מס שפתיים או צעד מתבקש? "ווג" מפסיקים לעבוד עם דוגמניות מתחת לגיל 18

דורית רבליס, סופיה מצ'טנר ואביטל לנגר | צילום: שי תמיר, אייל נבו, Gettyimages
דורית רבליס, סופיה מצ'טנר ואביטל לנגר | צילום: שי תמיר, אייל נבו, Gettyimages

סערה בעולם האופנה: מגזין "ווג" הכריז כי יפסיק לעבוד עם דוגמניות מתחת לגיל 18. איך זה ישפיע על התעשייה ולמה יש כבר מי שחושש שהדוגמניות הישראליות הן אלה שהכי יפגעו?

88 שיתופים | 132 צפיות

 

"במהלך השנים הופיעו הרבה דוגמניות מתחת לגיל 18 בהפקות ובשערים שלנו, לא עוד! זה לא נכון לנו, זה לא נכון לקוראים שלנו וזה לא נכון לכל אותם דוגמנים ודוגמניות צעירות שנלחמות כדי לקבל מקום בעמודים האלה. את העבר אנחנו כבר לא יכולים לשנות, אבל אנחנו יכולים להתחייב לשאוף לעתיד טוב יותר" כך נטען במאמר שפורסם השבוע תחת הכותרת "למה תעשיית האופנה צריכה להתחייב לסטנדרט של דוגמניות בנות 18+" שפורסם באתר "ווג", התנ"ך של עולם האופנה.

לאורך השנים הופיעו על דפי המגזין לא מעט כוכבות צעירות. החל מברוק שילדס, "מלכת השערים של האייטיז", שכיכבה על שער המגזין כשהייתה בת 14 בלבד בשנת 1980. ב-38 השנים שחלפו ידעו שערי ווג לא מעט דוגמניות מתחחת לגיל 18 כולל האיט גירלז הנוכחיות קאיה גרבר שהופיעה על שער בגיל 15 ולילי רוז דפ שהצטלמה בגיל 17, כולל גם הדוגמניות הישראליות סופיה מצ'טנר ודורית רבליס שכיכבו בווג אוקראינה בגיל 16.

קאיה גרבר (16), דורית רבליס (16), ברוק שילדס (14) ולילי רוז דפ (17) על שערי ווג
קאיה גרבר (16), דורית רבליס (16), ברוק שילדס (14) ולילי רוז דפ (17) על שערי ווג

אחת הדוגמאות הבלתי נשכחות שגמרה לסערה בעולם כולם הייתה הפקת אופנה פתיינית וסקסית שהופיעה בווג פריז בכיכובה של מי שכונתה 'הילדה הכי יפה בעולם' תיילן בלונדו בעודה בת 10 בלבד. התמונות הפרובוקטיבית הציתו דיון סוער על פדופיליה בעולם האופנה ואף הביאו לפיטוריה של עורכת ווג פריז דאז קארין רויטפלד.

ההפקה שגרמה לפיטוריה של קארין רויטפלד: תיילן בלונדו בווג פריז בגיל 10
ההפקה שגרמה לפיטוריה של קארין רויטפלד: תיילן בלונדו בווג פריז בגיל 10

 

על אף הדוגמאות המובאות לעיל, המאמר של "ווג" לא בהכרח הפתיע רבים. הזמנים הם משתנים ותעשיית האופנה לא נשארת לאחור, ו"ווג" בראשם. בשנים האחרונות המגזין התעסק רבות במגמות החברתיות האחרונות, משינוי אידיאל היופי ועד מחאת #MeToo. המגזין שואף לנצל את כוחו על מנת להחיל סטדנרט חדש בתעשיית האופנה, פחות פוגעני ויותר מוסרי.

כך למשל התנער המגזין מצלמי העל מריו טסטינו וברוס וובר, אחרי שנחשדו בהטרדות מיניות, ובהמשך גם מצלם האופנה הנערץ טרי ריצ'רדסון. קבוצת קונדה נסט, המוציאה לאור של ווג, הוציאה הודעות שלא תעבוד עם האנשים האלה יותר, בתעשיית הבידור התייחסו להודעות כאלה כאל פסקי דין של ממש שעלולים לרסק להם את הקריירה.

בשנים האחרונות ראינו לא מעט שינויים בעולם האופנה ונראה כי ישנה פתיחות רבה יותר גם לדוגמניות שאינן דקיקות, בלונדיניות ומתנשאות לגובה של 1.80 מטר כמו למשל דוגמנית הפלאס סייז אשלי גרהאם, וויני הארלו בעלת מחלת העור ויטיליגו ולא מעט דוגמנים בעלי מוגבלויות שהציפו את המסלים של מותגי סטריט כמו בלנסיאגה ו- Vetements שמעדיפים יופי אנושי יותר על פני מראה לא אפשרי עמוס ריטושים. כך למשל טען במאמר וירג'יל אבלו, מעצב קו הגברים של לואי ויטון כי "מי שצועדים על המסלול שלי חייבים קודם כל להיות אנשים, רק אחר כך דוגמנים".

View this post on Instagram

Fall Winter 18

A post shared by Balenciaga (@balenciaga) on

 

מסמלות את השינוי באידיאל היופי: הדוגמניות וויני הארלו ואשלי גרהאם | צילום: Gettyimages
מסמלות את השינוי באידיאל היופי: הדוגמניות וויני הארלו ואשלי גרהאם | צילום: Gettyimages

 

עכשיו סוגיית הגיל עולה על הבמה, אז למה דווקא עכשיו והאם מדובר בשינוי שיזעזע את כל עולם האופנה או במס שפתיים בלבד? תלוי את מי שואלים.

המאמר הלוחמני לא מפחד לצאת בגלוי נגד התעשייה ולטעון כי היא מפתה צעירים וצעירות להיכנס לעולם שנראה זוהר מבחוץ בלי שהם מבינים את המשמעות האמיתית של הדבר. לאורך שבעה עמודים מפורטים מובאות עדויות של דוגמנים צעירים שנאלצו להתמודד פגיעות בדימוי העצמי, לסבול מניצול כלכלי, הטרדות מיניות ועוד. "פעם אחד הסוכנים שלי אמר לי שהוא יתן לי 20 דולר על כל קילו שארד", סיפרה הדוגמנית קארן אולסון. חשוב לציין שההצהרה החדשה של "ווג" לא פוסלת לחלוטין את הופעתם של צעירים מתחת לגיל 18, במידה והם מרכז הכתבה ומלווים במבוגר אחראי.

בשנת 2000 החלה לראשונה קבוצת קונדה נסט להעלות לרשת תמונות מתצוגות אופנה. מה שעד אז היו אירועים סוגרים ומצומצים לקניינים ועורכי אופנה, הפכו למופע שהעולם כולו יכול לצפות בו. מה שבהכרח אילץ את המותגים להפוך את התצוגות לגדולות יותר, יצירתיות יותר ומושכות יותר ומספרן של התצוגות הוכפל מ-4 בשנה ל-8.תוסיפו לזה את התחרות בין בתי האופנה בעידן הרשתות החברתיות ותקבלו מצב בו מותגי העל זקוקים לכמות רבות של דוגמניות ואינן יכולים לבזבז זמן על מדידות אישיות, וקיבלתן פתח אדיר לניצול של צעירות. "המותגים רוצים 40-50 דוגמניות בתצוגה, ואין להם זמן להתייחס לכל אחת ולעשות מדידות. הדגמים הם במידה אחת בלבד, מידה 0, ורק מי שמתאימה להן יכולה להשתתף בתצוגה, משמע בנות עשרה" הסביר את המצב הבעייתי כריס גאי, מנכ"ל משותף של סוכנות עלית מודלס.

סוגיית הגיל בעולם האופנה לא זרה גם לתעשיית המקומית. לפני שלוש שנים עוררה הדוגמנית הישראלית סופיה מצ'טנר סערה כשפתחה את תצוגת הקוטור של דיור בשמלה שקופה וללא חזייה, והיא בת 14 בלבד. "לפעמים אני תוהה למי אנחנו מנסים לדבר, הרי הבגדים האלה מיועדים לנשים מבוגרות", אמר בנושא גאי. בעקבות הסערה שהציתה מצ'טנר החליטה תעשיית האופנה הצרפתית להגביל את גילן של דוגמניות מסלול מ-16 ומעלה. מצ'טנר הפכה מאז לסיפור סינדרלה מטורף, אך אפשר רק לדמיין מה היה קורה לו חוק כזה היה קיים כבר אז ומונע ממנה לעלות על המסלול. האם ההצלחה האדירה שלה הייתה נמנעת?

סופיה מצ'טנר על המסלול של דיור קוטור בגיל 14, חורף 2015 | צילום: יח"צ
סופיה מצ'טנר על המסלול של דיור קוטור בגיל 14, חורף 2015 | צילום: יח"צ
סופיה מצ'טנר בקמפיין של דיור בגיל 14 | צילום: יח"צ
סופיה מצ'טנר בקמפיין של דיור בגיל 14 | צילום: יח"צ

 

מי שחוששת שכן היא רותם גור מסוכנות רוברטו שמשמשת כסוכנות של מצ'טנר כמו גם של הדוגמניות הישראליות הצעירות דורית רבליס ואביטל לנגר שהופיעו כולן כבר בהפקות ושערים של "ווג", כמו גם על מסלולים של שאנל, מיו מיו ועוד מותגים נחשקים. "ההצהרה הזאת מאוד פוגעת בנו וזה מאוד מבאס, רוב הבנות אצלנו הן מתחת לגיל 18, ואני חושבת על הבנות החדשות שהצטרפו ויצטרכו לחכות הרבה זמן" אומרת גור.

"לדוגמניות בארץ זה הרבה יותר בעייתי כי בגיל 18 הן מתגייסות לצבא, מה שאומר שדוגמניות ישראליות יוכלו להתחיל את הקריירה רק בגיל 20. כדי להגיע לרמה של ג'יג'י חדיד צריך עד גיל 18 לצבור תיק עבודות שמן עם הרבה שמות גדולים".

מצד שני, ההצרה של ווג נועדה להגן על ילדות דוגמניות ולמנוע ניצול
"אני לא רואה ההבדל בין דוגמנית מתחילה בת 18 לבין דוגמנית מתחילה בגיל 14. בשני הגילאים הן תמימות ואפשר לנצל אותן. אפילו בגיל 20 לא הייתי שולחת מישהי לבד לשבוע אופנה או לסט צילומים. אנחנו מלווים באופן צמוד את כל הדוגמניות ושומרים עליהן, לא נותנים לאף אחד לעשות להן דברים שלא יגרמו להן להרגיש בנוח. לדעתי הם היו צריכים להחליט שמתחת לגיל 18 יהיו חייבות ליווי מבוגר, אבל לא לפסול אותן לגמרי. גם סופיה וגם דורית עשו שערים לווג ולא קרה להן כלום כי שמרנו עליהן".

אז איך תפעלו עכשיו, לאור העובדה שסוכניות ומותוגים רבים הצטרפו להצהרה של ווג?
"סוכנות ויוה איתה אנחנו עובדים מאוד תומכת בהחלטה של ווג, הם לא יחתימו יותר בנות מתחת לגיל 16, ובין גיל 16 ל-18 המיוצגות יהיו חייבות ליווי מבוגר. כשסופיה הגיעה לסוכנות בגיל 14 ישר נסענו איתה לפריז והיא התחילה לעבוד עם דיור. לצערי אנחנו לא נוכל לעשות את זה יותר, נצטרך לחכות אבל זה יפגע בבנות, גם בגלל עניין הצבא. אנחנו ננסה לעבוד עם מגזינים ומותגים אחרים, אבל אם כולם יאמצו את ההחלטה אין לנו יותר מדי מה לעשות".

 

סופיה מצ'טנר על שער ווג אוקראינה
סופיה מצ'טנר על שער ווג אוקראינה

"אולי צריך לחזור לתצוגות קטנות יותר, כדי שיהיה לנו זמן למדידות אישיות ונוכל להתאים את הבגדים לנשים", מציעה באותו מאמר נטאשה רמסיי-לוי, המנהלת האמנותית של בית האופנה קלואה.
"בואו נחזיר את הדוגמניות להיות מוזות ולא מתלה מעלים" מצהיר כריס גיא. את המאמר מסכמת הטופ מודל קרלי קלוס "אני בתעשייה יותר מעשור. השתנתי, הגוף שלי השתנה והחשיבה שלי השתנתה, זה מה שהפך אותי לדוגמנית טובה יותר ממה שהייתי בגיל 15. לדגמן זה לא רק שיראו אותך זה גם שישמעו אותך".