אשווגנדה: תוסף התזונה שישדרג לכן את החיים

אשווגנדה: הצמח שהולך להיכנס לכן לשייק | צילום: Shutterstock
אשווגנדה: הצמח שהולך להיכנס לכן לשייק | צילום: Shutterstock

הוא מפחית חרדות, מאט את הזדקנות העור, מסייע בכאבי מפרקים ואפילו משפר את מצבי הרוח. תכירו את האשווגנדה - צמח המרפא הכי לוהט בסביבה שכבר הפך לתוסף התזונה החביב על הסלבס, ובראשן גורו הבריאות גווינת' פאלטרו

88 שיתופים | 132 צפיות

 

 

מכירות פריקים של תוספי תזונה? אלה שמתחלבנים בשייק במכון, יודעים בדיוק את ההרכב התזונתי של מה שהם מכניסים לפה בכל רגע ביום או מוסיפים אבקות מוזרות לחליטות תה שאין לכן מושג איך לבטא? אנחנו חולות עליהם. הגיע הזמן להתעורר ולהריח את המאצ'ה: תוספים וצמחים הם מיינסטרים עכשיו וכדאי להזדרז ולזנק על הטרנד. תוסף התזונה הכי חם עכשיו, זה שגווינת' פאלטרו מוסיפה לסמודי שלה מדי בוקר והניו יורק טיימס הכריז עליו כ'משנה חיים', הוא האשווגנדה.

אם גווינת' פאלטרו ממליצה – אנחנו קונות  | צילום: Gettyimages
אם גווינת' פאלטרו ממליצה – אנחנו קונות  | צילום: Gettyimages

עוד כתבות מעניינות
פטנט ישראלי חדש מבטיח לחסל כינים ב-10 דקות
9 טיפים שיעזרו לך להתחיל לרוץ
הטכניקה הפשוטה שמקלה על כאבי המחזור

פירוש המילה בסנסקריט הוא "ריח סוס", אבל אל תתנו לשם להבהיל אתכן, הוא גם קרוי ויתניה סומניפרה והג'ינסנג ההודי על שום סגולותיו להפחית לחצים וחרדות, וביוונית משמעות שמו היא "מרפא כול".
ואם כינוייו עטורי המחמאות מיד הפעילו אצלכן את בלוטת הנוירוטיות שגורמת לכן להטיל ספק ואתן חושבות לעצמכן, "יופי, עוד המצאה חדשה שמבטיחה הרים וגבעות אבל בבוקר אני זאת שמתעוררת עם חרדה!", אז צ'יל. הוא נמצא בסביבה כבר 3,000 שנה בערך ברפואה האיורווידית, ברפואה הסינית העממית וגם הרמב״ם שלנו הכיר אותו. ובגלל שהאשווגנדה הוא צמח כל כך עתיק ומהווה רכיב יסודי בשיטות הטיפול האלטרנטיביות, אפילו המדע לא נותר אדיש אליו ופצח בשורת מחקרים על אודותיו בעשור האחרון. הממצאים בשתי מילים: הוא אש. ווגנדה.
וביתר פירוט, מחקר משנת 2000 מצא שנטילת הצמח במשך 60 יום מפחיתה חרדה. מחקר מ־2012 שהתפרסם בעיתון המדעי ההודי לרפואה ופסיכולוגיה גילה שהצמח מפחית את כמות הקורטיזול (הורמון המופרש בשעת לחץ) ומסייע לנדודי שינה, ומחקר נוסף מ־2016 מצא שצמח האשווגנדה מכיל אנטי־אוקסידנטים חזקים המאטים את הזדקנות העור. ואם עוד לא השתכנעתן, בלוגריות וולנס וחברות מערכת שנטלו את הצמח מדווחות גם על חיזוק המערכת החיסונית, היעלמות אלרגיות בעונות מעבר, הגברת החיוניות, סיוע בכאבי מפרקים ושיפור במצב הרוח.

 

שורש צמח האשווגנדה והאבקה שמופקת ממנו | צילום: Shutterstock
שורש צמח האשווגנדה והאבקה שמופקת ממנו | צילום: Shutterstock

ובכן, מה זה כל הטוב הזה?
הנטורופת וההרבליסט הקליני אבידן כהן מסביר: "זה צמח שגם מרגיע וגם ממריץ. הוא מוגדר כאדפטוגן, כלומר צמח העוזר לגוף להסתגל ללחץ, למתח ולמצבים משתנים. הוא מחזק את מערכת העצבים ואת המערכת ההורמונלית מבחינת הפרשות של קורטיזול".

מה זה אומר בעצם?
"בזמן לחץ מפעיל הגוף מערכת שנקראת fight flight freeze – FFF (להילחם, לברוח, לקפוא, ע"ש). התגובה הזאת נעשית על ידי ההורמון קורטיזול. חלק מהחומרים בצמח מחקים את הקורטיזול וכשנוטלים אותו ההפרשה נהיית מתונה יותר. כתוצאה מכך התגובה ללחץ הופכת לפחות קיצונית".

איך מומלץ לצרוך אשווגנדה?
"צריך לחפש על האריזה ויתנלואידים בכמות של 1.4־1.7 אחוז למ"ג. שני דברים שחשוב שיהיו כתובים על האריזה הם 'תמצית תקנית' ו'באישור משרד הבריאות', כך נדע שמי שייצר את המוצר עמד בסטנדרטים מוכרים. מומלץ לקחת כגרם־גרם וחצי ליום, כשתיים־שלוש כמוסות".

כהן גם מוסיף פרט בונוס: "בכל גינה בתל אביב אפשר למצוא אותו. הרמב"ם דיבר עליו הרבה אך הגדיר אותו כצמח רעיל כי ברפואה העברית העתיקה משתמשים רק במה שמעל האדמה, כלומר בעלים ולא בשורשים". מה שכן, אל תרוצו לקטוף אשווגנדה בגינה, זה עלול להיות מסוכן. לשמחתכן אפשר למצוא כמוסות בחנויות הטבע או להזמין אבקה אונליין מחו"ל, רק צריך לזכור שיש לו טעם מגעיל (בלשון המעטה) ולכן רצוי לטשטש אותו עם איזה סמודי טעים, כי בכל זאת, לא באנו לסבול.