לעבור את הסערה

על פי הרפואה הסינית, הטיפול במתבגרים דורש תשומת לב מיוחדת. הגישה ההוליסטית הסינית מציעה גישה אחרת לגיל הקשה הזה, שבו תסמינים גופניים ונפשיים שזורים זה בזה

88 שיתופים | 132 צפיות

למתבגרים יש בעיות ייחודיות השונות לחלוטין ממחלות החום הסוערות והקצרות של הילדים או מהמחלות הכרוניות של המבוגרים. המחלות של המתבגרים הן תקופתיות, עוצמתיות ובעלות קשר הדוק לתהליכים החברתיים, הנפשיים והרוחניים שהם חווים. למחלות של מתבגרים יש משמעות עצומה על עיצוב עולמם הבריאותי, החברתי והנפשי כמבוגרים.

על פי הגדרת האיגוד הישראלי לרפואת מתבגרים, טווח הגילים של מתבגרים הוא בין גיל 12 לגיל 18, מתחילת הבגרות המינית ועד הבשלת העצמאות הנפשית. אך היום כבר ברור שבמציאות טווח זה גדול יותר. בחברה המערבית הדשנה ובעולם המזון המתועש ניצני ההתבגרות המינית מתחילים להופיע כבר מוקדם יותר (מגיל תשע לערך).

העידן המודרני מתאפיין בבגרות מוקדמת אל מול עצמאות מאוחרת. גם האוכלוסייה הנחשבת בוגרת לעתים קרובות אינה עצמאית מבחינה כלכלית. נוסף על כך, הגבול בין מתבגר למבוגר מיטשטש כיום יותר ויותר.

תקופה קריטית להמשך חייו של הבוגר

כדי לטפל במתבגרים חשוב להפנים כי הם שונים מילדים. הם רואים את עצמם כמבוגרים ודורשים שכך יתייחסו אליהם. גופם מפותח כשל המבוגרים, תפיסת העולם שלהם מעוצבת יותר ובעיותיהם דומות יותר לאלו השייכות לעולם המבוגרים. אך רופאי ה"מבוגרים" אינם קשובים מספיק לעולמם הלא מעוצב, למצבי רוחם ולבעיותיהם, ולכן הם נמנעים מלהגיע אליהם.

כדי להבין במה שונה הטיפול במתבגרים מטיפול בילדים או במבוגרים, צריך להבין כמה דברים על גיל ההתבגרות. בתקופת ההתבגרות יש קשר הדוק בין שינויים פיזיולוגים לשינויים חברתיים, והרבה בעיות נובעות מלחצים גדולים מהסביבה. התסמינים הגופניים והנפשיים שזורים זה בזה בצורה הדוקה. תקופת ההתבגרות היא תקופה קריטית הקובעת את המשך חייו של הבוגר במישור הבריאותי, החברתי והנפשי. זו תקופה מורכבת מאוד הן למתבגר והן למשפחתו.

ההתפתחות בתקופה ההתבגרות מתבטאת בשלושה מישורים:

התפתחות גופנית – המעבר הדרמטי מגוף של ילד לבגרות מינית פיזית.

התפתחות חברתית – המעבר מהתלות בהורים, במשפחה או בדמויות סמכות לעצמאות. אגב, בעבר היה נהוג להגדיר את העצמאות במישור החברתי, ההתנהגותי והכלכלי, אך הנושא של עצמאות כלכלית הופך בעייתי יותר ויותר באורח החיים המודרני.

התפתחות קוגניטיבית – בתקופה זו מתרחש מעבר מחשיבה קונקרטית לחשיבה מופשטת גבוהה, והמתבגר מתחיל לעצב את תפיסת עולמו וערכיו. השינוי שעובר המתבגר עלול להעלות כעסים ומתחים ביחסיו עם הסביבה ולעורר תופעות פסיכו-גופניות של דחק.

פונים לעולמו הפנימי של המתבגר

גיל ההתבגרות הוא גיל קשה ומבלבל למתבגרים. פעמים רבות הם אינם מבינים את התהליכים שהם עוברים ומוצאים את עצמם מבולבלים, כועסים וסקרנים. גורמים אלה עלולים להגביר את הנטייה לאלימות, לבדיקת גבולות ולשימוש בסמים ובאלכוהול.

הטיפול במתבגרים הוא שונה ומיוחד. הוא דורש יכולת הקשבה למצוקות והבנה של התהליכים המעצבים את עולמם. המטפל צריך להיות רגיש מאוד למתחים שחשים המתבגרים. הוא חייב להיות סבלני, אמפטי ובעל יכולת ליצור שפה משותפת עם המתבגרים. לעתים תכופות מתבגרים מחפשים מבוגר "אחר" (לא ההורים או המורים) שינחה אותם במשעולי ההתבגרות. המטפל צריך להיות גם סוג של מדריך, מורה נבוכים, שיוביל אותם בשבילים של עולמם הפיזי, הנפשי והחברתי.

הטיפול במתבגרים דורש יכולת הבנה והכלה עם הצבת גבולות ברורים לטיפול. הטיפול מלווה תמיד בשיחה ובהנחיה, וחייב לפנות לעולמם הפנימי של המתבגרים. הטיפול מתבצע תמיד בהסכמת ההורים ובנוכחותם, אף על פי שייתכן כי חלקים מסוימים מהשיחה ייערכו רק עם המתבגרים או רק עם הוריהם.


בגיל זה נפגוש תופעות של חוסר באש, שיבואו לידי ביטוי בדיכאון, בהסתגרות חברתית ועוד

מניעת סבל להמשך החיים

בשנים האחרונות מבינים במערב שלרפואה הסינית יש מה להציע למתבגרים הודות לתפר העדין שבין הגוף לנפש. הטיפול ברפואה הסינית נעשה ברגישות גבוהה ובדיוק רב בהתמודדות עם הביטויים של גיל ההתבגרות הודות ליכולת הקשבה לנפשו של המתבגר והבנת התהליכים המעצבים את עולמו. טיפול קשוב ורגיש של הרפואה הסינית, המותאם לגיל ההתבגרות, עשוי למנוע סבל רב ובעיות העלולות להיגרר להמשך החיים.

חיזוק הגוף ואיזון הנפש הם קריטיים לטיפול משמעותי. במקרים רבים, ובמיוחד בהפרעות אכילה, יש לחזק ולרפא את הגוף כדי שיוכל להכיל את הטיפול הנפשי-התנהגותי. אך חשוב לזכור שהטיפול ברפואה סינית אינו מחליף אבחון וטיפול נפשי, אלא נועד להשלים ולחזק אותו.

גיל ההתבגרות הוא תקופת האש

הכתבים הקדומים של הרפואה הסינית (SU WEN) מדברים רבות על מעגלי שבע השנים ושמונה השנים. על פי תפיסה זו, אנחנו עוברים שלב בחיים בכל מחזור גדילה. נשים כל שבע שנים וגברים כל שמונה שנים. בחיבור מחזורי הגדילה עם מחזוריות חמשת האלמנטים, אנחנו מקבלים מעגל חיים המתחיל באנרגיית העץ – הילדות, עובר דרך אנרגיית האש – ההתבגרות, ממשיך אל אנרגיית האדמה – הבשלות והמשפחתיות, ומגיע לבסוף לאנרגיות המתכת והמים בשלב ההתכנסות (הזקנה).

יש לזכור כי תיאוריה זו, שנכתבה לפני 3,000 שנה, התייחסה למחזור חיים של 35-40 שנה, ואילו היום אורך החיים כפול מזה. כדי להתאים את התיאוריה לימינו אפשר להכפיל את מחזורי החיים. קיים בלבול סביב גבולות גיל ההתבגרות, מה שמסביר את התארכות שלבי ההתפתחות ואת זליגתם לשלבים אחרים בחיים. לפיכך, בהתייחסות לגיל ההתבגרות המודרני אנחנו נוטים לשייך את שלב ההתבגרות לתקופת האש, אך מחברים אותה לאלמנט השלישי, תקופת האדמה.

התייחסות לאלמנט האש

גיל ההתבגרות הוא תקופת המעבר משלב הצמיחה המהירה של הילדות לגיל הביניים ולבניית התא המשפחתי. מעבר זה דורש הבשלה, התבגרות ושינויים מנטליים המשויכים לאלמנט האש. אם נתרגם את האתגרים הפיזיולוגיים, החברתיים והנפשיים שחווים המתבגרים לשפה האנרגטית של הרפואה הסינית, נראה שכולם נוגעים באלמנט האש. אלמנט זה נובע מתוך התנועה של הדרום, ה-HONG. פירוש המילה דרום בעברית הוא דר-רום, כלומר המקום שבו השמש שוכנת ברום השמים. זהו המקום שבו קיימת ההשפעה החזקה ביותר של אנרגיית השמש, שהיא המקור לכל הפעילות על פני כדור הארץ. יש שישוו זאת לאנרגיה האלוהית. זוהי האנרגיה של הכוח החודר, של הניצוץ השמימי, והמקום שבו האמת המוחלטת משפיעה על האדם שחי על האדמה. זהו הכוח היאנגי ביותר – שיא הבשלות והשפע.

הלב על פי הרפואה הסינית משכן את ה-SHEN, הנשמה של האדם, הבאה לידי ביטוי בשני אספקטים: אש האגו, ה-FALSE SHEN, המניעה את התהליכים הפיזיים ואחראית על ההתלהבות והסיפוק; ואש הקיסר, ה-TRUE SHEN, היא הדאו, הדרך, של כל אחד ואחד, המהות הפנימית, האינטואיציה והחיבור של כל אחד לאלוהות שלו – הסיבה שלמענה הוא התגלגל לחיים הפיזיים האלו על האדמה. שתי האנרגיות האלו עוברות תהפוכות ותמורות בשלב ההתבגרות, המייצגות את שלושת השינויים הגדולים המתרחשים בגיל הזה – הפיזי, החברתי (FALSE SHEN) והנפשי/רוחני (TRUE SHEN).

מכל אלה אנחנו למדים שהטיפול במתבגרים על פי הרפואה הסינית מצריך התייחסות עמוקה לכל הביטויים הפיזיים והנפשיים של אלמנט האש ושל איכויותיו. יכולת הקשבה ויכולת הכלה הן שתי תכונות חשובות בכל טיפול, אך בעלות משמעות מיוחדת בטיפול במתבגרים. שתיהן נוגעות בתכונות של אלמנט האש ולכן קריטיות בשלב זה של החיים.

גיל ההתבגרות בעיניים סיניות

כדי שנוכל לנתח את התופעות הנפוצות בגיל ההתבגרות במשקפיים סיניים ננסה לפשט את מגוון הביטויים לשני עקרונות בסיסים – ין ויאנג, עודף וחוסר. לעתים נראה תופעות של עודף באש, כלומר עודף יאנג – עודף חום, אקנה פורח ומפוזר, סערות נפשיות, כאבי בטן מכווצים, כאבי ראש ומגרנות הנובעים מהקושי של המתבגר להכיל את העומס של תהליכי האש בגיל ההתבגרות. לעומת זאת, נפגוש גם תופעות של חוסר באש (ין), שיבואו לידי ביטוי בבעיות שינה, בהפרעות אכילה, בדיכאונות ובהסתגרות חברתית. כל אלה נובעים מחולשה באנרגיה שהגוף זקוק לה כל כך בתקופה זו של החיים. תופעות מעורבות או משתנות יתבטאו בכאבי בטן, בבעיות מחזור ובהפרעות הורמונליות, המבטאים את הקושי של הגוף להתמודד בצורה תקינה עם האנרגיה ולהביא אותה לידי ביטוי בצורה הנכונה.

עוברים את זה בשלום
אפשר למקד את הפתולוגיות האופייניות לגיל ההתבגרות על ידי חלוקתן לכמה קבוצות:
* שינויים גופניים: הבעיות המתרחשות על רקע השינויים הגופניים, הקשורות לגדילה ולצמיחה המואצת ולחששות הנלווים מעצם המעבר מגוף של ילד לגוף של מבוגר. השינויים ההורמונליים הסוערים מלווים פעמים רבות בתופעות כגון אקנה, חוסר איזון בשינויים בסימני המין המשניים והרבה מתח.
* הפרעות משקל: העיסוק הרב במראה החיצוני ובשייכות החברתית יחד עם תזונה לקויה ואורח חיים כאוטי גוררים במקרים רבים הפרעות אכילה שונות, העלולות אף לסכן את חייו של המתבגר.
* הפרעות מיניות: אצל הבנות השנים הראשונות ממועד קבלת המחזור החודשי ועד להתייצבותו מאופיינות באי סדירויות ובכאבי מחזור. אצל בני שני המינים השנים הראשונות של המיניות מאופיינות בחרדות מיניות ולעתים גם בהתנהגות מינית לא מרוסנת.
* הפרעות רגשיות-נפשיות: תופעות פיזיות ונפשיות ההופכות בשנים האחרונות לנפוצות יותר ויותר בגיל ההתבגרות – דיכאונות וחרדות, IBS (תסמונת המעי הרגיש), כאבי ראש ותופעות דחק נוספות.

בעיקרון, אפשר להכליל ולומר שנצפה מבנים בגיל זה לבטא יותר תופעות בעלות אופי יאנגי – סוערות יותר ומאופיינות בחום ובתופעות פיזיות קשות. מבנות נצפה לתופעות בעלות אופי של ין, המאופיינות בחוסר ובאיכות לא נכונה. אולם, כטבע הדברים, בחתך הקליני אנחנו רואים תופעות כאלו וכאלו בשני המינים, ולראיה יותר ויותר בנים סובלים היום מהפרעות אכילה ומדימוי עצמי נמוך. בניתוח סיני של הפרעות נפוצות בגיל ההתבגרות, אקנה היא תופעה הורמונלית המושפעת מתזונה לקויה ומלחצים נפשיים ולפיכך קשורה לחום המשויך לאלמנט האש.

הפרעות גדילה והפרעות מיניות נוגעות לחוסר איזון הורמונלי, שלפי הרפואה הסינית קשור לפעילות של המרידיאנים של אלמנט האש. נוסף על כך, בעיות התנהגותיות רבות נובעות מהצורך של המתבגר בפירוק המסגרות והגבולות הקיימים, ומשויכות לדיאלוג בין אלמנט האש לאלמנט המתכת; בעיות שינה נובעות מהקושי של הלב לעגן את ה-SHEN ולהזין את הדם; דיכאון מתבגרים נובע מחולשה של אלמנט האש ושל הכוח הוויטלי המאזן אותה; והפרעות אכילה קשורות לקושי של אלמנט האש להזין את האדמה (מערכת העיכול), לדימוי עצמי נמוך המשויך לרמה הגבוהה של אלמנט האש, ולקשיים חברתיים המשויכים לרמה הארצית של אלמנט האש.

תזונה ירודה

בגיל ההתבגרות התזונה בדרך כלל אינה מאוזנת. בהכללה, רוב המתבגרים אינם אוכלים את מה שהם צריכים ואצל חלקם נוצרות בעיות סביב נושא התזונה שעלולות להגיע לדרגת הפרעות אכילה.

התזונה בגיל ההתבגרות צריכה להתאים לשינויים הדרמטיים המתחוללים בגוף, כלומר להיות עשירה יותר באבות המזון, מבושלת ומכילה דגנים מלאים, קטניות, חלבונים מהצומח ומעט דגים. אנחנו רוצים להיזהר מתזונה שהיא יותר מדי יאנג, כלומר תזונה מחממת מדי הכוללת מזונות מטוגנים, עתירי שומן, בשר אדום ומזונות מתובלים. במקרים של מערכת עיכול חלשה דווקא מוותרים על תזונה המבוססת על דגנים מלאים, שהיא קשה יותר לעיכול, וממליצים בכוונה לצרוך "מזונות מלוטשים" של קמח, של דגנים מעובדים ושל מוצרי חלב כדי להעשיר את התזונה במזונות שהם ין. יש לצרוך אותם במידה נכונה ולא לבסס את כל התפריט רק עליהם.

פן נוסף בתזונה שצריך לתת עליו את הדעת בגיל ההתבגרות, הוא נושא הצמחונות. הוויתור על הבשר פופולארי בגילים האלו. צמחונות לא מאוזנת עלולה להביא לסכנה בריאותית אמיתית. כדי שגם נושא זה לא יהפוך לקרע בין ההורים למתבגרים, יש צורך בהמלצות תזונה מדויקות איך להשלים את המחסור בחלבונים ובוויטמינים הנחוצים.

נושא אחרון בתחום התזונה הוא תחום הפרעות התזונה כגון האנורקסיה והבולימיה. גם בתחום רחב זה יש לרפואה הסינית יכולת לסייע בטיפול המורכב והקשה, ולתרום בפן הבריאותי בעידוד שיקום מערכת העיכול ותפיסת הגוף של המטופל/ת. על פי הרפואה הסינית אפשר בהחלט לעזור למתבגר לצלוח את התקופה המבלבלת והמאיימת של גיל ההתבגרות בבריאות פיזית ונפשית. הרפואה הסינית אינה רואה באקנה, בכאבי מחזור, בכאבי גדילה, בחרדות, בפחדים ובכעסים גזרת גורל.

הכותב הוא מטפל מוסמך ברפואה סינית בילדים ובמתבגרים (Dipl Ac.) ב"רפואות מתבגרים" במרכז "רפואות" – המרכז הראשון בארץ המציע טיפול למתבגרים באמצעות שילוב עיקרי הרפואה הסינית והרפואה המערבית, בניהולו של ד"ר יאיר מימון (O.M.D Ph.D Ac)