מספירולינה ועד מורינגה: 4 מזונות על שכדאי להכניס לתפריט

צילום: Shutterstock
צילום: Shutterstock

הם ישפרו את מדדי האנרגיה, יאטו תהליכי הזדקנות ואפילו יעזרו במקרים של סכרת או אנמיה: כל מזונות העל שכדאי להכניס לתפריט וגם מה הדרך הטובה ביותר לצרוך אותם. המדריך המלא

88 שיתופים | 132 צפיות

 

בשנים אחרונות אנחנו לא מפסיקים לשמוע על Super Foods, או בעברית פשוטה – מזונות על. טרנד הוולנס הזה כבש כל חלקה טובה עם הבטחות למאכלים עשירים בנוגדי חימצון, ויטמינים ושאר רכיבים תזונתיים שיגרמו לגוף שלנו להרגיש ולהיראות טוב יותר מתמיד. אבל מה זה בדיוק מזון על? האם גם סתם תפוח עשיר במינרלים וויטמינים יכול להיחשב כאחד כזה ומה לגבי כל אבקות הספירולינה שמציפות את השוק? אז ביקשנו מתמר צוברי, מטפלת בתזונה, צמחי מרפא וקולון הידרותרפיה ב'ברא צמחים' שתעשה לנו סדר בבלגן.

צילום: Shutterstock
צילום: Shutterstock

עוד כתבות מעניינות
תוסף התזונה הלא מוכר שישפר לכן את החיים
האם סקס באמת מזרז לידה?
כל מה שצריך לדעת לפני שמזריקים בוטוקס

מה זה בכלל מזון על?

מזונות על הם שם כולל למקורות מזון מגוונים אשר עשירים ברכיבים תזונתיים כמו חלבון, ויטמינים, מינרלים וחומצות שומן חיוניות שלרוב חסרים בתזונה המערבית, שמתבססת על תפריט עשיר במאכלים מתועשים.

למרות שיותר ויותר אנשים מכירים בחשיבות צריכת מזונות העל, לא תמיד ברור מה מתאים למי ואיך בכלל כדאי לצרוך אותם. כדי לענות על שאלות אלה כדאי להכיר מהיכן מגיעים הצמחים הללו. הנה 4 מזונות על ממולצים וכל מה שצריך לדעת עליהם.

4 מזונות על שכדאי להכניס לתפריט היומי

 

שורש המאקה
בתוך האדמה האורגנית של הרי האנדים העמוסה ברכיבי תזונה גבוהים גדל שורש המאקה שסופח אליו את כל הטוב הזה – חלבון איכותי, 19 חומצות אמינו, ויטמינים, פחמימות מורכבות ומינרלים כמו ברזל, סידן ואשלגן. המאקה הוא צמח המאכל היחידי בעולם שמצליח לשרוד בגובה של 4,000 מטר מעל פני הים בתנאי אקלים קיצוניים. הוא עושה זאת על ידי אגירת רכיבי תזונה ייחודיים, חלקם נדירים, שנמצאים בקרקע הסלעית של האנדים הפרואניים.

בשנים האחרונות המדע מגלה עניין רב במאקה ובתועלותיה הבריאותיות לגבר ולאישה בתחום של פריון, און גברי ונשי, סיבולת, ועוד. מעל 400 מחקרים שחקרו את סגולות הצמח התפרסמו בשנים האחרונות. ישנם שלושה צבעים לשורש מאקה הפרואנית: צהוב, אדום ושחור. לכל סוג תכונות והשפעות ייחודיות, ובכדי לקבל את המיטב מהשורש המופלא הזה, מומלץ לצרוך את שלושת סוגי הצבעים.

שורש מאקה באבקה| צילום: Shutterstock
שורש מאקה באבקה| צילום: Shutterstock

 

אצת ספירולינה
ממעמקי האדמה אנו קופצים אל המים שם נמצאים זני הספירולינה – אצות עשירות בחלבונים, חומצות אמינו, ויטמינים, מינרלים וחומצות שומן חיוניות. כל הטוב הזה הקנה לה את המעמד של "מזון העתיד" על ידי האו"ם, ואפילו ארגון הבריאות העולמי הכיר בה כמקור של חלבון זמין ומשתמש בה לסיוע בקרב ילדים שנמצאים במצב של תת תזונה בארצות מתפתחות. רמת הספיגה של הספירולינה ביחס לאצות אחרות גבוה מאוד. מחקרים הראו כי היא תורמת לשיפור מדדי אנמיה, מסייעת לתפקוד חיסוני תקין, ותומכת בניקוי הגוף מרעלים ומתכות כבדות.

שייק ספירולינה ולצידו אבקת ספירולינה | צילום: Shutterstock
שייק ספירולינה ולצידו אבקת ספירולינה | צילום: Shutterstock

 

עשב השעורה
עשב השעורה הוא עשב שרק החל את הבצבוץ שלו על פני האדמה. הוא גדל בגידול אורגני וידוע ביכולתו לספוג ויטמינים ומינרלים מהאדמה ומכיל ערכים תזונתיים גבוהים מאוד. עשב השעורה נקטף כשהוא מגיע לשיא איכותו התזונתית וממנו סוחטים את המיץ עשיר בשם 'גרין מגמה' (Green Magma) שמרוכז פי 30 מהצמח עצמו. בגרין מגמה ויטמינים מסוג A, C, K, חומצה פולית, סידן, ברזל, מגנזיום, חומצות אמינו ונוגדי חמצון חיוניים.

הגרין מגמה נחשב לאחד מהמקורות הטבעיים לאנזים נוגד החמצון SOD הידוע כ"אנזים האנטי-אייג'ינג" המשתתף בהגנה על הגוף מפני רדיקלים חופשיים שעלולים לגרום נזק לתאים. מחקר קליני מצא כי נטילת גרין מגמה לבד או בשילוב עם ויטמין C ו־E  מפחיתה את הסיכון לבעיות מטבוליות נפוצות הקשורות לתזונה ולאורח החיים המודרני.

אבקת עשב שעורה | צילום: Shutterstock
אבקת עשב שעורה | צילום: Shutterstock

 

עלי עץ המורינגה
עץ המורגינה ידוע גם כ'עף הקסם', ולא בכדי. הוא גדל לרוב באזורים טרופים באירופה או באפריקה אך גדל לתפארת גם בערבה. במקומות אלו עלי העץ נצרכים כחלק מהתזונה וכן מכינים מהם אבקה מרוכזת שניתנת כהשלמה תזונתית לילדים בתת תזונה, לנשים מיניקות ולאחר לידה וזאת הודות למגוון עצום של רכיבים תזונתיים הקיימים בו. יש בו כ-27 גרם חלבון ל-100 גרם, חומצות שומן, סיבים תזונתיים ויטמינים ומינרלים רבים בהם סידן, ברזל, ומגנזיום. כמו כן, הוא מכיל למעלה מ־40 נוגדי חמצון שונים. בשנים האחרונות המחקר המדעי מגלה במורינגה עניין רב בהקשר של מחלת הסכרת, איזון רמות כולסטרול, ריפוי כיבים ואפילו הגברת תפוקת החלב במיניקות.

מזונות על: עלי מורינגה | צילום: Shutterstock
מזונות על: עלי מורינגה | צילום: Shutterstock

איך לצרוך מזונות על?

מזונות העל מגיעים בצורות שונות -באבקה, כמוסות או טבליות. אבקה היא הדרך מצוינת לצרוך אותם שכן מערכת העיכול סופגת את האבקה בקלות למערכת הדם ומשם מתקיימת הזנה תאית והגוף לא מבזבז אנרגיה על פירוק המזון.

את האבקה מערבבים בנוזל, לרוב בשייקים, במיצים או במים. יש שמשתמשים בהם גם בתבשילים שונים (ממרחים, מרקים, קינוחים בריאים ועוד). באבקה מתבצע תהליך ייבוש של כל הצמח ולאחר מכן טוחנים אותו לאבקה מבלי לאבד את הרכיבים התזונתיים של הצמח.

איכות מזונות העל תלויה במקור גידולם ובאופן ייצורם. רצוי, לדוגמה, לצרוך שורש מאקה שגדל באזור גידולו המקורי – במרומי הרי האנדים הפרואנים ולא באזורי גידול אחרים בעולם או ספירולינה שגדלה בתנאים סטריליים וללא חשיפה לרעלנים. יש לוודא שהפקת המוצר נעשתה בטכניקה ששומרת על רכיביו התזונתיים, כי חומרי הגלם עברו בדיקות קפדניות בתקנים המחמירים ביותר, שהמוצרים לא חוממו במהלך הייצור ושלא הוכנסו למוצרים תוספים נוספים כמו סוכר, מלח, צבעי מאכל או חומרים משמרים.