ביקור במחלקת היולדות החדשה באיכילוב: "מי בכלל צריך מלונית?"

עדי גולן היא אחת מהיולדות הראשונות שחנכו את מחלקת היולדות החדשה והמפוארת של בית חולים איכילוב | צילום: דוברות איכילוב
עדי גולן היא אחת מהיולדות הראשונות שחנכו את מחלקת היולדות החדשה והמפוארת של בית חולים איכילוב | צילום: דוברות איכילוב

הקרב על היולדת: בהשקעה של 90 מיליון ש"ח נפתחה באיכילוב מחלקת יולדות חדשה שכוללת חדרים פרטיים ושלל פינוקים, והיולדות הראשונות לא מסתירות את ההתלהבות. בינתיים בשיבא תל השומר מתכננים לפתוח מחלקה מפוארת לא פחות. מתי בדיוק? כל הפרטים

88 שיתופים | 132 צפיות

 

סינורה בורקר (35) מתל אביב לא האמינה שזה קורה לה, היא אחת מהיולדות הראשונות שזוכות לחנוך את מחלקת היולדות החדשה והמפוארת של בית החולים איכילוב. "חוויה מטורפת. פתאום אחרי הלידה מצאתי את עצמי בסוויטה מרווחת ומפנקת עם מקלחת פרטית, מתקן לחימום מגבות, מיטה מתכווננת בשיא הנוחות, מסך טלוויזיה ענק והכי חשוב – לבד ובתנאים מפנקים עם אוכל טעים שמגיע עד אלייך לחדר. לא האמנתי שזה אמיתי. מי בכלל צריך מלונית בתנאים כאלה?"

היולדת סינורה בורקר ופרופ' יוגב יריב, מנהל בית החולים ליולדות ליס באיכילוב | צילום: דוברות איכילוב
היולדת סינורה בורקר ופרופ' יוגב יריב, מנהל בית החולים ליולדות ליס באיכילוב | צילום: דוברות איכילוב

מחלקת היולדות החדשה של איכילוב היא ראשונה מסוגה בישראל. הושקעו בה 90 מיליון ש"ח והיא כוללת 51 חדרי אשפוז פרטיים שבכל אחד מהם כאמור מיטה מתכווננת ליולדת, מיטה נפתחת למלווה, כורסת הנקה מתנדנדת, מסך טלווויזיה, שירותים ומקלחת.

את הלידה הראשונה שלה עברה בורקר בשיבא תל השומר, את השנייה בבית החולים אסף הרופא ובשני המקרים מיד אחר כך הועברה לחדר עם שתי יולדות נוספות. מבחינתה היתרון הגדול והמשמעותי ביותר של מחלקת היולדות החדשה חוץ משלל הפינוקים כמובן הוא חלל האירוח למשפחה. "שני הילדים הגדולים שלי יכלו לשהות איתי בחדר בלי להפריע לאף אחד. בעלי הלך איתם בלילה הביתה ואחותי נשארה לישון איתי במיטה המפנקת למלווה".

על הלידות הקודמות היא מספרת: "רק וילון הפריד בין היולדות. החדר אמנם היה גדול אבל צפוף מאוד. כל הזמן היו אורחים שבאו לבקר את הנשים האחרות ולא הייתה לי אפשרות לנוח. כשהאורחים כבר הלכו ורציתי להתקלח, בדיוק יולדת אחרת תפסה את המקלחת. אחרי כל לידה הייתי מגיעה הביתה סחוטה, מותשת לא מסוגלת לעמוד על הרגליים". את התחושה אחרי הלידה במחלקה החדשה לעומת זאת היא מתארת אחרת לגמרי: "כבר אחרי יממה הרגשתי כמו חדשה. יש לי הרבה יותר מרץ להתחיל את החיים עם התינוקת החדשה".

סינורה בורקר במחלקת היולדות החדשה באיכילוב | צילום: דוברות איכילוב
סינורה בורקר במחלקת היולדות החדשה באיכילוב | צילום: דוברות איכילוב

טל מושקה (28), שלה זו הלידה השנייה, גם ילדה בעבר בבית החולים ליס ליולדות של איכילוב. "הפעם זו חוויה שונה לגמרי. חשבנו לעבור למלונית אבל אחרי שראינו את השדרוג למחלקה ויתרנו כי בעצם יש לנו כאן אותם תנאים". את הבן שנולד לה בחרה להשאיר איתה בחדר מיד אחרי הלידה, ממש בתנאי אפס הפרדה.

גם עדי גולן (32) עברה ב"ליס" את שתי הלידות הקודמות שלה. "בפעם הזאת לראשונה יש תחושה שמתייחסים  עד הסוף לצרכי היולדת. זה לא רק העובדה שאת לבד בחדר, אלא יש הבנה שאת זקוקה לפרטיות ומשפחתיות בנוחות גדולה. לא מפנים את הבעל מהחדר, ובעצם החדר כולו נועד למשפחה. מדובר בבית חולים ציבורי וכל השהייה בחדר הופכת את הלידה לחוויה".

פרופ' יוגב יריב וד"ר רונית אלמוג מבית החולים ליולדות ליס של איכילוב | צילום: דוברות איכילוב
פרופ' יוגב יריב וד"ר רונית אלמוג מבית החולים ליולדות ליס של איכילוב | צילום: דוברות איכילוב

פרופ' יריב יוגב (הזכור לטוב מ"בייבי בום") מנהל את בית חולים "ליס" ליולדות כמעט שלוש שנים. "כשאני נולדתי לפני 48 שנה היה ברור שאמי שאפילו לא קיבלה אפידורל תשהה אחרי הלידה בחדר גדול עם יולדות נוספות והיא זכתה לראות אותי, התינוק, רק בשעות מסוימות. תראי כמה שינויים חלו מאז: היום בן הזוג שותף בלידה, גם כשיש ניתוח קיסרי, האימא יכולה להיות עם התינוק באפס הפרדה ועכשיו יש גם חדר פרטי מתוך הבנה שהאשפוז לאחר הלידה הוא חלק חשוב מהחוויה כולה". עבור ד"ר רונית אלמוג, אחת מהרופאות הבכירות במחלקה, מדובר במהפכה של ממש: "לידה היא אירוע שמחבר רפואה עם חוויה רגשית וככה בדיוק הייתי רוצה לראות את חווית הלידה".

ואכן, בישראל של 2018 סטנדרט הלידה אינו גבוה. יש בתי חולים שאין בהם בכלל חדרים פרטיים ליולדת למשל מאיר בכפר סבא, ברזילי באשקלון, כרמל בחיפה, שערי צדק בירושלים.
בבית חולים הדסה בירושלים יש שני חדרי לידה פרטיים על בסיס מקום פנוי, באסף הרופא ובוולפסון יש ארבעה, בסורוקה – שישה, באסותא אשדוד עשרה חדרים ובבילינסון 11 חדרים אבל אף אחד מהם אינו בסטנדרט שדומה ל"ליס".

המתחרה העיקרי של איכילוב באזור המרכז בתחרות על ליבה של היולדת הוא שיבא תל השומר וגם שם לא שוקטים על השמרים. לפני שבוע נפתחה בבית החולים מחלקת מיון חדשה ליולדות, אמנם כרגע ללא חדרי לידה פרטיים אך מי שתלד שם בימים הקרובים תוכל כבר עכשיו ליהנות מלובי חדש, משופץ ומפנק. בשיבא מבטיחים שגם אצלם חדרי לידה פרטיים יהפכו לסטנדרט. מתי בדיוק? תוך שנה עד שנתיים.

בנוסף, טוענים בשיבא שמתחם היולדות שלהם יהיה המפואר והמשוכלל בארץ, כאשר נכון לימים אלה הוא כולל חדר מיון, חדרי בדיקה, חדר לידה נוסף, חדרי זירוז וחדרי התאוששות לאחר לידה. יולדת שתחשוק באקסטרה פרטיות ופינוקים תוכל כמובן להשתמש בשירותי המלונית של בית החולים, שהחלו לאחרונה גם הם בהליך שיפוץ.

הלובי החדש במחלקת היולדות בשיבא תל השומר | צילום: דוברות שיבא
הלובי החדש במחלקת היולדות בשיבא תל השומר | צילום: דוברות שיבא
מלונית היולדות החדשה והמשופצת בבית החולים שיבא תל השומר | צילום: דוברות שיבא
מלונית היולדות החדשה והמשופצת בבית החולים שיבא תל השומר | צילום: דוברות שיבא

 

עלות שיפוץ מחלקת הלידות ב"ליס", 90 מיליון ש"ח כאמור, התחלקה באופן שווה בין משרד הבריאות ותקציב בית החולים, והחצי השני – תרומות שונות, כולל עמותת הידידים של בית החולים. למרות שזה מקומם, וקצת משבית שמחות, אפשר להבין בנקל למה הבחירה להשקיע נפלה במחלקת היולדות, עם אורחות לרגע, ולא במחלקות צפופות כמו מחלקות פנימיות בבית חולים. במילה אחת קוראים לזה כסף. התשלום של משרד הבריאות עבור כל יולדת הוא מעל 10,000 ש"ח, בעוד על חולה במחלקה פנימית למשל מקבל בית החולים רק 2,000 ש"ח בלבד, ומכאן הרצון להילחם על כל יולדות. האם כל שאר בתי החולים הארץ יחקו את הסטנדרט החדש של "ליס"? אפשר להניח שכן. הזקנה במסדרון לעומת זאת תיאלץ להמשיך לחכות.