על טעם ועל צבע

| מאת: ענבל דרור |

צילוםEvan Jospeh 

בני זוג עם טעם משובח שילבו כוחות עם סטודיו לעיצוב והפכו את דירתם הניו יורקית לחלל אקלקטי, מואר ונעים הכולל בחירות נועזות של צבע וחומר

  • https://atmag-static-timeout.netdna-ssl.com/media/2014/11/sizes/140502_EJ_casamanara_0023-h1_wo_680_382.jpg
צילום: Evan Jospeh

 

דירה בניו יורק על טעם ועל צבע

רעיון לאמץ: דלת זכוכית שמחלקת את החלל הציבורי לאזורי תפקוד שונים מבלי לחסום את האור

עיצוב פנים casamanara

שטח הדירה כ־230 מ"ר

מיקום שכונת נוליטה, ניו יורק

מגורים בדירה ניו יורקית יוקרתית באזור ברודויי הוא חלומם של רבים. בני זוג עם טעם משובח החליטו לשפץ את דירתם הממוקמת בקומה האחרונה של מבנה טיפוסי שנבנה בסוף המאה הקודמת ונמצא בבעלות קואופרטיבית ולהתאימה לחיים במאה ה־21. השיפוץ כלל שינויים בחלוקה הפנימית של החלל ואף במבנה עצמו. המתכננים מספרים כי החליטו להגדיל את כניסת האור והאוויר הטבעי לבית על ידי הוספת פתחים לחלונות באזור הצפוני של הדירה, כך שבמקום שני כיווני אוויר יהיו בה שלושה. "היה עלינו להשיג אישור מעיריית ניו יורק – תהליך שהיה מסורבל ומורכב אך לבסוף הצלחנו", הם מספרים. החלונות החדשים שהותקנו במבנה משתלבים היטב עם החלונות המקוריים כך שאופי החזית האותנטית של הבניין נשמר. החלטה נוספת הייתה לבנות מחדש את התקרה ולהחליף את מערכות החשמל, כך שמצד אחד תעמוד הדירה בתקנות הבנייה החדשות ומצד שני תהיה הסתרה טבעית לתעלות מיזוג האוויר. החלטה שלישית הייתה להוסיף חדרי אמבטיה. בדירה היה חדר אמבטיה אחד בלבד וכעת יש בה שלוש אמבטיות, וזה חייב שינוי בתשתית הצנרת של הדירה. עבודות תשתית אלו נסתרות לרוב מן העין הבלתי מקצועית. הן הפכו את הדירה למעין קנבס חלק המאפשר גמישות ונוחות בעיצוב ובתכנון הכולל.

דירה בניו יורק על טעם ועל צבע

בתקרה שמעל המטבח נקבע צוהר המאפשר כניסת אור טבעי המשתנה לאורך שעות היממה והופך את העבודה במטבח לנעימה יותר

בסיס של צבע

בני הזוג ביקשו ליצור הפרדה בין החללים הפרטיים לציבוריים. זה התבצע על ידי הוספת מפלס. שתי מדרגות מוקמו בין החלל המרכזי – המטבח, פינת האוכל, פינת הטלוויזיה והסלון – לחללים הפרטיים: חדרי השינה וחדרי האמבטיה, כך שנוצר חלל גדול ומרווח המתאים לאירוח, והפעילות בו אינה מפריעה לשאר בני הבית. לדברי המתכננים היה חשוב להם ליצור אחידות מסוימת בין כל חלקי הבית ולכן בחרו בקורות עץ בגוון אפרפר מעושן לרצפה, המשתלבת עם צבעם הבהיר של הקירות בחלל המרכזי. קירות המטבח ופינת האוכל חופו בלוחות בטון מוחלק ומחורץ והם משתלבים היטב עם רצפת העץ. האלמנטים האלו הם בסיס ניטרלי ומעין מסגרת המאפשרת לצבעוניות המתפרצת של הרהיטים לבלוט מבלי להתחרות בהם. "בעלי הבית הם אנשים בעלי טעם משובח ואת רוב הרהיטים והטקסטיל, כמו גם את יצירות האמנות, רכשו בעצמם בחנויות, בשווקים, ומספקים שונים, כך שתחום זה כמעט לא היה באחריותנו", מספרים המתכננים. עם זאת, הבחירה בספות הסלון הייתה משותפת, והן נקנו ברשת דיבאני. לדברי המתכננים מדובר בחברה העובדת עם טובי המעצבים בעולם ומאופיינת בקו מודרני – ספות גדולות בעלות ריפוד עמוק מהרגיל, המאפשרות נוחות מרבית ומופיעות במגוון צבעים וסגנונות. בחירת הצבעים נראית במבט ראשון אקראית, אך היא התבצעה לפי תבניות המוכרות לנו מהקשרים אחרים. צבעיהן של הספות בסלון הם לבן, כחול וורוד־אדום – שילוב המופיע על דגלי מדינות רבות בגרסאות שונות (בדגל ארה"ב למשל). צבעה של הספה בפינת הטלוויזיה הוא צהוב, ועם הספות האדומות והכחולות שבסלון הסמוך נוצר חיבור בין שלושה צבעי יסוד. את הצבעים הבוהקים של פרטי הריהוט הגדולים ממתנים פריטים המעוטרים צורות גיאומטריות, כריות ושטיחים בדוגמאות עשירות ובמראה אתני. כל אלה יוצרים שילוב עשיר בין ישן לחדש. מיעוט החפצים ומיקומם של פריטים נבחרים (כמו אגרטל מהמזרח הרחוק) בנישות המיועדות לכך מאפשרים לשמור על סדר בחלל.

מקורות השראה

אחד האלמנטים המעניינים בחלל המרכזי הוא המטבח, אשר עוצב בהשראת זיכרונות הילדות של בעל הבית. "בעל הבית גדל באנגליה והוא בחר בצבע הכחול שמזכיר לו את המטבחים הכפריים שהוא אוהב ומכיר". המתכננים מספרים כי חיברו שלושה מרכיבים השונים מאוד אלו מאלו והשילוב ביניהם מעניין ועשיר – משטח הגרניט הצהוב שבאזור הכיור, המשטח השחור שעל האי והארונית המתכתית שמעל הכיור (הארונית עוצבה על ידם: היא עשויה זכוכית ישנה ומשוננת שזכתה למסגור מפלדה). מכשירי החשמל הוסתרו מתחת לאזורי העבודה והמקרר נקבע בנישה בתוך הקונסטרוקציה של הארונות, כך שבמראה שנוצר משולבים אלמנטים תעשייתיים (כמו קולט האדים וגופי התאורה) ופריטים נוסטלגיים יותר. בתקרה שמעל המטבח נקבע צוהר המאפשר כניסת אור טבעי המשתנה לאורך שעות היממה והופך את העבודה במטבח לנעימה יותר.

דירה בניו יורק על טעם ועל צבע

מבט כללי אל החלל הציבורי מכיוון המטבח

 

דירה בניו יורק על טעם ועל צבע

שילוב של נירוסטה, עץ, זכוכית סבתא וצבעים חזקים יוצרים מטבח ייחודי.  רעיון לאמץ: עבודת אמנות מרשימה מתכתבת עם הנוף הניו יורקי הנשקף מהחלונות

פינת האוכל ממוקמת מול המטבח וזכתה לעיצוב עכשווי ומדויק. עבודה מקורית של האמן האנגלי Peter Lamb תלויה ליד החלון וקיר הבטון, אשר עוצב בהשראת האדריכל והמעצב האיטלקי קרלו סקרפה Carlo Scarpa)) "הראינו לבעלי הבית את עבודותיו של סקרפה, בהן בית הקברות בירון בסן ויטו והוא התלהב מהן מאוד. התוצאה שיצרנו מעודנת יותר ומורכבת מלוחות בעובי של 5־6 מ"מ, אך עדיין מעבירה את החומריות של הבטון ויוצרת תחושה של קיר חיצוני המפריד בין האזור הציבורי לחדרי השינה שבאים אחריו", אומרים המתכננים.

תשומת לב הוקדשה גם לחדרי האמבטיה. כל אחד מהם זכה לאופי שונה, בשל שילוב שונה של גוונים טבעיים הנעים על הסקאלה שבין לבן לחום טבעי, דרך אפור כריש חם וכהה יותר. אריחים שנוצרו בעבודת יד וטיח מרמורינו (טיח מינרלי על בסיס אבקת שיש) יוצרים מראה מוקפד ומבטיחים עמידות לאורך שנים.

נראה כי שילוב הכשרונות של בעלי הבית (וטעמם הייחודי) ושל המתכננים, שהביאו לפרויקט ניסיון, ידע ומקורות השראה, הפך את הדירה הישנה למקום מגורים מודרני ונוח המתהדר בעיצוב אקלקטי שבו משולבים צבעוניות עזה, אלמנטים תעשייתיים ופריטים במראה אתני.

דירה בניו יורק על טעם ועל צבע

בחירת הצבעים נראית במבט ראשון אקראית, אך היא התבצעה לפי תבניות מוכרות

דירה בניו יורק על טעם ועל צבע

פינת הטלוויזיה צבעונית וכיפית וממשיכה את סגנון העיצוב של הסלון

דירה בניו יורק על טעם ועל צבע

פינת האוכל זכתה לעיצוב עכשווי ומדויק ונתלתה בה עבודה מקורית של האמן האנגלי פיטר למב

על קצה המזלג עם סטודיו casamanara

אני מאמין חשוב לשמור על סקרנות מתמדת, יצירתיות והשראה ולראות היכן אנחנו יכולים להביא לפרויקט ערך מוסף.

גישת עיצוב מבוססת על כבוד ביחס לכסף, לזמן ולאמון שהלקוח מעניק לנו, ועל היכולת ליצור שיתופי פעולה בין אנשי מקצוע ובין בני אדם שהידע שלהם משתלב ומוביל לתוצאה הסופית, שבה השלם עולה על סך חלקיו.

טיפ עיצוב שברו את הכללים המוכרים והרשו לעצמכם להיות לא צפויים ולחרוג מהסטנדרטים המקובלים. גם בחדר קטן אפשר לשלב רהיטים גדולים או הדפסים חזקים.

לא כדאי הימנעו מניסיון לירות לכל הכיוונים וליצור "רעש גדול" המתקבל מעודף של אלמנטים, חומרים ופריטים. היצמדו לקו מנחה אחד בבחינת "פחות זה יותר".

דירה בניו יורק על טעם ועל צבע

עיצוב חדרי הרחצה נעשה על בסיס של גוונים טבעיים הנעים על הסקאלה שבין לבן לחום טבעי, דרך אפור כריש חם וכהה יותר

דירה בניו יורק על טעם ועל צבע

חדר העבודה עוצב בסגנון קלאסי ושמרני יחסית וזוכה לאור טבעי מצוהר שנקבע בתקרה

דירה בניו יורק על טעם ועל צבע

אריחים שנוצרו בעבודת יד וטיח מרמורינו יוצרים מראה מוקפד ומבטיחים עמידות לאורך שנים

בואו לעקוב ולדבר איתנו גם בפייסבוק ובאינסטגרם. עדכונים על הכתבות הנבחרות באת ניתן לקבל בניוזלטר היומי שלנו

תגובות

Silence is Golden SRV:SRV1 on: 8af272d at 23:34:36