סודות האִחסון

| מאת: לוטי זילברמן |

לוטי זילברמן | צלם: א.ס.א.פ קריאייטיב | Iakov Filimonov ,shutterstock

כמה זמן אפשר לאחסן סוגי מזון שונים במקרר ובמקפיא, האם אפשר לסמוך על תאריך התפוגה של המוצרים ועוד טיפים שישמרו על טריות האוכל שלכם

ברוב המקרים, לא ניתן לסמוך על התאריך שמוטבע על האריזה. | צלם: א.ס.א.פ קריאייטיב | Iakov Filimonov ,shutterstock

כמה זמן אפשר לשמור במקרר?

כמה זמן מחזיקים מוצרי חלב במקרר או במקפיא, בשרים במקרר והאם ניתן להקפיא ביצים? להדפיס ולהצמיד לדלת המקרר
– טמפרטורות – מקרר: 5-6 מעלות; מקפיא: 18- מעלות

ביצים
טריות בקליפה – במקרר: 4-5 שבועות ; במקפיא: לא להקפיא!
מבושלות קשות – במקרר: שבוע אחד ; במקפיא: לא להקפיא!

מוצרי חלב
חלב – במקרר: שבוע אחד ; במקפיא: 3 חודשים
גבינת קוטג' – במקרר: שבוע אחד ; במקפיא – לא מומלץ!
יוגורט – במקרר: 1-2 שבועות ; במקפיא: 1-2 חודשים
חמאה – במקרר: 3 חודשים ; במקפיא: שנה אחת

מיונז (יש לשמור בקירור לאחר הפתיחה)
במקרר: 2 חודשים ; במקפיא: לא להקפיא!

ירקות
קטניות (חי) – במקרר: 3-4 ימים ; במקפיא: 8 חודשים
גזר – במקרר: שבועיים ; במקפיא: 10-12 חודשים
סלרי – במקרר: שבוע-שבועיים ; במקפיא: 10-12 חודשים
עלי חסה – במקרר: 3-7 ימים ; במקפיא: לא להקפיא!
תרד – במקרר: יום-יומיים ; במקפיא: 10-12 חודשים
עגבניות – במקרר: 2-3 ימים ; במקפיא: חודשיים.

בשר, עופות ודגים טריים
בשר בקר, טלה, עגל – במקרר: 3-5 ימים ; במקפיא: 6-12 חודשים
עוף ותרנגול הודו שלמים – במקרר: 1-2 ימים ; במקפיא: שנה אחת
עוף ותרנגול הודו מחולקים – במקרר: יום-יומיים ; במקפיא: 9 חודשים
דג לא שמן, כגון קוד ומשה רבנו – במקרר: יום-יומיים ; במקפיא: 6 חודשים
דג שמן, כגון סלמון – במקרר: יום-יומיים ; במקפיא: 2-3 חודשים

שאריות מזון מבושל
בשר, עופות, מאכלי ביצים, מרקים – במקרר: 3-4 ימים ; במקפיא: 2-3 חודשים

אוכל לתינוקות
אחרי הפתיחה – במקרר בלבד: 2-3 ימים

עובדות חשובות למניעת הרעלת מזון

* בטמפרטורת החדר חיידקים המצויים במזון מכפילים את עצמם כל 20 דקות. ריבוי חיידקים מגביר את הסכנה למחלות. רצוי להכניס את האוכל למקרר או למקפיא כמה שיותר מהר, כי קור מונע את התרבות החיידקים. רבים חוששים שהכנסת אוכל חם למקרר עלולה לקלקל את המקרר, אך אין בכך ממש. יש לכוון את המקרר הביתי ל- 5-6 מעלות צלסיוס ואת המקפיא ל-18 מעלות מתחת לאפס.

* מזון עלול להתקלקל בטמפרטורת החדר בתוך שעתיים בחורף ושעה אחת בקיץ. אם המדובר בכמויות גדולות של אוכל המיועדות למספר ארוחות, יש לחלק אותם לאחר הבישול לכלים נפרדים, עדיף בכלי זכוכית. כמויות קטנות יותר מתקררות מהר יותר ואין צורך להוציא מהמקרר בכל פעם את כל הכמות.

* לא מומלץ להפשיר מזון בטמפרטורת החדר, אלא להפשיר במקרר. מזון קפוא במשקל כשני ק"ג מפשיר במקרר בתוך 24 שעות. אפשר גם להפשיר מחוץ למקרר במים קרים. יש אפשרות להפשיר גם במיקרו, בתנאי שמתכננים לבשל מיד.

* אין להעמיס את המקרר יותר מדי. אוויר קר צריך לזרום בחופשיות על מנת לשמור על איכות המזון

כללים לשמירת מוצרים טריים * חלק מהפירות והירקות נשמרים טוב יותר בקירור (תות שדה, חסה, פטריות ועוד).

* כל המוצרים החתוכים ו/או המקולפים חייבים להישמר בקירור תוך שעתיים. ירקות ופירות מקולפים או חתוכים שנשארו בחוץ משך זמן ארוך יותר – מומלץ לזרוק.

* אם קונים אוכל מוכן, צריך לחמם אותו עד לרתיחה, על מנת להשמיד חיידקים אפשריים, שנוצרו בעת האריזה במפעל. הדבר נכון במיוחד בנקניקיות ובשרים.

* אחרי נגיעה בבשר חי, בירקות או בפירות, מומלץ לרחוץ ידיים היטב וכן את קרש החיתוך וכל הכלים שהיו בשימוש על מנת למנוע העברת חיידקים.

טיפים לשמירת מזון

  • מומלץ להניח כמה קוביות סוכר בכלי אִחסון של גבינה צהובה. הסוכר סופח את הלחות ומונע היווצרות עובש.
  • לא לאחסן מלפפונים ועגבניות באותו תא אִחסון. העגבניות פולטות גזים שגורמים למלפפונים להרקיב מהר יותר.
  • גם תפוחי עץ פולטים גזים שיכולים לגרום לפירות וירקות להירקב.
  • צנונית מומלץ לשמור בכלי עם מים במקרר. כך נשמרת הטריות והפריכות לאורך זמן רב מאוד.
  • על מנת לשמור על טריות הלחם, מומלץ להכניס למגירת הלחם כמה פרוסות תפוחי עץ או תפוחי אדמה לא מבושלים.
  • מומלץ לשמור אריזות קמח, אורז ושאר המצרכים היבשים שחרקים אוהבים בתוך שקית עם כמה עלי דפנה. הריח מבריח חרקים! כדאי להחליף את העלים כל שלושה חודשים.

אפשר עדיין לאכול?

כדי שמזון יהיה בעל ערך תזונתי ויתרום לבריאות שלנו, הוא חייב להיות לא רק איכותי אלא טרי. אנו רגילים לבדוק את תאריך "פג תוקף" באריזות של בשר, ביצים ומוצרי חלב כדי לוודא שהמזון בטוח לאכילה. ברוב המקרים, לא ניתן לסמוך על התאריך שמוטבע על האריזה. מצד אחד, לרוב המזון יהיה טוב לאכילה גם אחרי תאריך התפוגה הרשמי, בגלל מקדמי ביטחון שנלקחים בתעשיית המזון. מנגד, יש גם לחשוד בתאריך "פג התוקף", כיוון שאין לנו מידע על השינוע והאִחסון של המזון עד שהגיע לספק.

למשל, בשר ודגים קפואים עלולים להפשיר, ולו לזמן קצר, ולהפוך מצע להתפתחות חיידקים. מהסיבה הזאת, רצוי מאוד להעביר מוצרים אלה מהחנות ועד לבית בציידנית עם קרח ולאחסן מיד במקרר.

בשר ודגים
במקביל לבדיקת מועד התפוגה, צריך לבדוק את המוצר עצמו. בשר צריך להיות בגוון ורוד בהיר או אדום ולא אפרפר. דג צריך להיות מוצק וללא ריח מפוקפק. אם הדג שלם, יש לוודא שהעיניים צלולות ולא עכורות.

ביצים

ביצים עשויות להישמר כ- 5- 3 שבועות, בתנאי שנקנו לפני תאריך המודפס על האריזה. אפשר לבדוק בקלות אם הביצה טרייה: מכניסים אותה לקערת מים ואם היא נשארת שקועה בתחתית הקערה – הביצה טרייה. אם היא צפה מעל המים, היא לא טובה למאכל. חשוב לקנות ביצים ממקורות עם פיקוח, כיוון שעבריינים נוהגים לארוז מחדש את הביצים ולשנות את התאריך.

גבינות
גבינות עובש מסוג רוקפור וקממבר בטוחות לאכילה. אך עובש שמתפשט על גבינות רכות עלול להיות מקור לחיידקים מסוכנים כגון סאלמונלה, קולי, ליסטריה ועוד. אם אנחנו מזהים עובש בגבינה שאינה מיוצרת עם עובש, יש לזרוק אותה לפח. גם אסור לסלק או לחתוך רק את החלק הנגוע בעובש, כי נבגי העובש מצויים גם בחלקים הפנימיים, שעדיין לא פיתחו עובש הנראה לעין.

שימורים
בשימורים יש להקפיד שהאריזה שלמה ולא פגומה. התנפחות הפח מעידה על הימצאותן של בקטריות שעלולות להיות קטלניות. פחית שהחלידה הייתה באִחסון ממושך מדי. אפילו פח עם שקעים הוא פגום לשימוש ויש לזרוק אותו. שימורים עם חומציות גבוהה (כמו רוטב עגבניות) אפשר לאחסן למשך 18 חודשים או יותר, בתנאי שמאחסנים אותם במקום יבש ומוצל. מזון בעל חומציות נמוכה (כמו שימורי שעועית ירוקה) ניתן לאחסן במשך חמש שנים.

מים
ניתן לאחסן מים כחמש שנים או יותר, בתנאי שהם מאוחסנים בכלים שאינם משחררים כימיקלים במגע עם המים. האִחסון הטוב ביותר הוא בכלי זכוכית. לפעמים הטעם משתנה עם הזמן, ולכן רצוי לנענע את המיכל מדי פעם. הפעולה הזה מכניסה אוויר שמשפר את הטעם.

פירות וירקות
שינוי צבע הקליפה של ירקות ופירות עלול להצביע על הימצאות חומרים רעילים. למשל, צבע ירוק שמתפתח על הקליפה של תפוחי אדמה מעיד על נוכחות חומר רעיל בשם סולנין (solanine). חומר זה נמצא גם בנבטים שמופיעים על תפוח האדמה. אם תפוחי האדמה מתחילים להוריק, יש לזרוק אותם. אסור לחתוך את החלק הירוק ולהשתמש ביתרה. אם הופיעו נבטים, ללא צבע ירוק, מספיק לקלף אותם מהתפוח לפני השימוש (המלצות אלו פורסמו על ידי מדענית בשם ברברה וילבנברג מאוניברסיטת מיסורי קולומביה, בירחון המדעי Nutritional Science ).

מחקר מעודד שהתפרסם באוקטובר 2007 מצא שגם פירות וירקות שלא נראיים בשיא טריותם לא איבדו את נוגדני החימצון ואת הערך התזונתי שלהם. החוקרים קנו ירקות ופירות טריים (29 סוגים). בין הפירות והירקות שנבדקו היו פלפל אדום, פלפל צהוב, תפוחי עץ, ענבים, תותים, קיווי, שזיפים שחורים, בצל, עגבניות ועוד. הם בדקו את ריכוז נוגדני החימצון מייד כשהגיעו למעבדה. אחר כך, הם איחסנו את המוצרים בטמפרטורת החדר עד אשר ראו סימנים של קלקול. משך ההמתנה נע בין שבוע ימים במשמש ועד 51 ימים בגזר. במרבית הירקות והפירות כמות נוגדי החימצון עלתה או נשארה כשהייתה. רק בברוקולי, בתרד ובבננות ירד הריכוז עם הזמן. הענבים השחורים, התותים והפלפלים האדומים היו בין העשירים ביותר בנוגדי חימצון. המחקר נעשה באוניברסיטת ליאג' בבלגיה והתפרסם ב-Journal of Agricultural and Food Chemistry

הכותבת היא מהנדסת כימיה, תואר שני, עם התמחות בפארמאקולוגיה וטוקסיקולוגיה כימית.

בואו לעקוב ולדבר איתנו גם בפייסבוק ובאינסטגרם. עדכונים על הכתבות הנבחרות באת ניתן לקבל בניוזלטר היומי שלנו

תגובות

Silence is Golden SRV:SRV2 on: 1f069ee9e277ce7f9c8 at 04:52:49