בואו נעצב לנו חג

קיפול מפיות ואגרטל כבר מזמן לא מספיקים בשביל להרשים את האורחים בארוחת החג. לנעה קוצ'ינסקי יש כמה טיפים שיהפכו גם את שולחן החג שלכם למרהיב ומיוחד

88 שיתופים | 132 צפיות

שולחן מסודר המקבל את פני האורחים יוצר מיידית תחושת חג. שולחן המעוצב בקפידה מעביר את תחושת המארח לגבי חשיבות האורחים וכלפי עצמו. הוא מעיד על חשיבותם של הפרטים הקטנים בעיני המארח ועל כך שהוא משקיע בקרובים לו. מראה שולחן החג ישפיע גם על אווירת הסעודה עצמה. אז לפני שאתם מניחים את הסירים, יש לנו כמה טיפים בשבילכם.

הישארו ממוקדים. בחרו בסגנון עיצובי אחד, באלמנטים בולטים אך מעטים ובלי להעמיס. השולחן צריך להיות פנוי לאוכל וחשוב לשמור על מרחב מספיק לסועדים.

בגובה העיניים. אלמנטים גבוהים עלולים ליצור תחושה של מתח, הסתרה, אי יציבות, חיץ. רצוי לבחור באלמנטים יציבים שחלילה לא יתהפכו ויהוו מטרד. האלמנטים הקישוטיים לא צריכים להפריע לפונקציונאליות של הסועדים בהעברת מגשים וכדומה.

אל תגזימו. רצוי לא להעמיס בצבעוניות, משום שהאוכל המוגש צבעוני בעצמו. מומלץ לבחור בשילוב של שני צבעים לכל היותר (זהב וקרם, אפור ושחור, אפור וירוק, לבן וירוק, טורקיז וירוק, טורקיז וחול, סגול ולבן ועוד). כשמשתמשים בצבעי זהב או כסף, יש לעשות זאת במינון נמוך כדי לא להפוך את השולחן למצועצע. אלה צבעים שמוסיפים הוד והדר כשהם במידה הנכונה.

דף חדש. השתמשו בכלי הגשה לבנים. לבן הוא צבע חגיגי והוא מסמל טוהר וניקיון. פותחים דף חדש.


מומלץ לבחור בשילוב של שני צבעים לכל היותר

בחרו רקע הולם. יש חשיבות רבה למפת השולחן. היא מהווה את הרקע לתפאורה, היא המסגרת של ההתרחשות. רצוי שתהיה מעניינת, אך לא עמוסה מדי בדוגמאות וצבעים. גם ככה השולחן יהיה מלא בכלי הגשה ואוכל מגוון וצבעוני.

סיפור מסגרת. מסגרת לבנה או בהירה מגדילה ויזואלית את שטח השולחן, והמיקוד יהיה בכלים או בקישוטי השולחן הצבעוניים. מפה כהה מהווה רקע שמקפיץ את כל מה שנמצא על השולחן. כשהמפה כהה, מומלץ להתמקד במספר פריטי קישוט מועטים וכלי אוכל בהירים, זאת כדי למנוע תחושת כבדות.

טבעי זה הכי. מומלץ לאסוף חומרים טבעיים מהסביבה הקרובה, כמו שורשים או ענפים יבשים. זה גם זול וגם מקרב למקום שנוח לנו בו, לטבע. רוצים ליצור אפקט של זוהר? ניתן לרסס את קצוות הזרדים והשורשים, או העלים בצבעי זהב כסף או ברונזה (בשום אופן לא הכול, רק נגיעות).


מפיות הבד משרות אווירה אירופית של תרבות אכילה

מה הסיפור? צרו סיפור קטן בין האלמנטים שבחרתם. שיהיה ביניהם קשר של רעיון, צבע, צורה… נחמד לבחור נושא ולהתרכז סביבו. פרחים, פרפרים, ציפורים, ים, עלים, פיות, ועוד…

עם קצת סגנון חופשי. אפשר לבחור סגנון – שולחן אלגנטי וקלאסי, שולחן מודרני אורבני, שולחן אתני – ולבחירה זו להתאים את האלמנטים הקישוטיים הנוספים. ניתן לרכוש מפות, ראנרים ומפיות בעלי קו עיצוב נקי ובכל ארוחה לשנות את אופי הסידור על-ידי שימוש באלמנטים הקישוטיים.

האלמנט החמישי. מעניין לעשות שימוש בחמשת האלמנטים: אש, מים, צומח, אדמה ומתכת, המוזכרים בתורת הפאנג שואי כיוצרים הרמוניה ותחושה של איזון. ומה נחוץ לנו לשנה החדשה יותר מאנרגיות טובות והרמוניה? אש – נר במרכז שולחן או צבעי אש במפיות למשל. אדמה – כלי חמר (קרמיקה), חלוקי נחל, חול בכלי שבתוכו מוצב נר, צומח – פרחים, זרדים, שורשי צמחים, עלים מיוחדים כתחתיות לצלחות או לכלי ההגשה, או בסידורי מרכז שולחן. מים – אגרטל עם פרחים או נרות צפים בכלי עם מים, קריסטלים וזכוכיות. מתכת – כלי הגשה מכסף, פיוטר, נירוסטה, פמוטים.

בד בבד. אני ממליצה על שימוש במפיות בד. הן נועדו להגן על בגדי האורחים. מפיות הבד משרות אווירה אירופית של תרבות אכילה סביב שולחן. השולחן מקבל חיזוק עיצובי כשנעזרים במפיות בד לעומת מפיות נייר ולשולחן יש יותר נוכחות.


מסגרת לבנה או בהירה מגדילה ויזואלית את שטח השולחן

מקומות שמורים. כשעורכים את השולחן רצוי להכין מראש מקום לתחתיות החימום. תכננו מראש מה לשים והיכן למקם. זה ימנע הזזות ומעברי דירה של פריטים במהלך הארוחה. רצוי שנתעסק פחות בארגון השולחן כשהאורחים כבר ישובים. החללים האלה גם ייצרו כיסי אוויר שמקלים על העומס שבעיצוב השולחן וגם יעוררו סקרנות. המקום סומן – עכשיו הציפייה למה יונח בהם.

על טעם ועל ריח. אל תשכחו את חוש הריח. קבלת פנים ריחנית תעורר תגובות מידיות. נרות ריחניים, פרחים ואפילו תרסיס ריח על וילונות החדר (לא על המפות, זה עלול להתנגש עם ריחות המזון). אפילו את עוגת הדבש ניתן למקם כאייטם עיצובי ריחני בשלב קבלת הפנים, ורק בסיום הארוחה להעביר אותה למרכז השולחן.

איכות הסביבה. אני ממליצה מאד לעצב בהתאם את הסביבה כולה. את החדר בו ניצב השולחן. חייב להיות איזון והתאמה בין מוקד האירוח, הוא השולחן, לבין סביבתו. אם בחרתם נושא מסוים סביבו עיצבתם את השולחן, דאגו שפריטים קשורים יקשטו את החלל כולו (ברמיזה, לא להעמיס). אם בחרתם סגנון לעיצוב השולחן, דאגו שפריטים בסגנון זה יונחו בחלל. צבעי השולחן שבחרתם צריכים להיות תואמים לחלל החדר ולא להתנגש או להעמיס. קחו בחשבון שהסועדים מתמקדים בשולחן אבל חווים גם את האווירה בחלל כולו.

שיהיה בתאבון, וחג שמח!

נעה קוצ'ינסקי היא בעלת המותג נעה (NOA) למוצרי טקסטיל לבית