ארוחת השאריות שלכם

|

קייטרינג "התרנגול" | צילום: נעמה פניכל

במקום לזרוק את שאריות החמין והחלה משבת, את הירקות שראו ימים טובים יותר ואת היוגורטים שכמעט פג תוקפם, הכינו מהם ארוחה! הנה כמה רעיונות למנות מדליקות משאריות אוכל

אלו השאריות פרנץ' טוסט מדליק יהיו! | צלם: נעמה פניכל

בחברה המודרנית השפע מסנוור ואנחנו נהנים מעצם הבזבוז. יש ימים שבהם אתם פותחים את המקרר, מוצאים שם שאריות בלתי אכילות ובסוף מתייאשים מהמצב ומזמינים אוכל או יוצאים החוצה וקונים דברים שאתם לא צריכים (ובכמויות שיגרמו לכם לזרוק שוב). אז למי שמאס בתרבות השפע המנוונת, ניצול שאריות זה סוג של מחאה חברתית. זוהי פשוט האפשרות המשכילה והשפויה.

עולם השאריות הוא קסום ואינסופי, אבל יש שאריות ויש שאריות. אני מתכוון לכך שלקחת לחם ישן ולהפוך אותו לפירורי לחם או לטוסט זה נחמד, אבל ניצול החומר עד תום משמח אותי במיוחד. המתכונים שמופיעים בהמשך הם לא לגמרי מדויקים – מדובר בדרך פעולה, אסטרטגיה, הלך רוח. לכן חשוב לקרוא ולהפנים את מהות המתכון ואפשרויות הגיוון.

לחם מטוגן משוכלל (סופר פרנץ' טוסט)


צילום: נעמה פניכל

החומרים:

* לחם ישן, רצוי חלה מרובעת

*חמאה או שמן זית

* קצוות של ירקות או ירקות על סף יאוש. אני תמיד נתקע עם קישוא אחד, עגבנייה אחת והסוף של סלסילת הפטריות. בצל ושום תמיד יש, ואליהם נתייחס במתכון

* עשבי תיבול – כל מה שיש

*קצוות של גבינות, סופים של קופסאות גבינה, שמנת ויוגורט

*ביצה

*חלב ו/או שמנת

אופן ההכנה:

1. קוצצים דק בצל או שניים (כמה שיש) וגם שום (כנ"ל). קוצצים גם את הקישוא והפטריות.

2. מטגנים בחמאה ו/או בשמן זית עד שמזהיב.

3. מוסיפים עגבנייה קצוצה ומתבלים במלח ובפלפל. אם יש עגבנייה גדולה, או יותר מעגבנייה אחת, שומרים חלק ממנה לסוף.

4. מקפיצים עוד דקה או שתיים ומוסיפים עשבי תיבול קצוצים. מניחים להתקרר.

5. מערבבים את התערובת עם כל הגבינות שמצאנו במקרר (כולל מעט יוגורט שגם ככה לא יספיק לעוד מנה של גרנולה מחר בבוקר). בשלב הזה טועמים ומתקנים תיבול. התערובת צריכה להיות סמיכה אך עסיסית ולא יבשה!

6. פורסים חלה יחסית עבה (2-3 ס"מ). חורצים כיס לאורך החלה, כאילו רוצים לייצר שתי פרוסות אך משאירים אותן מחוברות. ממלאים את החלל בתערובת.

7. מכינים בלילה מביצה וחלב ומעט מלח ופלפל. אפשר גם להוסיף אגוז מוסקט או כל מני תבלינים יבשים כמו אורגנו, פפריקה או צ'ילי גרוס לתוספת עניין. טובלים את ה"כריך" בבלילה ומטגנים על אש בינונית נמוכה משני הצדדים עד שזהוב.

אם נשארה לכם עגבנייה, מומלץ לקצוץ ולתבל אותה בשמן זית (וגם בבצל ובעשבי תיבול אם נשארו מהשאריות). מגישים לצד הלחם הלחם לתוספת רענון, ואפשר להוסיף עוד קצת יוגורט או שמנת.

גיוון: כל ירק יתאים לעניין, העיקר שהירקות יהיו מבושלים היטב ומתובלים לפני שאתם מכניסים אותם לתוך הלחם. אפשר להוסיף שאריות של נקניקים, ואפילו פרוסת פסטרמה אחת תיתן עוקץ למנה. אפשר לקצוץ ולטגן עם הירקות או לדחוף פרוסת פסטרמה לצד תערובת המילוי. גם טונה מקופסא הולך טוב וגם אנשובי.

גיוון מושחת במיוחד: משתמשים בקרואסונים במקום בחלה.

גיוון בריא: משתמשים בלחם מלא ואופים אותו במקום לטגן. אפשר גם לשים בטוסטר לחיץ!

גיוון מתוק: על אותו עיקרון עושים גרסה מושחתת: קוצצים פירות כמו בננות או אגסים, מקפיצים אותם בחמאה ובסוכר במשך דקה או שתיים. מקררים וממלאים פרוסות חלה כפי שתואר. אפשר גם למלא בממרחים מתוקים (ריבה, נוטלה, חמאת בוטנים). גם במקרה הזה אפשר להשתמש בקרואסונים ואפילו ברוגעלך.

קסולה "מזויף"

קסולה זה בעצם "חמין" צרפתי – תבשיל שעועית עם בשרים ונקניקיות (כולל שוק אווז), תפו"א, שום ועגבניות. את כל המצרכים האלה שמים בקדרת חרס, מפזרים פירורי לחם לתוספת פריכות ואופים בתנור למשך לילה שלם על חום נמוך. אז במקום להנדס עכשיו תבשיל מורכב ועמוס מרכיבים, קחו את מה שנותר מהחמין של שבת (ותמיד נשאר חמין משבת), שימו בתבנית, זרקו פנימה קצת נקניקיות, ואת החלה של שישי תחתכו לקרוטונים. בגרסה הזו תעבדו 5 דקות ותמתינו רק רבע שעה לקבלת פינוק במסווה צרפתי.


צילום: נעמה פניכל

החומרים:

* שאריות חמין – כולל תפוחי אדמה וחתיכות בשר, אם יש

* נקניקיות ו/או קבנוס ונקניקים מכל סוג

* עלים של טימין, מרווה או רוזמרין (לא חובה)

* 1-2 עגבניות (ואם אכלתם ג'חנון בשבת, אפשר להשתמש במה שנשאר מהעגבניות המרוסקות)

* 2-4 שיני שום

* שאריות חלה או פירורי לחם

אופן ההכנה:

1. פורסים את הנקניקיות והנקניקים ומטגנים יחד עם עשבי התיבול במעט שמן זית עד להזהבה קלה.

2. מניחים את שאריות החמין בכלי שמתאים לתנור (כלים אישיים או תבנית גדולה). מניחים מעל את הנקניקיות ומכסים בעוד קצת מהחמין.

3. מגרדים את העגבנייה והשום, מתבלים במלח ומפזרים על התבשיל.

4. חותכים את החלה לקוביות קטנות ומפזרים מלמעלה.

5. מטפטפים על הכל מעט שמן זית או חמאה ומפזרים עוד קצת עשבי תיבול.

6. אופים ב-180 מעלות עד שהתבשיל מזהיב.

גיוון: לניצול שאריות מקסימלי, הוסיפו לקדרה גם את הפולקע של שישי כמחווה צנועה לשוק האווז.

צ'ימיצ'ורי

נכון שזה מעצבן כשקונים זרים שלמים של עשבי תיבול ואחרי יומיים נשארים גבעולים מיותמים ומסכנים? עכשיו אתם יכולים להפוך אותם לממרח משובח שמתאים לכריכים, למרינדות – ובעצם לכל דבר!

מרכיבים:

* שאריות עשבי תיבול מכל הסוגים, בערך 2 זרים במצטבר

* 1/4 כוס חומץ יין לבן

* מיץ ומעט קליפה מ-1-2 לימונים

* 1/2-3/4 כוס שמן זית מעורבב עם שמן קנולה

* 3-4 שיני שום (לפי הטעם או מה שנשאר במטבח)

* בצל קטן (לא חובה)

* פלפל חריף, יבש או טרי (כנ"ל)

* מלח, פלפל וגרגירי כוסברה (לא חובה)

* כפית סוכר

אופן ההכנה:

1. קוצצים את עשבי התיבול גס, עם הגבעולים (שאותם קוצצים דק יותר). שמים בבלנדר את כל המרכיבים למעט השמן וטוחנים.

2. מזליפים את השמן ומעבדים עד לקבלת ממרח אחיד.

3. טועמים ומתקנים תיבול – צריך לצאת חמצמץ, מעט מתוק וחריף לפי הטעם. שומרים בצנצנת במקרר. הממרח מאבד מהצבע אבל מחזיק ימים ואף שבועות ארוכים!

גיוון: משלשים את כמות השמן, החומץ והסוכר. מוותרים על הבצל ועל החריף ומקבלים ויניגרט עשבי תיבול שיקפיץ כל סלט לשחקים!

המתכונים של שף רועי "התרנגול" אברהם – קייטרינג לאירועים.

 

בואו לעקוב ולדבר איתנו גם בפייסבוק ובאינסטגרם. עדכונים על הכתבות הנבחרות באת ניתן לקבל בניוזלטר היומי שלנו

תגובות

Silence is Golden SRV:SRV1 on: 1f069ee9e277ce7f9c8 at 03:32:09