בלגיה: יומן מסע

בלגיה כמעצמה קולינרית. לא רק ופל
הירשמו לניוזלטרים של ifeel, וכל הכתבות הכי חמות בדרך אליכם
אחרי שמיצינו את האטרקציות התיירותיות בטיול הראשון והשתעממנו קצת בשני, החלטנו שהביקור השלישי שלנו בבלגיה יוקדש למה שחשוב באמת: אוכל וקניות. הקניות לא ממש יעניינו אתכם, אלא אם כן חשוב לכם אם הקרדיגן שקניתי שחור או ירוק, אבל האוכל דווקא כן. ועוד איך.
בכתבה הבאה אנסה לאייר, בקווים דקים מאוד, כמה מחוויות האוכל המוצלחות ביותר שהיו לנו בטיול. חלקן קשורות לבלגיה באופן כללי, חלק ממוקמות בדוכני וופל פשוטים ברחוב וחלקן בכלל בגרמניה הסמוכה.
אף אחת מהן לא קשורה למסעדת יוקרה עטורת כוכבי מישלן, אפילו שיש בבלגיה די הרבה כאלו. אני מתאר לעצמי שרובכם לא הייתם בזמן האחרון בבלגיה, וכנראה שגם לא מתכננים לארוז לשם תיקים בקרוב, לכן זה לא באמת חשוב באיזה רחוב מצאנו את חנות הממתקים הציורית ההיא, או איזו מנה אכלנו במסעדה רומנטית שמצאנו במקרה.
כל הרשמים שאספתי למחברת קטנה עבור הכתבה נראים מיותרים עכשיו, ובמקום זאת אני מעדיף לחלוק אתכם מתכונים, כיאה לאספן מתכונים כפייתי שכמוני. חלקם זרים ומוזרים, ואחרים טבעיים יותר לסביבה שלנו.
קורים שם דברים נחמדים, בחו"ל. הם מבשלים בשר בבירה כהה במשך שעות, עושים ריבות מיין ומכינים עוגות מלאות בתבלינים ובפירות מסוכרים. הבלגים מתים על מתוק, והשטות המקסימה החדשה שצצה עכשיו בכל חנות היא זיתי שוקולד: שקדים מקורמלים עטופים בשוקולד משובח ומצופים בשכבת סוכר בצבעי זית. יש ירוקים ויש שחורים, והשילוב בין השוקולד לשקד המקורמל ממכר. נראה מי יביא את זה ראשון לארץ.
כמו שודד מדופלם אספתי בדרך מכל הבא ליד, ועכשיו אני פורק את השלל בפניכם. אתם מוזמנים להתכבד בטעימה בלגית כמו שצריך.
| וופל בלגי | סטומפ | צלי בקר בבירה |
וופל בלגי אמיתי
אוקיי, אז קניתם מכשיר להכנת וופל בלגי, ניסיתם את כל המתכונים שבחוברת המצורפת ויצא נחמד. אבל וופל בלגי אמיתי הוא סיפור שונה לגמרי, עשוי מבצק שמרים ולא מבלילה. בכל הוופליות בבלגיה רואים כדורי בצק ענקיים התופחים לאיטם מאחור.
כשמזמינים וופל, פשוט לוקחים גוש בצק ומועכים אותו לתוך המכשיר, והוא יוצא בצורת עיגול קצת עקום, עם קרמל שחום המכסה את פניו. בבלגיה משתמשים ב"פניני סוכר" בגודל אפון המיועדות לקינוחים, ואנחנו נחליף אותן בקוביות סוכר. מומלץ להכין כמות וופלים גדולה ולהקפיא.
החומרים ל-10 מנות:
- 3 כוסות קמח
- 1/2 כוס חלב, פושר
- 3/4 קובייה שמרים טריים (או ½1 כפות שמרים יבשים, או 3/4 חבילה שמרית)
- 2 ביצים
- 1 חלמון
- קורט מלח
- 1/2 כפית תמצית וניל
- 200 גר' חמאה, רכה
- 2 כוסות קוביות סוכר (אם אין, משתמשים ב-¼1 כוסות סוכר רגיל)
אופן ההכנה:
- מערבבים בקערה את כל הרכיבים מלבד החמאה וקוביות הסוכר. לשים על משטח מקומח עד לקבלת בצק חלק. אם צריך מוסיפים עוד מעט קמח או חלב.
- מניחים את הבצק בקערה, מכסים בניילון נצמד ומשהים במקום חמים כ-30 דקות.
- לשים את החמאה לתוך הבצק עד שהיא נספגת לחלוטין.
- מרסקים את קוביות הסוכר לפירורים גדולים ולשים לתוך הבצק.
- מחלקים את הבצק ל-10 כדורים ונותנים להם לנוח כ-15 דקות.
- מחממים מכשיר לוופל בלגי, מניחים במכשיר שני כדורים בכל פעם ואופים במשך 3 דקות.
- מגישים לבד או עם אבקת סוכר, קצפת, גלידה או פירות.
סטומפ
בלגיה נחלקת לפלמים וואלונים. הפלמים מדברים הולנדית ומתנהגים כמו הולנדים, והוואלונים הם חבורת צרפתים שבאוסף מצער של נסיבות היסטוריות נשארה בצד הלא נכון של הגבול.
ההגדרה "בלגי" אינה אומרת הרבה: אתה למעשה פלמי או ואלוני. האוכל המנחם של הפלמים הוא פירה תפוחי אדמה וגזר משודרג, ומובטח לכם שלאחר הניסיון הראשון הסטומפ יהפוך למזון הרשמי שלכם בחורף הבא. בעונה אפשר להוסיף לפת קלופה וחתוכה, שטעמה הדומיננטי אהוב על הפלמים.
החומרים ל-4 מנות:
- 4 תפוחי אדמה בינוניים, קלופים וחתוכים לקוביות
- 3 גזרים בינוניים, קלופים וחתוכים לפרוסות בעובי 1 ס"מ
- 1 כף מלח
- מים רותחים לכיסוי
- 50 גר' חמאה
- 2 בצלים, קצוצים דק
- 1 גביע (200 גר') שמנת חמוצה
- קורט אגוז מוסקט, טחון
- 1/4 כפית מלח
- 1/4 כפית פלפל שחור, גרוס
אופן הכנה:
- מניחים את תפוחי האדמה, הגזר והמלח בסיר גדול. מכסים במים רותחים ומביאים לרתיחה. מנמיכים להבה, ומבשלים מכוסה במשך 30 דקות, עד שהירקות רכים.
- ממיסים את החמאה במחבת על להבה בינונית, ומטגנים את הבצלים עד השחמה.
- מסננים את תפוחי האדמה והגזר, מחזירים לסיר ומייבשים כ-3 דקות על להבה בינונית.
- מועכים בעדינות עם ממעך לפירה.
- מוסיפים את הבצל המטוגן עם החמאה שנותרה ואת שאר החומרים ומערבבים.
צלי בקר בבירה
לצרפתים יש "ביף בורגניון": נזיד בשר עשיר המבושל ביין, והבלגים, ששכללו את הכנת הבירה יותר מכל עם אחר, החליפו את היין בבירה וקיבלו צלי מתקתק ועוצמתי. אחד הרכיבים ההכרחיים, מוזר ככל יישמע, הוא עוגת דבש מפוררת, שתפקידה להעשיר את המרקם ולהעניק ניחוח מתובל. אם אין, אפשר להשתמש בדובשניות.
החומרים ל-4 מנות:
- 1/3 כוס שמן
- 1 ק"ג בשר טרי לצלי (כגון כתף), חתוך לקוביות בגודל 3 ס"מ
- 3 בצלים בינוניים, קצוצים דק
- 3 כפות קמח
- 3/4 כפית מלח
- 4 כפות חומץ בן יין אדום
- ½2 בקבוקים (330 מ"ל האחד) בירה כהה
- 2 כוסות מים
- 4 כפות סוכר חום
- 4 פרוסות עוגת דבש, מפוררת (או 9 דובשניות מפוררות)
- 3 עלי דפנה
- 8 גבעולי טימין (לא חובה)
- 3 מסמרי ציפורן (או 1/3 כפית ציפורן טחונה)
- 4 כפות קונפיטורת אוכמניות, פטל או ריבת יין
- 1 תפוז עם הקליפה, מחולק ל-8 פלחים (בעונה)
אופן ההכנה:
- מחממים שמן בסיר גדול על להבה בינונית, ומשחימים את הבשר מכל צדדיו.
- מוסיפים את הבצלים, הקמח ו-1/4 כפית מלח. ממשיכים לטגן תוך כדי ערבוב 5 דקות.
- מוסיפים 3 כפות חומץ ומגרדים את תחתית הסיר. מוסיפים בירה ומים ומביאים לרתיחה.
- מוסיפים סוכר חום, פירורי עוגה, עלי דפנה, טימין וציפורן. מנמיכים את האש למינימום ומבשלים ללא מכסה במשך 3 שעות.
- בתום הבישול מוסיפים כף חומץ ו-1/2 כפית מלח שנותרו, מערבבים ומבשלים דקה נוספת.
- מחלקים לצלחות הגשה, מניחים מעל כל מנה כף קונפיטורה ומעטרים ב-2 פלחי תפוז (לא לוותר על התוספות – השילוב מעלה את המנה לגבהים חדשים).
מתוך: מגזין דרך האוכל
לעשיית מנוי, לקבלת גיליון מתנה