קטן אבל גדול

| מאת: ענבל דרור

זוג מעצבים קנדים רכשו בית קטן וישן במונטריאול והתאימו אותו לצורכיהם תוך ניצול המשאבים הקיימים בו וחיסכון בעלויות ובאנרגיה. המגע האישי הפך אותו לחד פעמי

  • https://atmag-static-timeout.netdna-ssl.com/media/2015/11/sizes/MARKVIVI-GRAND-TRUNK-01-h_wo_680_382.jpg
מיקום: מונטריאול, קנדה | עיצוב פנים: Mark + VIVI | שטח הבית: 110 מ"ר | צילום: Adrien Williams

 

צמד המעצבים הרב תחומיים הצעירים ויוויאנה דה לוארה (Viviana de Loera) ומארק פקטה (Mark Fekete) הכירו בזמן לימודי אדריכלות בארצות הברית והחליטו להשתקע בקנדה, שבה הקימו סטודיו המשמש גם כבית מגוריהם. הבית נמצא בשכונה המתפתחת פוינט סיינט צ'ארלס (Pointe Saint Charles) במונטריאול, הסמוכה לתעלת לאשין (Lachine Canal) שהפכה מאזור תעשייה לטיילת ירוקה ושוקקת חיים. במשך שנים רבות אכלסה השכונה את מעמד הפועלים, אך בשנים האחרונות התחדשה והתפתחה והפכה אטרקטיבית לצעירים ולאנשי בוהמה. הבית הוא אחד מבתי רכבת שנבנו ב־1880. כאשר ראו אותו לראשונה הוא היה במצב גרוע ונראה שלא שופץ לפחות משנות ה־60. עם זאת הם ראו את הפוטנציאל הטמון בו והחליטו לשפץ אותו. בעיני רוחם ראו המעצבים שילוב של בית קנדי כפרי־מסורתי ובית מגורים מודרני. זאת החליטו להשיג באמצעות שימוש בחומרים מסורתיים ועיצוב חכם ויעיל שיש בו יצירתיות וקו עכשווי. שטח הבית קטן יחסית – 110 מ"ר המיועדים למגורים.

דרך הלבנים הצהובות בהשראת הסרט "הקוסם מארץ עוץ" מקבלת פרשנות אישית במדרגות ששומרו ונצבעו, הן החלק האהוב ביותר על ויוויאנה דה לוארה בבית | צילום: Adrien Williams

דרך הלבנים הצהובות בהשראת הסרט "הקוסם מארץ עוץ" מקבלת פרשנות אישית במדרגות ששומרו ונצבעו, הן החלק האהוב ביותר על ויוויאנה דה לוארה בבית | צילום: Adrien Williams

במבנה המקורי היו חמישה חדרי שינה קטנים ורק חדר אמבטיה אחד. האדריכלים נדרשו להתאימו לצורכיהם וליצור חללים רחבים ופתוחים המאפשרים נגישות ותקשורת. במהלך העבודה זכו לכמה הפתעות מרגשות. "תוך כדי שבירת הקירות והמחיצות ועריכת שיפוץ כולל התוודענו אל החיים הקודמים שהיו בבית. היה לנו מזל ומצאנו פריטים מיוחדים כמו צעצועים ישנים, ענתיקות, שלטי פח של קוקה קולה (אשר מוקמו אחר כך בחדר השינה) ושלל חפצים אישיים שהפכו לחלק מעיצוב הבית". השניים השתמשו בניסיון מוצלח שצברו בפרויקט קודם שעיצבו, ובמקום לזרוק אל המזבלה את המחיצות, את קורות העץ ואת הרצפה הישנה ששברו בעת שיפוץ הבית, השתמשו בחומרים לבניית ארונות, שולחנות ומשטחי עבודה למטבח כך שנוצר פסיפס מעניין המשלב סוגים שונים של קורות עץ (באי העבודה במטבח, למשל, משולבים לפחות ארבעה סוגי קורות עץ, בגוונים שונים. על חלקם מוטבע שם היצרן המקורי). השימושים האלו מעניקים לבית אווירה אותנטית וייחודית הרחוקה מפסי הייצור המתועשים וקרובה למסורת ארוכת שנים.

רצפת הבית חופתה בדיקט קנדי מתוצרת מקומית וכל הדלתות והחלונות עברו שדרוגים לחיסכון באנרגיה | צילום: Adrien Williams

רצפת הבית חופתה בדיקט קנדי מתוצרת מקומית וכל הדלתות והחלונות עברו שדרוגים לחיסכון באנרגיה | צילום: Adrien Williams

בין עבר להווה

כדי ליצור חלל מרכזי מרווח הסירו המעצבים את רוב הקירות, חשפו את קורות העץ המקוריות וחיזקו את השלד בקורות פלדה, כך שנוצר משחק מעניין בין המראה המחוספס של העץ ללובנם של הקורות והקירות התומכים. בדרך זו אפשר היה ליצור חלוקה הגיונית של החלל והפרדה בין האזור הציבורי לחללים הפרטיים.

בקומה הראשונה, שבה מתרחשות הפעילות היומיומית ופגישות עבודה, מרוכזים החללים הציבוריים: מרחב פתוח שבו חדר האורחים והמטבח, חדר אמבטיה, חדר כביסה ומשרד. בקומה העליונה והאינטימית יותר ממוקמים שני חדרי שינה – אחד לבני הזוג ואחד לאורחים – וחדר אמבטיה מפנק.

רהיט הישיבה היחיד בסלון הוא הדום שחור מעור ומתכת בעיצוב הבעלים | צילום: Adrien Williams

רהיט הישיבה היחיד בסלון הוא הדום שחור מעור ומתכת בעיצוב הבעלים | צילום: Adrien Williams

צוהר שנפתח מעל המדרגות בקומה העליונה מכניס אור טבעי לרחבי הבית | צילום: Adrien Williams

צוהר שנפתח מעל המדרגות בקומה העליונה מכניס אור טבעי לרחבי הבית | צילום: Adrien Williams

המעצבים מספרים שבשל שטחו הקטן של הבית העדיפו להימנע מבניית ארונות ורהיטי אחסון סגורים והחליטו ליצור נישות אחסון בקירות. הקירות מחולקים לתאים פתוחים ובהם ממוקמים אוספי הספרים והתקליטים, יצירות אמנות ופריטים מגלגוליו הקודמים של הבית.

שני האלמנטים הבולטים בבית הם הקיר והמדרגות שנצבעו בגוון צהוב חזק ומקיימים זיקה מעניינת לאריחי הרצפה הכהים בדוגמת כוורת משושים. "אנחנו נהנים לשחק בצבעים מנוגדים. זה מעניק למרחב עומק ופרספקטיבה", הם אומרים. "מקור ההשראה שלנו הוא הסרט 'הקוסם מארץ עוץ', שבו הולכים הגיבורים בדרך הלבנים הצהובות. ויוויאנה תמיד רצתה שתהיה לה דרך כזו משלה". אריחי הרצפה שלצד המדרגות הם penny tile (אריחים שעליהם דוגמאות קטנות ומעוגלות המזכירות מטבע של פני). דוגמת המשושה מתכתבת עם העיצוב ההיסטורי של הבניין אשר נבנה, כאמור, ב־1880. קיר שחור, שעליו דלת הזזה המשמשת מעבר לחדר הרחצה וחוסכת מקום, צבוע בצבע לוח גיר ומשמש קנבס להודעות ולאיורים גרפיים, שהמוטיב החוזר בהם הוא גולגולת שור. "בארצות הברית, ובעיקר במדינות הדרום, ישנה מסורת של קישוט הבית בגולגולות של בעלי חיים גדולים. המסורת הזו היא מקור ההשראה לאיורים", הם מספרים.

חזית הבית מוארת בלילה. לבני הגג שהתפוררו הוחלפו באריחים מגומי ממוחזר | צילום: Adrien Williams

חזית הבית מוארת בלילה. לבני הגג שהתפוררו הוחלפו באריחים מגומי ממוחזר | צילום: Adrien Williams

אמנים בנשמה

ויוויאנה ומארק רואים עצמם בראש ובראשונה אמנים עם תארים בארכיטקטורה. לאור זאת יצירות האמנות והרהיטים בבית הם פרי תכנונם. את ספת הספסל השחורה שבסלון, מקום הישיבה היחיד בסלון, הם תכננו בהשראת רהיטים שעוצבו באמצע המאה ואף יצירות אמנות כמו הציור הכחול התלוי בסלון והעבודות המוצגות בנישות ובמעברים נוצרו על ידם. ביטוי מעניין לדחף יצירתי זה אפשר למצוא בחדר האמבטיה, שבו הכיור נשען על שידת וינטג' המורכבת מקורות עץ בגוונים שונים ומוקפת צילומים ממוסגרים וספרים.

לאור ההחלטה למלא את הבית במגוון יצירות אמנות נבחרה גם תאורה האופיינית לגלריות מקצועיות (ספוטים המכוונים בזווית של כ־45 מעלות). היא אינה מושכת תשומת לב מיוחדת ויוצרת אווירה רכה ונעימה. במטבח שולבו כמה גופי תאורה שקופים שנקנו בארצות הברית. צורתם צורת אביזרי בישול – מסחטת מיצים ידנית, מקצפה וקנקן מים.

רעיון לאמץ: שילוב של חומרים קרים וחמים במטבח מוסיף עומק ועניין לחלל | צילום: Adrien Williams

רעיון לאמץ: שילוב של חומרים קרים וחמים במטבח מוסיף עומק ועניין לחלל | צילום: Adrien Williams

קיר לוח גיר משמש כלוח תזכורות ומשפטי השראה וגם כדלת כיס המפרידה בין המטבח לחדר הרחצה בקומה התחתונה | צילום: Adrien Williams

קיר לוח גיר משמש כלוח תזכורות ומשפטי השראה וגם כדלת כיס המפרידה בין המטבח לחדר הרחצה בקומה התחתונה | צילום: Adrien Williams

חושבים ירוק

פרט לחללים הרטובים חופתה הרצפה בדיקט קנדי עם גימור מייפל, כי נעים לדרוך עליו יחפים. המתכננים מציינים כי בזכות גודלו הקומפקטי של הבניין אפשר לחמם אותו תוך צריכת אנרגיה מועטה יחסית. עם זאת הוסיפו לבית בידוד מצמר סלעים ואף פתחו צוהר מעל המדרגות בקומה העליונה. מהצוהר נכנס אור טבעי לרחבי הבית. זכוכית כפולה בחלונות ובדלתות תורמת אף היא לבידוד הבית ומערכת מיזוג האוויר שנבחרה חוסכת כ־20 אחוזי אנרגיה. "אנו גאים בעלויות הבנייה הנמוכות שהגענו אליהן. הממוצע הוא 250־350 דולר קנדי למ"ר ועלויות הבנייה שלנו הן 225 דולר למ"ר. זה התאפשר בזכות עבודה יעילה מול הקבלנים ואנשי המקצוע האמינים", מספרים המתכננים. נראה כי בבית משולבים בהצלחה רוח ספונטנית, אסתטיקה עשירה ותכנון מוקפד המתייחס להיבטים נסתרים המשפיעים על איכות חייהם של הגרים בו.

בחדר השינה שולבו פריטים ישנים שנמצאו בבית במהלך השיפוץ כדוגמת שלטי קוקה קולה ומזוודת דשא | צילום: Adrien Williams

בחדר השינה שולבו פריטים ישנים שנמצאו בבית במהלך השיפוץ כדוגמת שלטי קוקה קולה ומזוודת דשא | צילום: Adrien Williams



על קצה המזלג עם ויוויאנה דה לוארה 
ומארק פקטה

אני מאמין

הבית שלנו הוא מעבדה יצירתית שבה אנחנו בודקים ומיישמים רעיונות הנוגעים לעיצוב ולאופן שבו הוא משקף את תפיסת העולם שלנו. במקרים רבים אנו רואים מה אחרים עושים ופשוט פועלים להפך.


גישת עיצוב

אל תפחדו לערוך ניסויים. תמיד אפשר לשנות את ההחלטות שהתקבלו.

טיפ

עיצוב סמכו על תחושות הבטן שלכם ופעלו לפי אמונותיכם.

לא כדאי

לעשות מה שכולם מסביב עושים.

שילוב של ישן וחדש בחדר הרחצה - אמבטיית פרי סטנדינג חדשה ניצבת ליד סולם ישן המשמש לתליית מגבות ומגזינים | צילום: Adrien Williams

שילוב של ישן וחדש בחדר הרחצה – אמבטיית פרי סטנדינג חדשה ניצבת ליד סולם ישן המשמש לתליית מגבות ומגזינים | צילום: Adrien Williams

שילוב של ישן וחדש בחדר הרחצה - כיור לבן וסטרילי ניצב על שידה שנבנתה משאריות עצים שפורקו מהמקום בזמן השיפוץ | צילום: Adrien Williams

שילוב של ישן וחדש בחדר הרחצה – כיור לבן וסטרילי ניצב על שידה שנבנתה משאריות עצים שפורקו מהמקום בזמן השיפוץ | צילום: Adrien Williams

בואו לעקוב ולדבר איתנו גם בפייסבוק ובאינסטגרם. עדכונים על הכתבות הנבחרות באת ניתן לקבל בניוזלטר היומי שלנו

תגובות

Silence is Golden SRV:SRV2 on: 8af272d at 07:31:07