למה ילדים חולים יותר בחורף?

צילום: shutterstock
צילום: shutterstock

לילדים, ובעיקר בגילאים צעירים יש מערכת חיסון עדינה יותר וזו גם הסיבה שהנטייה שלהם לחלות גבוהה יותר. איך נעבור את החורף בשלום על פי הרפואה המשלימה?

88 שיתופים | 132 צפיות

השמים מתקדרים, רוחות מנשבות וממטרים יורדים ומביאים איתם את מחלות החורף. מחלות שונות של מערכת הנשימה העליונה: שפעת, הצטננות, ברונכיט ודלקת ריאות, כולן 'מפתיעות' אותנו כל חורף מחדש ובמיוחד את ילדינו.

על פי הרפואה הסינית אנו מושפעים משני גורמים: מצד אחד נמצא מחולל המחלה – וירוסים, חיידקים וגם רוח וקור, ומצד שני נמצאת מערכת החיסון והחוסן הכללי של הגוף.

>> כל מה שצריך לדעת על חיסון נגד שפעת

כשמחלות מפתיעות אותנו האיזון בין השניים מופר כאשר מחוללי המחלה התגברו באופן זמני על החוסן של הגוף. אנו יכולים לעזור ולחזק את חוסנו של הגוף בפני ההתמודדות הקרובה עם מחוללי המחלה.

לילדים מערכת חיסון עדינה יותר, ובמיוחד לקטנטנים שבהם. זו גם הסיבה שהנטייה שלהם לחלות גבוהה יותר.

הגורמים המשפיעים על החוסן הגופני של הילד:

  • אורח החיים
  • העולם הפנימי
  • המבנה הבסיסי

אורח החיים – תזונה, פעילות פיזית והרגלים שונים.

לפי עקרונות הרפואה הסינית, אחד הגורמים המשפיעים ביותר על מניעת מחלות חורף, אך גם על החרפתן, אם הן כבר הופיעו, הוא הנטייה המוגברת של ילדים ליצור ליחה. לפי גישה זו, קשורים כל התאים יוצרי הליחה זה לזה, כלומר – קשר בין מערכת הנשימה למערכת העיכול. אחת הסיבות להיווצרותה של ליחה כרונית קשורה במערכת העיכול ולכן קיים קשר הדוק בין תזונת הילד ובין יצירת ליחה מוגברת.

העולם הפנימי – כולל את אחד המרכיבים החשובים לחוסנו של הילד- האהבה.

עבור הילדים אהבה ובית חם יכולים להוות הגנה ומניעה של מחלות. התינוק הוא ישות כמעט בלתי נפרדת מהאם והמבוגרים שדואגים לו. במידה וההורים במצב ירוד, בעיקר נפשית, הדבר יכול להשפיע על התינוק ועל סיכויו לחלות. מרכיב נוסף וחשוב הוא השקט והאיזון הפנימי בעולמו הרגשי של הילד.

חשוב לזכור שלילדים ולתינוקות אין את מכלול הכלים להתמודדות עם בעיות רגשיות, והם צריכים עזרה ותמיכה מהסביבה הקרובה (מוכרים לנו המקרים שילדים חלו כדי לא ללכת לגן או כדי לזכות ביותר תשומת לב ועוד).

 

לילדים אין את מכלול הכלים להתמודדות עם בעיות רגשיות, והם צריכים עזרה ותמיכה מהסביבה הקרובה | צילום: shutterstock
לילדים אין את מכלול הכלים להתמודדות עם בעיות רגשיות, והם צריכים עזרה ותמיכה מהסביבה הקרובה | צילום: shutterstock

מה מומלץ לאכול

רבים מהמזונות שילדינו אוכלים הם מן הסוג שמעודד יצירת ליחה בגוף. מכאן, שילדים בריאים, כדאי שיאכלו מהם פחות וילדים שנוטים לחלות ימנעו מאכילתם לחלוטין.

מזונות יוצרי ליחה כוללים בוטנים (חמאת בוטנים, במבה וכו'), מוצרי חלב פרה (כולל גלידות), ממתקים, בננות, משקאות קלים ממותקים. בהחלט רשימה שמהווה חלק גדול מתזונת רוב הילדים.

במקום זאת מומלץ לאכול דגנים (חיטה, סולת, אורז וכו'), קטניות (אפונה, שעועית), ירקות ירוקים, ירקות כתומים, חלבונים, טחינה וחומוס.

נשמע קצת בלתי אפשרי אך ניתן למצוא מבין הדברים הטובים לילד גם דברים שהוא אוהב. כדאי לעיין בספרים ובמידת הצורך לקבל יעוץ לגבי התזונה המתאימה. כדי לשמור על עולם פנימי מאוזן לא צריך להכריח ולהגביל את הילד בסוגי המזון, אלא במקרים שהוא חולה או בעל נטייה לחלות. עם תשומת לב נכונה אפשר לשכנע ילדים לאכול בריא יותר.

פעילות פיזית – מאד חשובה לילדים, בעיקר פעילות הנעשית בחוץ. חוסר פעילות כזו ושהייה ממושכת מול מחשב וטלוויזיה מחלישה את החוסן הגופני.

המבנה הבסיסי – ניתן לחלק את הילדים לפי חוסנם הבסיסי:

ילדים בריאים וחזקים מלידה – אלו בדרך כלל בריאים וכל זמן שאורח חייהם יהיה סביר הם לא יחלו. לפי המשוואה שלנו החוסן הגופני שלהם חזק, לכן גם מחולל מחלה רציני לא יכניע אותם.

הסוג השני אליו שייכים רוב הילדים- בדרך כלל בריאים אך עם נטייה למחלות, כלומר, האיזון יותר עדין, לכן מניעה כאן מאד חשובה. אם נחזק את החוסן הגופני שלהם במיוחד לפני החורף, הם ינצחו בהתמודדות.

חשוב להקפיד על תזונה נכונה כדי להפחית את יצירת הליחה. ניתן להיעזר ב"איתנית" – פורמולה צמחית של רפואות- מדיטף.

הקבוצה השלישית היא של הילדים שנולדו חלשים. עליהם צריך לשמור יותר. ילדים אלו זקוקים לטיפולים מונעים על ידי תרופות טבעיות וטיפולים באחת משיטות הטיפול הטבעיות (רפואה סינית, הומיאופתיה, נטורופתיה), וכך נמנע סיבוכים ומחלות כרוניות.

חוסר בפעילות חוץ פיזית מחלישה את החוסן הגופני | צילום: shutterstock
חוסר בפעילות חוץ פיזית מחלישה את החוסן הגופני | צילום: shutterstock

ומה עוד?

להימנע מחשיפה לאוויר קר- יש לשים לב ללבוש מתאים (גם בלילה).

שעות שינה- להקפיד על שעות שינה מספיקות.

עייפות מרובה וחשיפה לקור מחלישים את מערכת החיסון ועלולים לגרום למחלה.

חשוב שנקפיד על איזון נכון, שינוי קל באורח החיים. הסינים אומרים שהחורף הוא תקופה של התכנסות, בניה פנימית, זמן שבו ישנים יותר ואוכלים יותר אוכל חם.

לילדים שלהם נטייה לחלות אפשר להמליץ על איתנית וחיסונית קומפלקס (מפורמולות מדיטף), תוספות של ויטמין C עד 300 מ"ג ליום (רק אחרי גיל שנה). צמחי מרפא כגון: אכיניציאה, אסטרוגולוס (צמח נפלא לחיזוק המערכת החיסונית), ופרופוליס. במידת הצורך אפשר לטפל טיפול מונע. לתזונה ניתן להוסיף ג'ינג'ר, שום, בצל וקינמון – כולם מאכלים מחממים ומחזקי מערכת החיסון.

 

לילדים מערכת חיסון עדינה יותר וזו גם הסיבה שהנטייה שלהם לחלות גבוהה יותר | צילום:shutterstock
לילדים מערכת חיסון עדינה יותר וזו גם הסיבה שהנטייה שלהם לחלות גבוהה יותר | צילום:
shutterstock

ואחרית דבר

חשוב לזכור שמחלות חורף ש"עוברות בשלום", כלומר ילד שחולה עם מעט חום ונזלת ואחרי מספר ימים מבריא ללא הסתבכויות, מחלות אלו הן חיוביות במובן זה שהן מחזקות את עמידותה של המערכת החיסונית. לכן לא צריך לראות בהופעתה של מחלה כישלון אישי או דבר רע שצריך למגר.

במשך דורות חי האדם באיזון מיוחד בין כוחות ההרס והמחלה לבין כוחות הבניה והבריאות.

איזון זה הוא נכון ובריא, לכן שמרו על הילדים בריאים אבל אל תרגישו שעולמכם חרב עליכם אם הם מעט חולים.

ד"ר יאיר מימון הוא מנהל מקצועי של 'רפואות- מדיטף' מרכז לרפואה משולבת לילדים ותינוקות