רוצה להקפיא? כל הכללים לאחסון מזון שאת חייבת לדעת

תוכנית הקפאה. כל הטיפים לאחסון מזון | צילום: GettyImages
תוכנית הקפאה. כל הטיפים לאחסון מזון | צילום: GettyImages

כמה זמן אפשר לאחסן סוגי מזון שונים במקרר ובמקפיא, מה עושות עם מזון מבושל והאם אפשר לסמוך על תאריך התפוגה? כל הטיפים שישמרו על טריות האוכל שלכן

88 שיתופים | 132 צפיות

לפני שמתחילות, כוונו את המקרר הביתי ל-6-5 מעלות צלסיוס ואת המקפיא ל-18 מעלות מתחת לאפס. עכשיו אתן מוכנות למדריך שיעשה סדר בהוראות האחסון של המוצרים שאנחנו מקררות או מקפיאות, יבהיר סטיגמות הנוגעות לתאריכי התוקף והטריות ויקבע אחת ולתמיד: מתי זה סבבה להפוך את העגבניה הרכה לשקשוקה ומתי אתן כבר חייבות להעיף אותה לפח?

>> רוצה לישון טוב יותר ולהיות פחות מדוכאת? תאכלי פחות פחמימות

כמה זמן אפשר לשמור במקרר או במקפיא?

כמה זמן מחזיקים מוצרי חלב, בשר ושאריות משישי במקרר ומה בשום אופן אסור להקפיא?
הנה כל המידע שצריך להדפיס ולהצמיד לדלת המקרר

ביצים
טריות בקליפה – במקרר: 5-4 שבועות. במקפיא: לא להקפיא!
מבושלות קשות – במקרר: שבוע אחד. במקפיא: לא להקפיא!

מוצרי חלב
חלב: במקרר שבוע אחד. במקפיא 3 חודשים
גבינת קוטג': במקרר שבוע אחד. במקפיא: לא מומלץ!
יוגורט: במקרר: שבוע-שבועיים. במקפיא: חודש-חודשיים
חמאה: במקרר 3 חודשים. במקפיא: שנה אחת

מיונז (יש לשמור בקירור לאחר הפתיחה)
במקרר: חודשיים. במקפיא: לא להקפיא!

ירקות
קטניות (חי): במקרר 4-3 ימים. במקפיא: 8 חודשים
גזר: במקרר שבועיים. במקפיא: 12-10 חודשים
סלרי: במקרר שבוע-שבועיים. במקפיא: 12-10 חודשים
עלי חסה: במקרר 7-3 ימים. במקפיא: לא להקפיא!
תרד: במקרר יום-יומיים. במקפיא: 12-10 חודשים
עגבניות: במקרר 3-2 ימים. במקפיא: חודשיים

אוכל לתינוקות
אחרי הפתיחה: במקרר בלבד יומיים-שלושה

כמה זמן אפשר לשמור בשר במקפיא?

בשר בקר, טלה, עגל: במקרר: 5-3 ימים. במקפיא: 6-12 חודשים
עוף ותרנגול הודו שלמים: במקרר: יום-יומיים. במקפיא: שנה
עוף ותרנגול הודו מחולקים: במקרר: יום-יומיים. במקפיא: 9 חודשים
דג לא שמן, כגון קוד ומשה רבנו: במקרר: יום-יומיים. במקפיא: 6 חודשים
דג שמן, כמו סלמון: במקרר: יום-יומיים. במקפיא: 2-3 חודשים

הקפאת מזון מבושל

שאריות בשר, עופות, מאכלי ביצים, מרקים נשמרים במקרר: 4-3 ימים. במקפיא: חודשיים-שלושה.

עוד מדריכים שכדאי לקרוא:
איך שומרים על מוצרי הטיפוח?
מדריך לכביסה נעימה וריחנית
10 טיפים לסידור הבית

לשמור בקירור ובשום אופן לא להקפיא | צילום: Shutterstock
לשמור בקירור ובשום אופן לא להקפיא | צילום: Shutterstock

בטיחות מזון

1. בטמפרטורת החדר חיידקים המצויים במזון מכפילים את עצמם כל 20 דקות. ריבוי חיידקים מגביר את הסכנה למחלות. רצוי להכניס את האוכל למקרר או למקפיא כמה שיותר מהר, כי קור מונע את התרבות החיידקים. רבים חוששים שהכנסת אוכל חם למקרר עלולה לקלקל את המקרר, אך אין בכך ממש.

2. מזון עלול להתקלקל בטמפרטורת החדר בתוך שעתיים בחורף ושעה אחת בקיץ. אם מדובר בכמויות גדולות של אוכל המיועדות למספר ארוחות, יש לחלק אותם לאחר הבישול לכלים נפרדים, עדיף כלי זכוכית. כמויות קטנות יותר מתקררות מהר יותר ואין צורך להוציא מהמקרר בכל פעם את כל הכמות.

3. לא מומלץ להפשיר מזון בטמפרטורת החדר, אלא להפשיר במקרר. מזון קפוא במשקל כשני ק"ג מפשיר במקרר בתוך 24 שעות. אפשר גם להפשיר מחוץ למקרר במים קרים. יש אפשרות להפשיר גם במיקרו, בתנאי שמתכננים לבשל מיד.

4. אין להעמיס את המקרר יותר מדי. אוויר קר צריך לזרום בחופשיות על מנת לשמור על איכות המזון.

מהגז דוך למקרר | צילום: shutterstock
מהגז דוך למקרר | צילום: shutterstock

כללים לשמירת מוצרים טריים

1. חלק מהפירות והירקות נשמרים טוב יותר בקירור (תות שדה, חסה, פטריות ועוד).

2. כל המוצרים החתוכים והמקולפים חייבים להישמר בקירור תוך שעתיים. ירקות ופירות מקולפים או חתוכים שנשארו בחוץ משך זמן ארוך יותר – מומלץ לזרוק.

3. אם קונים אוכל מוכן, צריך לחמם אותו עד לרתיחה על מנת להשמיד חיידקים אפשריים שנוצרו בעת האריזה במפעל. הדבר נכון במיוחד בנקניקיות ובשרים.

4. אחרי נגיעה בבשר חי, בירקות או בפירות, מומלץ לרחוץ ידיים היטב וכן את קרש החיתוך וכל הכלים שהיו בשימוש על מנת למנוע העברת חיידקים.

תותים: לשטוף, לרחוץ ידיים ולהכניס ישר למקרר | צילום: shutterstock
תותים: לשטוף, לרחוץ ידיים ולהכניס ישר למקרר | צילום: shutterstock

טיפים לשמירת מזון

1. מומלץ להניח כמה קוביות סוכר בכלי אִחסון של גבינה צהובה. הסוכר סופח את הלחות ומונע היווצרות עובש.

2. לא לאחסן מלפפונים ועגבניות באותו תא אחסון. העגבניות פולטות גזים שגורמים למלפפונים להרקיב מהר יותר.

3. גם תפוחי עץ פולטים גזים שיכולים לגרום לפירות וירקות להירקב.

4. צנונית מומלץ לשמור בכלי עם מים במקרר. כך נשמרת הטריות והפריכות לאורך זמן רב מאוד.

5. על מנת לשמור על טריות הלחם, מומלץ להכניס למגירת הלחם כמה פרוסות תפוחי עץ או תפוחי אדמה לא מבושלים.

6. מומלץ לשמור אריזות קמח, אורז ושאר המצרכים היבשים שחרקים אוהבים בתוך שקית עם כמה עלי דפנה. הריח מבריח חרקים! כדאי להחליף את העלים כל שלושה חודשים.

לשמור לחם עם תפוחי עץ ולהרחיק אותם מירקות ופירות אחרים | צילום: shutterstock
לשמור לחם עם תפוחי עץ ולהרחיק אותם מירקות ופירות אחרים | צילום: shutterstock

אפשר עדיין לאכול?

כדי שמזון יהיה בעל ערך תזונתי ויתרום לבריאות שלנו, הוא חייב להיות לא רק איכותי אלא גם טרי. אנחנו רגילים לבדוק את תאריך "פג תוקף" באריזות של בשר, ביצים ומוצרי חלב כדי לוודא שהמזון בטוח לאכילה. ברוב המקרים, לא ניתן לסמוך על התאריך שמוטבע על האריזה. מצד אחד, לרוב המזון יהיה טוב לאכילה גם אחרי תאריך התפוגה הרשמי, בגלל מקדמי ביטחון שנלקחים בתעשיית המזון. מנגד, יש גם לחשוד בתאריך "פג התוקף", כיוון שאין לנו מידע על השינוע והאִחסון של המזון עד שהגיע לספק.

למשל, בשר ודגים קפואים עלולים להפשיר, ולו לזמן קצר, ולהפוך מצע להתפתחות חיידקים. מהסיבה הזאת, רצוי מאוד להעביר מוצרים אלה מהחנות ועד לבית בצידנית עם קרח ולאחסן מיד במקרר.

בשר ודגים
במקביל לבדיקת מועד התפוגה, צריך לבדוק את המוצר עצמו. בשר צריך להיות בגוון ורוד בהיר או אדום ולא אפרפר. דג צריך להיות מוצק וללא ריח מפוקפק. אם הדג שלם, יש לוודא שהעיניים צלולות ולא עכורות.

ביצים
ביצים עשויות להישמר 5-3 שבועות, בתנאי שנקנו לפני התאריך המודפס על האריזה. אפשר לבדוק בקלות אם הביצה טרייה: מכניסים אותה לקערת מים ואם היא נשארת שקועה בתחתית הקערה – הביצה טרייה. אם היא צפה מעל המים, היא לא טובה למאכל. חשוב לקנות ביצים ממקורות עם פיקוח, כיוון שעבריינים נוהגים לארוז מחדש את הביצים ולשנות את התאריך.

גבינות
גבינות עובש מסוג רוקפור וקממבר בטוחות לאכילה אך עובש שמתפשט על גבינות רכות עלול להיות מקור לחיידקים מסוכנים כגון סלמונלה, קולי, ליסטריה ועוד. אם אנחנו מזהים עובש בגבינה שאינה מיוצרת עם עובש, יש לזרוק אותה לפח. גם אסור לסלק או לחתוך רק את החלק הנגוע בעובש, כי נבגי העובש מצויים גם בחלקים הפנימיים, שעדיין לא פיתחו עובש הנראה לעין.

שימורים
בשימורים יש להקפיד שהאריזה שלמה ולא פגומה. התנפחות הפח מעידה על הימצאותן של בקטריות שעלולות להיות קטלניות. פחית שהחלידה הייתה באִחסון ממושך מדי. אפילו פח עם שקעים הוא פגום לשימוש ויש לזרוק אותו. שימורים עם חומציות גבוהה (כמו רוטב עגבניות) אפשר לאחסן למשך 18 חודשים או יותר, בתנאי שמאחסנים אותם במקום יבש ומוצל. מזון בעל חומציות נמוכה (כמו שימורי שעועית ירוקה) ניתן לאחסן במשך חמש שנים.

מים
ניתן לאחסן מים כחמש שנים או יותר, בתנאי שהם מאוחסנים בכלים שאינם משחררים כימיקלים במגע עם המים. האִחסון הטוב ביותר הוא בכלי זכוכית. לפעמים הטעם משתנה עם הזמן, ולכן רצוי לנענע את המיכל מדי פעם. הפעולה הזה מכניסה אוויר שמשפר את הטעם.

פירות וירקות
שינוי צבע הקליפה של ירקות ופירות עלול להצביע על הימצאות חומרים רעילים. למשל, צבע ירוק שמתפתח על הקליפה של תפוחי אדמה מעיד על נוכחות חומר רעיל בשם סולנין. חומר זה נמצא גם בנבטים שמופיעים על תפוח האדמה. אם תפוחי האדמה מתחילים להוריק, יש לזרוק אותם. אסור לחתוך את החלק הירוק ולהשתמש ביתרה. אם הופיעו נבטים, ללא צבע ירוק, מספיק לקלף אותם מהתפוח לפני השימוש (המלצות אלו פורסמו על ידי מדענית בשם ברברה וילבנברג מאוניברסיטת מיסורי קולומביה, בירחון המדעי Nutritional Science).

בשר צריך להיות בגוון ורוד בהיר או אדום ולא אפרפר | צילום: Shutterstock
בשר צריך להיות בגוון ורוד בהיר או אדום ולא אפרפר | צילום: Shutterstock

מחקר מעודד שהתפרסם באוקטובר 2007 מצא שגם פירות וירקות שלא נראים בשיא טריותם לא איבדו את נוגדני החימצון ואת הערך התזונתי שלהם. החוקרים קנו ירקות ופירות טריים (29 סוגים). בין הפירות והירקות שנבדקו היו פלפל אדום, פלפל צהוב, תפוחי עץ, ענבים, תותים, קיווי, שזיפים שחורים, בצל, עגבניות ועוד. הם בדקו את ריכוז נוגדני החמצון מייד כשהגיעו למעבדה. אחר כך, הם אחסנו את המוצרים בטמפרטורת החדר עד שראו סימנים של קלקול. משך ההמתנה נע בין שבוע ימים במשמש ועד 51 ימים בגזר. במרבית הירקות והפירות כמות נוגדי החימצון עלתה או נשארה כשהייתה. רק בברוקולי, בתרד ובבננות ירד הריכוז עם הזמן. הענבים השחורים, התותים והפלפלים האדומים היו בין העשירים ביותר בנוגדי חימצון. המחקר נעשה באוניברסיטת ליאג' בבלגיה והתפרסם ב-Journal of Agricultural and Food Chemistry.

הכותבת היא מהנדסת כימיה, תואר שני, עם התמחות בפארמאקולוגיה וטוקסיקולוגיה כימית.