גדעון אוברזון: "הפרישה שלי תהיה בקול תרועה"

גוטקס 2007 | צילום: יח"צ
גוטקס 2007 | צילום: יח"צ

56 שנה אחרי שהקים את המותג הנושא את שמו והפך לאחד המעצבים הגדולים והאייקונים בישראל, גדעון אוברזון פורש, אבל אל תדאגו - הוא לא לגמרי עוזב את התחום

88 שיתופים | 132 צפיות

בית האופנה האיקוני של גדעון אוברזון נסגר השבוע סופית אחרי 56 שנות פעילות. עולם ההיי סוסייטי התל אביבי, הלקוחות הנאמנות למשך עשרות שנים ועולם הדוגמנות משנות השבעים ועד בכלל, היו כמרקחה. גדעון אוברזון, איש בלי גיל, אבל בכל זאת כבר בן 75, מלך בגדי הים הבלתי מעורער של ישראל הוא גם הקוטור הישראלי בהתגלמותו. הוא הז'אן פול גוטייה שלנו, רק בלי הסקנדלים והנוצות. אין ספק שכמעצב-על הוא הביא לפרובינציה האופנתית שלנו ניחוחות חו"ליים משכרים: הבגדים שנולדו לאחר פגישה אישית עם הלקוחה, התפירה עילית בעבודת יד, איכות הבדים הבלתי מתפשרת והקלאסה הביאו לו קהל רב ולא רק מהארץ.

גדעון אוברזון | צילום: טינו ואקה
גדעון אוברזון | צילום: טינו ואקה

 

הוא נולד באיטליה בשם ג'רארדו להורים ממוצא קרואטי, עלה עם הוריו בגיל 6, למד כנער בלט, נסע לפריז, התלבט מה לעשות והתגלגל לאופנה. הוא סיים לימודי אופנה גבוהים בפריז ומיד עם שובו לארץ סומן כהבטחה. הוא התחיל את דרכו כאן בשנת 68' והקים מפעל לבגדי ים בשנת 76' ולימים הפך למעצב הראשי של "גוטקס", החברה שהתחרה בה שנים רבות. עם השנים זלג לתחומים נוספים כמו עיצוב שטיחים, מטבחים, מצעים ואפילו כיסויים למחשבים.  אפילו בעשור השמיני לחייו לא חלה האטה בפעילות שלו, לכן הידיעה על הסגירה הפתיעה רבים. היו כאלה שהזילו דמעות שליש אמיתיות עם היוודע החלטתו.

"יש כאלה שבוכות ויש אחד שצוחק", אומר אוברזון בראיון ל"את" בחיוך שכולו אושר וכן, גם הקלה. "הגעתי לגיל שמותר לי. אחרי 56 שנים, פרק לא קטן בחיים, של עבודה יומיומית וקשה, שנים של דאגה לשעות פתיחה של חנות כי אתה חייב להיות בעסק שלך וחייב תמיד להיות זמין ללקוחות שלך, וגם כשאתה בחופשה אתה לא באמת בחופשה. לקחתי החלטה: אני סוגר מעגל ומסתכל קדימה. אז מה שהיה – היה, וקודם כל אנחנו יוצאים עכשיו לחופש".

התכנון של אוברזון והאישה שאיתו מגיל שש, דינה, הוא לצאת לחופשה ולהתחיל כדבריו "לנשום, הרבה יותר ברוגע". כרטיסי הטיסה כבר נרכשו. היעד הראשון שלהם הוא יוון. אחריו  יגיע תורה של ניו יורק. גם הבת קארן, שתחזקה משנת 87' קו עצמאי מצליח משלה והוכיחה לאורך השנים שהתפוח לא נפל רחוק מהעץ והצליחה בזכות עצמה, יוצאת לדרך חדשה. אבא גדעון מגלה: "קארן מונתה ליו"ר "לצאת מהקופסא" (עמותה שהוקמה לפני כשמונה שנים במטרה לקדם ולמנף את תחום העיצוב בישראל כדי להביא לשינוי חברתי, תרבותי וכלכלי בחברה הישראלית, דב"א). הוא מפרגן: "קארן פחות מתחברת לנושא השיווקי והיא ממשיכה באופנה אבל מעכשיו בצורה אחרת".

אבל זה לא שאוברזון יוצא לפנסיה מלאה ומפתח כרס מרוב עונג, הפרישה אינה כה טוטאלית כפי שנדמה. בגדי ערב ובגדים – כבר לא, אבל בגדי ים דווא כן. החברה שהקים באיטליה לפני שנה וחצי תחת השם GOI (קיצור של גדעון אוברזון איטליה, דב"א) תמשיך לבעוט בווליום גבוה ולהביא את מיטב העיצובים כמו שאוברזון יודע. "אני איש עבודה", הוא אומר, "אני חייב לעבוד אבל מעכשיו אני אעשה רק מה שבא לי – וזה בגדי ים בא". ומה בשאר הזמן? נראה שאוברזון מתכוון לנצל היטב את שעות הפנאי. "הזנחתי כל מיני דברים מפאת חוסר זמן ואני מתכוון לעורר אותם מחדש, למשל פיסול, תחביב אהוב עלי".

אוברזון לא ייפרד מאתנו בלי פסטיבל. ב-5 במרץ 2019 יוענק לו פרס מפעל חיים מטעם משרד התרבות. ארבעה ימים אחר כך, ב-9 במרץ, תיערך תצוגת אופנה שלו במסגרת שבוע האופנה של ישראל. "הפרישה שלי תהייה בקול תרועה, כמו שאני יודע", הוא מבטיח.

ביקשנו ממנו לבחור את התמונות האיקוניות שלו מכל הזמנים והוא בחר בשתיים:
במקום הראשון, צילום משנת 2005, מתצוגת האופנה לגוטקס בניו יורק. "בגד הים שלבשה דוגמנית אמריקאית. הבגד עוטר עם 360 יהלומים ו-160 קראט. ארבעה שומרי ראש ליוו את הדוגמנית וההופעה שלה הוקרנה בלייב בטיים סקוור".

"בגד הים שלבשה דוגמנית אמריקאית היה עם 360 יהלומים ו-160 קראט", גוטקס 2005 | באדיבות גדעון אוברזון
"בגד הים שלבשה דוגמנית אמריקאית היה עם 360 יהלומים ו-160 קראט", גוטקס 2005 | באדיבות גדעון אוברזון

 

התמונה השנייה היא משנת 86', עם פזית כהן בת ה-19 שלבושה בבגד ים של אוברזון כשהיא רוכנת על ארבע. "כשהתחלנו לצלם היא נראתה קצת רופסת, אז אמרתי לה שתראה כוח והיא הראתה. הצילום של יקי הלפרין הופיע על שלטי חוצות. לא התכוותי שהתמונה תהיה פרובוקטיבית אבל נוצר סקנדל. הרב שפירא שהיה ח"כ ובעלים של שטיחי כרמל להם עיצבתי, פיטר אותי, אבל לפעמים קורים דברים טובים מסקנדלים שלא התכוונת אליהם. מכרנו את הדגם הזה בהרבה אלפים. הוא היה הצלחה כבירה".

 

 

פנינו לחמש דוגמניות-על שעבדו עם אוברזון בעבר. זה מה שהיה להן לומר:

פזית כהן הזכורה מהפוסטר בבגד הים היא כבר בת 52, נשואה בשנית לצלם והמפיק אד הרדין ויש להם תאומות בנות 15 ובן 12. היא מתגוררת כבר עשרות שנים בפלורידה, עדיין דוגמנית פעילה ומצטלמת בעיקר לקטלוגים אמריקאים. מביתה שליד מיאמי היא אומרת: "אני בשוק מפרישתו. אהבתי לעבוד איתו כי הוא יוצר עם קלאס. האישה של אוברזון היא תמיד אצילית, ובשבילי גדעון הוא משהו נצחי – אני לא יכולה לדמיין אופנת קוטור ישראלית בלעדיו. בתחילת דרכי בארץ, עולם הדוגמנות היה קטן, כולם הכירו את כולם, כך שגדעון לעולם יישאר עבורי כמו נוסטלגיה להתרפק עליה. תמי בן עמי לא בינינו, גם פינצ'י מור וספיר קופמן כבר אינן ועכשיו גם ענת זמיר, ולהבדיל, פתאום גדעון סוגר. שום דבר כנראה לא נשאר לנצח. כשצילמנו את תמונת בגד הים בשנת 86, הייתי ילדה תמימה, גדעון ביקש מראה קצת חייתי אז עשיתי, לא חשבתי על התנוחה, ואיזה רעש היא תעשה ופתאום מצאתי את עצמי  בכל צומת בעיר, הדתיים מחו,  וכל המדינה דיברה על הצילום. ללא ספק הוא הזניק לי את הקריירה. לא רק בארץ אלא גם בחו"ל. היא הייתה בתוך הבוק שלי ותפסה מיד את העין של כל הסוכנים. אפילו הוזמנתי ל-BBC אבל סירבתי. היה מספיק רעש גם בלי זה".

גלית גוטמן: "עבדתי עם גדעון המון שנים. תצוגות בארץ ובעולם, קטלוגים במשך שנים. הזוגיות והשיתוף שלו עם דינה, היו קסם והשראה בשבילי, האבהות הטוטאלית, הוא איש משפחה למופת וכל הוא גם התייחס לדוגמניות שעבדו אתו. מבחינתי זה היה להיכנס למשפחה גדולה. כמובן שהוא גם מעצב בחסד עליון שבחר לעשות את האמנות שלו בארץ, אף שיכול היה להצליח בכל קנה מידה עולמי".

גדעון אוברזון וגלית גוטמן בתצוגת גוטקס צילום אוליבה הלדן, ניו יורק, ומריה ולנטינו ניו יורק 2005 | באדיבות גדעון אוברזון
גדעון אוברזון וגלית גוטמן בתצוגת גוטקס צילום אוליבה הלדן, ניו יורק, ומריה ולנטינו ניו יורק 2005 | באדיבות גדעון אוברזון

 

שלומית אמיר הייתה מהדוגמניות הבולטות בשנות השמונים בארץ אבל רוב הזמן עבדה בחו"ל כדוגמנית בית של חברות צרפתיות מובילות. היא חיה בצרפת לפני שנישאה בשלישית ועברה לפלורידה, שם היא חיה באושר ועושר בשם סלומה שטייגליץ עם בעלה גרי, טייקון נדל"ן  יהודי אמריקאי. "לא נתפס אצלי שכבר לא יהיה מותג כל כך ראוי כמו גדעון אוברזון. הגיל אצלו הוא בכלל לא אישיו. במהלך השנים נסעתי עם גדעון לתצוגות ברחבי אירופה, דגמנתי לו בשבועות אופנה בעולם ואנחנו שומרים על קשר. אני חיה במיאמי וניו יורק ואמנו נפגשים שם ובעת ביקוריי בישראל. מעצב או לא, בשבילי גדעון ודינה הם קודם כל חברים" .

שלומית אמיר | באדיבות גדעון אוברזון
שלומית אמיר | באדיבות גדעון אוברזון

 

שלי גפני: "אני בשוק, קשה לי לשמוע שגדעון סוגר, כי זו גם סיומה של תקופה. הוא צעיר ברוחו, גם במראה שלו והוא לגמרי רלוונטי ויכול להמשיך עוד שנים. עבדתי אתו מאז שהייתי  נערה צעירה ולאורך הרבה שנים וכשנישאתי בשנת 96', לפני 22 שנה, ביקשתי ממנו שיעצב את שמלת הכלה שלי למרות שהוא עיצב אז בגדי ים ושמלות ערב. סמכתי עליו ועל טוב טעמו ונתתי לו את כל החופש לעשות מה שהוא רוצה. אהבתי מאד את התוצאה: שמלה קלאסית, לא מתחכמת מדי ומאד מדויקת בסאטן ומשי, והשוס: החגורה. לדעתי הוא יצר טרנד כי אחרי נצפו הרבה שמלות כלה עם חגורות. ההינומה הייתה כמו מן שרוול שכיסה את הידיים, ואחרי החופה השרוול הוסר ונותרה שמלת סטרפלס. הוא כמובן הגיע עם דינה לחתונה לשמוח עם אופק ואיתי. עד היום המלצתי עליו למי שרוצות שמלות יחודות איכותיות. האמת, עצוב לי. הוא ייחסר בנוף העיצובי בארץ".

שלי גפני בחתונתה עם שמלה של גדעון אוברזון | צילום: באדיבות שלי גפני
שלי גפני בחתונתה עם שמלה של גדעון אוברזון | צילום: באדיבות שלי גפני

 

קארן דנסקי: "גדעון אוברזון נחשב מיד כשפרץ לחיינו לילד הפלא של אופנת הקוטור. היה לי הכבוד לא רק לדגמן את עיצוביו אלא גם להיות דוגמנית הבית שלו, הופעתי עבורו בשבועות אופנה בארץ ובחו"ל תמיד היה כיף איתן כי הוא איש מלא הומור. אני גם זוכרת את המריבה בינו לבין לאה גוטליב כשהוא החל לעצב בגדי ים, איש מוכשר מאין כמוהו."