טיפים למרפסת החלומות

עם קצת יצירתיות, הרבה צבע ועזרה מעציצים, תוכלו להפוך בקלות את המרפסת הפרטית שלכם לפנינת החמד של הבית. וגם: למה כדאי "לגדל" דשא סינטטי? משדרגים את המרפסת

88 שיתופים | 132 צפיות

ימי החורף הקרים הם הזדמנות מצוינת להתחיל לטפח גינה במרפסת הפרטית. אחת כזו שתקבל את פניכם מדי בוקר בחן מלבלב ותצליח להשאיר אתכם עם מנגינה חמה בלב, גם כשבחוץ קר וקודר. מתברר שהסיפור הוא פחות מורכב מכפי שודאי נדמה לכם. עם קצת תושייה ומידע, תוכלו לטפח את מרפסת החלומות שלכם. ויפה שעת אחת קודם.

על עציצים, אדניות ומה שביניהם

אדניות מתאימות לפרחים, תבלינים ושיחים קטנים, בעוד עציצים יכולים להכיל צמחים מגוונים ובגדלים שונים.

טיפ 1: הלכתם על אדנית? חשוב להתאים בין הצמחים השתולים באותה אדנית מבחינת תנאי גידול והתנהגותם.
טיפ 2: הלכתם על צמחים? הכירו את ההבדל בין צמחים בוגרים לצעירים: בעוד צמחים בוגרים יוצרים מיד אפקט "גינה סופר-מושקעת" אך עולים יותר כסף, צמחים צעירים עולים פחות ומגדילים את חדוות טיפוח הצמח מינקותו. לכן עדיף לשלב בין צמחים בוגרים וצעירים.

צילום: shutterstock
צילום: shutterstock

על פרחים, צמחים וגינת ירקאינספור משתלות, חנויות פרחים ובתי גידול מציעים היצע מגוון של פרחים, צמחים ועשבי תיבול. השאלה המרכזית היא במה כדאי לבחור? הנה כמה טיפים שיקלו על הבחירה.

פרחים: תמיד משמחים את הלב ומוסיפים כתם צבע לבית. חסרון: רוב הפרחים הם עונתיים, ולכן נדרשת תחלופה מדי חצי שנה (כלומר – עלויות יקרות ומורכבות).
עשבי תיבול: אורגניים, פרודוקטיביים, נהדרים לשימוש במטבח ונקלטים במהירות בקרקע. חסרון: שימוש אינטנסיבי פוגע במראה הגינה (על אף שהתם מתחדשים וגדלים מעת לעת).
צמחים ירוקים: צמחים ירוקים יוצרים תפאורה מרשימה, מראה ירוק ועשיר למרפסת, ומעל לכל הם נוחים לתחזוקה, ולא דורשים תחלופה.

צילום: shutterstock
צילום: shutterstock

אז מה אפשר לגדל בגינת המרפסת בחורף?

"אפשר לשתול לובליות, ציפורני חתול, אמנון ותמר, לוע ארי וסלסלי כסף", מציין עופר פאול ממשתלת הסוכה – בית ירוק בכפר אז"ר. "בנוסף, אפשר לשלב שתילת פקעות חורף עם שאר הצמחייה בגינה – הפקעות מתחילות לצמוח בחורף בתחילה כעלים בלבד ואחרי כן פורחות בהתאם לזמן הפריחה הייחודי לכל אחת מהן ובהתאם למזג האוויר".

כך למשל, בתחילה אפשר לשתול חצבים ואמריליס בלדונה שהם המקדימים וכמובן לדאוג למקום מתאים. פאול מוסיף הצעת גידול מעניינת: "אפשר לשתות ירקות בגינה. מקובל שבירקות חורף אנו אוכלים בעיקר את חלקי הצמח ולא את הפרי. למשל שורשים כגזר, צנון, צנונית, סלק. גבעולים קולרבי עלים, חסה, בצל, תרד. תפרחות כרוב ניצנים, כרובית, ארטישוק. כמו כן, למרות שבחורף יש פחות מזיקים מאשר בקיץ עלינו להגן ולשמור על הצמחים מפניהם משום שהם פוגעים בחלקים הנאכלים."

מחצית מהמרפסות בישראל אינן מרפסת שמש. "כדי לתת מענה ליצירת גינון מוצלח, מומלץ לשלב במקרים אלו צמחים המתאימים לגידול בתנאי אור נמוכים", מסביר וואן וונדי מרשת משתלות וונדי. "למשל צמח האיקסורה הוא פתרון לקבלת פריחה מרהיבה ובולטת בתנאי צל בצבעי אדום, ורוד וכתום".

צילום: shutterstock
צילום: shutterstock

כך תשדרגו את המרפסת

1. ריהוט: מומלץ להיפרד מאוסף כיסאות הפלסטיק סביב השולחן המתנדנד ולהתרענן בריהוט חדש: כיסאות נוחים, ספסל, נדנדה, שולחן קפה נמוך ומסביבו כיסאות ועוד ריהוט חוץ דקורטיבי (שוק ריהוט האאוט-דור מציע מגוון רחב של דגמים וחומרים – אלומיניום, עץ, קש, ראטן ופלסטיק איכותי).

טיפ: הקפידו על ריהוט עמיד בפני פגעי האקלים הקייצי והחורפי שלנו. לעתים בחירה בריהוט זול תעלה לכם ביוקר.

צילום: shutterstock
צילום: shutterstock

הצעת שדרוג: אפשר לרענן ריהוט מתכת או עץ על-ידי שיוף בעזרת נייר לטש ומריחת צבעים מתאימים על בסיס מים בגוון הרצוי.

צילום: shutterstock
צילום: shutterstock

2. ריצוף: זהו האלמנט בעל האפקט המיידי של חידוש ושדרוג. כיום מוצעים שלל אפשרויות של ריצוף וחיפוי, החל מאריחי אבן במראה טבעי דרך משטחי דק ועד יריעות דשא סינטטי. הריצופים מבדילים את הבית מן המרפסת, מעצימים את תחושת "החוץ" ותוחמים את המרפסת כפינת נופש בבית. "הטרנדים הבולטים כיום בריצוף מרפסות הם דק טבעי או חיפוי דמוי פרקט סינטטי", אומרת מירה גרשנוביץ, מנהלת תחום פרקטים בחברת אלוני. "שימוש בפרקט סינטטי מתאים לשטחים רטובים והוא מוצר זול יותר מהעץ ובעל תחזוקה קלה יותר מטיפול בעץ טבעי".

צילום: shutterstock
צילום: shutterstock

סינטטי זה הירוק החדש: הטרנד התורן הוא דשא סינטטי, פתרון למרפסת ירוקה לתפארת, כל השנה. היתרון הבולט הוא שאינו דורש השקיה, תחזוקה, כיסוח או דישון וכמובן נעים מאוד למגע ואידיאלי למשחקי ילדים. גיא סער מנכ"ל חברת "פשוט ירוק" מציין כי "שטיח הדשא המלאכותי תוכנן במרקם מלטף וקטיפתי, ורכות הסיבים מסייעת בבלימת נפילות ילדים קטנים." כמו-כן, "כפתרון למים המתפזרים בעת השקיית אדניות ועציצים, קרקעית הדשא מאפשרת ניקוז תקין", מוסיף סער.

צילום: shutterstock
צילום: shutterstock

3. פיצ'פקעס ואווירה פסטורלית: הוסיפו רמיזות קטנות מן החי והטבע – סלע מעניין, מזרקה עם מים, אוסף אבנים או צדפים, סלסילת אצטרובלים וכדומה. אפשר להוסיף גם פעמוני רוח שיתרמו צלילים רכים לאווירה הפסטורלית, גמדים קטנים וחמודים, וכמובן כלים מתאימים כמו – משפכים להשקיה, כדי חרס גדולים וקטנים, פמוטים, עששיות, תיבות דואר, פנסי רחוב וכדומה.

4. צבעים: צביעת עציצים ואדניות היא אחת הפעולות המהירות הזולות ורבות ההשפעה על מראה הגינה. עציץ צבעוני יוצר נקודת פוקוס בגינה. "נשתמש בצבע אוניאור על-בסיס מים, שניתן לצביעה על-גבי שלל משטחים", מנדבת קרן נוימן מחברת נירלט. "לייצוב הצבע על המשטח – אדנית פלסטיק, עציץ פלסטיק, עץ, מתכת, חרס ועוד יש לשייף מעט את המשטח זכוכית צובעים במרשת את כל המשטח או לחילופין ניתן לדגום פסים לאורך".

צילום: Shutterstock
צילום: Shutterstock
צילום: Shutterstock
צילום: Shutterstock

5. טקסטילים: מפה צבעונית לשולחן או כריות עם פרינטים עליזים לכיסאות, ישדרגו בקלות את פינת החמד ויהפכו אותה לחלל מלבב.

צילום: Shutterstock
צילום: Shutterstock

6. להתחמם בחוץ: המרפסת לא צריכה להפוך לאזור נטוש בימי החורף הקרירים. היא יכולה להיות מקום נעים לשהות בו אם תוסיפו לה פטריית גז לחימום או אפילו תוציאו החוצה תנור ספירלה. "בעלויות נמוכות מאוד ניתן באמצעות איש מקצוע להתקין נקודת גז במרפסת כך שנוכל לחבר מתקן חימום", מציין אלעד כהן מנכ"ל חברת "מייקאובר" המספקת פתרון "הכול כלול" בשיפוץ הבית. "בחודשי הקיץ הנקודה יכולה לשמש גם להתקנה של גריל גז".

7. תשמעו משהו: פשוט כל-כך להוציא כבל שמע לקיר המשותף למרפסת ולדירה ולהתקין רמקולים למוזיקה גם בחוץ. "כל שדרוש הוא קדיחה פשוטה בקיר", מוסיף אלעד כהן.

גינה לי, הדבר הבא: גינת קיר אורבנית

פתרון אורבני למרפסות עירוניות היוא גינת קיר אנכית, המבוססת על שימוש בגובה הקירות שזמין יותר לעומת בסיס המרפסת הצר. הטרנד צמח מתוך אורח החיים המודרני שמתמודד עם מצוקת נדל"ן וקושי ביצירת גינות קרקע. בעבר קירות ירוקים עוצבו בעיקר בעזרת צמחים מטפסים, אך גינת קיר מודרנית מאפשרת לגדל כמעט כל זן של צמח שגדל בצורה אופקית. כדאי לראות: במשתלת וונדי בשילת (ליד מודיעין) הוקמה גינת קיר ענקית שעומדת להתרשמות המבקרים על שטח של 3 מטר גובה ו-5 מטר רוחב, ניתן לקבל במקום הדרכה וייעוץ.

צילום: shutterstock
צילום: shutterstock

ועוד טיפ קטן שיחסוך לכם כסף: תדירות ההשקיה יורדת בחורף. אפשר לנצל את ההשקיה הישירה ממי הגשם על-ידי הנחת דלי לאגירת מי הגשם.