טיפים לשיפור הזיכרון

טיפים שיעזרו לכם לזכור טוב יותר | צלם: א.ס.א.פ קריאייטיב |  conrado, shutterstock
טיפים שיעזרו לכם לזכור טוב יותר | צלם: א.ס.א.פ קריאייטיב | conrado, shutterstock

לא זוכרים איפה שמתם את המפתחות? שוב שכחתם את יום ההולדת של בן הזוג/אבא/אמא? שכחתם לשלם חשבונות? קבלו טיפים שיעזרו לכם לזכור טוב יותר

88 שיתופים | 132 צפיות

1. לוח ימי הולדת

אחרי שאינספור פעמים שכחתי להתקשר לחברות קרובות בימי ההולדת שלהן, ראיתי אצל חברה רעיון מדליק: לתלות לוח ימי הולדת בשירותים. כך אין סיכוי שיעבור יום אחד מבלי שתסתכלו עליו (כמו שקורה לי כשבמקרה אני לא פותחת את היומן או לא מביטה בלוח השנה באותו יום). בנוסף, ליד הלוח תלוי עט, וכל אורח שנכנס למקום החשוב יכול להוסיף את יום הולדתו ו… לצפות לטלפון בתאריך המיוחד.

2. תרשום, תרשום

אין מה לעשות, הפתרון הישן והטוב עובד. הבעיה שהיא שאתם צריכים לזכור להסתכל על הרשימות שלכם. לכן, לרוב, המקרר סובל הכל: פנקס (עם עט!) לרשימת קניות, דבקיות למטלות אחרות, קליפסים להצמדת הזמנות לאירועים, או כל דרך אחרת שנוחה לכם, העיקר לרשום כדי לא לשכוח.

ומה אם אנחנו לא ליד המקרר? הניחו פנקסים במקומות שונים בבית, ותרשמו בכל פעם שאתם נזכרים במשהו (כמו לקנות נייר טואלט או לקבוע תור לרופא השיניים). רק לא לשכוח להדביק אחר כך את הפתקים האלה על המקרר, כדי שזה יגיע גם לידי ביצוע. יש לי חברה שגם לא סומכת על עצמה שהיא תסתכל על המקרר, וכמו שהיינו ילדים, היא עדיין ממשיכה לרשום תזכורות על היד…

3. מקומות קבועים

עשו לכם הרגל לשים גם את כל החפצים שת-מיד הולכים לאיבוד או שלא מוצאים בדיוק ברגע הקריטי שצריך לצאת מהבית (מפתחות, משקפי שמש, מוצץ רזרבי, קרם הגנה, מגבונים, כובע וכו') – במקומות קבועים, רצוי ליד היציאה, או אפילו להחזיר לתיק מייד כשנכנסים הביתה. מתלה קבוע למפתחות יפתור את בעיית "איפה המפתחות שלי?!"

4. זמנים קבועים

עוד יום עבר ושכחת להתקשר להורים? שוב לא זכרת להשקות את העציצים? פעולות שאני רוצה להכניס לשגרה אני מנסה להפוך להרגל על ידי הצמדתן לפעולה שגרתית אחרת, ממש כמו שקמים בבוקר ומצחצחים שיניים. למשל, את העציצים להשקות כל יום אחרי ארוחת הצהריים, או להתקשר להורים מייד אחרי ארוחת הערב שגם הילדים יספיקו להגיד להם לילה טוב. פעולות המערבות את הילדים יעילות פי שניים, משום שאם במקרה שכחתי, הם יוכלו גם להזכיר לי.

5. בדרך החוצה

דברים שאמורים להשתלב ביום המחרת, אני מניחה במהלך היום הקודם ליד הדלת – הילד יוצא לטיול? לא לשכוח כובע וקרם הגנה. אני צריכה להחליף חולצה בחנות? להחזיר לחברה את הקערה שהשאלתי ממנה? להוציא את הבקבוקים לסל המיחזור? ליד הדלת יש לי שידה שמתאימה בדיוק לכל השקיות והתיקים שאסור לשכוח להוציא החוצה מחר בבוקר.

6. משנה מקום

קשה לזכור שהיום רציתי לעשות משהו שונה, כשכל הדברים נמצאים בדיוק באותו המקום. לכן, כשאני רוצה להזכיר לעצמי שרציתי לבקר שכנה שילדה, לקבוע לילד חוג שחייה וכו', אני מחליפה את המיקום של דברים קבועים, למשל, מעבירה את הטבעת לאצבע אחרת או את השעון ליד השנייה, כך שהם יפריעו לי ויזכירו לי את מה שלא רציתי לשכוח.

7. תרגיל בגימטריה

נכון שהיום כבר לא צריך לזכור מספרי טלפון, כי הניידים עושים את העבודה בשבילנו. אבל זה כידוע מנוון את הזיכרון, וכשאתם במקרה באיזשהו מקום ללא הנייד, אתם מרגישים ממש אבודים. אמא של חברה שלי פיתחה שיטה ממש מקורית לזכור מספרי טלפון, עוד בימי טרום הניידים: היא הופכת כל מספר טלפון למילה בגימטריה, וזוכרת כל מספר טלפון לפי ה"מילה" שהמציאה.

8. לא בא בחשבון

שוב ניתקו לכם את הקו כי שכחתם לשלם את החשבון? חברת החשמל כבר שולחת תזכורת עם קנס? אתם חייבים לזכור לשלם ביטוח לאומי? מס הכנסה? נצלו את יתרונות המחשב. תוכלו לעשות לכם באאוטלוק (או בסלולרי) תזכורת קבועה פעם בחודש. את החשבונות שהגיעו וטרם שילמתם החזיקו במקום קבוע (למשל במחזיק מכתבים שתולים על הקיר במטבח), וברגע שאתם משלמים את החשבון – הכניסו למעטפה בארון, וכך תיראו תמיד מול העיניים רק את החשבונות שעוד נותרו לטיפול.

9. שיחות עם עצמי

נכנסתם לחדר ושוב שכחתם מה רציתם לעשות ולמה בעצם אתם כאן? יצאתם מהבית ואחרי חמש דקות של נסיעה אתם לא זוכרים את נעלתם את הדלת או אם כיביתם את המזגן? הפתרון: דברו עם עצמכם. נשמע מוזר, אבל עובד. אתם הולכים לחדר להביא שמיכה לילד ובדרך מתחילים לאסוף צעצועים, להרים בגדים לכביסה וכו', פלא שתשכחו מה רציתם לעשות? לכן לאורך כל הדרך אימרו לעצמכם: "להביא את השמיכה", עד שתגיעו לשמיכה. אם אפשר, נסו גם לא לעשות פעולות אחרות בדרך. וכשאתם נועלים את הדלת אימרו לעצמכם: "נעלתי את הדלת". כך תחסכו מעצמכם תוך כדי עמידה בפקק בדרך לעבודה את התהייה: נעלתי או לא נעלתי?

10. איפה המכונית?

זוכרים את הפרק של סיינפלד שבו הסתובבו החברים שעות ארוכות בחניון של הקניון בחיפוש אחר המכונית שלהם? עם יד על הלב, למי זה לא קרה? אז נכון שבחניונים יש קומה, צבע ומספר חנייה (אז אל תתעצלו וקחו איתכם דף עם הפרטים הללו. אחרי שעתיים של הסתובבות לא בטוח שתזכרו), אבל אם לא חניתם בחניון, אלא נסעתם לאזור לא מוכר ולא חניתם בדיוק ליד מקום הפגישה שאליה מיהרתם? נסו לעשות לכם סימנים: שלט של חנות סמוכה, תמרור, מספר בית וכדומה, וצלמו את התמונה בראש.

11. ראשי תיבות

שיטה טובה לעזור לעצמכם לזכור מושגים, וגם טיפ לילדים/ לסטודנטים הלומדים למבחנים: אם עליכם לזכור רשימה מסוימת, רכיבים למתכון ועוד – עשו לכם ממנה ראשי תיבות. מכירים את ראשי התיבות של עשר המכות בהגדה של פסח? (דצ"כ עד"ש באח"ב), אז קחו דוגמה מחכמינו שידעו מה הם אומרים.