צבע- חפשו אחר תפוחי אדמה חלקים בגוון חום בהיר עם מעט "עיניים". הימנעו מתפוחי האדמה בעלי כתמים ירוקים או כתמים דהויים- טעמם מריר ואף עשוי להיות רעיל באכילה מרובה. כמו כן, הימנעו מרכישת תפוחי אדמה בעלי גוון ירקרק, הדבר מצביע על כך שהם נחשפו לאור במהלך האחסון, מה שעלול לייצר טעם מר.
מגע- תפוחי אדמה נוקשים הם תפוחי אדמה טריים ועל כן הימנעו מרכישת תפוחי אדמה בעלי עור מקומט, אזורים רקובים (בעיקר בקצוות) או כתמים שקועים.
היגיינה- במקרה הזה רצוי להתעלם מכל מה שלמדו אותנו מגיל אפס. רצוי לרכוש תפוחי אדמה שלא נשטפו ולא נוקו – כיוון שאלו מתקלקלים מהר יותר.

איך מאחסנים?

רצוי לשמור את תפוחי האדמה מחוץ למקרר ולאחסנם במקום קריר וחשוך, זאת משום שבעת חשיפתם לאור- הם מתחילים להוריק, ואז אכילתם אסורה כיוון שמדובר בחומר רעיל.

עוד טיפ:

גודל אחיד- רצוי לבחור בתפוחי אדמה בעלי גודל, צורה ומשקל אחידים. כך הם יתבשלו בערך באותו הזמן ויהיו קלים יותר לקילוף.

גזר

איך בוחרים בחנות?

מראה עיניים- מומלץ לבחור בגזרים בינוניים ובעלי צבע כתום חזק, בכדי לשמור על טריותם לאורך זמן.
מגע- חשוב לגעת בגזר בטרם הקנייה ולבדוק שהוא קשה. זאת משום שגזר רך מעיד על כך שאינו טרי. עליו להיות חלק, מבריק וללא כתמים או שערות לבנות על קליפתו (שכן בדומה לבני האדם, הן מעידות על זקנתו).
גבעול- העלים וגבעולי הגזר מעידים על טריותו, ולכן – ראשית, חשוב לבחור בגזר שעליו עדיין מחוברים לו, ושנית – אם הם טריים וירוקים, כך גם הגזר.

איך מאחסנים?

כדאי לאחסן את הגזר במקום הכי קר במקרר ובתוך שקית האריזה שבה נקנה, או בשקית פלסטיק מחוררת. מומלץ להסיר את העלים של הגזר, כדי למנוע צמיחת עלים במקרר ולקטום את חלקו העליון בעל העוקץ, בכדי למנוע ממנו להמשיך לצמוח ולאבד את טעמו.

אבוקדו

איך בוחרים בחנות?

מגע- בעת הקנייה רצוי לבחור כמה פירות רכים למגע וכמה קשים יותר, זאת בכדי שגם תוכלו לאכול אותם במיידי ואלו המיועדים לאכילה בעוד כמה ימים – לא ירקבו.
קליפה- חפשו אחר אבוקדו בעל קליפה חלקה ללא דופי. פירות בעלי קליפה מבריקה יחסית הינם טרם בשלים לאכילה.
צבע- צבעי האבוקדו משתנים בהתאם לזני הפרי, ולכן- צבע קליפתו של אבוקדו מזן האס שטרם הבשיל הינו ירוק כהה, או שחור-סגלגל לאחד שהבשיל. לעומת זאת, לאבוקדו מזן פלורידה יש קליפה בצבע ירוק בהיר עם גוון צהבהב, גם כשהוא בשל.

איך מאחסנים?

את האבוקדואים רצוי לאחסן במקום קריר ויבש, זאת משום שקרני השמש גורמת להאצת תהליך הבשלתם עד לריקבון.

בחרו אבוקדו עם קליפה חלקה. צילום: שאטרסטוק/ shutterstock

חציל

איך לבחור בחנות?

משקל- רצוי לבחור בפרי קל יחסית, היות והחצילים הכבדים הם אלו המכילים מס' זרעים רב – מה שגורם גם למרירות בטעם.
צבע- יש לבחור בפרי בעל צבע שחור-ארגמן מבריק, כיוון שחצילים בגוון "מט" נוטים גם הם להיות מרים. כמו כן, החציל צריך להיות מתוח מאוד וחף מכתמים, שקעים, קרעים או פצעים, שכן הם מעידים על חציל לא טרי.
גבעול- על אף שאין בו כל שימוש, גבעול טרי, ירוק ומעט קוצני – מעיד על טריות החציל.

איך מאחסנים?

החצילים לא אוהבים קור, אך לא יכולים להחזיק מעמד זמן רב מחוץ למקרר. לכן כדאי לרכוש אותם בסמוך לזמן בו תכננתם לאכול אותם, ולאחסנם כיומיים בתוך המקרר (בימי החורף הקרים ניתן אף לאחסנם בטמפרטורת החדר). אחסון החציל במקרר למעלה מ-4 ימים עלול לגרום לנזקי קור, שיופיעו כשקעים על גבי הקליפה והשחרתה, ולכן, כדי לשמור על איכות החציל כיומיים-שלושה נוספים במקרר, יש לעטוף אותו בנייר סופג ולארזו בתוך שקית פלסטית שאיננה אטומה.

אספרגוס

איך בוחרים?

צורה- מומלץ לבחור באספרגוס ישר, מתוח ובעל פרחים סגורים (ולא פורחים). כמו כן, אם תנסו לכופף את חנית הגבעול, עליה להיות פריכה ולהישבר, ולא להתקפל.
מגע- השתדלו לבחור בגבעולים קשים למגע, והימנעו מבחירה באספרגוסים רכים, פגומים או קמלים.
צבע- רצוי לבחור באספרגוס בהיר ככל הניתן, היות והבהירות מעידה על טריותו.

איך מאחסנים?

בהגעה הביתה מהקניות, יש לחתוך את הקצוות הקשים של האספרגוס, לשטוף אותו במים חמימים כמה פעמים ולהכניסו למקרר בכלי עם מכסה, או בשקית אחסון מפלסטיק.

ארטישוק


איך בוחרים בחנות?

צורה- מומלץ לרכוש ארטישוקים סגורים יחסית (כמו ניצנים), צפופים וללא פגמים. במידה והעלים נצמדים בחוזקה ולא ניתנים לתלישה מהירה- הארטישוק מצוין. אם הארטישוק יהיה פתוח והעלים בולטים החוצה- הוא יהיה חסר טעם.
גבעול- במידה ונקודת החיתוך של הגבעול בגוון כהה- הדבר מעיד על כך שמדובר בארטישוק ישן.
משקל- לחצו על חלקו התחתון של הארטישוק בעזרת האגודל; אם הוא קשה וכבד- מדובר בארטישוק טרי.
צבע- הימנעו מרכישת ארטישוקים שיש להם כתמים חומים ורכים, היות והם יכולים להיות אינדיקטור לכך שהארטישוק רקוב. בחרו בארטישוק בצבע ירוק חזק עם עלים בעלי ברק.

איך מאחסנים?
ש להכניס את הארטישוקים כפי שהם (ללא שטיפה) לשקית ניילון, ואז לתוך המקרר בטמפרטורה לא נמוכה מדי (עד 4 ימים).

קישואים

איך בוחרים בחנות?

משקל- מומלץ לבחור בקישואים מוצקים וכבדים. משקלם הכבד מעיד על תכולת מים גבוהה, בעוד שקישואים בעלי משקל קל עלולים להיות ספוגיים.
קליפה- קישואים בעלי קליפה דקה, עדינה, מבריקה, ללא סדקים וחתכים ובעלי שערות וזיפים – מעידים על טריותם.

איך מאחסנים?

חשוב להבחין בין סוגי הקישואים, מאחר והם שונים ברגישותם לטמפרטורה נמוכה. קישואי הצוקיני הירוקים יכולים לשרוד במקרר בין שבוע לשבועיים, בטמפרטורה של 7 מעלות צלזיוס (במידה ונארזו). לעומת זאת, זני הצוקיני הצהובים רגישים יותר ולכן עדיף לרכוש אותם קרוב לזמן השימוש. ניתן לשמרם במקרר עד שבוע ימים.

עוד טיפ:

רצוי שלא לרחוץ אותם עד לשימוש, ובטרם נאחסנם במקרר חשוב להסיר את הפרחים המחוברים לקישואים.

בננה


איך בוחרים בחנות?

קליפה- חפשו אשכול בננות בעל קליפות חלקות, ללא חבורות, כתמים או פצעים.
צבע- במידה ותרצו לאכול את הבננה באופן מיידי, חפשו אחר בננות צהובות. אם השימוש בהן יעשה במועד מאוחר יותר מרגע הקנייה, מומלץ לרכוש בננות בגוון צהבהב, כאשר שהן מתחילות להבשיל, או בננות ירוקות- אם תשמשו בהן כשבוע לאחר הקנייה.
מגע- רמת הקשיחות של הבננה (כמו צבעה) מעידה על בשלותה. כך, בננה קשיחה מאוד תהיה ודאי ירוקה וטרם בשלה, בננה מעט רכה בגוון צהבהב מתחילה להבשיל ובננה צהובה הינה בננה בשלה למאכל.

איך מאחסנים?

בכדי לשמור על טריות הבננה יש לאחסנה בטמפרטורת החדר ואין להכניסה למקרר בשום אופן, מה שיגרום להופעת כתמים וריקבון.


אין להכניס בננה למקרר. צילום: שאטרסטוק/shutterstock

תפוח

איך בוחרים בחנות?

צבע- למרות שזני התפוחים השונים נבדלים זה מזה בצבעם, במרקמם ובטעמם, באופן כללי כדאי לבחור בתפוחים בהירים ומבריקים. כמו כן, הימנעו מתפוח בעל כתמים חומים.
מגע- כיוון שלעיתים צבע התפוח לא בהכרח מעיד על בשלותו, למישוש התפוח תפקיד חשוב. חפשו תפוח קשיח לחלוטין, ובמידה ואתם חשים באזורים רכים- הימנעו מקנייתו, אורך חייו לא יהיה ארוך וכנראה שמרקם בשרו קמחי.
גודל- היופי הוא בעיני המתבונן, ולכן חשוב לדעת כי למרות שהתפוח הגדול נורא יפה ומפתה, סביר להניח שהוא יבשיל וירקיב מהר יותר מתפוח קטן.

איך מאחסנים?

כדאי לאחסן את התפוחים במקום מוצל וקריר או במקרר, תוך הפרדתם מפירות וירקות אחרים, כיוון שתפוחי העץ פולטים גזים שגורמים לפירות וירקות אחרים להרקיב מהר יותר.

אגס

איך בוחרים בחנות?

מגע- בניגוד לפירות רבים, מומלץ לרכוש דווקא אגסים מעט רכים, כיוון שלאגסים קשיחים ייקח לא מעט זמן להבשיל. כיוון שתהליך ההבשלה של האגס מתחיל מחלקו הפנימי, רצוי שבדיקת הרכות תיעשה בחלק הקרוב לגבעול כיוון שהוא הצר ביותר והוא יוכל לתת אינדיקציה לגבי רמת בשלותו. כך, אם חלקו התחתון (והשמן ביותר) מרגיש רך, סימן שהאגס בשל מדי.
קליפה- רמת הכהות של גוון הקליפה איננה מעידה על טיב האגס, אך הימנעו מפרי בעלי כתמים, חבורות או פגמים אחרים על קליפתו.

איך מאחסנים?

הטמפרטורה האידיאלית להארכת חיי האגס היא טמפרטורת החדר, אך במידה וברשותכם אגסים קשיחים ותרצו להאיץ את תהליך ההבשלה שלהם- הניחו אותם בשקית סגורה מנייר עם בננה.

תות שדה

איך בוחרים בחנות?

צבע- מומלץ לבחור בתותים בעלי צבע אדום זוהר ומבריק, מה שמעיד על בשרניותם. גוונים של אדום כהה מעידים בדרך-כלל על פרי לאחר שיא בשלותו שדרכו לריקבון מהירה.
טיפ לקנייה- רצוי לרכוש תותים בסלסלאות נמוכות, כשהם מסודרים בשכבה או שתיים, ולא בקופסאות עמוקות שמעודדות התפתחות והתפשטות ריקבון.

איך מאחסנים?

התותים לא סובלים מנזקי קור, ולהיפך – הם אוהבים קירור ויחזיקו מעמד כמה ימים במקרר בטמפרטורה מעט גבוהה מ-0 מעלות צלזיוס. בימי החורף ניתן לשמרם במקרר למשך מס' ימים עד שבוע, אך כשמזג האוויר מתחיל להתחמם, מומלץ לא להחזיק אותם במקרר למעלה מ-48 שעות, אחרת הם ירקיבו ויבעישו.

קלמנטינה


איך בוחרים בחנות?

גודל ומשקל- באופן כללי, כשמדובר על פירות הדר- הגודל לא קובע, אך המשקל כן. היות והקלמנטינות נמכרות כיחידות ולא בתוך מארז, חשוב לבחון כל פרי ולבחור את הכבדים ביותר, כיוון שהם העסיסיים ביותר ובעלי הכמות הגדולה ביותר של מיץ.
קליפה- צבע הקליפה של הקלמנטינה צריך להיות בהיר ובעל גוון חי ומלא. קליפה בעלת צבע דהוי, בלתי חלקה או בעלת כתמים, מעידה בדרך כלל על כך שהפרי אינו טרי, או שאוחסן בצורה לקויה בטרם הגיע לדוכן.
ריח- ריח מתוק וחזק יותר של קלמנטינה מעיד בדרך-כלל על טריותה.

איך מאחסנים?

הקלמנטינה, בדומה למרבית זני ההדרים, יכולה להישמר בטמפרטורת החדר למשך כמה ימים מבלי לאבד את טריותה, אך מומלץ לאחסנה במקרר בתוך בשקית ניילון או בתא הפירות.

הטיפים באדיבות רשת "אפונה וגזר" המתמחה בפירות וירקות